Rozporządzenie wykonawcze 2019/626 dotyczące wykazów państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii Europejskiej niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2016/759 w odniesieniu do tych wykazów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.131.31

Akt utracił moc
Wersja od: 18 lutego 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/626
z dnia 5 marca 2019 r.
dotyczące wykazów państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii Europejskiej niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2016/759 w odniesieniu do tych wykazów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) 1 , w szczególności jego art. 127 ust. 2,

po zasięgnięciu opinii Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (UE) 2017/625 ustanowiono przepisy dotyczące kontroli urzędowych i innych działań kontrolnych przeprowadzanych przez właściwe organy państw członkowskich w celu weryfikacji zgodności z prawodawstwem Unii między innymi obszaru bezpieczeństwa żywności na wszystkich etapach procesu produkcji, przetwarzania i dystrybucji. W szczególności w rozporządzeniu tym przewidziano, że określone zwierzęta i towary mogą być wprowadzane na terytorium Unii wyłącznie z państwa trzeciego lub regionu państwa trzeciego, które występują w wykazie sporządzonym w tym celu przez Komisję.

(2) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/625 2  uzupełnia rozporządzenie (UE) 2017/625 w odniesieniu do warunków wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi z państw trzecich lub ich regionów w celu zapewnienia ich zgodności z odpowiednimi wymogami ustanowionymi w przepisach, o których mowa w art. 1 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (UE) 2017/625 (bezpieczeństwo żywności), lub z wymogami uznawanymi za co najmniej równoważne. Warunki te obejmują identyfikację zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, do których ma zastosowanie wymóg przybycia z państwa trzeciego lub jego regionu wymienionego w wykazie zgodnie z art. 126 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (UE) 2017/625.

(3) Wykazy państw trzecich lub ich regionów na potrzeby wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi ustanawia się w celu zapewnienia zgodności z wymogami w zakresie bezpieczeństwa żywności zgodnie z art. 11 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 , które zostanie uchylone do dnia 14 grudnia 2019 r. rozporządzeniem (UE) 2017/625, oraz z wymogami dotyczącymi zdrowia zwierząt zgodnie z art. 8 ust. 1 dyrektywy Rady 2002/99/WE 4 . W przypadkach gdy niezbędne było zachowanie zgodności zarówno z wymogami dotyczącymi zdrowia ludzi, jak i z wymogami dotyczącymi zdrowia zwierząt, ustanowiono wykazy obejmujące oba te aspekty: rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2016/759 5 , rozporządzeniem Komisji (UE) nr 206/2010 6 , rozporządzeniem Komisji (WE) nr 119/2009 7 , decyzją Komisji 2007/777/WE 8 , decyzją Komisji 2003/779/WE 9  i rozporządzeniem Komisji (UE) nr 605/2010 10 .

(4) Dodatkowe wykazy państw trzecich lub ich regionów, z których dopuszczone jest wprowadzanie do Unii małży, szkarłupni, osłonic, ślimaków morskich i produktów rybołówstwa, w oparciu o względy zdrowia publicznego, zostały ustanowione w decyzji Komisji 2006/766/WE 11 , przyjętej na podstawie art. 11 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 854/2004.

(5) Ponieważ rozporządzenie (WE) nr 854/2004 zostaje uchylone rozporządzeniem (UE) 2017/625 ze skutkiem od dnia 14 grudnia 2019 r. oraz w celu ustanowienia jednego aktu prawnego obejmującego wszystkie państwa trzecie lub ich regiony, które muszą figurować w wykazie, aby móc wprowadzać do obrotu w Unii niektóre zwierzęta i towary z perspektywy żywności i bezpieczeństwa żywności, należy ustanowić wykazy dotyczące tych zwierząt i towarów w niniejszym rozporządzeniu.

(6) Jako że w kontekście wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 12  trwają dyskusje w sprawie wymogów dotyczących wykazu państw trzecich lub ich regionów na potrzeby wprowadzania do Unii niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego ze względu na zdrowie zwierząt, należy również sporządzić wykazy dotyczące tych produktów pochodzenia zwierzęcego poprzez ustanowienie odniesień do istniejących wykazów ze względu na zdrowie zwierząt w celu uniknięcia powielania wykazów. Wykazy te zostały sporządzone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 854/2004 oraz dyrektywy 2002/99/WE na wniosek zainteresowanych państw trzecich. Aby znaleźć się w tych wykazach, właściwe organy państw trzecich przedstawiły odpowiednie gwarancje, w szczególności dotyczące zgodności lub równoważności z unijnym prawem żywnościowym oraz organizacji właściwych organów państw trzecich. Ponowna ocena zgodności z tymi warunkami zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2017/625 nie jest zatem konieczna.

(7) Należy utrzymać wspólne wykazy dotyczące żywności i bezpieczeństwa żywności do celów rozporządzenia (UE) 2017/625 z istniejącymi wykazami, ustanowionymi ze względu na zdrowie zwierząt, oraz zachować skoordynowane podejście, w stosownych przypadkach ujmując państwa trzecie i ich regiony w wykazach tylko wówczas, gdy zatwierdzony został program kontroli pozostałości zgodnie z dyrektywą Rady 96/23/WE 13 .

(8) W rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady 14  ustanowiono wymogi dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze, które przywożą produkty pochodzenia zwierzęcego oraz produkty złożone. W szczególności stanowi ono, że podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, które przywożą produkty pochodzenia zwierzęcego z państw trzecich lub ich regionów, muszą zapewnić, aby państwo trzecie wysyłki znajdowało się w wykazie państw trzecich, z których przywóz takich produktów jest dozwolony.

(9) Środki przejściowe przewidujące odstępstwa od warunków przywozu ustanowionych w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 i mające zastosowanie do niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego określono w rozporządzeniu Komisji (UE) 2017/185 15  i stosuje się je do dnia 31 grudnia 2020 r.

(10) Należy zatem ustanowić dodatkowe wykazy państw trzecich lub ich regionów najpóźniej przed wygaśnięciem środków przejściowych określonych w rozporządzeniu (UE) 2017/185, aby uniknąć przerwy we wprowadzaniu do Unii przesyłek tych produktów pochodzenia zwierzęcego. Należy ustanowić wykazy w szczególności w odniesieniu do wytopionych tłuszczów zwierzęcych i skwarków, mięsa gadów, owadów i osłonek.

(11) Żywność składająca się, wyekstrahowana lub produkowana z owadów lub ich części, w tym żywych owadów, podlega zezwoleniom na nową żywność zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 16 . Należy ustanowić wykaz tych grup produktów.

(12) Przed zakończeniem obowiązywania środków przejściowych przewidzianych w rozporządzeniu (UE) 2017/185 należy ustanowić wykaz produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż te, w odniesieniu do których w niniejszym rozporządzeniu ustanowiono specjalne wykazy, aby uniknąć sytuacji, w której zagrożone byłoby wprowadzanie do Unii obecnie przywożonych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają zasadnicze znaczenie dla europejskich podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze.

(13) Środki przejściowe określone w rozporządzeniu (UE) 2017/185 w odniesieniu do niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych wprowadzono, ponieważ stanowią one niskie ryzyko dla zdrowia ludzi ze względu na bardzo niskie spożycie lub fakt, że wytwarzanie tych produktów w dużej mierze wyklucza zagrożenie dla zdrowia ludzi. W związku z tym wymaganie od państw trzecich wszelkich dowodów i gwarancji zgodnie z art. 127 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2017/625 i art. 4 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/625 jest zatem nieproporcjonalne.

(14) Należy ustanowić wykazy w niniejszym rozporządzeniu i usunąć je z rozporządzenia wykonawczego (UE) 2016/759 i decyzji 2006/766/WE. Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) 2016/759 i uchylić decyzję 2006/766/WE.

(15) Ponieważ rozporządzenie (UE) 2017/625 stosuje się od dnia 14 grudnia 2019 r., niniejsze rozporządzenie powinno również stosować się od tej daty.

(16) Wykazy państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest - na podstawie statusu zdrowia zwierząt -wprowadzanie do Unii przesyłek osłonek, zostaną ustanowione dopiero od dnia 21 kwietnia 2021 r. zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2016/429. Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii przesyłek osłonek do spożycia przez ludzi, powinien mieć zastosowanie dopiero od tej samej daty. Dlatego też okres obowiązywania środków przejściowych przewidujących odstępstwa dotyczące wymogów w zakresie zdrowia publicznego w odniesieniu do wprowadzania do Unii przesyłek osłonek należy wydłużyć do dnia 20 kwietnia 2021 r.

(17) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Przedmiot i zakres stosowania

Niniejsze rozporządzenie dotyczy wykazów państw trzecich lub ich regionów, z których zezwala się na wprowadzanie do Unii przesyłek niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi z perspektywy bezpieczeństwa żywności zgodnie z art. 126 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (UE) 2017/625.

Artykuł  2

Definicje

Do celów niniejszego rozporządzenia stosuje się następujące definicje:

1)
"świeże mięso" oznacza świeże mięso zgodnie z definicją w pkt 1.10 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
2)
"surowe wyroby mięsne" oznaczają surowe wyroby mięsne zgodnie z definicją w pkt 1.15 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
3)
"mięso" oznacza mięso zgodnie z definicją w pkt 1.1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
4)
"drób" oznacza drób zgodnie z definicją w pkt 1.3 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
5)
"zwierzęta łowne" oznaczają zwierzęta łowne zgodnie z definicją w pkt 1.5 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
6)
"jaja" oznaczają jaja zgodnie z definicją w pkt 5.1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
7)
"produkty jajeczne" oznaczają produkty jajeczne zgodnie z definicją w pkt 7.3 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
8)
"produkty mięsne" oznaczają produkty mięsne zgodnie z definicją w pkt 7.1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
9)
"poddane obróbce żołądki, pęcherze i jelita" oznaczają poddane obróbce żołądki, pęcherze i jelita zgodnie z definicją w pkt 7.9 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
10)
"małże" oznaczają żywe małże zgodnie z definicją w pkt 2.1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
11)
"produkty rybołówstwa" oznaczają produkty rybołówstwa zgodnie z definicją w pkt 3.1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
12)
"mleko surowe" oznacza mleko surowe zgodnie z definicją w pkt 4.1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
13)
"produkty mleczne" oznaczają produkty mleczne zgodnie z definicją w pkt 7.2 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
14)
"siara" oznacza siarę zgodnie z definicją w sekcji IX pkt 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
15)
"produkty na bazie siary" oznaczają produkty na bazie siary zgodnie z definicją w sekcji IX pkt 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
16)
"żabie udka" oznaczają żabie udka zgodnie z definicją w pkt 6.1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
17) 17
 "ślimaki" oznaczają ślimaki zgodnie z definicją w pkt 6.2 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz wszelkie inne gatunki ślimaków z rodziny Helicidae, Hygromiidae lub Sphincterochilidae przeznaczone do spożycia przez ludzi;
18)
"wytopiony tłuszcz zwierzęcy" oznacza wytopiony tłuszcz zwierzęcy zgodnie z definicją w pkt 7.5 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
19)
"skwarki" oznaczają skwarki zgodnie z definicją w pkt 7.6 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
20)
"żelatyna" oznacza żelatynę zgodnie z definicją w pkt 7.7 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
21)
"kolagen" oznacza kolagen zgodnie z definicją w pkt 7.8 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004;
22)
"miód" oznacza miód zgodnie z definicją w części IX pkt 1 załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 18 ;
23)
"produkty pszczele" oznaczają produkty pszczele zgodnie z definicją w części IX pkt 2 załącznika II do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013;
24)
"mięso gadów" oznacza mięso gadów zgodnie z definicją w art. 2 pkt 16 rozporządzenia (UE) 2019/625;
25)
"owady" oznaczają owady zgodnie z definicją w art. 2 pkt 17 rozporządzenia (UE) 2019/625.
Artykuł  3

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii świeżego mięsa i surowych wyrobów mięsnych ze zwierząt kopytnych

Przesyłki świeżego mięsa i surowych wyrobów mięsnych ze zwierząt kopytnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest taki przywóz do Unii zgodnie z art. 14 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 206/2010.

Artykuł  4

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii mięsa drobiu, ptaków bezgrzebieniowych i dzikiego ptactwa łownego, surowych wyrobów mięsnych z drobiu, jaj i produktów jajecznych

Przesyłki mięsa drobiu, ptaków bezgrzebieniowych i dzikiego ptactwa łownego, surowych wyrobów mięsnych z drobiu, jaj i produktów jajecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest taki przywóz do Unii zgodnie z art. 3 rozporządzenia (WE) nr 798/2008 19 .

Artykuł  5

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii mięsa dzikich zającowatych, dzikich ssaków lądowych innych niż kopytne i zającowate oraz królików utrzymywanych w warunkach fermowych

Przesyłki mięsa dzikich zającowatych, dzikich ssaków lądowych innych niż kopytne i zającowate oraz królików utrzymywanych w warunkach fermowych przeznaczonego do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest taki przywóz do Unii zgodnie z art. 3 rozporządzenia (WE) nr 119/2009.

Artykuł  6

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii produktów mięsnych oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit innych niż osłonki

Przesyłki produktów mięsnych oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit innych niż osłonki przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest taki przywóz do Unii zgodnie z art. 3 lit. b) decyzji 2007/777/WE.

Jednak przesyłki mięsa suszonego/wędzonego w paskach i pasteryzowanych produktów mięsnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest taki przywóz do Unii zgodnie z częścią 3 załącznika II do decyzji 2007/777/WE.

Artykuł  7

Państwa trzecie lub ich regiony, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii osłonek

Przesyłki osłonek przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest taki przywóz do Unii zgodnie z art. 1 decyzji 2003/779/WE.

Artykuł  8

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii żywych, schłodzonych, mrożonych lub przetworzonych małży, szkarłupni, osłonic i ślimaków morskich

Przesyłki żywych, schłodzonych, mrożonych lub przetworzonych małży, szkarłupni, osłonic i ślimaków morskich przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów wymienionych w załączniku I. Zezwala się jednak na wprowadzanie do Unii mięśni przywodziciela przegrzebkowatych innych niż zwierzęta akwakultury, całkowicie oddzielonych od narządów wewnętrznych i gonad, również z państw trzecich niewymienionych w tym wykazie.

Artykuł  9

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii produktów rybołówstwa innych niż te wymienione w art. 8

Przesyłki produktów rybołówstwa innych niż te wymienione w art. 8 przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów wymienionych w załączniku II.

Artykuł  10  20  

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii przesyłek mleka surowego, siary, produktów mlecznych i produktów na bazie siary

Przesyłki mleka surowego, siary, produktów mlecznych i produktów na bazie siary przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest taki przywóz do Unii zgodnie z art. 2, 3 i 4 rozporządzenia (UE) nr 605/2010.

Artykuł  11

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii żabich udek

Przesyłki żabich udek przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów wymienionych w załączniku III.

Artykuł  12  21  

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii ślimaków

Przesyłki ślimaków przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów wymienionych w załączniku III do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  13

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii wytopionych tłuszczów zwierzęcych i skwarków

Przesyłki wytopionych tłuszczów zwierzęcych i skwarków przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest przywóz produktów mięsnych do Unii zgodnie z art. 3 lit. b) ppkt (i) decyzji 2007/777/WE.

Artykuł  14

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii żelatyny i kolagenu

1.  22
 Przesyłki żelatyny i kolagenu uzyskanych z bydła, owiec, kóz, świń i koni, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w kolumnie 1 tabeli w części 1 załącznika II do rozporządzenia (UE) nr 206/2010, lub z Korei Południowej, Malezji, Pakistanu lub Tajwanu.
2.  23
 Przesyłki żelatyny i kolagenu uzyskanych z drobiu, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w kolumnie 1 tabeli w części 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 798/2008, lub z Tajwanu.
3. 
Przesyłki żelatyny i kolagenu uzyskanych z produktów rybołówstwa, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów wymienionych w załączniku II.
4. 
Przesyłki żelatyny i kolagenu uzyskanych z zającowatych i z dzikich ssaków lądowych innych niż kopytne, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów wymienionych w kolumnie 1 tabeli w części 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 119/2009.
Artykuł  15

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii surowców do produkcji żelatyny i kolagenu

1. 
Przesyłki surowców do produkcji żelatyny i kolagenu uzyskanych z bydła, owiec, kóz, świń i koni, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest przywóz przesyłek świeżego mięsa tych konkretnych zwierząt kopytnych do Unii zgodnie z art. 14 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 206/2010.
2. 
Przesyłki surowców do produkcji żelatyny i kolagenu uzyskanych z drobiu, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów wymienionych w części 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 798/2008, z których dozwolony jest przywóz mięsa drobiowego z odnośnych gatunków, jak określono w tej części wspomnianego załącznika.
3. 
Przesyłki surowców do produkcji żelatyny i kolagenu uzyskanych z produktów rybołówstwa, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów wymienionych w załączniku II.
4. 
Przesyłki surowców do produkcji żelatyny i kolagenu uzyskanych z zającowatych i z dzikich ssaków lądowych innych niż kopytne, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów wymienionych w kolumnie 1 tabeli w części 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 119/2009.
Artykuł  16

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii poddanych obróbce surowców do produkcji żelatyny i kolagenu

1. 
Przesyłki poddanych obróbce surowców do produkcji żelatyny i kolagenu uzyskanych z bydła, owiec, kóz, świń i koni, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w kolumnie 1 tabeli w części 1 załącznika II do rozporządzenia (UE) nr 206/2010, lub z Korei Południowej, Malezji, Pakistanu lub Tajwanu.
2. 
Przesyłki poddanych obróbce surowców do produkcji żelatyny i kolagenu uzyskanych z drobiu, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w kolumnie 1 tabeli w części 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 798/2008, lub z Tajwanu.
3. 
Przesyłki poddanych obróbce surowców do produkcji żelatyny i kolagenu uzyskanych z produktów rybołówstwa, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów wymienionych w załączniku II.
4. 
Przesyłki poddanych obróbce surowców do produkcji żelatyny i kolagenu uzyskanych z zającowatych i z dzikich ssaków lądowych innych niż kopytne, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów wymienionych w kolumnie 1 tabeli w części 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 119/2009.
5. 
Przesyłki poddanych obróbce surowców do produkcji żelatyny i kolagenu, o których mowa w sekcji XIV rozdział I pkt 4 lit. b) ppkt (iii) załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004, są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie surowców uzyskanych z tych towarów zgodnie z art. 15 niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  17

Wykaz państw trzecich, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii miodu i innych produktów pszczelich

Przesyłki miodu i innych produktów pszczelich przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w kolumnie zatytułowanej "Państwo" w załączniku do decyzji Komisji 2011/163/UE 24  i oznaczonych symbolem "X" w kolumnie zatytułowanej "Miód" w tym załączniku.

Artykuł  18

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii niektórych wysoko przetworzonych produktów

Przesyłki wysoko przetworzonych: siarczanu chondroityny, kwasu hialuronowego, innych produktów z hydrolizowanych chrząstek, chitozanu, glukozaminy podpuszczki, karuku i aminokwasów przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z następujących państw trzecich lub ich regionów:

1.
w przypadku surowców uzyskanych ze zwierząt kopytnych - państwa trzecie wymienione w kolumnie 1 tabeli w części 1 załącznika II do rozporządzenia (UE) nr 206/2010 lub Korea Południowa, Malezja, Pakistan lub Tajwan;
2.
w przypadku surowców uzyskanych z produktów rybołówstwa - wszystkie państwa trzecie lub ich regiony wymienione w załączniku II;
3.
w przypadku surowców uzyskanych z drobiu - państwa trzecie lub terytoria wymienione w kolumnie 1 tabeli w części 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 798/2008.
Artykuł  19

Wykaz państw trzecich, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii mięsa gadów

Przesyłki mięsa gadów przeznaczonego do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą ze Szwajcarii 25 , Botswany, Wietnamu, Republiki Południowej Afryki lub Zimbabwe.

Artykuł  20  26  

Państwa trzecie lub ich regiony, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii owadów

Przesyłki owadów przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy takie środki spożywcze pochodzą i są wysyłane z państwa trzeciego lub jego regionu, wymienionych w załączniku IIIa do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  21

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii innych produktów pochodzenia zwierzęcego

Przesyłki produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż te, o których mowa w art. 3-20, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z następujących państw trzecich lub ich regionów:

1.
jeżeli uzyskano je ze zwierząt kopytnych - państwa trzecie wymienione w kolumnie 1 tabeli w części 1 załącznika II do rozporządzenia (UE) nr 206/2010 lub Korea Południowa, Malezja, Pakistan lub Tajwan;
2.
jeżeli uzyskano je z drobiu - państwa trzecie wymienione w kolumnie 1 tabeli w części 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 798/2008 lub Tajwan;
3.
jeżeli uzyskano je z produktów rybołówstwa - państwa trzecie lub ich regiony wymienione w załączniku II;
4.
jeżeli uzyskano je z zającowatych i z dzikich ssaków lądowych innych niż kopytne - państwa trzecie lub ich regiony wymienione w kolumnie 1 tabeli w części 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 119/2009;
5.
jeżeli uzyskano je z innych gatunków - państwa trzecie lub ich regiony wymienione w pkt 1-4 niniejszego artykułu w odniesieniu do każdego produktu pochodzenia zwierzęcego.
Artykuł  22

Zmiana w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2016/759

W rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2016/759 wprowadza się następujące zmiany:

1.
uchyla się art. 1;
2.
uchyla się załącznik I.
Artykuł  23

Uchylenie

Decyzja 2006/766/WE traci moc. Odesłania do decyzji 2006/766/WE interpretuje się jako odesłania do niniejszego rozporządzenia i odczytuje się zgodnie z tabelą korelacji przedstawioną w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  24

Przepisy przejściowe

Do dnia 20 kwietnia 2021 r. państwa członkowskie w dalszym ciągu zezwalają na wprowadzanie na swoje terytorium przesyłek osłonek, o których mowa w art. 7, z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest przywóz takich przesyłek do Unii zgodnie z art. 1 decyzji 2003/779/WE.

Artykuł  25

Wejście w życie i stosowanie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 14 grudnia 2019 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 5 marca 2019 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I  27  

WYKAZ PAŃSTW TRZECICH LUB ICH REGIONÓW, Z KTÓRYCH DOPUSZCZONE JEST WPROWADZANIE DO UNII ŻYWYCH, SCHŁODZONYCH, MROŻONYCH LUB PRZETWORZONYCH MAŁŻY, SZKARŁUPNI, OSŁONIC I ŚLIMAKÓW MORSKICH PRZEZNACZONYCH DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI (1)

KOD ISO PAŃSTWAPAŃSTWO TRZECIE LUB JEGO REGIONYUWAGI
AUAustralia
CAKanada
CHSzwajcaria (2)
CLChile
GBZjednoczone Królestwo 28  
GGGuernsey
GLGrenlandia
IMWyspa Man
JEJersey
JMJamajkaTylko ślimaki morskie
JPJaponiaTylko mrożone lub przetworzone małże, szkarłupnie, osłonice i ślimaki morskie
KRKorea PołudniowaTylko mrożone lub przetworzone małże, szkarłupnie, osłonice i ślimaki morskie
MAMarokoDo przetworzonych małży z gatunku Acanthocardia tuberculatum należy dołączyć:

a) dodatkowe poświadczenie zdrowotności zgodne ze wzorem przedstawionym w części B dodatku V do załącznika VI do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2074/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 27); oraz

b) wyniki analityczne badań wykazujące, że małże nie zawierają toksyny paralitycznej (PSP) w ilości wykrywalnej metodą testu biologicznego.

NZNowa Zelandia
PEPeruTylko patroszone przegrzebki (Pectinidae) pochodzące z akwakultury
THTajlandiaTylko mrożone lub przetworzone małże, szkarłupnie, osłonice i ślimaki morskie
TNTunezja
TRTurcja
USStany Zjednoczone AmerykiStan Waszyngton i Massachusetts
UYUrugwaj
VNWietnamTylko mrożone lub przetworzone małże, szkarłupnie, osłonice i ślimaki morskie
(1) W tym objętych definicją produktów rybołówstwa w pkt 3.1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55).

(2) Zgodnie z Umową między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską z dnia 21 czerwca 1999 r. dotyczącą handlu produktami rolnymi (Dz.U. L 114 z 30.4.2002, s. 132).

ZAŁĄCZNIK  II  29  

WYKAZ PAŃSTW TRZECICH LUB ICH REGIONÓW, Z KTÓRYCH DOPUSZCZONE JEST WPROWADZANIE DO UNII PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA, INNYCH NIŻ OBJĘTE ZAŁĄCZNIKIEM I

KOD ISO PAŃSTWAPAŃSTWO TRZECIE LUB JEGO REGIONYOGRANICZENIA
AEZjednoczone Emiraty Arabskie
AGAntigua i BarbudaTylko żywe homary
ALAlbania
AMArmeniaTylko żywe dzikie raki, raki nieutrzymywane przez człowieka poddane obróbce termicznej lub mrożone
AOAngola
ARArgentyna
AUAustralia
AZAzerbejdżanTylko kawior
BABośnia i Hercegowina
BDBangladesz
BJBenin
BNBruneiTylko produkty akwakultury
BRBrazylia
BQBonaire, Sint Eustatius i Saba
BSBahamy
BYBiałoruś
BZBelize
CAKanada
CGKongoTylko produkty rybołówstwa złowione, wypatroszone (w stosownych przypadkach), mrożone i pakowane ostatecznie na morzu
CHSzwajcaria (1)
CIWybrzeże Kości Słoniowej
CLChile
CNChiny
COKolumbia
CRKostaryka
CUKuba
CVRepublika Zielonego Przylądka
CWCuraçao
DZAlgieria
ECEkwador
EGEgipt
ERErytrea
FJFidżi
FKFalklandy
GAGabon
GBZjednoczone Królestwo 30  
GDGrenada
GEGruzja
GGGuernsey
GHGhana
GLGrenlandia
GMGambia
GNGwineaTylko ryby niepoddane żadnym procesom przygotowania ani przetwarzania, innym niż odgławianie, patroszenie, schładzanie lub zamrażanie. Nie stosuje się zmniejszonej częstotliwości bezpośrednich kontroli, przewidzianej w decyzji Komisji 94/360/WE (Dz.U. L 158 z 25.6.1994, s. 41).
GTGwatemala
GYGujana
HKHongkong
HNHonduras
IDIndonezja
ILIzrael
IMWyspa Man
INIndie
IRIran
JEJersey
JMJamajka
JPJaponia
KEKenia
KIRepublika Kiribati
KRKorea Południowa
KZKazachstan
LKSri Lanka
MAMaroko
MDRepublika MołdawiiTylko kawior
MECzarnogóra
MGMadagaskar
MKMacedonia Północna
MMMjanma
MRMauretania
MUMauritius
MVMalediwy
MXMeksyk
MYMalezja
MZMozambik
NANamibia
NCNowa Kaledonia
NGNigeria
NINikaragua
NZNowa Zelandia
OMOman
PAPanama
PEPeru
PFPolinezja Francuska
PGPapua-Nowa Gwinea
PHFilipiny
PMSaint-Pierre i Miquelon
PKPakistan
RSSerbia

Z wyjątkiem Kosowa w rozumieniu rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ nr 1244 z dnia 10 czerwca 1999 r.

RURosja
SAArabia Saudyjska
SBWyspy Salomona
SCSeszele
SGSingapur
SHWyspa Świętej Heleny

Z wyjątkiem wyspy Tristan da Cunha i Wyspy Wniebowstąpienia

Tristan da Cunha

Z wyjątkiem Wyspy Świętej Heleny i Wyspy Wniebowstąpienia

Tylko homary (świeże lub mrożone)
SNSenegal
SRSurinam
SVSalwador
SXSint Maarten
TGTogo
ΤΗTajlandia
TNTunezja
TRTurcja
TWTajwan
TZTanzania
UAUkraina
UGUganda
USStany Zjednoczone Ameryki
UYUrugwaj
VEWenezuela
VNWietnam
YEJemen
ZARepublika Południowej Afryki
ZWZimbabwe
(1) Zgodnie z Umową między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską z dnia 21 czerwca 1999 r. dotyczącą handlu produktami rolnymi (Dz.U. L 114 z 30.4.2002, s. 132).

ZAŁĄCZNIK  III  31  

WYKAZ PAŃSTW TRZECICH LUB ICH REGIONÓW, Z KTÓRYCH DOPUSZCZONE JEST WPROWADZANIE DO UNII ŻABICH UDEK I ŚLIMAKÓW, PRZYGOTOWANYCH ZGODNIE Z SEKCJĄ XI ZAŁĄCZNIKA III DO ROZPORZĄDZENIA (WE) NR 853/2004, PRZEZNACZONYCH DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI

KOD ISO PAŃSTWAPAŃSTWO TRZECIE LUB JEGO REGIONYOGRANICZENIA
AEZjednoczone Emiraty Arabskie
ALAlbania
AMArmenia
AOAngola
ARArgentyna
AUAustralia
AZAzerbejdżan
BABośnia i Hercegowina
BDBangladesz
BJBenin
BRBrazylia
BQBonaire, Sint Eustatius i Saba
BSBahamy
BYBiałoruś
BZBelize
CAKanada
CHSzwajcaria (1)
CIWybrzeże Kości Słoniowej
CLChile
CNChiny
COKolumbia
CRKostaryka
CUKuba
CVRepublika Zielonego Przylądka
CWCuraçao
DZAlgieria
ECEkwador
EGEgipt
ERErytrea
FJFidżi
FKFalklandy
GAGabon
GBZjednoczone Królestwo 32  
GDGrenada
GEGruzja
GGGuernsey
GHGhana
GLGrenlandia
GMGambia
GTGwatemala
GYGujana
HKHongkong
HNHonduras
IDIndonezja
ILIzrael
IMWyspa Man
INIndie
IRIran
JEJersey
JMJamajka
JPJaponia
KEKenia
KIRepublika Kiribati
KRKorea Południowa
KZKazachstan
LKSri Lanka
MAMaroko
MDRepublika MołdawiiTylko ślimaki
MECzarnogóra
MGMadagaskar
MKMacedonia Północna
MMMjanma
MRMauretania
MUMauritius
MVMalediwy
MXMeksyk
MYMalezja
MZMozambik
NANamibia
NCNowa Kaledonia
NGNigeria
NINikaragua
NZNowa Zelandia
OMOman
PAPanama
PEPeru
PFPolinezja Francuska
PGPapua-Nowa Gwinea
PHFilipiny
PMSaint-Pierre i Miquelon
PKPakistan
RSSerbia

Z wyjątkiem Kosowa w rozumieniu rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ nr 1244 z dnia 10 czerwca 1999 r.

RURosja
SAArabia Saudyjska
SBWyspy Salomona
SCSeszele
SGSingapur
SHWyspa Świętej Heleny

Z wyjątkiem wyspy Tristan da Cunha i Wyspy Wniebowstąpienia

SNSenegal
SRSurinam
SVSalwador
SXSint Maarten
SYSyriaTylko ślimaki
TGTogo
THTajlandia
TNTunezja
TRTurcja
TWTajwan
TZTanzania
UAUkraina
UGUganda
USStany Zjednoczone Ameryki
UYUrugwaj
VEWenezuela
VNWietnam
YEJemen
ZARepublika Południowej Afryki
ZWZimbabwe
(1) Zgodnie z Umową między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską z dnia 21 czerwca 1999 r. dotyczącą handlu produktami rolnymi (Dz.U. L 114 z 30.4.2002, s. 132).

ZAŁĄCZNIK  IIIA  33  

Wykaz państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii owadów, o których mowa w art. 20

Kod ISO PaństwaPaństwo trzecie lub jego regionyUwagi
CAKanada
CHSzwajcaria
KRKorea Południowa
THTajlandia
VNWietnam

ZAŁĄCZNIK  IV

TABELA KORELACJI, O KTÓREJ MOWA W ART. 23

Decyzja 2006/766/WENiniejsze rozporządzenie
Artykuł 1Artykuł 8
Artykuł 2Artykuł 9
Artykuł 3-
Artykuł 4-
Załącznik IZałącznik I
Załącznik IIZałącznik II
1 Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1.
2 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/625 z dnia 4 marca 2019 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do wymogów dotyczących wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (zob. s. 18 niniejszego Dziennika Urzędowego).
3 Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 206).
4 Dyrektywa Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiająca przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 18 z 23.1.2003, s. 11).
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/759 z dnia 28 kwietnia 2016 r. ustanawiające wykazy państw trzecich, części państw trzecich i terytoriów, z których państwa członkowskie zezwalają na wprowadzanie do Unii niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, określające wymagania dotyczące świadectw, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2074/2005 i uchylające decyzję 2003/812/WE (Dz.U. L 126 z 14.5.2016, s. 13).
6 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 206/2010 z dnia 12 marca 2010 r. ustanawiające wykazy krajów trzecich, ich terytoriów lub części, upoważnionych do wprowadzania do Unii Europejskiej niektórych zwierząt oraz świeżego mięsa, a także wymogi dotyczące świadectw weterynaryjnych (Dz.U. L 73 z 20.3.2010, s. 1).
7 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 119/2009 z dnia 9 lutego 2009 r. ustanawiające wykaz krajów trzecich i ich części do celów przywozu do Wspólnoty i tranzytu przez jej terytorium mięsa dzikich zającowatych, niektórych dzikich ssaków lądowych oraz królików utrzymywanych w warunkach fermowych, a także stosowne wymagania w zakresie świadectw weterynaryjnych (Dz.U. L 39 z 10.2.2009, s. 12).
8 Decyzja Komisji 2007/777/WE z dnia 29 listopada 2007 r. ustanawiająca warunki zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego oraz wzory świadectw na przywóz z krajów trzecich niektórych produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit do spożycia przez ludzi i uchylająca decyzję 2005/432/WE (Dz.U. L 312 z 30.11.2007, s. 49).
9 Decyzja Komisji 2003/779/WE z dnia 31 października 2003 r. ustanawiająca wymagania dotyczące zdrowia zwierząt i świadectwo weterynaryjne dla przywozu osłonek zwierzęcych z państw trzecich (Dz.U. L 285 z 1.11.2003, s. 38).
10 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 605/2010 z dnia 2 lipca 2010 r. ustanawiające warunki dotyczące zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego oraz wydawania świadectw weterynaryjnych przy wprowadzaniu do Unii Europejskiej mleka surowego, przetworów mlecznych, siary i produktów na bazie siary przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 175 z 10.7.2010, s. 1).
11 Decyzja Komisji 2006/766/WE z dnia 6 listopada 2006 r. ustanawiająca wykazy państw i terytoriów trzecich, z których dopuszczony jest przywóz małży, szkarłupni, osłonic, ślimaków morskich i produktów rybołówstwa (Dz.U. L 320 z 18.11.2006, s. 53).
12 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 z dnia 9 marca 2016 r. w sprawie przenośnych chorób zwierząt oraz zmieniające i uchylające niektóre akty w dziedzinie zdrowia zwierząt ("Prawo o zdrowiu zwierząt") (Dz.U. L 84 z 31.3.2016, s. 1).
13 Dyrektywa Rady 96/23/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie środków monitorowania niektórych substancji i ich pozostałości u żywych zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz uchylająca dyrektywy 85/358/EWG i 86/469/EWG oraz decyzje 89/187/EWG i 91/664/EWG (Dz.U. L 125 z 23.5.1996, s. 10).
14 Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55).
15 Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/185 z dnia 2 lutego 2017 r. ustanawiające środki przejściowe dotyczące stosowania niektórych przepisów rozporządzeń (WE) nr 853/2004 i (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 29 z 3.2.2017, s. 21).
16 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1).
17 Art. 2 pkt 17 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1981/2019 z dnia 28 listopada 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.308.72) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
18 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).
19 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 798/2008 z dnia 8 sierpnia 2008 r. ustanawiające wykaz państw trzecich, terytoriów, stref lub grup, z których dopuszczalny jest przywóz do i tranzyt przez terytorium Wspólnoty drobiu i produktów drobiowych oraz wymogów dotyczących świadectw weterynaryjnych (Dz.U. L 226 z 23.8.2008, s. 1).
20 Art. 10 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1572/2020 z dnia 28 października 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.359.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 listopada 2020 r.
21 Art. 12 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1981/2019 z dnia 28 listopada 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.308.72) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
22 Art. 14 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 1981/2019 z dnia 28 listopada 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.308.72) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
23 Art. 14 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 1981/2019 z dnia 28 listopada 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.308.72) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
24 Decyzja Komisji 2011/163/UE z dnia 16 marca 2011 r. w sprawie zatwierdzenia planów przedłożonych przez państwa trzecie zgodnie z art. 29 dyrektywy Rady 96/23/WE (Dz.U. L 70 z 17.3.2011, s. 40).
25 Zgodnie z Umową między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską z dnia 21 czerwca 1999 r. dotyczącą handlu produktami rolnymi (Dz.U. L 114 z 30.4.2002, s. 132).
26 Art. 20 zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 1981/2019 z dnia 28 listopada 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.308.72) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
27 Załącznik I zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2209/2020 z dnia 22 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.438.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2021 r.
28 Zgodnie z Umowąo wystąpieniu Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej z Unii Europejskiej i Europejskiej Wspólnoty Energii Atomowej, w szczególności z art. 5 ust. 4 Protokołu w sprawie Irlandii/ Irlandii Północnej w związku z załącznikiem 2 do tego protokołu, do celów niniejszego załącznika odniesienia do Zjednoczonego Królestwa nie obejmująIrlandii Północnej.
29 Załącznik II zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2209/2020 z dnia 22 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.438.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2021 r.
30 Zgodnie z Umowąo wystąpieniu Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej z Unii Europejskiej i Europejskiej Wspólnoty Energii Atomowej, w szczególności z art. 5 ust. 4 Protokołu w sprawie Irlandii/ Irlandii Północnej w związku z załącznikiem 2 do tego protokołu, do celów niniejszego załącznika odniesienia do Zjednoczonego Królestwa nie obejmująIrlandii Północnej.
31 Załącznik III:

- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 1981/2019 z dnia 28 listopada 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.308.72) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2209/2020 z dnia 22 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.438.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2021 r.

32 Zgodnie z Umowąo wystąpieniu Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej z Unii Europejskiej i Europejskiej Wspólnoty Energii Atomowej, w szczególności z art. 5 ust. 4 Protokołu w sprawie Irlandii/ Irlandii Północnej w związku z załącznikiem 2 do tego protokołu, do celów niniejszegozałącznika odniesienia do Zjednoczonego Królestwa nie obejmująIrlandii Północnej.
33 Załącznik 3A:

- dodany przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 1981/2019 z dnia 28 listopada 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.308.72) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1572/2020 z dnia 28 października 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.359.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 listopada 2020 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 171/2021 z dnia 12 lutego 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.50.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 lutego 2021 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.