Wykaz zezwoleń państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego.
Dzienniki UE
Dz.U.UE.C.2009.283.5
Akt nienormatywny Wersja od: 24 listopada 2009 r.
Wykaz zezwoleń państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego
(Zgodnie z art. 4 ust. 6 dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego)
(2009/C 283/02)
(Dz.U.UE C z dnia 24 listopada 2009 r.)
(Niniejszy tekst uchyla i zastępuje tekst opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej C 112 z dnia 12 maja 2006 r., s. 6)
Produkt | Dozwolona na określonym poziomie całkowita średnia zaabsorbowana dawka promieniowania [kGy] | ||||||
BE | CZ | FR | IT | NL | PL | UK | |
Głęboko mrożone zioła aromatyczne | 10 | 10 | 10 | ||||
Ziemniaki | 0,15 | 0,2 | 0,15 | 0,1 | 0,2 | ||
Pochrzyn | 0,2 | 0,2 | |||||
Cebula | 0,15 | 0,2 | 0,075 | 0,15 | 0,06 | 0,2 | |
Czosnek | 0,15 | 0,2 | 0,075 | 0,15 | 0,15 | 0,2 | |
Szalotka | 0,15 | 0,2 | 0,075 | 0,2 | |||
Warzywa, włącznie z nasionami roślin strączkowych | 1 | 1 | |||||
Nasiona roślin strączkowych | 1 | 1 | |||||
Owoce (włącznie z grzybami, pomidorami, rabarbarem) | 2 | 2 | |||||
Truskawki i poziomki | 2 | 2 | |||||
Suszone warzywa i owoce | 1 | 1 | 1 | 1 | |||
Zboża | 1 | 1 | |||||
Suszone owoce | 1 | ||||||
Płatki i zarodki zbóż do przetworów mlecznych | 10 | 10 | 10 | ||||
Płatki zbożowe | 1 | 1 | |||||
Mąka ryżowa | 4 | 4 | 4 | ||||
Guma arabska | 3 | 3 | 3 | 3 | |||
Mięso z kurcząt | 7 | 7 | |||||
Drób | 5 | 5 | 5 | ||||
Drób (ptactwo domowe, gęsi, kaczki, perliczki, gołębie, przepiórki i indyki) | 7 | 7 | |||||
Mięso drobiowe odzyskane w sposób mechaniczny | 5 | 5 | 5 | ||||
Podroby drobiowe | 5 | 5 | 5 | ||||
Mrożone żabie udka | 5 | 5 | 5 | 5 | |||
Sucha krew, osocze, koagulanty | 10 | 10 | 10 | ||||
Ryby i bezkręgowce wodne (włącznie z węgorzami, skorupiakami i mięczakami) | 3 | 3 | |||||
Krewetki mrożone obrane lub bez głów | 5 | 5 | 5 | ||||
Krewetki | 3 | ||||||
Białko jaj | 3 | 3 | 3 | 3 | |||
Kazeiny, kazeiniany | 6 | 6 | 6 |