Dyrektywa 85/572/EWG ustanawiająca wykaz płynów modelowych do zastosowania w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi
Dz.U.UE.L.1985.372.14
Akt obowiązującyDYREKTYWA RADY
z dnia 19 grudnia 1985 r.
ustanawiająca wykaz płynów modelowych do zastosowania w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi
(Dz.U.UE L z dnia 31 grudnia 1985 r.)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 82/711/EWG z dnia 18 października 1982 r. ustanawiającą podstawowe zasady, niezbędne w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi(1), w szczególności jej art. 2 ust. 3,
uwzględniając wniosek Komisji(2),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(3),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(4),
a także mając na uwadze, co następuje:
na mocy art. 2 ust. 3, a także rozdziału 1 ust. 2 tiret pierwsze Załącznika do dyrektywy 82/711/EWG, należy wskazać właściwe płyny modelowe dla przeprowadzenia badania migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z pojedynczym środkiem spożywczym lub ich grupami;
nie można wykluczyć, jeśli jest to konieczne, wykorzystywania metod do badania migracji innych niż ustanowione w niniejszej dyrektywie;
przy określaniu płynów modelowych należy brać pod uwagę w szczególności skład chemiczny i własności fizyczne środków spożywczych;
w przypadku niektórych środków spożywczych zawierających tłuszcz, otrzymany wynik badań migracji z użyciem płynu modelowego jest wyższy niż wynik badań migracji otrzymany z użyciem samego środka spożywczego. Dlatego wynik ten powinien być korygowany poprzez zastosowanie "współczynnika redukcji" odpowiedniego dla poszczególnych przypadków; w określonych, szczególnych przypadkach dla niektórych materiałów i wyrobów pozostających w kontakcie ze środkami spożywczymi zawierającymi substancje tłuszczowe na powierzchni, ustalenie odpowiedniej metody analiz jest niezbędne w celu wdrożenia niniejszej dyrektywy;
dostosowanie niniejszej dyrektywy do postępu technicznego stanowi środek wykonawczy, którego przyjęcie pozwoli uprościć i przyspieszyć procedurę, i zasadniczo powinno wchodzić w zakres odpowiedzialności Komisji;
we wszystkich przypadkach, w których Rada upoważnia Komisję do wdrażania przepisów dotyczących materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi, należy ustanowić procedurę ustalającą bliską współpracę między Państwami Członkowskimi i Komisją na forum Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych powołanego decyzją 69/414/EWG(5),
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 1985 r.
W imieniu Rady | |
M. FISCHBACH | |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 297 z 23.10.1982, str. 26.
(2) Dz.U. C 102 z 14.4.1984, str. 4.
(3) Dz.U. C 175 z 15.7.1985, str. 299.
(4) Dz.U. C 25 z 28.1.1985, str. 6.
(5) Dz.U. L 291 z 19.11.1969, str. 9.
(6) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 19.
-zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2007/19/WE z dnia 2 kwietnia 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.91.17) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 20 kwietnia 2007 r.
- zmieniony przez art. 20 rozporządzenia Komisji nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz.U.UE.L.11.12.1) z dniem 1 maja 2011 r.