Rozporządzenie wykonawcze 2017/1145 w sprawie wycofania z obrotu niektórych dodatków paszowych dopuszczonych na podstawie dyrektyw Rady 70/524/EWG i 82/471/EWG oraz uchylenia nieaktualnych przepisów dopuszczających te dodatki paszowe

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2017.166.1

Akt obowiązujący
Wersja od: 19 lipca 2017 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2017/1145
z dnia 8 czerwca 2017 r.
w sprawie wycofania z obrotu niektórych dodatków paszowych dopuszczonych na podstawie dyrektyw Rady 70/524/EWG i 82/471/EWG oraz uchylenia nieaktualnych przepisów dopuszczających te dodatki paszowe
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń. W szczególności art. 10 ust. 2 w związku z art. 10 ust. 7 tego rozporządzenia przewidują szczegółowe procedury przeprowadzania ponownej oceny dodatków dopuszczonych na podstawie dyrektywy Rady 70/524/EWG 2  i dyrektywy Rady 82/471/EWG 3 .

(2) Art. 10 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 nakłada na Komisję obowiązek przyjęcia rozporządzenia w sprawie wycofania z obrotu dodatków paszowych, które zostały wpisane do wspólnotowego rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty i w odniesieniu do których nie złożono żadnych wniosków zgodnie z art. 10 ust. 2 i 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 przed upływem terminu przewidzianego w tych przepisach lub w odniesieniu do których złożono wniosek, ale następnie go wycofano. W związku z tym takie dodatki paszowe powinny zostać wycofane z obrotu. Zważywszy, że art. 10 ust. 5 nie wprowadza rozróżnienia między zezwoleniami wydawanymi na czas określony a zezwoleniami wydawanymi bez ograniczeń czasowych, w celu zachowania przejrzystości należy zapewnić wycofanie z obrotu dodatków paszowych, których ograniczone okresy zezwolenia na podstawie dyrektywy 70/524/EWG już upłynęły.

(3) 4  W wyniku wycofania z obrotu dodatków paszowych należy uchylić przepisy dopuszczające te dodatki. W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenia Komisji (WE) nr 2316/98 5 , (WE) nr 1353/2000 6 , (WE) nr 2188/2002 7 , (WE) nr 261/2003 8 , (WE) nr 1334/2003 9 , (WE) nr 1259/2004 10 , (WE) nr 1288/2004 11 , (WE) nr 1453/2004 12 , (WE) nr 2148/2004 13 , (WE) nr 255/2005 14 , (WE) nr 358/2005 15 , (WE) nr 521/2005 16 , (WE) nr 600/2005 17 , (WE) nr 943/2005 18 , (WE) nr 1206/2005 19 , (WE) nr 1458/2005 20 , (WE) nr 1810/2005 21 , (WE) nr 1811/2005 22 , (WE) nr 2036/2005 23 , (WE) nr 252/2006 24 , (WE) nr 773/2006 25 , (WE) nr 1284/2006 26 , (WE) nr 1443/2006 27  i (UE) nr 1270/2009 28  oraz uchylić rozporządzenia Komisji (WE) nr 937/2001 29 , (WE) nr 871/2003 30 , (WE) nr 277/2004 31 , (WE) nr 278/2004 32 , (WE) nr 1332/2004 33 , (WE) nr 1465/2004 34 , (WE) nr 833/2005 35 ,(WE) nr 1459/2005, (WE) nr 492/2006 36 , (WE) nr 1743/2006 37 , (WE) nr 757/2007 38  i (WE) nr 828/2007 39 .

(4) W przypadku dodatków paszowych, w odniesieniu do których wnioski zostały złożone jedynie dla niektórych gatunków zwierząt lub kategorii zwierząt lub wnioski zostały wycofane jedynie dla niektórych gatunków zwierząt lub kategorii zwierząt, wycofanie z obrotu powinno dotyczyć wyłącznie tych gatunków i kategorii zwierząt, dla których nie złożono wniosku lub wycofano wniosek.

(5) W odniesieniu do dodatków paszowych, na które zezwolenia nadal obowiązują w momencie wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, należy ustalić okres przejściowy dla zainteresowanych stron, w którym istniejące zapasy przedmiotowych dodatków oraz premiksów, mieszanek paszowych i materiałów paszowych wyprodukowanych z zastosowaniem tych dodatków będą mogły zostać zużyte, przy czym należy wziąć pod uwagę długość okresu przechowywania niektórych rodzajów paszy zawierających przedmiotowe dodatki.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wycofanie

1. 
Dodatki paszowe określone w załączniku I wycofuje się z obrotu w odniesieniu do gatunków zwierząt lub kategorii gatunków zwierząt określonych w tym załączniku.
2. 
Dodatki paszowe określone w załączniku II wycofuje się z obrotu w odniesieniu do gatunków zwierząt lub kategorii określonych w tym załączniku.
Artykuł  2

Środki przejściowe

1. 
Istniejące zapasy dodatków paszowych wymienionych w załączniku I mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do obrotu i stosowane do dnia 19 lipca 2018 r.
2. 
Premiksy wyprodukowane z użyciem dodatków, o których mowa w ust. 1, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane do dnia 19 października 2018 r.
3. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe wyprodukowane z użyciem dodatków, o których mowa w ust. 1, lub premiksów, o których mowa w ust. 2, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane do dnia 19 lipca 2019 r.
Artykuł  3  40

Uchylenie

Rozporządzenia (WE) nr 937/2001, (WE) nr 871/2003, (WE) nr 277/2004, (WE) nr 278/2004, (WE) nr 1332/2004, (WE) nr 1465/2004, (WE) nr 833/2005, (WE) nr 1459/2005, (WE) nr 492/2006, (WE) nr 1743/2006, (WE) nr 757/2007 i (WE) nr 828/2007 tracą moc.

Artykuł  4

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 2316/98

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 2316/98 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w pozycji E4 Miedź-Cu skreśla się słowa "Metioninian miedzi" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do metioninianu miedzi;
2)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Tlenek manganowy" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do tlenku manganowego;
3)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Węglan manganowy" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do węglanu manganowego;
4)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Kwaśny fosforan manganu, trzywodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do kwaśnego fosforanu manganu, trzywodnego;
5)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Siarczan manganowy, czterowodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do siarczanu manganowego, czterowodnego;
6)
w pozycji E6 Cynk-Zn skreśla się słowa "Węglan cynku" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do węglanu cynku;
7)
w pozycji E6 Cynk-Zn skreśla się słowa "Mleczan cynku, trójwodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do mleczanu cynku, trójwodnego;
8)
w pozycji E6 Cynk-Zn skreśla się słowa "Chlorek cynku, jednowodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do chlorku cynku, jednowodnego.
Artykuł  5

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1353/2000

W rozporządzeniu (WE) nr 1353/2000 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 1;
2)
uchyla się załącznik I.
Artykuł  6

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 2188/2002

W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2188/2002 w pozycji 11 "Endo-1,4-beta-glukanaza WE 3.2.1.4 Endo- 1,3 (4)-beta-glukanaza WE 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-ksylanaza WE 3.2.1.8" skreśla się słowa "Kury nioski" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do kur niosek.

Artykuł  7

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 261/2003

W rozporządzeniu (WE) nr 261/2003 wprowadza się następujące zmiany:

1)
art. 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Zezwala się na stosowanie preparatu określonego w załączniku I, należącego do grupy »Enzymy«, jako dodatku stosowanego w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w tym załączniku.";

2)
uchyla się załącznik II.
Artykuł  8  41

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1334/2003

W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1334/2003 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w pozycji E1 Żelazo-Fe skreśla się słowa "Chlorek żelaza (II), tetrahydrat" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do chlorku żelaza (II), tetrahydratu;
2)
w pozycji E1 Żelazo-Fe skreśla się słowa "Cytrynian żelaza (II), heksahydrat" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do cytrynianu żelaza (II), heksahydratu;
3)
w pozycji E1 Żelazo-Fe skreśla się słowa "Mleczan żelaza (II), trihydrat" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do mleczanu żelaza (II), trihydratu;
4)
w pozycji E4 Miedź-Cu skreśla się słowa "Metioninian miedzi" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do metioninianu miedzi;
5)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Tlenek manganowy" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do tlenku manganowego;
6)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Tlenek manganu (II), tlenek manganu (III)" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do tlenku manganu (II), tlenku manganu (III);
7)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Węglan manganowy" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do węglanu manganowego;
8)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Kwaśny fosforan manganu, trzywodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do kwaśnego fosforanu manganu, trzywodnego;
9)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Siarczan manganowy, czterowodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do siarczanu manganowego, czterowodnego;
10)
w pozycji E6 Cynk-Zn skreśla się słowa "Węglan cynku" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do węglanu cynku;
11)
w pozycji E6 Cynk-Zn skreśla się słowa "Mleczan cynku, trójwodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do mleczanu cynku, trójwodnego;
12)
w pozycji E6 Cynk-Zn skreśla się słowa "Chlorek cynku, jednowodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do chlorku cynku, jednowodnego.
Artykuł  9

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1259/2004

W rozporządzeniu (WE) nr 1259/2004 wprowadza się następujące zmiany:

1)
art. 2 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 2

Dopuszcza się bez ograniczeń czasowych preparaty należące do grupy »Enzymy« zgodnie z załącznikami III i VI do wykorzystania jako dodatki w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w tych załącznikach.";

2)
uchyla się załącznik V.
Artykuł  10

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1288/2004

W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1288/2004 wprowadza się następujące zmiany:

1)
skreśla się pozycję E 161(z) "Phaffia rhodozyma bogata w astaksantynę (ATCC 74219)";
2)
skreśla się pozycję E 1704 "Saccharomyces cerevisiae CBS 493.94" w odniesieniu do cieląt.
Artykuł  11

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1453/2004

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1453/2004 wprowadza się następujące zmiany:

1)
skreśla się pozycję E 1609 "Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8 Endo-1,4-beta-glucanase EC 3.2.1.4";
2)
skreśla się pozycję E 1610 "Endo-1,4-beta-glucanase EC 3.2.1.4 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8";
3)
skreśla się pozycję E 1611 "Endo-1,3(4)-beta-glucanase EC 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8 Poligalacturonase EC 3.2.1.15".
Artykuł  12

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 2148/2004

W rozporządzeniu (WE) nr 2148/2004 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 3, 4 i 5;
2)
w załączniku I w pozycji E 567 "Klinoptylolit pochodzenia wulkanicznego" skreśla się wyraz "Króliki" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do królików;
3)
w załączniku II skreśla się pozycję E 1706 "Enterococcus faecium DSM 7134, Lactobacillus rhamnosus DSM 7133";
4)
uchyla się załączniki III, IV i V.
Artykuł  13

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 255/2005

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 255/2005 skreśla się pozycję E 1618 "Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8".

Artykuł  14

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 358/2005

W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 358/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
skreśla się pozycję E 1619 "Alfa-amylaza EC 3.2.1.1 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6";
2)
skreśla się pozycję E 1622 "Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8".
Artykuł  15

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 521/2005

W rozporządzeniu (WE) nr 521/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 1;
2)
uchyla się załącznik I.
Artykuł  16

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 600/2005

W rozporządzeniu (WE) nr 600/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 1 i 2;
2)
uchyla się załączniki I i II;
3)
w załączniku III skreśla się pozycję E 1709 "Enterococcus faecium ATCC 53519 Enterococcus faecium ATCC 55593 (w stosunku 1/1)".
Artykuł  17

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 943/2005

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 943/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
skreśla się pozycję E 1630 "Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8 Subtilizyna EC 3.4.21.62";
2)
skreśla się pozycję E 1631 "Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8".
3)
skreśla się pozycję E 1632 "3-fitaza CE 3.1.3.8".
Artykuł  18

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1206/2005

W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1206/2005 skreśla się pozycję E 1633 "Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8 Subtilizyna EC 3.4.21.62".

Artykuł  19

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1458/2005

W rozporządzeniu (WE) nr 1458/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 1;
2)
uchyla się załącznik I;
3)
w załączniku II do rozporządzenia skreśla się pozycję 60 "Endo-1,4-beta-ksylanaza WE 3.2.1.8 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza WE 3.2.1.6".
Artykuł  20

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1810/2005

W załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 1810/2005 skreśla się pozycję 15 "Enterococcus faecium NCIMB 11181".

Artykuł  21

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1811/2005

1)
W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1811/2005 skreśla się pozycję E 1635 "Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6";
2)
w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1811/2005 skreśla się pozycję 63 "Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6".
Artykuł  22

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 2036/2005

W rozporządzeniu (WE) nr 2036/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 2;
2)
uchyla się załącznik II.
Artykuł  23

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 252/2006

W rozporządzeniu (WE) nr 252/2006 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 2;
2)
uchyla się załącznik II;
3)
w załączniku III skreśla się pozycję 28 "3-fitaza EC 3.1.3.8".
Artykuł  24

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 773/2006

W rozporządzeniu (WE) nr 773/2006 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 3;
2)
uchyla się załącznik III.
Artykuł  25

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1284/2006

W rozporządzeniu (WE) nr 1284/2006 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 1 i 3;
2)
uchyla się załączniki I i III.
Artykuł  25a  42

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1443/2006

Uchyla się art. 1 oraz załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 1443/2006.

Artykuł  26

Zmiana w rozporządzeniu (UE) nr 1270/2009

W rozporządzeniu (UE) nr 1270/2009 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 1;
2)
uchyla się załącznik I.
Artykuł  27

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 czerwca 2017 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I  43

Dodatki, o których mowa w art. 1 ust. 1.

CZĘŚĆ  A

Dodatki paszowe, które mają zostać wycofane w odniesieniu do wszystkich gatunków i kategorii zwierząt

Numer identyfikacyjnyDodatekGatunki lub kategorie zwierząt
Konserwanty
E 201Sorbinian soduWszystkie gatunki
E 203Sorbinian wapniaWszystkie gatunki
E 261Octan potasuWszystkie gatunki
E 283Propionian potasuWszystkie gatunki
E 333Cytryniany wapniaWszystkie gatunki
E 334Kwas L-winowyWszystkie gatunki
E 335L-winiany soduWszystkie gatunki
E 336L-winiany potasuWszystkie gatunki
E 337L-winian sodowo-potasowyWszystkie gatunki
E 507Kwas chlorowodorowyWszystkie gatunki
E 513Kwas siarkowyWszystkie gatunki
Przeciwutleniacze
E 308Syntetyczny gamma-tokoferolWszystkie gatunki
E 309Syntetyczny delta-tokoferolWszystkie gatunki
E 311Galusan oktyluWszystkie gatunki
E 312Galusan dodecyluWszystkie gatunki
Substancje wiążące, przeciwzbrylające i koagulanty
E 330Kwas cytrynowyWszystkie gatunki
Barwniki wraz z pigmentami
Inne barwniki
Odpowiedni numerSubstancje barwiące dopuszczone przepisami wspólnotowymi w celu barwienia środków spożywczych z wyjątkiem: barwników karmelowych E150b, E150c i E150d; kompleksu miedziowego chlorofiliny E 141; tlenku żelaza czerwonego, czarnego i żółtego E 172; ditlenku tytanu (struktura anatazu i rutylu) E 171; węgla roślinnego E 153Wszystkie gatunki
E 142Zieleń S (zieleń brylantowa BS)Wszystkie gatunki
Środki emulgujące i stabilizujące, środki zagęszczające i żelatynujące
E322Lecytyny (wyłącznie jako środki stabilizujące, środki zagęszczające i żelatynujące)Wszystkie gatunki
E 400Kwas alginowyWszystkie gatunki
E 402Alginian potasuWszystkie gatunki
E 404Alginian wapniaWszystkie gatunki
E 405Alginian 1,2-dihydroksypropanu (alginian glikolu propylenowego)Wszystkie gatunki
E 432Monolaurynian polioksyetylenosorbitoluWszystkie gatunki
E 434Monopalmitynian polioksyetylenosorbitoluWszystkie gatunki
E 435Monostearynian polioksyetylenosorbitoluWszystkie gatunki
E 436Tristearynian polioksyetylenosorbitoluWszystkie gatunki
E 465EtylometylocelulozaWszystkie gatunki
E 473Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (estry sacharozy i jadalnych kwasów tłuszczowych)Wszystkie gatunki
E 474Sacharoglicerydy (mieszanina estrów sacharozy oraz mono- i diglicerydów jadalnych kwasów tłuszczowych)Wszystkie gatunki
E 475Estry poliglicerolu i niespolimeryzowanych jadalnych kwasów tłuszczowychWszystkie gatunki
E 477Monoestry propano-1,2-diolu (glikolu propylenowego) i jadalnych kwasów tłuszczowych, same lub w mieszaninie z diestramiWszystkie gatunki
E 480Kwas stearoilo-2-mlekowyWszystkie gatunki
E 481Stearoilomleczan soduWszystkie gatunki
E 482Stearoilomleczan wapniaWszystkie gatunki
E 483Winian stearyluWszystkie gatunki
E 486DekstranyWszystkie gatunki
E 491Monostearynian sorbitoluWszystkie gatunki
E 492Tristearynian sorbitoluWszystkie gatunki
E 494Monooleinian sorbitoluWszystkie gatunki
E 495Monopalmitynian sorbitoluWszystkie gatunki
E 496Glikol polietylenowy 6000Wszystkie gatunki
E 497Polimery polioksypropyleno-polioksyetylenu (M.W. 6 800-9 000)Wszystkie gatunki
Pierwiastki śladowe
E 1Żelazo - Fe, Czterowodny chlorek żelazaWszystkie gatunki
E 1Żelazo - Fe, Sześciowodny cytrynian żelazaWszystkie gatunki
E 1Żelazo - Fe, Trzywodny mleczan żelazawyWszystkie gatunki
E 2Jod - I, Sześciowodny jodan wapniaWszystkie gatunki
E 2Jod - I, Jodek soduWszystkie gatunki
E 4Miedź - Cu, Metioninian miedziWszystkie gatunki
E 5Mangan - Mn, Tlenek manganowyWszystkie gatunki
E 5Mangan - Mn, Tlenek manganu (II), tlenek manganu (III)Wszystkie gatunki
E 5Mangan - Mn, Węglan manganowyWszystkie gatunki
E 5Mangan - Mn, Kwaśny fosforan manganu, trzywodnyWszystkie gatunki
E 5Mangan - Mn, Siarczan manganowy, czterowodnyWszystkie gatunki
E 6Cynk - Zn, Węglan cynkuWszystkie gatunki
E 6Cynk - Zn, Chlorek cynku, jednowodnyWszystkie gatunki
E 6Cynk - Zn, Trójwodny mleczan cynkuWszystkie gatunki
E 7Molibden - Mo, Molibdenian amonuWszystkie gatunki
E 8Selen - Se, selenian soduWszystkie gatunki
Witaminy, prowitaminy i chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu
Betaina Wszystkie postacie z wyjątkiem bezwodnej betainy i chlorowodorku betainyWszystkie gatunki
Biotyna Wszystkie postacie z wyjątkiem D- (+)-biotynyWszystkie gatunki
Karnityna Wszystkie postacie z wyjątkiem L-karnityny i L-winianu L-karnitynyWszystkie gatunki
Cholina Wszystkie postacie z wyjątkiem chlorku cholinyWszystkie gatunki
Folian Wszystkie postacie folianu z wyjątkiem kwasu foliowegoWszystkie gatunki
Niacyna Wszystkie postacie niacyny z wyjątkiem niacyny 99 % i niacynoamiduWszystkie gatunki
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3Wszystkie gatunki
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 (wszystkie z wyjątkiem kwasu oktadekadienowego)Wszystkie gatunki
Kwas pantotenowy Wszystkie postacie z wyjątkiem d-pantotenianu wapnia i d-pantenoluWszystkie gatunki
Kwas para-amino-benzoesowy (PABA)Wszystkie gatunki
Tiamina Wszystkie postacie z wyjątkiem chlorowodorku tiaminy i monoazotanu tiaminyWszystkie gatunki
Witamina A. Wszystkie postacie z wyjątkiem octanu retinylu, palmitynianu retinylu i propionianu retinyluWszystkie gatunki
Witamina B6 Wszystkie postacie z wyjątkiem chlorowodorku pirydoksynyWszystkie gatunki
Witamina C. Wszystkie postacie z wyjątkiem kwasu askorbinowego, soli sodowej fosforanu askorbylu, soli sodowo-wapniowej fosforanu askorbyluWszystkie gatunki
Witamina E. Wszystkie postacie z wyjątkiem octanu all-rac-alfa-tokoferylu, octanu RRR-alfa-tokoferylu i RRR-alfa tokoferoluWszystkie gatunki
Witamina K. Wszystkie postacie witaminy K z wyjątkiem witaminy K3 jako wodorosiarczynu nikotynoamidomenadionu i jako wodorosiarczynu sodowego menadionuWszystkie gatunki zwierząt
Aminokwasy, ich sole i podobne produkty
3.1.3.Metionina/sól cynkowa metioniny, czysta technicznieWszystkie gatunki
3.2.1.Lizyna/L-Lizyna, czysta technicznieWszystkie gatunki
3.4.2.DL-Tryptofan, czysty technicznieWszystkie gatunki
Dodatki do kiszonki
Enzymy
Ksylanaza EC 3.2.1.8 z Trichoderma longibrachiatum rifar IMI SD185Wszystkie gatunki
Mikroorganizmy
Enterococcus faecium BIO 34Wszystkie gatunki
Lactobacillus salivarius CNCM I-3238/ATCC 11741Wszystkie gatunki
Pediococcus pentosaceus NCIMB 30089Wszystkie gatunki
Substancje
FormaldehydWszystkie gatunki
Wodorosiarczan(VI) soduWszystkie gatunki
Środki aromatyzujące i wzmagające apetyt
Produkty naturalne - zdefiniowane botanicznie
Nalewka z brzozy CoE 88Wszystkie gatunki
Produkty naturalne i odpowiadające im produkty syntetyczne
Nr CAS 16630-52-7/3-(metylotio)butanal/nr Flavis 12.056Wszystkie gatunki
Nr CAS 2179-60-4/disiarczek metylu propylu/nr Flavis 12.019Wszystkie gatunki
Nr CAS 36431-72-8/teaspiran/nr Flavis 13.098Wszystkie gatunki
Nr CAS 3738-00-9/1,5,5,9-tetrametylo-13-oksatricyklo [8.3.0.0.(4.9)]tridekan/nr Flavis 13.072Wszystkie gatunki
Nr CAS 40789-98-8/3-merkaptobutan-2-on/nr Flavis 12.047Wszystkie gatunki
Nr CAS 43040-01-3/3-metylo-1,2,4-tritian/nr Flavis 15.036Wszystkie gatunki
Nr CAS 495-62-5/1,4(8),12-bisabolatrien/nr Flavis 01.016Wszystkie gatunki
Nr CAS 516-06-3/D,L-walina/nr Flavis 17.023Wszystkie gatunki
Nr CAS 5756-24-1/tetrasiarczek dimetylu/nr Flavis 12.116Wszystkie gatunki
Nr CAS 6028-61-1/trisiarczek dipropylu/nr Flavis 12.023Wszystkie gatunki
Nr CAS 689-67-8/6,10-dimetylo-5,9-undekadien-2-on/nr Flavis 07.216Wszystkie gatunki
Nr CAS 78-98-8/2-oksopropanal/nr Flavis 7.001Wszystkie gatunki

CZĘŚĆ  B

Dodatki paszowe, które mają zostać wycofane w odniesieniu do niektórych gatunków lub kategorii zwierząt

Numer identyfikacyjnyDodatekGatunki lub kategorie zwierząt
Konserwanty
E 2144-hydroksybenzoesan etyluZwierzęta domowe
E 215Etylo 4-hydroksybenzoesan soduZwierzęta domowe
E 2164-hydroksybenzoesan propyluZwierzęta domowe
E 217Propylo 4-hydroksybenzoesan soduZwierzęta domowe
E 2184-hydroksybenzoesan metyluZwierzęta domowe
E 219Metylo 4-hydroksybenzoesan soduZwierzęta domowe
E 222Bisiarczyn soduPsy; Koty
E 223Pirosiarczyn soduPsy; Koty
E 285Kwas metylopropionowyPrzeżuwacze przy rozpoczęciu przeżuwania
Regulatory kwasowości
E 210Kwas benzoesowyTuczniki
E 340(iii)Ortofosforan tripotasowyKoty; Psy
E 350(i)Jabłczan sodu (sól kwasu DL- lub L-jabłkowego)Koty; Psy
E 507Kwas chlorowodorowyKoty; Psy
E 513Kwas siarkowyKoty; Psy
Substancje wiążące, przeciwzbrylające i koagulanty
E 567Klinoptylolit pochodzenia wulkanicznegoKróliki
E 598Syntetyczne gliniany wapniaKrowy mleczne; Bydło opasowe; Cielęta; Jagnięta; Koźlęta; Drób; Króliki; Świnie
Barwniki wraz z pigmentami
Karotenoidy i ksantofile
E 161bLuteinaKoty i psy
E 160cKapsantynaIndyki
E 161cKryptoksantynaDrób
E 160eBeta-apo-8'-karotenalDrób
E 161 gKantaksantynaWszystkie gatunki i zastosowania z wyjątkiem:

- Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (ii)

- Drób nieśny i drób odchowywany na nioski - do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (ii)

- Ptaki ozdobne i ryby ozdobne - do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (iii)

E161jAstaksantynaWszystkie gatunki z wyjątkiem:

- Ryby i skorupiaki do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (ii)

- Ryby ozdobne do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (iii)

E 161zPhaffia rhodozyma bogata w astaksantynę (ATCC 74219)Łosoś; Pstrąg
Inne barwniki
E 155Brąz HTPsy i koty
E 104Żółcień chinolinowaWszystkie gatunki z wyjątkiem zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności, do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (i)
E 122Azorubina (karmoizyna)Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (i)
Odpowiedni numerSubstancje barwiące dopuszczone przepisami wspólnotowymi w celu barwienia środków spożywczych z wyjątkiem:
Tartrazyny E 102Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Biksyny E 160bWszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Żółcieni pomarańczowej FCF E 110Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Kwasu karminowego (WSP 50 %) E 120Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Czerwieni koszenilowej 4 R E 124Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Erytrozyny E 127Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów, kotów i gadów
Czerwieni allura E 129Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Indygotyny E 132Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Błękitu brylantowego FCF E 133Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
E 160bBiksyna jako barwnikRyby ozdobne
E102Tartrazyna jako barwnikWszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych, żywiących się ziarnem ptaków ozdobnych i małych gryzoni
E131Błękit patentowy V jako barwnikWszystkie gatunki z wyjątkiem zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności, do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (i)
E 124Czerwień koszenilowa 4 R jako barwnikWszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych
E127Erytrozyna jako barwnikWszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych
E132Indygotyna jako barwnikWszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych
E 141Kompleks miedziowy chlorofiliny jako barwnikWszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych, żywiących się ziarnem ptaków ozdobnych i małych gryzoni
E110Żółcień pomarańczowa FCF jako barwnikWszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych, żywiących się ziarnem ptaków ozdobnych i małych gryzoni
E 153Węgiel roślinny jako barwnikWszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych
Środki emulgujące i stabilizujące, środki zagęszczające i żelatynujące
E 401Alginian soduWszystkie gatunki z wyjątkiem ryb; Zwierzęta domowe i inne zwierzęta, od których ani z których nie pozyskuje się żywności (zwierzęta futerkowe, od których ani z których nie pozyskuje się żywności)
E 403Alginian amonuWszystkie gatunki lub kategorie zwierząt z wyjątkiem ryb akwariowych
E 406AgarWszystkie gatunki z wyjątkiem zwierząt domowych i innych zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności (zwierzęta futerkowe, od których ani z których nie pozyskuje się żywności)
E 407KaragenWszystkie gatunki z wyjątkiem zwierząt domowych i innych zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności (zwierzęta futerkowe, od których ani z których nie pozyskuje się żywności)
E 418Guma gellanPsy; koty
E 488Polioksyetylowany gliceryd kwasów tłuszczowych łojuCielęta
E 489Eter poliglicerolu i alkoholi otrzymanych w drodze redukcji kwasu oleinowego i palmitynowegoCielęta
E 498Częściowe estry poliglicerolu i poliskondensowanych kwasów tłuszczowych oleju rycynowegoPsy
Enzymy
E 16003-fitaza/EC 3.1.3.8 wytwarzana przez Aspergillus niger (CBS 114.94)Prosięta; Tuczniki; Lochy; Kurczęta rzeźne; Kury nioski
E 16003-fitaza/EC 3.1.3.8 wytwarzana przez Aspergillus niger (CBS 114.94)Indyki rzeźne
E 1605Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Aspergillus niger (CBS 520.94)Kurczęta rzeźne
E 1608Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8/endo-1,4-beta-glukanaza/EC 3.2.1.4 wytwarzane przez Humicola insolens (DSM 10442)Kurczęta rzeźne
E 1609Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8/endo-1,4-beta-glukanaza/EC 3.2.1.4 wytwarzane przez Aspergillus niger (CBS 600.94) (postać powlekana, stała i płynna)Kurczęta rzeźne; Indyki rzeźne; Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1609Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8/endo-1,4-beta-glukanaza/EC 3.2.1.4 wytwarzane przez Aspergillus niger (CBS 600.94) (postać granulowana)Kurczęta rzeźne; Indyki rzeźne; Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1610Endo-1,4-beta-glukanaza/EC 3.2.1.4/endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Aspergillus niger (CBS 600.94)Kurczęta rzeźne
E 1611Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106)/endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135)/poligalakturonaza/EC 3.2.1.15 wytwarzana przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94)Tuczniki
E 16146-fitaza/EC 3.1.3.26 wytwarzana przez Aspergillus oryzae (DSM 11857)Kurczęta rzeźne; Kury nioski; Indyki rzeźne; Prosięta; Tuczniki; Lochy
E 1615Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (CNCM MA 6-10 W)Kurczęta rzeźne
E 1618Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Aspergillus niger (CBS 270.95)Kurczęta rzeźne; Indyki rzeźne
E 1619Alfa-amylaza/EC 3.2.1.1/endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzane przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553)Kurczęta rzeźne
E 1622Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6/endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzane przez Trichoderma longibrachiatum (CBS 357.94)Kurczęta rzeźne
E 1623Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i subtylizyna/EC 3.4.21.62 wytwarzana przez Bacillus subtilis (ATCC 2107)Kurczęta rzeźne
E 1624Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135) i alfa-amylaza/EC 3.2.1.1 wytwarzana przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553)Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1625Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135), alfa-amylaza/EC 3.2.1.1 wytwarzana przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553) i poligalakturonaza/EC 3.2.1.15 wytwarzana przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94)Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1626Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i subtylizyna/EC 3.4.21.62 wytwarzana przez Bacillus subtilis (ATCC 2107)Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1627Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) i endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105)Tuczniki
E 1628Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105)Prosięta (odsadzone od maciory); Tuczniki; Kurczęta rzeźne
E 1629Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106)Kurczęta rzeźne
E 1630Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i subtylizyna/EC 3.4.21.62 wytwarzana przez Bacillus subtilis (ATCC 2107)Kurczęta rzeźne
E 1631Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) i endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135)Kurczęta rzeźne
E 16323-fitaza/WE 3.1.3.8) wytwarzana przez Trichoderma reesei (CBS 528.94)Kurczęta rzeźne; Prosięta (odsadzone od maciory); Tuczniki
E 1633Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i subtylizyna/EC 3.4.21.62 wytwarzana przez Bacillus subtilis (ATCC 2107)Kurczęta rzeźne
E 1634Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Aspergillus niger (MUCL 39199)Kurczęta rzeźne
E 1635Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106)Kurczęta rzeźne
E 1636Endo-1,3(4)-beta-glukanaza wytwarzana przez Trichoderma reesei (CBS 526.94/EC 3.2.1.6)Prosięta (odsadzone od maciory); Kurczęta rzeźne
E 1637Endo-1,4-beta-ksylanaza wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105)/EC 3.2.1.8 i endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553)/EC 3.2.1.1; Subtylizyna wytwarzana przez Bacillus subtilis (ATCC 2107)/EC 3.4.21.62 i poligalakturonaza wytwarzana przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94)/EC 3.2.1.15Kurczęta rzeźne
E 1638Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i alfa-amylaza/EC 3.2.1.1 wytwarzana przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553)Prosięta (odsadzone od maciory)
E 16393-fitaza wytwarzana przez Hansenula polymorpha (DSM 15087)Kurczęta rzeźne; Indyki rzeźne; Kury nioski; Prosięta; Tuczniki; Lochy
E 16406-fitaza wytwarzana przez Schizosaccharomyces pombe (ATCC 5233)/EC 3.1.3.26Kurczęta rzeźne
E 1641Endo-1,4-beta-ksylanaza wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (MUCL 39203)/EC 3.2.1.8Kurczęta rzeźne
Mikroorganizmy
E 1704Saccharomyces cerevisiae CBS 493.94Cielęta
E 1706Enterococcus faecium DSM 7134, Lactobacillus rhamnosus DSM 7133Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1709Enterococcus faecium ATCC 53519, Enterococcus faecium ATCC 55593 (w stosunku 1/1)Kurczęta rzeźne
E 1714Lactobacillus farciminis CNCM MA 67/ARProsięta (odsadzone od maciory)
Chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu biologicznym co witaminy
3a900InozytolWszystkie gatunki z wyjątkiem ryb i skorupiaków
-Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 (jako kwas oktadekadienowy)Wszystkie gatunki z wyjątkiem tuczników; Maciory do reprodukcji; Maciory przeznaczone do karmienia; Krowy do reprodukcji; Krowy mleczne przeznaczone na produkcję mleka
3a370TaurynaWszystkie gatunki z wyjątkiem psowatych, kotowatych, łasicowatych i ryb mięsożernych
E 670Witamina D2Świnie; Prosięta; Bydło; Owce; Cielęta; Koniowate; Inne gatunki lub kategorie zwierząt z wyjątkiem drobiu i ryb
Mocznik i jego pochodne
2.1.2.Biuret, czysty techniczniePrzeżuwacze od rozpoczęcia przeżuwania
2.1.3.Fosforan mocznikowy, czysty techniczniePrzeżuwacze od rozpoczęcia przeżuwania
2.1.4.Izobutylidenodimocznik, czysty techniczniePrzeżuwacze od rozpoczęcia przeżuwania
Środki aromatyzujące i wzmagające apetyt
Produkty naturalne i odpowiadające im produkty syntetyczne
Nr CAS 134-20-3/antranilan metylu/nr Flavis 09.715Gatunki ptaków
Nr CAS 85-91-6/N-metyloantranilan metylu/nr Flavis 09.781Gatunki ptaków
Nr CAS 93-28-7/octan eugenylu/nr Flavis 09.020Drób i ryby
Nr CAS 97-53-0/eugenol/nr Flavis 04.003Ryby
Nr CAS 107-85-7/3-metylobutyloamina/nr Flavis 11.001Kury nioski
Nr CAS 75-50-3/trimetyloamina/nr Flavis 11.009Kury nioski
Nr CAS 6627-88-9/4-allilo-2,6-dimetoksyfenol/nr Flavis 04.051Ryby i drób
Nr CAS 593-81-7/chlorowodorek trimetyloaminy/nr Flavis 11.024Kury nioski

ZAŁĄCZNIK  II

Dodatki paszowe, o których mowa w art. 1 ust. 2.

Numer identyfikacyjnyDodatekGatunki lub kategorie zwierząt
Enzymy
11Endo-1,4-beta-glukanaza/EC 3.2.1.4/endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 i endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzane przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 74 252)Kury nioski
283-fitaza/WE 3.1.3.8) wytwarzana przez Trichoderma reesei (CBS 528.94)Kury nioski
30Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6/endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Penicillium funiculosum (IMI SD 101)Prosięta (odsadzone od maciory); Kaczki rzeźne
37Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i subtylizyna/EC 3.4.21.62 wytwarzana przez Bacillus subtilis (ATCC 2107)Kury nioski
51Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Bacillus subtilis (LMG S-15136)Tuczniki
60Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106)Indyki rzeźne
63Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma reesei (CBS 529.94) i endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma reesei (CBS 526.94)Indyki rzeźne; Kurczęta rzeźne
64Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94) i endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Aspergillus oryzae (DSM 10287)Kurczęta rzeźne; Prosięta (odsadzone od maciory)
Mikroorganizmy
15Enterococcus faecium BIO 11181Kurczęta rzeźne
24Kluyveromyces marxianus var. lactis K1 BCCM/MUCL 39434Krowy mleczne
25Lactobacillus acidophilus DSM 13241Koty, psy
Kokcydiostatyki i inne substancje lecznicze
E 764Wodorobromek halofuginonu 6 g/kg (Stenorol)Kurczęta odchowywane na kury nioski
E 766Salinomycyna - sól sodowa 120 g/kg (Sacox 120) (posiadacz zezwolenia: Huvepharma NV)Króliki rzeźne
E 766Salinomycyna - sól sodowa 120 g/kg (Salinomax 120G) (posiadacz zezwolenia: Zoetis Belgium SA)Kurczęta rzeźne
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
3 Dyrektywa Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotycząca niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz.U. L 213 z 21.7.1982, s. 8).
4 Motyw 3 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2018/353 z dnia 9 marca 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.68.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.
5 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2316/98 z dnia 26 października 1998 r. dotyczące zezwolenia na nowe dodatki i zmieniające warunki zezwolenia na stosowanie niektórych dodatków już dopuszczonych do stosowania w paszach (Dz.U. L 289 z 28.10.1998, s. 4).
6 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1353/2000 z dnia 26 czerwca 2000 r. dotyczące stałego zezwolenia na dodatek i tymczasowego zezwolenia na nowe dodatki, nowe zastosowania dodatków i nowe preparaty w paszach (Dz.U. L 155 z 28.6.2000, s. 15).
7 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2188/2002 z dnia 9 grudnia 2002 r. dotyczące tymczasowego zezwolenia na nowe zastosowania dodatków paszowych (Dz.U. L 333 z 10.12.2002, s. 5).
8 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 261/2003 z dnia 12 lutego 2003 r. dotyczące tymczasowego zezwolenia na nowe zastosowania dodatków paszowych (Dz.U. L 37 z 13.2.2003, s. 12).
9 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1334/2003 z dnia 25 lipca 2003 r. zmieniające warunki zezwolenia na kilka dodatków paszowych, należących do grupy pierwiastków śladowych (Dz.U. L 187 z 26.7.2003, s. 11).
10 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1259/2004 z dnia 8 lipca 2004 r. w sprawie stałego dopuszczenia niektórych dodatków już dopuszczonych w paszach (Dz.U. L 239 z 9.7.2004, s. 8).
11 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2188/2004 z dnia 20 grudnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1615/2000 wprowadzające odstępstwo od rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 w odniesieniu do definicji pojęcia produktów pochodzących, używanej do celów planu ogólnych preferencji taryfowych w celu uwzględnienia szczególnej sytuacji Nepalu dotyczącej wywozu niektórych wyrobów włókienniczych do Wspólnoty (Dz.U. L 373 z 21.12.2004, s. 180).
12 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1453/2004 z dnia 16 sierpnia 2004 r. dotyczące stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 269 z 17.8.2004, s. 3).
13 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2148/2004 z dnia 16 grudnia 2004 r. w sprawie stałego i tymczasowego dopuszczenia niektórych dodatków oraz dopuszczenia nowych zastosowań dodatku już dopuszczonego do użycia w paszach (Dz.U. L 370 z 17.12.2004, s. 24).
14 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 255/2005 z dnia 15 lutego 2005 r. w sprawie stałego dopuszczenia niektórych dodatków paszowych (Dz.U. L 45 z 16.2.2005, s. 3).
15 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 358/2005 z dnia 2 marca 2005 r. dotyczące bezterminowego zezwolenia na niektóre dodatki i zezwolenia na nowe wykorzystanie już dopuszczonych dodatków paszowych (Dz.U. L 57 z 3.3.2005, s. 3).
16 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 521/2005 z dnia 1 kwietnia 2005 r. dotyczące stałego zezwolenia na dodatek oraz tymczasowego zezwolenia na nowe zastosowanie niektórych dodatków już dozwolonych do stosowania w paszach (Dz.U. L 84 z 2.4.2005, s. 3).
17 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 600/2005 z dnia 18 kwietnia 2005 r. w sprawie ponownego dopuszczenia do użytku na okres dziesięciu lat kokcydiostatyku jako dodatku paszowego, tymczasowego dopuszczenia do użytku jednego dodatku paszowego oraz stałego dopuszczenia do użytku niektórych dodatków paszowych (Dz.U. L 99 z 19.4.2005, s. 5).
18 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 943/2005 z dnia 21 czerwca 2005 r. dotyczące stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 159 z 22.6.2005, s. 6).
19 Zapisz element Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1206/2005 z dnia 27 lipca 2005 r. dotyczące stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 197 z 28.7.2005, s. 12).
20 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1458/2005 z dnia 8 września 2005 r. w sprawie stałego i tymczasowego dopuszczenia niektórych dodatków paszowych oraz tymczasowego dopuszczenia nowych zastosowań niektórych już dopuszczonych dodatków paszowych (Dz.U. L 233 z 9.9.2005, s. 3).
21 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1810/2005 z dnia 4 listopada 2005 r. w sprawie nowego dopuszczenia na dziesięć lat dodatku paszowego, stałego dopuszczenia niektórych dodatków paszowych oraz tymczasowego dopuszczenia nowych zastosowań niektórych już dopuszczonych dodatków paszowych (Dz.U. L 291 z 5.11.2005, s. 5).
22 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1811/2005 z dnia 4 listopada 2005 r. w sprawie stałego i tymczasowego dopuszczenia niektórych dodatków paszowych oraz tymczasowego dopuszczenia nowych zastosowań dodatku już dopuszczonego do użycia w paszach (Dz.U. L 291 z 5.11.2005, s. 12).
23 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2036/2005 z dnia 14 grudnia 2005 r. w sprawie stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe oraz tymczasowego zezwolenia na nowe zastosowanie niektórych już dopuszczonych dodatków paszowych (Dz.U. L 328 z 15.12.2005, s. 13).
24 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 252/2006 z dnia 14 lutego 2006 r. w sprawie stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe oraz tymczasowych zezwoleń na nowe zastosowanie niektórych już dopuszczonych dodatków paszowych (Dz.U. L 44 z 15.2.2006, s. 3),
25 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 773/2006 z dnia 22 maja 2006 r. w sprawie tymczasowego i stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe oraz tymczasowego zezwolenia na nowe zastosowanie już dopuszczonego dodatku paszowego (Dz.U. L 135 z 23.5.2006, s. 3).
26 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1284/2006 z dnia 29 sierpnia 2006 r. dotyczące stałych zezwoleń na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 235 z 30.8.2006, s. 3).
27 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1443/2006 z dnia 29 września 2006 r. dotyczące stałych zezwoleń na stosowanie niektórych dodatków paszowych oraz dopuszczenia kokcydiostatyku do użytku na okres dziesięciu lat (Dz.U. L 271 z 30.9.2006, s. 12).
28 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1270/2009 z dnia 21 grudnia 2009 r. dotyczące stałych zezwoleń na stosowanie niektórych dodatków paszowych (Dz.U. L 339 z 22.12.2009, s. 28).
29 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 937/2001 z dnia 11 maja 2001 r. dotyczące zezwolenia na nowe zastosowania dodatków, nowe preparaty dodatków, przedłużenia tymczasowego zezwolenia i 10-letniego zezwolenia na dodatek do pasz (Dz.U. L 130 z 12.5.2001, s. 25).
30 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 871/2003 z dnia 20 maja 2003 r. bezterminowo dopuszczające stosowanie tlenku manganowego jako nowego dodatku paszowego (Dz.U. L 125 z 21.5.2003, s. 3).
31 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 277/2004 z dnia 17 lutego 2004 r. dotyczące zezwolenia bezterminowego na dodatki paszowe (Dz.U. L 47 z 18.2.2004, s. 20).
32 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 278/2004 z dnia 17 lutego 2004 r. dotyczące tymczasowego zezwolenia na nowe zastosowanie już zatwierdzonego dodatku paszowego (Dz.U. L 47 z 18.2.2004, s. 22).
33 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1332/2004 z dnia 20 lipca 2004 r. dotyczące stałego zezwolenia na użycie niektórych dodatków paszowych (Dz.U. L 247 z 21.7.2004, s. 8).
34 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1465/2004 z dnia 17 sierpnia 2004 r. dotyczące stałego zezwolenia na dodatek do stosowania w paszach (Dz.U. L 270 z 18.8.2004, s. 11).
35 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 833/2005 z dnia 31 maja 2005 r. dotyczące stałego zezwolenia na dodatki paszowe (Dz.U. L 138 z 1.6.2005, s. 5).
36 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 492/2006 z dnia 27 marca 2006 r. dotyczące tymczasowego i stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 89 z 28.3.2006, s. 6).
37 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1743/2006 z dnia 24 listopada 2006 r. dotyczące stałego zezwolenia na dodatek paszowy (Dz.U. L 329 z 25.11.2006, s. 16).
38 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 757/2007 z dnia 29 czerwca 2007 r. dotyczące stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 172 z 30.6.2007, s. 43).
39 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 828/2007 z dnia 13 lipca 2007 r. dotyczące stałego i tymczasowego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 184 z 14.7.2007, s. 12).
40 Art. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2018/353 z dnia 9 marca 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.68.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.
41 Art. 8 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr (UE) 2018/353 z dnia 9 marca 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.68.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.
42 Art. 25a dodany przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 2018/353 z dnia 9 marca 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.68.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.
43 Załącznik I zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr (UE) 2018/353 z dnia 9 marca 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.68.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.