Wspólny katalog odmian roślin warzywnych - trzeci suplement do 36. pełnego wydania.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2018.145.1

Akt nienormatywny
Wersja od: 25 kwietnia 2018 r.

WSPÓLNY KATALOG ODMIAN ROŚLIN WARZYWNYCH
trzeci suplement do 36. pełnego wydania

(2018/C 145/01)

(Dz.U.UE C z dnia 25 kwietnia 2018 r.)

Spis treści

Legenda ........................................................................................................................................

Lista gatunków roślin warzywnych .............................................................................................

1. Allium cepa L ................................................................................................................

1.1 Allium cepa L. Grupa Aggregatum - Szalotka ...............................................

1.2 Allium cepa L. Grupa Cepa - Cebula, Szalotka Echalion ...............................

3. Allium porrum L. Por ....................................................................................................

7. Apium graveolens L. Seler zwyczajny ..........................................................................

7.1 Apium graveolens L. Seler naciowy ...............................................................

7.2 Apium graveolens L. Seler korzeniowy ..........................................................

8. Asparagus officinalis L. Szparag ..................................................................................

10. Brassica oleracea L.. ......................................................................................................

10.1 Brassica oleracea L. Jarmuż ............................................................................

10.2 Brassica oleracea L. Kalafior ..........................................................................

10.3 Brassica oleracea L. Brokuł ............................................................................

10.4 Brassica oleracea L. Kapusta brukselska ........................................................

10.5 Brassica oleracea L. Kapusta włoska ..............................................................

10.6 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta biała .................................................

10.7 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta czerwona .........................................

10.8 Brassica oleracea L. Kalarepa .........................................................................

11. Brassica rapa L.. ............................................................................................................

11.1 Brassica rapa L. Kapusta pekińska ..................................................................

11.2 Brassica rapa L. Rzepa ....................................................................................

12. Capsicum annuum L. Papryka .......................................................................................

13. Cichorium endivia L. Endywia ......................................................................................

13.1 Cichorium endivia L. Endywia kędzierzawa ..................................................

13.2 Cichorium endivia L. Endywia eskariola ........................................................

14. Cichorium intybus L. Cykoria .......................................................................................

14.1 Cichorium intybus L. Cykoria - sałatowa .......................................................

14.2 Cichorium intybus L. Cykoria liściowa ..........................................................

14.3 Cichorium intybus L. Cykoria korzeniowa .....................................................

15. Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai Kawon (arbuz) ......................................

16. Cucumis melo L. Melon ................................................................................................

17. Cucumis sativus L. Ogórek ...........................................................................................

17.1 Cucumis sativus L. Ogórek - sałatkowy .........................................................

17.2 Cucumis sativus L. Ogórek - konserwowy .....................................................

19. Cucurbita pepo L. Dynia zwyczajna ..............................................................................

20. Cynara cardunculus L.. ..................................................................................................

20.1 Cynara cardunculus L. Karczoch zwyczajny ..................................................

20.2 Cynara cardunculus L. Karczoch hiszpański (kard) .......................................

21. Daucus carota L. Marchew ............................................................................................

21.1 Daucus carota L. Marchew jadalna .................................................................

21.2 Daucus carota L. Marchew pastewna ..............................................................

22. Foeniculum vulgare Mill. Koper włoski (fenkuł) .........................................................

23. Lactuca sativa L. Sałata .................................................................................................

24. Solanum lycopersicum L. Pomidor ...............................................................................

25. Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A. W. Hill Pietruszka ..................................

26. Phaseolus coccineus L. Fasola wielokwiatowa .............................................................

27. Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła .............................................................................

27.1 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła karłowa ................................................

27.2 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła tyczna ...................................................

28. Pisum sativum L. (partim) Groch siewny .....................................................................

28.1 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Pomarszczony .............

28.2 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Gładki ..........................

28.3 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny cukrowy ........................................

29. Raphanus sativus L.. ......................................................................................................

29.1 Raphanus sativus L. Rzodkiewka ....................................................................

29.2 Raphanus sativus L. Rzodkiew ........................................................................

30. Rheum rhabarbarum L. Rabarbar ..................................................................................

32. Solanum melongena L. Oberżyna .................................................................................

33. Spinacia oleracea L. Szpinak .........................................................................................

34. Valerianella locusta (L.) Laterr. Roszponka warzywna ................................................

35. Vicia faba L. (partim) Bób ............................................................................................

36. Zea mays L. (partim) .....................................................................................................

36.1 Zea mays L. Kukurydza cukrowa ....................................................................

36.2 Zea mays L. Kukurydza pękająca ...................................................................

37. Gatunki i krzyżówki międzygatunkowe do użytku jako podkładki ..............................

37.1 Cucurbita ficifolia Bouché ..............................................................................

37.2 Cucurbita maxima Duch. x C. moschata Duch ...............................................

37.3 Lagenaria siceraria (Mol.) Standl.. .................................................................

37.4 Lycopersicon esculentum L. x S. habrochaites ...............................................

37.5 Solanum lycopersicum L. x S. pimpinellifolium ...........................................

37.6 Sicyos angulatus ..............................................................................................

37.7 Cucurbita moschata .........................................................................................

37.8 Solanum torvum Sw.. ......................................................................................

37.9 Solanum melongena x Solanum torvum .........................................................

37.10 Solanum lycopersicum L. x S. peruvianum ....................................................

37.11 Solanum lycopersicum L .................................................................................

37.12 Solanum aethiopicum ......................................................................................

37.13 Capsicum annuum ...........................................................................................

37.14 Citrullus lanatus ..............................................................................................

37.15 Cucumis melo flexuosus x Cucumis melo melo ............................................

37.16 Solanum melongena x Solanum aethiopicum .................................................

LEGENDA

1.
Aby uwzględnić informacje przekazane Komisji przez państwa członkowskie, w niniejszym trzecim suplemencie do 36. pełnego wydania wspólnego katalogu odmian roślin warzywnych 1  wprowadzono niezbędne poprawki.
2.
Informacje w niniejszym suplemencie przedstawione są według takiego samego podziału jak informacje zawarte w 36. pełnym wydaniu katalogu. W związku z tym można odwoływać się do legendy tego wydania.
3.
Niniejszy suplement obejmuje okres do dnia 28 lutego 2018 r.
4.
Poprawki do 36. pełnego wydania katalogu przedstawione są w kolumnie nr 4 w następujący sposób:
-
"(add.)" oznacza nową pozycję wprowadzaną do wspólnego katalogu;
-
"(mod.)" oznacza modyfikację istniejącej pozycji. Oznaczenia tej pozycji zawarte w niniejszym suplemencie zastępują oznaczenia zawarte w 36. pełnym wydaniu;
-
"(del.)" oznacza, iż wskazana pozycja oraz wszystkie odnoszące się do niej oznaczenia zostają usunięte ze wspólnego katalogu.
5.
Niniejszy suplement dotyczy zgłoszonych odmian, do których mają zastosowanie przepisy art. 16 ust. 1 dyrektywy Rady 2002/55/WE 2 .
6.
Jeśli kod podmiotu odpowiedzialnego za zachowanie odmian nie pojawia się w 36. pełnym wydaniu, informacje dotyczące jego nazwy oraz adresu można uzyskać od wskazanej w wykazie instytucji danego państwa członkowskiego lub kraju EFTA.

grafika

1 Dz.U. C 414 z 5.12.2017, s. 1.
2 Dz.U. L 193 z 20.7.2002, s. 33.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.