Wspólny katalog odmian roślin warzywnych - pierwszy suplement do 37. pełnego wydania.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2019.71.1

Akt nieoceniany
Wersja od: 25 lutego 2019 r.

WSPÓLNY KATALOG ODMIAN ROŚLIN WARZYWNYCH
pierwszy suplement do 37. pełnego wydania

(2019/C 71/01)

(Dz.U.UE C z dnia 25 lutego 2019 r.)

Spis treści

Legenda ......................................................................

Lista gatunków roślin warzywnych ....................................................

1. Allium cepa L ..............................................................

1.1 Allium cepa L. Grupa Aggregatum - Szalotka ...................................

1.2 Allium cepa L. Grupa Cepa - Cebula, Szalotka Echalion ............................

2. Allium fistulosum L. Cebula siedmiolatka (czosnek dęty) .................................

3. Allium porrum L. Por ........................................................

4. Allium sativum L. Czosnek pospolity ..............................................

5. Allium schoenoprasum L. Szczypiorek ..............................................

7. Apium graveolens L. Seler zwyczajny ..............................................

7.1 Apium graveolens L. Seler naciowy ...........................................

7.2 Apium graveolens L. Seler korzeniowy ........................................

8. Asparagus officinalis L. Szparag ..................................................

9. Beta vulgaris L.. ...........................................................

9.1 Beta vulgaris L. Burak ćwikłowy ............................................

9.2 Beta vulgaris L. Burak liściowy .............................................

10. Brassica oleracea L.. .........................................................

10.1 Brassica oleracea L. Jarmuż ................................................

10.2 Brassica oleracea L. Kalafior ................................................

10.3 Brassica oleracea L. Brokuł ................................................

10.4 Brassica oleracea L. Kapusta brukselska ........................................

10.5 Brassica oleracea L. Kapusta włoska ..........................................

10.6 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta biała ......................................

10.7 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta czerwona ...................................

10.8 Brassica oleracea L. Kalarepa ................................................

11. Brassica rapa L.. ............................................................

11.1 Brassica rapa L. Kapusta pekińska ............................................

11.2 Brassica rapa L. Rzepa ....................................................

12. Capsicum annuum L. Papryka ....................................................

13. Cichorium endivia L. Endywia ....................................................

13.1 Cichorium endivia L. Endywia kędzierzawa ......................................

13.2 Cichorium endivia L. Endywia eskariola .........................................

14. Cichorium intybus L. Cykoria .....................................................

14.1 Cichorium intybus L. Cykoria - sałatowa ........................................

14.2 Cichorium intybus L. Cykoria liściowa ..........................................

14.3 Cichorium intybus L. Cykoria korzeniowa .......................................

15. Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai Kawon (arbuz) .................................

16. Cucumis melo L. Melon ........................................................

17. Cucumis sativus L. Ogórek ......................................................

17.1 Cucumis sativus L. Ogórek - sałatkowy .........................................

17.2 Cucumis sativus L. Ogórek - konserwowy .......................................

18. Cucurbita Maxima Duchesne Dynia olbrzymia ..........................................

19. Cucurbita pepo L. Dynia zwyczajna ................................................

20. Cynara cardunculus L.. .........................................................

20.1 Cynara cardunculus L. Karczoch zwyczajny ......................................

20.2 Cynara cardunculus L. Karczoch hiszpański (kard) ..................................

21. Daucus carota L. Marchew ......................................................

21.1 Daucus carota L. Marchew jadalna ............................................

21.2 Daucus carota L. Marchew pastewna ..........................................

22. Foeniculum vulgare Mill. Koper włoski (fenkuł) .........................................

23. Lactuca sativa L. Sałata ........................................................

24. Solanum lycopersicum L. Pomidor ..................................................

26. Phaseolus coccineus L. Fasola wielokwiatowa ...........................................

27. Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła ................................................

27.1 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła karłowa ......................................

27.2 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła tyczna .......................................

28. Pisum sativum L. (partim) Groch siewny .............................................

28.1 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Pomarszczony .......................

28.2 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Gładki ............................

28.3 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny cukrowy ..................................

29. Raphanus sativus L.. ..........................................................

29.1 Raphanus sativus L. Rzodkiewka .............................................

29.2 Raphanus sativus L. Rzodkiew ...............................................

32. Solanum melongena L. Oberżyna ..................................................

33. Spinacia oleracea L. Szpinak .....................................................

34. Valerianella locusta (L.) Laterr. Roszponka warzywna .....................................

35. Vicia faba L. (partim) Bób ......................................................

36. Zea mays L. (partim) ..........................................................

36.1 Zea mays L. Kukurydza cukrowa ............................................

36.2 Zea mays L. Kukurydza pękająca ............................................

37. Gatunki i krzyżówki międzygatunkowe do użytku jako podkładki ...........................

37.1 Cucurbita ficifolia Bouché ..................................................

37.2 Cucurbita maxima Duch. x C. moschata Duch ......................................

37.3 Lagenaria siceraria (Mol.) Standl.. ............................................

37.4 Lycopersicon esculentum L. x S. habrochaites .......................................

37.5 Solanum lycopersicum L. x S. pimpinellifolium .....................................

37.6 Sicyos angulatus ........................................................

37.7 Cucurbita moschata ......................................................

37.8 Solanum torvum Sw.. ....................................................

37.9 Solanum melongena x Solanum torvum ..........................................

37.10 Solanum lycopersicum L. x S. peruvianum ........................................

37.11 Solanum lycopersicum L ....................................................

37.12 Solanum aethiopicum .....................................................

37.13 Capsicum annuum .......................................................

37.14 Citrullus lanatus ........................................................

37.15 Cucumis melo flexuosus x Cucumis melo melo ......................................

37.16 Solanum melongena x Solanum aethiopicum .......................................

LEGENDA

1.
Aby uwzględnić informacje przekazane Komisji przez państwa członkowskie, w niniejszym 1. suplemencie do 37. pełnego wydania wspólnego katalogu odmian roślin warzywnych 1  wprowadzono niezbędne poprawki.
2.
Informacje w niniejszym suplemencie przedstawione są według takiego samego podziału jak informacje zawarte w 37. pełnym wydaniu katalogu. W związku z tym można odwoływać się do legendy tego wydania.
3.
Niniejszy suplement obejmuje okres do dnia 31 grudnia 2018 r.
4.
Poprawki do 37. pełnego wydania katalogu przedstawione są w kolumnie nr 4 w następujący sposób:
-
"(add.)" oznacza nową pozycję wprowadzaną do wspólnego katalogu;
-
"(mod.)" oznacza modyfikację istniejącej pozycji. Oznaczenia tej pozycji zawarte w niniejszym suplemencie zastępują oznaczenia zawarte w 37. pełnym wydaniu;
-
"(del.)" oznacza, iż wskazana pozycja oraz wszystkie odnoszące się do niej oznaczenia zostają usunięte ze wspólnego katalogu.
5.
Niniejszy suplement dotyczy zgłoszonych odmian, do których mają zastosowanie przepisy art. 16 ust. 1 dyrektywy Rady 2002/55/WE 2 .
6.
Jeśli kod podmiotu odpowiedzialnego za zachowanie odmian nie pojawia się w 36. pełnym wydaniu, informacje dotyczące jego nazwy oraz adresu można uzyskać od wskazanej w wykazie instytucji danego państwa członkowskiego lub kraju EFTA.

grafika

1 Dz.U. C 467 z 28.12.2018, s. 1.
2 Dz.U. L 193 z 20.7.2002, s. 33.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.