Wspólny katalog odmian roślin warzywnych - 6. suplement do 34. pełnego wydania.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2016.404.1

Akt nieoceniany
Wersja od: 1 listopada 2016 r.

WSPÓLNY KATALOG ODMIAN ROŚLIN WARZYWNYCH
6. suplement do 34. pełnego wydania

(2016/C 404/01)

(Dz.U.UE C z dnia 1 listopada 2016 r.)

Spis treści

Strona

Legenda ........................................................................................................................................

Lista gatunków roślin warzywnych ..............................................................................................

1. Allium cepa L ....................................................................................................................

1.1 Allium cepa L. Grupa Aggregatum - Szalotka .......................................................

1.2 Allium cepa L. Grupa Cepa - Cebula, Szalotka Echalion ......................................

3. Allium porrum L. Por ........................................................................................................

6. Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. Trybuła ogrodowa .......................................................

7. Apium graveolens L. Seler zwyczajny ...............................................................................

7.1 Apium graveolens L. Seler naciowy .......................................................................

7.2 Apium graveolens L. Seler korzeniowy .................................................................

8. Asparagus officinalis L. Szparag .......................................................................................

9. Beta vulgaris L.. ................................................................................................................

9.1 Beta vulgaris L. Burak ćwikłowy ..........................................................................

9.2 Beta vulgaris L. Burak liściowy ............................................................................

10. Brassica oleracea L.. .........................................................................................................

10.1 Brassica oleracea L. Jarmuż ..................................................................................

10.2 Brassica oleracea L. Kalafior ................................................................................

10.3 Brassica oleracea L. Brokuł ..................................................................................

10.4 Brassica oleracea L. Kapusta brukselska ..............................................................

10.5 Brassica oleracea L. Kapusta włoska ....................................................................

10.6 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta biała .......................................................

10.7 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta czerwona ...............................................

10.8 Brassica oleracea L. Kalarepa ..............................................................................

11. Brassica rapa L.. ..............................................................................................................

11.1 Brassica rapa L. Kapusta pekińska .......................................................................

11.2 Brassica rapa L. Rzepa ..........................................................................................

12. Capsicum annuum L. Papryka ..........................................................................................

14. Cichorium intybus L. Cykoria ...........................................................................................

14.1 Cichorium intybus L. Cykoria - sałatowa ..............................................................

14.2 Cichorium intybus L. Cykoria liściowa ..................................................................

14.3 Cichorium intybus L. Cykoria korzeniowa ............................................................

16. Cucumis melo L. Melon ....................................................................................................

17. Cucumis sativus L. Ogórek ................................................................................................

17.1 Cucumis sativus L. Ogórek - sałatkowy .................................................................

17.2 Cucumis sativus L. Ogórek - konserwowy ............................................................

19. Cucurbita pepo L. Dynia zwyczajna .................................................................................

21. Daucus carota L. Marchew ...............................................................................................

21.1 Daucus carota L. Marchew jadalna .......................................................................

21.2 Daucus carota L. Marchew pastewna ...................................................................

23. Lactuca sativa L. Sałata .....................................................................................................

24. Solanum lycopersicum L. Pomidor ....................................................................................

26. Phaseolus coccineus L. Fasola wielokwiatowa .................................................................

27. Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła .................................................................................

27.1 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła karłowa .......................................................

27.2 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła tyczna .........................................................

28. Pisum sativum L. (partim) Groch siewny ..........................................................................

28.1 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Pomarszczony ......................

28.2 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Gładki ..................................

28.3 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny cukrowy ...............................................

29. Raphanus sativus L.. ..........................................................................................................

29.1 Raphanus sativus L. Rzodkiewka ..........................................................................

29.2 Raphanus sativus L. Rzodkiew ..............................................................................

33. Spinacia oleracea L. Szpinak ............................................................................................

34. Valerianella locusta (L.) Laterr. Roszponka warzywna ....................................................

35. Vicia faba L. (partim) Bób ................................................................................................

36. Zea mays L. (partim) .........................................................................................................

36.1 Zea mays L. Kukurydza cukrowa ..........................................................................

36.2 Zea mays L. Kukurydza pękająca ..........................................................................

LEGENDA

1.
Aby uwzględnić informacje przekazane Komisji przez państwa członkowskie, w niniejszym szóstym suplemencie do 34. pełnego wydania wspólnego katalogu odmian roślin warzywnych 1 wprowadzono niezbędne poprawki.
2.
Informacje w niniejszym suplemencie przedstawione są według takiego samego podziału jak informacje zawarte w 34. pełnym wydaniu katalogu. W związku z tym można odwoływać się do legendy tego wydania.
3.
Niniejszy suplement obejmuje okres do dnia 31 sierpnia 2016 r.
4.
Poprawki do 34. pełnego wydania katalogu przedstawione są w kolumnie nr 4 w następujący sposób:
-
"(add.)" oznacza nową pozycję wprowadzaną do wspólnego katalogu;
-
"(mod.)" oznacza modyfikację istniejącej pozycji. Oznaczenia tej pozycji zawarte w niniejszym suplemencie zastępują oznaczenia zawarte w 34. pełnym wydaniu;
-
"(del.)" oznacza, iż wskazana pozycja oraz wszystkie odnoszące się do niej oznaczenia zostają usunięte ze wspólnego katalogu.
5.
Niniejszy suplement dotyczy zgłoszonych odmian, do których mają zastosowanie przepisy art. 16 ust. 1 dyrektywy Rady 2002/55/WE 2 .
6.
Jeśli kod podmiotu odpowiedzialnego za zachowanie odmian nie pojawia się w 34. pełnym wydaniu, informacje dotyczące jego nazwy oraz adresu można uzyskać od wskazanej w wykazie instytucji danego państwa członkowskiego lub kraju EFTA.

grafika

1 Dz.U. C 395 z 27.11.2015, s. 1.
2 Dz.U. L 193 z 20.7.2002, s. 33.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.