Rozporządzenie 2137/92 dotyczące wspólnotowej skali stosowanej przy klasyfikacji tusz owczych i określaniu wspólnotowych norm jakości świeżych lub schłodzonych tusz owczych oraz przedłużające stosowanie rozporządzenia (EWG) nr 338/91

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1992.214.1

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2137/92
z dnia 23 lipca 1992 r.
dotyczące wspólnotowej skali stosowanej przy klasyfikacji tusz owczych i określaniu wspólnotowych norm jakości świeżych lub schłodzonych tusz owczych oraz przedłużające stosowanie rozporządzenia (EWG) nr 338/91

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3013/89 z dnia 25 września 1989 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa baraniego i koziego(1), w szczególności jego art. 4 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu poprawy przejrzystości rynku w tym sektorze niezbędne są normy klasyfikacji tusz owczych;

klasyfikacji musi być dokonywana na podstawie kształtu tuszy i grubości okrywy tłuszczowej; połączenie tych dwóch kryteriów umożliwia podzielenie tusz owczych na klasy; sklasyfikowane tusze muszą być zidentyfikowane;

jednakże inne kryteria, w szczególności wagowe, kolor mięsa i okrywa tłuszczowa mogą być stosowane do klasyfikacji tusz jagnięcych o wadze poniżej 13 kg; Państwa Członkowskie, które chcą stosować te kryteria informują o tym Komisję i pozostałe Państwa Członkowskie;

w celu zapewnienia jednolitego stosowania przepisów niniejszego rozporządzenia we Wspólnocie, należy wprowadzić przepisy o kontroli na miejscu przez grupy kontrolne ze Wspólnoty;

rozporządzenie Rady (EWG) nr 338/91 z dnia 5 lutego 1991 r. określające wspólnotowe normy jakości świeżych lub chłodzonych tusz owczych(2) jest stosowane od 1991 i 1992 roku gospodarczego aż do czasu ustanowienia wspólnotowych norm klasyfikacji tusz;

obecnie nie jest właściwe ustalanie tych norm; bardziej pożądane jest zdobycie najpierw doświadczenia, przez dostatecznie długi okres w odniesieniu do stosowania skali klasyfikacji przewidzianej w niniejszym rozporządzeniu; konieczne jest zatem przedłużenie stosowania rozporządzenia (EWG) nr 338/91 o jeden rok gospodarczy, z wyjątkiem środków przewidzianych w art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 3013/89, których stosowanie powinno być przedłużone do 30 czerwca 1994 r.;

wydaje się właściwym ustalenie jako cel obowiązkowego stosowania skali wspólnotowej, do osiągnięcia po wystarczająco reprezentatywnym okresie przejściowym dla wszystkich ubojni zatwierdzonych do handlu wewnątrzwspólnotowego; jednakże do celów racjonalnego zarządzania, obowiązek stosowania nie musi dotyczyć małych ubojni zlokalizowanych w regionach, gdzie wpływ na cenę rynkową pomija się ze względu na wielkość uboju w takich ubojniach,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Niniejsze rozporządzenie reguluje przepisy dotyczące wspólnotowej skali klasyfikacji tusz owczych.

Artykuł  2

Do celów klasyfikacji tusz stosuje się następujący sposób ich przedstawiania:

a) tusza: całe ciało zwierzęcia rzeźnego, po odkrwawieniu, wypatroszeniu i oskórowaniu, bez głowy (oddzielone w stawie szczytowo-potylicznym), kończyn (oddzielone w nadgarstkowo-śródręcznym lub stępowo-śródstopowym), ogona (odciętego pomiędzy szóstym a siódmym kręgiem ogonowym), wymienia, narządów rozrodczych, wątroby i oskubane. Nerki i tłuszcz nerkowy są elementem tuszy;

b) półtusza: produkt uzyskany przez symetryczny podział tuszy przez środek każdego kręgu szyjnego, grzbietowego, lędźwiowego i krzyżowego oraz przez środek mostka i spojenia kulszowo-łonowego.

Jednakże Państwa Członkowskie są uprawnione do wyrażania zgody na inny podział tuszy, jeżeli nie stosuje się podziału referencyjnego. W takich przypadkach, sposób przejścia od takiego podziału do referencyjnego ustala się zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 30 rozporządzenia (EWG) nr 3013/89.

Artykuł  3
1.
Tusze owcze dzielą się na następujące kategorie:

– tusze owiec poniżej dwunastu miesięcy,

– tusze pozostałych owiec.

2. 1
Tusze owiec klasyfikowane są na podstawie oceny:

a) kształt tuszy,

b) warstwy/okrywy tłuszczowej,

odpowiednio, jak zidentyfikowano w załącznikach I i II.

Klasa kształtu tuszy oznaczona w załączniku I literą S może być stosowana przez Państwa Członkowskie w sposób dowolny, aby objąć wyższą klasę kształtu tuszy ("typ tuszy podwójnie umięśnionej"). Państwa Członkowskie, które zamierzają skorzystać z tej możliwości, informują o tym Komisję i pozostałe Państwa Członkowskie.

Jednakże w przypadku jagniąt o wadze tuszy poniżej 13 kg Państwa Członkowskie mogą być uprawnione do zastosowania następujących kryteriów klasyfikacji:

a) waga tuszy,

b) kolor mięsa,

c) okrywa tłuszczowa,

zgodnie z definicją w załączniku III, Państwa Członkowskie, które zamierzają skorzystać z takiego uprawnienia do 5 kwietnia 1993 r. informują o tym Komisję i pozostałe Państwa Członkowskie.

Jeżeli Republika Czeska, Estonia, Cypr, Łotwa, Litwa, Węgry, Malta, Polska, Słowenia i Słowacja zamierzają skorzystać z tego upoważnienia, notyfikują to Komisji i innym Państwom Członkowskim nie później niż rok od dnia przystąpienia.

Jeżeli Bułgaria i Rumunia zamierzają skorzystać z tego upoważnienia, notyfikują to Komisji i innym państwom członkowskim nie później niż rok od dnia przystąpienia.

3. 2
Państwa Członkowskie są uprawnione do dalszego podzielenia każdej klasy przewidzianej w załącznikach I i II na maksimum trzy podklasy.

Państwa Członkowskie przy stosowaniu systemu klasyfikacji przewidzianego w załączniku III są upoważnione do podziału kategorii C na dwie podkategorie.

Artykuł  4
1.
Klasyfikacja tusz lub półtusz odbywa się jak najszybciej po uboju i przeprowadza się ją w ubojni.
2.
Sklasyfikowane tusze lub półtusze są identyfikowane.
3.
Szczegółowe zasady stosowania niniejszego artykułu przyjmuje się do 31 grudnia 1992 r. zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 30 rozporządzenia (EWG) nr 3013/89.
Artykuł  5

Wspólnotowe grupy kontrolne, składające się z ekspertów z Komisji i ekspertów wyznaczonych przez Państwa Członkowskie, przeprowadzają inspekcje na miejscu we współpracy z właściwymi organami krajowymi. Taka grupa składa sprawozdania z przeprowadzonych kontroli Komisji i pozostałym Państwom Członkowskim.

Szczegółowe środki do celów klasyfikacji przyjmuje się w razie potrzeby, zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 30 rozporządzenia (EWG) nr 3013/89.

Inspekcje są przeprowadzane w imieniu Wspólnoty, która ponosi związane z nimi koszty.

Szczegółowe zasady stosowania niniejszego artykułu przyjmuje się zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 30 rozporządzenia (EWG) nr 3013/89.

Artykuł  6

Dodatkowe przepisy określające definicję klas budowy tusz, okrywy tłuszczowej, wagi tuszy i koloru mięsa przyjmuje się nie później niż do 31 grudnia 1992 r., zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 30 rozporządzenia (EWG) nr 3013/89.

Artykuł  7
1.
Od 5 kwietnia 1993 r. do momentu wprowadzenia nowej definicji norm jakości, Państwa Członkowskie informują Komisję w układzie tygodniowym o cenach rynkowych odnotowanych dla różnych klas w skali klasyfikacji.
2.
Szczegółowe zasady wykonania tego artykułu, w szczególności częstotliwość i zakres prowadzonej rejestracji, przyjmuje się zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 30 rozporządzenia (EWG) nr 3013/89.
3.
Informacja przekazywana Komisji przez Państwa Członkowskie wykorzystywana jest do przygotowania sprawozdań i wniosków przewidzianych w art. 8 ust. 2.
Artykuł  8 3

(skreślony)

Artykuł  9 4

Komisja, najpóźniej do dnia 31 lipca 2002 r., przedkłada Radzie sprawozdanie w sprawie wprowadzenia w życie tych ustaleń wraz z, w miarę potrzeby, odpowiednimi wnioskami, w szczególności w odniesieniu do skali klasyfikacji tusz, aby stosowanie, jeśli jest to możliwe, stało się obowiązkowe.

Artykuł  10

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od roku gospodarczego 1993.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 lipca 1992 r.

W imieniu Rady
John COPE
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 289 z 7.10.1989, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1741/91 (Dz.U. L 163 z 13.6.1991, str. 41).

(2) Dz.U. L 41 z 14.2.1991, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

BUDOWA TUSZY

Umięśnienie, w szczególności części głównych (ćwierć tylna, grzbiet, łopatka)
Klasa budowy tuszyOpis
S

najwyższa

Wszystkie profile bardzo wypukłe; wyjątkowy rozwój mięśni (typ tusza umięśniona podwójnie)
E

doskonała

Wszystkie profile wypukłe do bardzo wypukłych; wyjątkowy rozwój mięśni
U

bardzo dobra

Profile ogólnie wypukłe; bardzo dobry rozwój mięśni
R

dobra

Profile ogólnie proste; dobry rozwój mięśni
O

średnia

Profile proste do wklęsłych; przeciętny rozwój mięśni
P

niska

Profile wklęsłe do bardzo wklęsłych; słaby rozwój mięśni

ZAŁĄCZNIK  II

POZIOM OKRYWY TŁUSZCZOWEJ

Ilość tłuszczu na zewnątrz tuszy i w jamie klatki piersiowej
Klasa okrywy tłuszczowejOpis
1

niska

Brak lub cienka warstwa tłuszczu
2

mierna

Cienka okrywa tłuszczowa, mięśnie prawie wszędzie widoczne
3

średnia

Mięśnie, z wyjątkiem tylnej ćwiartki i łopatki prawie wszędzie pokryte tłuszczem; niewielkie złogi tłuszczu w jamie klatki piersiowej
4

wysoka

Mięśnie pokryte tłuszczem, ale częściowo widoczne na tylnej ćwiartce i łopatce; wyraźne złogi tłuszczu w jamie klatki piersiowej
5

bardzo wysoka

Tusza grubo pokryta tłuszczem; duże złogi tłuszczu w jamie klatki piersiowej

ZAŁĄCZNIK  III 5

Schemat klasyfikacji tusz na mocy art. 3 ust. 2 akapit trzeci

KategoriaABC
Waga≤ 7kg7,1-10 kg10,1-13 kg
Jakość121212
Kolor mięsajasnoróżowyinny kolor lub inny poziom zawartości tłuszczujasnoróżowy lub różowyinny kolor lub inny poziom tłuszczujasnoróżowy lub różowyinny kolor lub inny poziom tłuszczu
Klasa tłuszczu(*)(2) (3)(2) (3)(2) (3)
(*) Zgodnie z definicją w załączniku II.
1 Art. 3 ust. 2:

- zmieniony przez art. 20 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia do Unii Europejskiej Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.UE.L.03.236.33) z dniem 1 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 ust. 1 tiret piąte rozporządzenia nr 1791/2006 z dnia 20 listopada 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.363.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.

2 Art. 3 ust. 3 zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 2536/97 z dnia 16 grudnia 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.347.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 grudnia 1997 r.
3 Art. 8 skreślony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 1278/94 z dnia 30 maja 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.140.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 czerwca 1994 r.
4 Art. 9:

- zmieniony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 1278/94 z dnia 30 maja 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.140.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 czerwca 1994 r.

- zmieniony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 2536/97 z dnia 16 grudnia 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.347.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 grudnia 1997 r.

5 Załącznik III zmieniony przez art. 2 pkt 3 rozporządzenia nr 1278/94 z dnia 30 maja 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.140.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 czerwca 1994 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.