Rozporządzenie 2406/96 ustanawiające wspólne normy handlowe w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1996.334.1

Akt obowiązujący
Wersja od: 2 czerwca 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 2406/96
z dnia 26 listopada 1996 r.
ustanawiające wspólne normy handlowe w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3759/92 z dnia 17 grudnia 1992 r. w sprawie organizacji wspólnego rynku w zakresie produktów rybołówstwa i akwakultury(1), w szczególności jego art. 2 ust. 3;

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

wspólne normy handlowe dotyczące niektórych gatunków ryb zostały określone przez rozporządzenie Rady (EWG) nr 103/76(2), a w odniesieniu do niektórych gatunków skorupiaków przez rozporządzenie Rady (EWG) nr 104/86(3); powyższe rozporządzenia powinny zostać obecnie zmienione w szerokim zakresie w celu odzwierciedlenia rozwoju rynku oraz zmian w praktykach handlowych; w związku z tym konieczna jest zasadnicza nowelizacja przepisów poprzez wprowadzenie jednego instrumentu prawnego celem zapewnienia przejrzystości i prawidłowego ich stosowania; rozporządzenia Rady (EWG) nr 103/76 i (EWG) nr 104/76 powinny zostać zastąpione;

głównym celem wspólnych norm handlowych dotyczących produktów rybołówstwa jest poprawa jakości produktów i w konsekwencji łatwiejsze wprowadzenie ich do obrotu z korzyścią zarówno dla producentów, jak i konsumentów; produkty rybołówstwa są nieprzetwarzalne i wprowadzane są do obrotu w formie świeżej lub chłodzonej w związku, z czym ich jakość jest w dużym stopniu uzależniona od ich świeżości, którą ocenia się na podstawie obiektywnych kryteriów poprzez badanie organoleptyczne; w celu zapewnienia jednolitej świeżości poszczególnych partii produktów rybołówstwa powinny one zawierać produkty tego samego gatunku oraz powinny pochodzić z tych samych stref połowowych i z tego samego statku;

powinno się określić niewielką, lecz odpowiednią liczbę kategorii świeżości na podstawie wskaźników właściwych dla indywidualnych grup produktów; z uwagi jednak na konieczność wspierania produktów o wysokiej jakości, najpóźniej od dnia 1 stycznia 2000 r., nie wszystkie kategorie świeżości powinny być objęte mechanizmami interwencyjnymi wprowadzanymi jako część ustaleń organizujących rynek;

wspólne normy handlowe mają ponadto na celu określenie jednolitych charakterystyk handlowych danych produktów na całym rynku wspólnotowym, aby przeciwdziałać zakłóceniom konkurencji, jak również aby ustalenia dotyczące cen organizujących rynek mogły być stosowane jednolicie; w związku z powyższym powinien istnieć wymóg, aby produkty rybołówstwa były klasyfikowane według kategorii wielkości określanej na podstawie wagi lub w szczególnych przypadkach, na podstawie rozmiaru;

wspólne normy handlowe stosuje się w przypadku, gdy wszystkie dane produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi, pochodzące zarówno ze Wspólnoty, jak i z państw trzecich, sprzedawane są po raz pierwszy na terenie Wspólnoty; normy te stosuje się bez uszczerbku dla stosowania przepisów sanitarnych lub zasad ustanowionych jako część środków służących ochronie zasobów; jednakże w każdej sytuacji podstawowe znaczenie mają obowiązujące minimalne wielkości biologiczne, a nie minimalne wielkości określone dla produktów rybołówstwa za pomocą wspólnych norm handlowych;

w ramach stosowania wspólnych norm handlowych w odniesieniu do produktów pochodzących z państw trzecich istnieje obowiązek umieszczenia dodatkowej informacji na opakowaniach; obowiązek ten nie dotyczy produktów przywożonych do Wspólnoty na statkach pływających pod banderą państw trzecich, dokonujących połowów na warunkach takich samych jak te, które dotyczą połowów dokonywanych przez Państwa Członkowskie;

w świetle powszechnej praktyki panującej w większości Państw Członkowskich słusznym jest, aby przemysł klasyfikował produkty rybołówstwa według stopnia świeżości i według kategorii wielkości; ze względu na to, iż świeżość oceniana jest na podstawie kryteriów organoleptycznych, należy ustanowić przepisy umożliwiające współpracę ekspertów powołanych w tym celu przez dane organizacje handlowe;

w celu wzajemnej wymiany informacji każde Państwo Członkowskie powinno dostarczyć pozostałym Państwom Członkowskim i Komisji listę zawierającą nazwiska i adresy ekspertów oraz nazwy i siedziby danych organizacji handlowych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

A.

Przepisy ogólne

Artykuł  1
1.
Rozporządzenie ustanawia dla określonych produktów rybołówstwa wspólne normy handlowe, zgodnie z art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3759/92, zwanego dalej "rozporządzeniem podstawowym".
2.
Do celów niniejszego rozporządzenia:

a) "wprowadzanie do obrotu" oznacza pierwszą ofertę sprzedaży lub pierwszą sprzedaż na terytorium Wspólnoty z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi;

b) "partia" oznacza ilość produktów rybołówstwa danego gatunku poddaną takiemu samemu procesowi przygotowania i pochodzącą z tego samej strefy połowowej i z tego samego statku;

c) "strefę połowową" interpretuje się jako zwyczajową nazwę nadaną przez rybołówstwo terenom, na których miały miejsce połowy;

d) "postać" oznacza formę, w jakiej ryba jest wprowadzana do obrotu, taką jak: "cała", "wypatroszona", "bez głowy" itp.;

e) "widoczny pasożyt" oznacza pasożyta lub grupę pasożytów, których rozmiary, kolor lub struktura różni się w widoczny sposób od tkanek ryb i które można zaobserwować bez pomocy optycznych przyrządów powiększających, w warunkach świetlnych odpowiednich dla wzroku ludzkiego.

3.
a) Przepisy niniejszego rozporządzenia dotyczące kategorii świeżości produktów rybołówstwa stosuje się bez uszczerbku dla wymagań określonych w dyrektywie Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa(4).

b) Do momentu przyjęcia decyzji Komisji zgodnie z dyrektywą 91/493 kryteria dotyczące ryb, które nie nadają się do spożycia przez ludzi, są wyszczególnione w załączniku I do niniejszego rozporządzenia, w kategorii określonej jako "niedopuszczone".

Artykuł  2
1.
Produkty rybołówstwa określone w art. 3, pochodzące z Państw Członkowskich lub z państw trzecich, mogą być wprowadzone do obrotu tylko w przypadku spełnienia warunków określonych w niniejszym rozporządzeniu.
2.
Niniejsze rozporządzenie nie stosuje się jednakże w odniesieniu do małych ilości produktu przeznaczonego do sprzedaży detalicznej lub sprzedaży konsumentom dokonywanej przez rybaków przybrzeżnych.
3.
Szczegółowe zasady stosowania niniejszego artykułu przyjmuje się zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 32 rozporządzenia podstawowego.
Artykuł  3
1.
Wprowadza się następujące wspólne normy handlowe dla niżej wymienionych produktów:

a) 1 Ryb morskich objętych kodem CN 0302:

– gładzica (Pleuronectes platessa),

– tuńczyk albakora lub tuńczyk długopłetwy (Thunnus alalunga),

– tuńczyk niebieskopłetwy (Thunnus thynnus),

– tuńczyk wielkooczny (Thunnus lub Parathunnus obesus),

– śledź z gatunku Clupea harengus,

– dorsz z gatunku Gadus Morhua,

– sardynka z gatunku Sardina pilchardus,

– plamiak (Melanogrammus aeglefinus),

– czarniak (Pollachius virens),

– rdzawiec (Pollachius pollachius),

– makrela z gatunku Scomber scombrus,

– makrela z gatunku Scomber japonicus,

– ostrobok (Trachurus spp.),

– rekinek (Squalus acanthias i Scyliorhinus spp.),

– karmazyn (Sebastes spp.),

– witlinek (Merlangius merlangus),

– błękitek (Micromesistius poutassou lub Gadus poutassou),

– molwa pospolita (Molva spp.),

– sardela (Engraulis spp.),

– morszczuk z gatunku Merluccius merluccius,

– smuklica (Lepidorhombus spp.),

– leszcz promieniowy (Brama spp.),

– żabnica (Lophius spp.),

– zimnica (Limanda limanda),

– złocica (Microstomus kitt),

– bielmik (Trisopterus luscus) i karlik (Trisopterus minutus),

– bops (Boops boops),

– picarel (Maena smaris),

– konger (Conger conger),

– kurek czerwony (Trigla spp.),

– cefal (Mugil spp.),

– raja gładka (Raja spp.),

– flądra (Platichthys flesus),

– sola (Solea spp.),

– pałasz ogoniasty (Lepidopus caudatus i Aphanopus carbo),

– Barbata lub barwena (Mullus barbatus, Mullus surmuletus),

– Kantar (Spondyliosoma cantharus),

– Szprot (Sprattus sprattus);

b) Skorupiaków objętych kodem CN 0306, wprowadzanych do obrotu jako żywe, świeże, schłodzone, albo ugotowane na parze lub w wodzie:

– krewetki (Crangon crangon) i krewetki z gatunku Pandalus borealis,

– kraby jadalne (Cancer pagurus),

– homary norweskie (Nephrops norvegicus);

c) Głowonogów objętych kodem CN 0307:

– mątwy (Sepia officinalis i Rossia macrosoma);

d) 2 Przegrzebek zwyczajny oraz inne wodne bezkręgowce objęte kodem CN 0307:

– Przegrzebek zwyczajny (Pecten maximus),

– Trąbik zwyczajny (Buccinum undatum);

2.
Normy handlowe określone w ust. 1, obejmują:

a) kategorie świeżości; i

b) kategorie wielkości.

B.

Kategorie świeżości

Artykuł  4
1.
Kategorię świeżości każdej partii określa się na podstawie świeżości produktu i niektórych wymagań dodatkowych.

Świeżość definiuje się poprzez odniesienie do specjalnych wskaźników dotyczących poszczególnych typów produktów wymienionych w załączniku I.

2.
Przy pomocy wskaźników określonych w ust. 1, przeprowadza się klasyfikację produktów wyszczególnionych w art. 3. Produkty klasyfikuje się partiami, a jednostkami klasyfikacyjnymi są następujące kategorie świeżości:

a) Ekstra, A albo B w odniesieniu do ryb, rekinowatych (selachii), głowonogów i homarów norweskich;

b) Ekstra albo A w odniesieniu do krewetek.

Jednakże żywe homary norweskie klasyfikuje się w kategorii E.

3. 3
Krab, przgrzebek zwyczajny oraz trąbik zwyczajny określone w art. 3 nie są klasyfikowane według specjalnych norm świeżości.

Do obrotu mogą być wprowadzone jedynie całe kraby, z wyłączeniem samic noszących jaja i krabów o miękkiej skorupie.

Artykuł  5
1.
Każda partia musi zawierać produkty o tym samym stopniu świeżości. Wymóg ten nie dotyczy produktów w małych partiach. Jeżeli produkty partii nie są świeże w tym samym stopniu, partie takie zalicza się do najniższej kategorii świeżości przypisanej produktom znajdującym się w partii.
2.
Kategorię świeżości należy oznaczyć na etykietach dołączonych do partii w sposób trwały i wyraźny znakami o wysokości, co najmniej 5 cm.
Artykuł  6
1.
Ryby, selachii, głowonogi i homary norweskie wyszczególnione w art. 3, których partie zaliczone zostały do kategorii B, będą wyłączone w zakresie tych partii z pomocy finansowej udzielanej w związku z "wycofaniem" określonym w art. 12, 12 lit. a), 14 i 15 rozporządzenia podstawowego.
2.
Ryby, selachii, głowonogi i homary norweskie zaliczone do kategorii świeżości Ekstra muszą być wolne od śladów odkształceń, zranień, skaz i silnego odbarwienia.
3.
Ryby, selachii, głowonogi i homary norweskie zaliczone do kategorii świeżości A muszą być wolne od skaz i silnego odbarwienia. Dopuszcza się ślady lekkich odkształceń i powierzchowne zranienia w odniesieniu do stosunkowo małej liczby tych produktów.
4.
Dopuszcza się ślady poważniejszych odkształceń i powierzchowne zranienia w przypadku stosunkowo małej liczby wyżej określonych produktów zaliczonych do kategorii świeżości B. Ryby muszą być wolne od skaz i silnego odbarwienia.
5.
Jeśli produkty klasyfikowane są według kategorii świeżości, należy, bez uszczerbku dla zastosowania odpowiednich przepisów sanitarnych, wziąć pod uwagę obecność widocznych pasożytów i ich potencjalnego wpływu na jakość produktu, z uwzględnieniem typu produktu i jego postaci.
6.
Szczegółowe zasady stosowania niniejszego artykułu przyjmuje się, jeśli jest to stosowne, zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 32 rozporządzenia podstawowego.

C.

Kategorie wielkości

Artykuł  7
1. 4
Produkty określone w art. 3 mierzy się według wagi lub według ich liczby przypadającej na kilogram. Jednakże krewetki i kraby klasyfikuje się w kategoriach wielkości według szerokości skorupy; przegrzebki zwyczajne oraz trąbiki zwyczajne klasyfikuje się w kategoriach wielkości według szerokości skorupy.
2.
Minimalne wielkości ustanowione w niniejszym rozporządzeniu zgodnie ze skalą przedstawioną w załączniku II, stosuje się bez uszczerbku dla minimalnych długości wymaganych na mocy:

rozporządzenia Rady (EWG) nr 1866/86 z dnia 12 lipca 1986 r. ustanawiającego niektóre środki techniczne dla zachowania zasobów połowowych na Morzu Bałtyckim, w Bełtach i Sundzie(5),

– rozporządzenia Rady (EWG) nr 3094/86 z dnia 7 października 1986 r., ustanawiającego niektóre środki techniczne dla zachowania zasobów połowowych(6),

rozporządzenia Rady (EWG) nr 1626/94 z dnia 27 lipca 1994 r., ustanawiającego niektóre środki techniczne dla zachowania zasobów połowowych na Morzu Śródziemnym(7).

W celach kontroli sprawowanej przez właściwe władze gatunki podlegające normom handlowym muszą spełniać wymogi dotyczące minimalnych biologicznych wielkości określonych w załączniku II.

Artykuł  8
1.
Klasyfikacja partii według kategorii wielkości następuje zgodnie ze skalą przedstawioną w załączniku II.
2.
Każda partia musi zawierać produkty tej samej wielkości. Jednakże w małych partiach mogą znajdować się produkty o różnych wielkościach. Partie takie zalicza się do najniższej kategorii wielkości, przypisanej produktom znajdującym się w partii.
3.
Kategorię wielkości i postać należy oznaczyć na etykietach dołączonych do partii w sposób wyraźny i trwały, znakami o wysokości, co najmniej 5 cm.

Wagę netto w kilogramach należy oznaczyć na każdej partii wyraźnie i czytelnie. Wymóg ten nie dotyczy sytuacji, gdy partie wystawiane są na sprzedaż w standardowych opakowaniach i jeśli zawartość opakowania jest pokazana, a dokonane przed sprzedażą ważenie wykazało, że zawartość opakowania odpowiada zakładanej zawartości określonej w kilogramach.

4.
Szczegółowe zasady zastosowania niniejszego artykułu, w szczególności w zakresie metody ważenia i ustalania odchyleń w wadze netto poniżej lub ponad oznaczoną lub zakładaną wagę, dozwolonych w odniesieniu do poszczególnych partii, przyjmuje się zgodnie z procedurą określoną w art. 32 rozporządzenia podstawowego.
Artykuł  9

Gatunki pelagiczne mogą być zaliczane do różnych kategorii świeżości i wielkości na podstawie systemu polegającego na pobieraniu próbek. System ten musi zapewniać, że świeżość i wielkość produktów znajdujących się w partii jest jednakowa.

Szczegółowe zasady stosowania niniejszego artykułu, w szczególności zasady ustalania liczby próbek, które należy pobrać, wagi lub ilości ryb w każdej próbce, metody ustalania kategorii oraz kontroli wagi partii oferowanych do sprzedaży, przyjmuje się zgodnie z procedurą określoną w art. 32 rozporządzenia podstawowego.

Artykuł  10

W celu zapewnienia lokalnych lub regionalnych dostaw krewetek i krabów w obrębie stref przybrzeżnych Wspólnoty, dopuszcza się odstępstwa od wymaganych minimalnych wielkości tych produktów, określonych w załączniku II do rozporządzenia.

Zarówno powyższe strefy jak i odpowiednie wielkości produktów wprowadzanych na rynek zostaną określone zgodnie z procedurą ustaloną w art. 32 rozporządzenia podstawowego.

D.

Produkty pochodzące z państw trzecich

Artykuł  11
1.
Bez uszczerbku dla przepisów art. 2 ust. 1, przywożone z państw trzecich produkty określone w art. 3, mogą być wprowadzane na rynek jedynie wtedy, gdy znajdują się w opakowaniach, na których zaznaczone są wyraźnie i czytelnie następujące dane:

– państwo pochodzenia, oznaczona literami alfabetu łacińskiego o wysokości, co najmniej 20 mm,

– naukowa nazwa produktu i jego nazwa handlowa,

– postać, w jakiej produkt wprowadzany jest na rynek,

– kategorie świeżości i wielkości, do których został zaliczony produkt,

– waga netto produktów znajdujących się w opakowaniu w kilogramach,

– data przeprowadzenia klasyfikacji i data wysłania produktu,

– nazwa i adres wysyłającego.

2.
Jednakże w odniesieniu do określonych w art. 3 produktów przeznaczonych do wprowadzenia do obrotu i wyładowywanych w porcie Wspólnoty bezpośrednio ze strefy połowowej przez statek pływający pod banderą państwa trzeciego, stosuje się przepisy dotyczące połowów Wspólnotowych, bez uszczerbku dla przepisów rozporządzenia Rady (WE) nr 1093/94(8).

E.

Postanowienia końcowe

Artykuł  12
1.
Rybołówstwo dokonuje klasyfikacji produktów rybołówstwa według kategorii świeżości Ekstra, A i B oraz według kategorii wielkości we współpracy z ekspertami wyznaczonymi w tym celu przez dane organizacje handlowe. Państwa Członkowskie przeprowadzają kontrole w celu zapewnienia zgodności z przepisami niniejszego artykułu.
2.
Jeśli klasyfikacja nie zostanie przeprowadzona według procedury określonej w ust. 1, mogą ją przeprowadzić właściwe władze krajowe.
Artykuł  13

Każde Państwo Członkowskie dostarcza pozostałym Państwom Członkowskim i Komisji, nie później niż na miesiąc przed wejściem w życie rozporządzenia, listę zawierającą nazwiska i adresy ekspertów oraz nazwy i siedziby organizacji określonych w art. 12. Pozostałe Państwa Członkowskie i Komisja muszą być informowane o każdej zmianie wprowadzonej do listy.

Artykuł  14

Komisja przedstawi Radzie do dnia 31 grudnia 2001 r. raport dotyczący rezultatów stosowania art. 6 ust. 1 niniejszego rozporządzenia i w miarę potrzeby, dołączy do niego odpowiednie wnioski.

Artykuł  15

Rozporządzenia Rady (EWG) nr 103/76 i (EWG) nr 104/76 tracą moc. Odniesienia do tych rozporządzeń są uważane za odniesienia do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  16
1.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1997 r.
2.
Bez względu na ust. 1, przepisy art. 6 ust. 1 stosuje się od dnia 1 stycznia 2000 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 listopada 1996 r.

W imieniu Rady
E. KENNY
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 388 z 31.12.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3318/94 (Dz.U. L 350 z 31.12.1994, str. 15).

(2) Dz.U. L 20 z 28.1.1976, str. 9. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1935/93 (Dz.U. L 176 z 20.7.1993, str. 1).

(3) Dz.U. L 20 z 28.1.1976, str. 35. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1300/93 (Dz.U. L 126 z 9.6.1995, str. 3).

(4) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15. Dyrektywa zmieniona ostatnio dyrektywą 96/23/WE (Dz.U. L z 125 z 23.5.1996, str. 10).

(5) Dz.U. L 162 z 18.6.1986, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1821/96 (Dz.U. L 241 z 21.9.1996, str. 8).

(6) Dz.U. L 288 z 11.10.1986, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3071/95 z 22.12.1995 (Dz.U. L 329 z 30.12.1995, str. 14).

(7) Dz.U. L 171 z 6.7.1994, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1075/96 (Dz.U. L 142 z 15.6.1996, str. 1).

(8) Dz.U. L 121 z 12.5.1994, str. 3.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I 5

WSKAŹNIKI ŚWIEŻOŚCI

Wskaźniki ustanowione w niniejszym załączniku stosuje się w odniesieniu do następujących produktów lub grup produktów i w odniesieniu do kryteriów oceny odmiennych dla każdej z grup.

A. Dorszowate

Plamiak, dorsz, czarniak, rdzawiec, karmazyn, witlinek, molwa pospolita, morszczuk, leszcz promieniowy, żabnica, bielmik i karlik, bops, picarel, konger, kurek czerwony, cefal, gładzica, smuklica, sola, zimnica, złocica, flądra, pałasz ogoniasty.

B. Tuńczykowate

Tuńczyk biały, tuńczyk długopłetwy, tuńczyk niebieskopłetwy, tuńczyk wielkooczny, witlinek, śledź, sardynki, makrele, ostrobok, sardela, szprot.

C. Rekinowate (selachii)

Rekinek, raja gładka.

D. Głowonogi

Mątwy.

E. Skorupiaki

1. Krewetki.

2. Homary norweskie

A. DORSZOWATE
Kryteria
Kategorie świeżościNiedopuszczone(1)
EkstraAB
SkóraJaskrawy, opalizujący pigment (z wyjątkiem karmazyna); brak odbarwieniaPigment jaskrawy, ale niebłyszczącyPigmentacja ulegająca procesowi odbarwienia i matowieniaPigmentacja matowa(2)
Śluz naskórnyWodnisty, przezroczystyLekko mętnyMlecznyŻółtawoszary, nieprzezroczysty
OkoWypukłe (wyłupiaste); czarna, błyszcząca źrenica; rogówka przezroczystaWypukłe i lekko zapadłe; czarna, matowa źrenica; lekko opalizująca rogówkaPłaskie; opalizująca rogówka; nieprzejrzysta źrenicaWklęsłe na środku; szara źrenica; rogówka mleczna(2)
SkrzelaW jaskrawym kolorze; brak śluzuMniejsze natężenie koloru; przezroczysty śluzBrązowe/szare, ulegające odbarwieniu; gęsty, nieprzezroczysty śluzŻółtawe; mleczny śluz(2)
Otrzewna (u ryb patroszonych)Gładka; jaskrawa; trudna do oddzielenia od mięsaLekko matowa; można oddzielić od mięsaPlamista; łatwo odchodzi od mięsaNie trzyma się mięsa(2)
Zapach skrzeli i jamy brzusznej:(2)
- u dorszowatych innych niż gładzicaZapach wodorostów, Brak zapachu wodorostów; neutralnyZapach fermentu; lekko kwaśnyKwaśny
- u gładzicy Świeżooleisty, pieprzowy, ziemistyOleisty, zapach wodorostów lub lekkosłodkawyOleisty; zapach fermentu; stęchły, lekko zjełczałyKwaśny
MięsoJędrne i elastyczne, powierzchnia gładka(3)Mniej elastyczneLekko miękkie (flakowate), mniej elastyczne, woskowata (aksamitna) i matowa powierzchniaMiękkie (flakowate)(2); łuski łatwo odchodzą od skóry, powierzchnia raczej pomarszczona Dodatkowe kryteria dla żabnic z głowami
Naczynia krwionośne
(mięśnie brzuszne)Ostre kontury, kolor jaskrawoczerwonyOstre kontury; ciemnienie krwiRozszerzone, kolor brązowyZupełnie(2) rozszerzone, kolor brązowy, żółknienie mięsa
B. TUŃCZYKOWATE
Skóra(4)Jaskrawa pigmentacja, błyszczące, opalizujące kolory; wyraźna różnica pomiędzy powierzchnią grzbietową a bocznąBrak połysku i błyszczenia; kolory bardziej matowe, mniejsza różnica pomiędzy powierzchnią grzbietową a środkowąMatowe, mdłe kolory; zmarszczenie skóry w przypadku zgięcia rybyPigmentacja bardzo matowa; skóra odchodzi od mięsa(2)
Śluz naskórnyWodnisty, przezroczystyLekko mętnyMlecznyŻółtawoszary, nieprzejrzysty(2)
Konsystencja mięsa(4)Bardzo jędrne, twardeDość twarde, jędrneMiękkaweMiękkie (flakowate)(2)
Pokrywy skrzeloweSrebrzysteSrebrzyste, lekko czerwone lub brązoweBrązowawe, rozległy wyciek krwi z naczyńŻółtawe(2)
OkoWypukłe (wyłupiaste), wyraziste niebiesko-czarne źrenice, przezroczysta "powieka"Wypukłe i lekko zapadnięte; ciemna źrenica; rogówka lekko opalizującaPłaskie; źrenica zamglona; wyciek krwi w okolicy okaWklęsłe na środku, źrenica szara; rogówka mleczna(2)
Skrzela(4)Jednolicie ciemnoczerwone do purpurowych. Brak śluzuKolor mniej jaskrawy, bardziej blady na obrzeżach. Przezroczysty śluzGęstniejący, odbarwiony, mętny śluzŻółtawe, mleczny śluz(2)
Zapach skrzeliZapach świeżych wodorostów; ostry zapach joduBrak zapachu wodorostów; naturalnyLekko siarkawy; zapach tłuszczu, zjełczałych kawałków bekonu lub zgniłych owoców(5)Zgniłokwaśny(2)
C. REKINOWATE (SELACHII)
OkoWypukłe, bardzo jasne i opalizujące; małe źreniceWypukłe i lekko zapadnięte; brak jaskrawości i opalizacji, źrenice owalnePłaskie, matoweWklęsłe, żółtawe(2)
WyglądRyba w stanie stężenia pośmiertnego lub częściowego zesztywnienia; na skórze małe ilości przejrzystego śluzuRyba po fazie zesztywnienia; brak śluzu na skórze, w szczególności w pysku i szczelinach skrzelowychPewne ilości śluzu w pysku i na szczelinach skrzelowych; szczęki lekko spłaszczoneDuże ilości śluzu w pysku i na szczelinach skrzelowych(2)
ZapachZapach wodorostówBrak zapachu lub zapach lekko nieświeży - nie wyczuwa się amoniakuSłaby zapach amoniaku; kwaśnyOstry zapach amoniaku(2)
Szczególne lub dodatkowe kryteria dla rai gładkiej
SkóraJaskrawa, opalizująca i błyszcząca pigmentacja; śluz wodnistyJaskrawa pigmentacja, śluz wodnistyPigmentacja ulegająca procesowi odbarwienia i matowienia, śluz nieprzezroczystyOdbarwienie, skóra pomarszczona, śluz gęsty
Struktura mięsaJędrne i elastyczneJędrneMiękkie Flakowate
Cechy płetwObrzeża płetw półprzezroczyste i zaokrąglonePłetwy sztywneMiękkieObwisłe
BrzuchBiały i błyszczący, różowofiołkowy obwód wokół płetwBiały i błyszczący, czerwone plamy wokół płetwBiały i matowy, liczne czerwone lub żółte plamyKolory od żółtego po zielonawy, czerwone plamy w mięsie
(1) Kolumna ma zastosowanie do czasu podjęcia przez Komisję decyzji ustanawiającej kryteria dotyczące ryb nienadających się do spożycia przez ludzi, zgodnie z dyrektywą Rady 91/493/EWG.
(2) Lub w stanie bardziej zaawansowanego rozkładu.
(3) Mięso świeżej ryby przed stężeniem pośmiertnym nie będzie jędrne i elastyczne, lecz ryba zostanie zaliczona do kategorii Ekstra.
(4) W odniesieniu do śledzi i makreli konserwowanych w chłodnej wodzie morskiej [schłodzonych lodem (CSW) lub zamrożonych przy użyciu środków mechanicznych (RSW)], spełniających wymagania określone w dyrektywie Rady nr 92/48/EWG (Dz.U. L 187 z 7.7.1992, str. 41) załącznik II, pkt 8, stosuje się następujące kategorie świeżości:
- kryterium A stosuje się w odniesieniu do kategorii Ekstra i A.
(5) Ryba schłodzona lodem ulega zepsuciu przed utratą świeżości. Ryba CSW/RSW traci świeżość przed zepsuciem.
D. GŁOWONOGI
Kryteria
Kategorie świeżości
EkstraAB
SkóraJaskrawa pigmentacja; skóra przykleja się do mięsaMatowa pigmentacja; skóra przykleja się do mięsaOdbarwienie; łatwa do oddzielenia od mięsa
MięsoBardzo jędrne; perłowobiałeJędrne; kredowobiałeLekko miękkie; różowobiałe lub lekko żółciejące
MackiTrudne do oderwaniaTrudne do oderwaniaŁatwiejsze do oderwania
ZapachŚwieży; zapach wodorostówSłaby lub brak zapachuZapach atramentu
E. SKORUPIAKI
1. Krewetki
Kryteria
Kategorie świeżości
EkstraA
Minimalne wymagania- Powierzchnia skorupy: wilgotna i błyszcząca,Takie same jak dla krewetek zaliczonych do kategorii Ekstra
- Podczas przesypywania z jednego kontenera do innego krewetki nie mogą się ze sobą sklejać,
- Mięso nie może mieć obcego zapachu,
- Krewetki nie mogą być zanieczyszczone piaskiem, śluzem i innymi obcymi ciałami.
Wygląd:
1. Krewetki ze skorupąKolor wyraziście czerwonaworóżowy z małymi białymi plamkami; odcinek piersiowy pancerza w przeważającej mierze jasny- Kolory od rozmytego czerwonaworóżowego po niebieskawoczerwony z białymi plamkami; odcinek piersiowy pancerza powinien być w kolorach jasnych przechodzących w szare
2. Krewetki głębokowodnej- Kolor jednolicie różowy- Kolor różowy, możliwość czernienia głowy
Mięso przed i po usunięciu pancerza- Pancerze łatwe do usunięcia, możliwa utrata mięsa jedynie ze względów "technicznych"- Pancerze mniej łatwe do usunięcia, możliwa
- Jędrne, ale nie łykowate niewielka utrata mięsa- Mniej jędrne, lekko łykowate
KawałkiDopuszczalne sporadyczne kawałki krewetekDopuszczalna niewielka ilość kawałków krewetek
ZapachZapach świeżych wodorostów, zapach lekko słodkiKwaskowaty; bez zapachu wodorostów
2. Homary norweskie
Kryteria
Kategorie świeżości
EkstraAB
SkorupaKolor od bladoróżowego albo różowego po pomarańczowo - czerwonyKolor bladoróżowy albo różowy po pomarańczowoczerwony; brak czarnych kropekLekkie odbarwienie; niewielka liczba czarnych kropek, kolor szarawy, szczególnie na pancerzu, pomiędzy odcinkami ogona
Oko i skrzelaOczy błyszczące, czarne; skrzela różoweOczy matowe, szare/czarne; skrzela szaraweSkrzela ciemnoszare, grzbietowa część skorupy częściowo w kolorze zielonawym
ZapachCharakterystyczny łagodny zapach skorupiakówBrak charakterystycznego łagodnego zapachu skorupiaków. Brak zapachu amoniaku.Lekko kwaśny
Mięso (ogon)Półprzezroczyste, kolor niebieski przechodzący w białyUtrata półprzezroczystości, odbarwienie nie występujeMętne i matowe

ZAŁĄCZNIK  II 6

KATEGORIE WIELKOŚCI

Skala wagMinimalne wielkości, uwzględnione w warunkach ustanowionych w rozporządzeniach określonych w art. 7
GatunekKategoria wielkościWaga ryby

(w kilogramach)(1)

Ilość ryb na kilogram(2)RegionObszar geograficznyWielkość minimalna
Śledź oceaniczny10,250 i więcej4 lub mniej1ICES Vb(strefa WE)20 cm
(Clupea harengus)20,125 do 0,2505 do 8220 cm
30,085 do 0,1259 do 11(a)18 cm
4(a)0,050 do 0,08512 do 203(b)20 cm
Śledź bałtycki (Clupea harengus) złowiony i wyładowany na południe od 59° 30'4(b)0,036 do 0,08512 do 27
Śledź bałtycki (Clupea harengus) złowiony i wyładowany na północ od 59° 30'4c)0,057 do 0,08512 do 17
50,031 do 0,05718 do 32
60,023 do 0,03133 do 44
Śledź bałtycki (Clupea harengus) złowiony i wyładowany na wodach będących pod władzą i jurysdykcją Estonii i Łotwy7(a)0,023 do 0,03628 do 44
7(b)0,014 do 0,02345 do 70
Śledź bałtycki (Clupea harengus) złowiony i wyładowany w Zatoce Ryskiej80,010 do 0,014 71 do 100"
Z wyłączeniem10,067 i więcej15 lub mniejjeszcze
Skagerrak i20,042-0,06716-24nieustalony
Kattegat.Sardynki 30,028-0,04225-35
(Sardina pilchardus)40,015-0,02836-67
Śródziemnomorska0,011-0,02836-91
Rekinek psi 12 i więcej--
(Scyliorhinus spp.)21-2
30,5-1
Rekinek natalski12,2 i więcej--
(Squalus acanthias)21-2,2
30,5-1
Karmazyn 12 i więcej--
(Sebastes spp.)20,6-2
30,35-0,6
Dorsz17 i więcej-135 cm
(Gadus morhua)24-72(a)35 cm
32-4(b)30 cm
41-2335 cm
50,3-1M. BałtyckieNa południe od 59°30'N35 cm
Czarniak 15 i więcej-135 cm
(Pollachius virens)23-52(a)35 cm
31,5-3(b)30 cm
40,3-1,5335 cm
M. BałtyckieNa południe od 59°30'N30 cm
Plamiak 11 i więcej-1ICES Vb (Strefa WE)30 cm
(Mellanogramus 20,57-12(a)30 cm
aeglefinus)30,37-0,57(b)27 cm
40,17-0,37330 cm
Witlinek 10,5 i więcej-127 cm
(Marlangius 20,35-0,52(a)23 cm
merlangus)30,25-0,35(b)23 cm
40,11-0,25323 cm
Molwa (Molva spp.)15 i więcej-1-
23-52(a)jeszcze nieustalony
31,2-3(b)-
363 cm
Makrela z gatunku Scomber scombrus 10,5 i więcej50 lub mniej120 cm
Śródziemnomorska20,2-0,551-1252Z wyjątkiem M. Północnego20 cm
30,1-0,2126-250M. Północne30 cm
0,08-0,2126-325320 cm
520 cm
M. Śródziemne18 cm
Makrela z gatunku 10,5 i więcej--
Scomber japonicus20,25-0,5
30,14-0,25
40,05-0,14
Sardela 10,033 i więcej30 lub mniej3Z wyjątkiem ICES IXa)12 cm
(Engraulis spp.)20,020-0,03331-503ICES IXa)10 cm
30,012-0,02051-83M. Śródziemne9 cm
40,008-0,01284-125
Gładzica 10,6 i więcej-125 cm
(Pleuronectes 20,4-0,62(a)25 cm
platessa)30,3-0,4(b)27 cm
40,15-0,3M. Północne27 cm
325 cm
M. Bałtyckiepodobszary 22-2525 cm
podobszary 26-2821 cm
podobszar 29 Na południe od 59°30'N18 cm
Morszczuk 12,5 i więcej-130 cm
(Merluccius 21,2-2,52(a)30 cm
merluccius)30,6-1,2(b)30 cm
40,28-0,6327 cm
50,2-0,28M. Śródziemne20 cm
Śródziemnomorski 0,15-0,28-
Smuklica10,45 i więcej125 cm
(Lepidorhombus spp.)20,25-0,452(a)25 cm
30,20-0,25(b)25 cm
40,11-0,20 3 20 cm
Śródziemnomorska 0,05-0,20-
Leszcz promieniowy 10,8 i więcej-
(Brama spp)20,2-0,8
Żabnica 18 i więcej-1-
(Lophius spp.) 24-82- (a)jeszcze nie ustalony
cała, wypatroszona32-4(b)-
41-23jeszcze nieustalony
50,5-1M. Śródziemne30 cm
Żabnica 14 i więcej--
(Lophius spp.) 22-4
bez głowy31-2
40,5-1
50,2-0,5
Zimnica 10,25 i więcej-115 cm
(Limanda limanda)20,13-0,252(a)15 cm
(b)23 cm
M. Północne23 cm
323 cm
Złocica 10,6 i więcej-125 cm
(Microstomus kitt)20,35-0,62(a)25 cm
30,18-0,35(b)25 cm
325 cm
Tuńczyk biały lub długopłetwy 14 i więcej--
(Thunnus alalunga)21,5-4
Tuńczyk 170 i więcej-M. Śródziemne70 cm albo
błękitnopłetwy250-706,4 kg
(Thunnus thynnus)325-50
410-25
56,4-10
Tuńczyk wielkooczny 110 i więcej--
(Thunnus obesus)23,2-10
Rdzawiec 15 i więcej-1-
(Pollachius 23-52(a)30 cm
pollachius)31,5-3(b)-
40,3-1,5330 cm
Błękitek 1-7 lub mniej-
(Micromesistius28-14
poutassou lub Gadus315-25
poutassou)426-30
Bielmik 10,4 i więcej-3 jeszcze
(Trisopterus luscus) 20,25-0,4nieustalony
i Karlik 30,125-0,25
(Trisopterus minutus)40,05-0,125
Bops1-5 lub mniej-
(Boops boops)26-31
332-70
Picarel 1-20 lub mniej-
(Maena sararis)221-40
341-90
Konger17 i więcej-1-
(Conger conger)25-72(a)58 cm
30,5-5(b)-
358 cm
Gurnard11 i więcej--
(Trigla spp.)20,4-1
Kurek czerwony30,2-0,4
40,06-0,2
Inne Kurki10,25 i więcej
20,2-0,25
Ostrobok10,6 i więcej-1M. Śródziemne15 cm
(Trachurus spp.)20,4-0,6215 cm
30,2-0,4315 cm
40,08-0,2515 cm
50,02-0,0812 cm
Cefal11 i więcej-1-
(Mugil spp.)20,5-12(a)20 cm
30,2-0,5(b)-
40,1-0,2320 cm
M Śródziemne16 cm
Raja gładka 15 i więcej--
(Raja spp.)23-5
31-3
40,3-1
Raja gładka 13 i więcej--
(skrzydła)20,5-3
Flądra 1ponad 0,3-124 cm
(Platichthys flesus)20,2-0,3 włącznie2(a)24 cm
(b)24 cm
324 cm
M.Bałtyckiepodobszary 22-2525 cm
podobszary 26-28 21 cm
podobszary 29-32 Na południe od 59°30'N18 cm
Sola10,5 i więcej-124 cm
(Solea spp.)20,33-0,52(a)24 cm
30,25-0,33(b)24 cm
40,17-0,25324 cm
50,12-0,17(3)M. Śródziemne20 cm
10,5 i więcej
20,33-0,5
30,25-0,35
4 0,2-0,25
5 0,12-0,2(4)
Pałasz ogoniasty 13 i więcej--
(Lepidopus caudatus)22-3
31-2
40,5-1
(Aphanopus carbo)13 i więcej-
20,5-3
-
Mątwy (Sepia 10,5 i więcej--
officinalis i Rossia20,3-0,5
macrosoma)30,1-0,3
Homar norweski 1-20 i mniej2Skagerrak i Kattegat40 mm(*)
(Nephrops norvegicus)221-30130 mm(**)
331-402z wyłączeniem Szkocji
4ponad 40M. Irlandzkie [ICES VIa) i VIIa)] Skagerrak i Kattegat25 mm(*)

85 mm(**)

2Zachodnia Szkocjai M. Irlandzkie [ICES VIa) i VIIa)]20 mm(*)

70 mm(**)

320 mm(*)
70 mm(**)
M. Śródziemne20 mm(*)
70 mm(**)
Ogony homara 1-60 i mniej2Skagerrak i Kattegat72 mm
norweskiego261-120
2z wyłączeniem zach. Szkocji46 mm
3121-180M. Irlandzkie
4ponad 180[ICES VIa) i VIIa)] ,Skagerrak, Kattegat
2zachodnia Szkocjai M. Irlandzkie [ICES VIa) i VIIa)]37 mm
337 mm
Krewetki 16,8 mm i więcej(3)--
(Crangon crangon)26,5 mm i więcej
Krewetki (Pandalus borrealis) świeże albo schłodzonejedna wielkość-250 i mniej-
Krewetki ugotowane na 1-160 i mniej-
parze lub w wodzie2161-250
Krab jadalny 116 cm i więcej(4)--
(Cancer pagurus)213-16 cm(4)
(*) Długość skorupy.
(**) Długość całkowita.
(1) Do kategorii wag zalicza się ryby od dolnego do górnego limitu, z wyłączeniem górnego.
(2) W odniesieniu do makreli z obydwu gatunków, ilość ryb na 25 kg.
(3) Szerokość pancerza.
(4) Szerokość pancerza w najszerszym miejscu.
(a) Z wyłączeniem Skagerrak i Kattegat..
(b) Skagerrak i Kattegat.
Skala wagMinimalne wielkości przestrzegane w warunkach ustanowionych w rozporządzeniach określonych w art. 7
GatunekKategoria

wielkości

Waga ryby

(w kilogramach)

lub wielkość skorupy

Ilość ryb na kilogramRegionObszar geograficznyWielkość minimalna
Przegrzebek zwyczajny

(Pecten maximus)

jedna wielkość10 cm i więcej (3)Regiony 1-5, z wyjątkiem Skagerrak i Kattegat oraz z wyjątkiem ICES VIIa na północ od

52º 30" N oraz VIId

100 mm (1)
ICES VIIa na północ od

52º 30" N oraz VIId

110 mm (1)
Trąbik zwyczajny

(Buccinum undatum)

jedna wielkość4,5 cm i więcej (3)Regiony 1-5, z wyjątkiem Skagerrak i Kattegat45 mm (1)
Barwena lub barbata1500 g i ponadŚródziemnomorski
(Mullus surmuletus, Mullus barbatus)2wyłącznie

200 g-500 g

3awyłącznie

40 g-200 g

Śródziemnomorski3bwyłącznie

18 g-200 g

11 cm (2)
Kantar

(Spondyliosoma cantharus)

1800 g i ponad
2wyłącznie

500 g-800 g

3wyłącznie

300 g-500 g

4wyłącznie

180 g-300 g

Szprot

(Sprattus sprattus)

10,004 i więcej250 lub mniej
(1) Ustanowiona w rozporządzeniu Rady (WE) nr 850/98 z dnia 30 marca 1998 r. w sprawie zachowania zasobów

połowowych poprzez techniczne środki dla ochrony młodocianych stadiów organizmów morskich (Dz.U. L 125 z

27.4.1998, str. 1). Rozporządzenie zmienione ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 1298/2000 (Dz.U. L 148 z

22.6.2000, str. 1).

(2) Ustanowiona w rozporządzeniu (WE) nr 1626/94.

(3) Szerokość skorupy mierzona w najszerszym miejscu.

1 Art. 3 ust. 1 lit. a):

- zmieniona przez art.1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia nr 2578/2000 z dnia 17 listopada 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.298.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2001 r.

- zmieniona przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia Komisji nr 790/2005 z dnia 25 maja 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.132.15) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2005 r.

2 Art. 3 ust. 1 lit. d) dodana przez art. 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia nr 2578/2000 z dnia 17 listopada 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.298.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2001 r.
3 Art. 4 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2578/2000 z dnia 17 listopada 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.298.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2001 r.
4 Art. 7 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 2578/2000 z dnia 17 listopada 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.298.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2001 r.
5 Załącznik I zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Komisji nr 790/2005 z dnia 25 maja 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.132.15) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2005 r.
6 Załącznik II:

-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 323/97 z dnia 21 lutego 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.52.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1997 r.

- zmieniony przez art.1 pkt 4 rozporządzenia nr 2578/2000 z dnia 17 listopada 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.298.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 2495/2001 z dnia 19 grudnia 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.337.23) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2002 r.

- zmieniony przez art. 20 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia do Unii Europejskiej Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.UE.L.03.236.33) z dniem 1 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Komisji nr 790/2005 z dnia 25 maja 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.132.15) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2005 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.