Rozporządzenie 2136/89 ustanawiające wspólne normy handlowe w odniesieniu do konserwowanych sardynek
Dz.U.UE.L.1989.212.79
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2136/89
z dnia 21 czerwca 1989 r.
ustanawiające wspólne normy handlowe w odniesieniu do konserwowanych sardynek i opisy handlowe w odniesieniu do konserwowanych sardynek i produktów pokrewnych sardynce 1
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3796/81 z dnia 29 grudnia 1981 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa 2 , ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1495/89 3 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,
uwzględniając wniosek Komisji,
rozporządzenie (EWG) nr 3796/81 przewiduje możliwość przyjęcia wspólnych norm handlowych w odniesieniu do produktów rybołówstwa we Wspólnocie, szczególnie w celu wyeliminowania z rynku produktów nieodpowiedniej jakości, a także w celu ułatwiania stosunków handlowych opartych na zasadach uczciwej konkurencji;
przyjęcie tego rodzaju norm dla konserwowanych sardynek powinno przyczynić się do poprawy rentowności ich produkcji we Wspólnocie, rozszerzenia rynków zbytu i ułatwienia zbytu tych produktów;
w tym kontekście niezbędne jest podkreślenie, w szczególności w celu zapewnienia przejrzystości sytuacji na rynku, że produkty określone w niniejszym dokumencie muszą być sporządzone wyłącznie z ryb gatunku Sardina pilchardus Walbaum i muszą zawierać minimalną ilość ryby;
celem zapewnienia dobrej prezentacji wyrobu należy przyjąć kryteria dotyczące przygotowania ryby przed pakowaniem, postaci w jakiej może być sprzedawana, rodzaju zalewy oraz dodatkowych składników, które mogą być stosowane; powyższe kryteria nie mogą jednak uniemożliwiać wprowadzenia nowych produktów do obrotu;
w celu uniknięcia wprowadzania do obrotu produktów nieodpowiedniej jakości należy określić pewne kryteria dotyczące konserwowanych sardynek, które powinny zostać spełnione, aby zostały wprowadzone na rynek Wspólnoty z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi;
dyrektywa Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamowania środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż konsumentowi końcowemu 4 , ostatnio zmieniona dyrektywą 86/197/EWG 5 i dyrektywa Rady 76/211/EWG z dnia 20 stycznia 1976 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do paczkowania według masy lub objętości niektórych produktów w opakowaniach jednostkowych 6 , ostatnio zmieniona dyrektywą 78/891/EWG 7 , określają szczegółowo dane wymagane dla prawidłowej informacji i ochrony konsumenta w zakresie zawartości opakowań; opis produktu w przypadku konserwowanych sardynek powinien być określony w zależności od zastosowanej obróbki kulinarnej, uwzględniając w szczególności proporcje między poszczególnymi składnikami w produkcie gotowym; w przypadku gdy zalewę stanowi oliwa lub olej, należy ustalić sposób określenia tego składnika;
odpowiedzialność za przyjęcie wszelkich technicznych środków wykonawczych spoczywać będzie na Komisji,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Rady | |
C. ROMERO HERRERA | |
Przewodniczący |
- dodany przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia Komisji nr 1181/2003 z dnia 2 lipca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.165.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia Komisji nr 1345/2008 z dnia 23 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.348.76) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 grudnia 2008 r.