Rozporządzenie 827/68 w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1968.151.16

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 827/68
z dnia 28 czerwca 1968 r.
w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Tekst niniejszego aktu prawnego nie uwzględnia wszystkich zmian. Niektóre akty zmieniające nie zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym, ponieważ instytucje UE uznały zmiany wynikające z nich za pochłonięte przez akty zmieniające opublikowane w kolejnych tomach tego wydawnictwa.

Zmiana niniejszego rozporządzenia, wprowadzona rozporządzeniem Rady (WE) nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającym przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającym dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającym rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1), nie została naniesiona na tekst, gdyż data wejścia w życie tej zmiany jest późniejsza niż data utraty mocy przez niniejsze rozporządzenie.

.................................................

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 42 i 43,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego,

a także mając na uwadze, co następuje:

wspólna organizacja rynku, obejmująca specjalny system zasad, została ustanowiona lub wkrótce zostanie ustanowiona w zakresie wielu produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu; odpowiednie przepisy powinny zostać również przyjęte, w ramach wspólnej organizacji rynku, tak aby umożliwić powstanie jednolitego rynku dla wszystkich innych produktów wymienionych w tym załączniku;

ustanowienie jednolitego rynku pociąga za sobą wprowadzenie jednolitego systemu handlu na zewnętrznych granicach Wspólnoty; istota tego systemu wyraża się w spójnym stosowaniu Wspólnej Taryfy Celnej oraz liberalizacji handlu;

jednakże, w wyjątkowych okolicznościach, ochrona rynku na bazie stosowania Wspólnej Taryfy Celnej może okazać się wadliwa; w takich przypadkach Wspólnota powinna być zdolna do podjęcia niezwłocznie wszystkich niezbędnych środków, aby nie pozbawić rynku wspólnotowego możliwości obrony przed zakłóceniami, które mogą powstać po usunięciu uprzednio istniejących barier celnych;

ustanowienie jednolitego rynku dla wszystkich produktów powoduje konieczność usunięcia wszystkich przeszkód na wewnętrznych granicach Wspólnoty w zakresie swobodnego przepływu tych towarów;

ustanowienie jednolitego rynku byłoby zagrożone w sytuacji przyznania pewnych rodzajów pomocy; zatem postanowienia Traktatu, które dopuszczają ocenę pomocy przyznawanej przez Państwa Członkowskie oraz zakaz stosowania pomocy sprzecznej z zasadą wspólnego rynku, powinny zostać zastosowane do produktów objętych niniejszym rozporządzeniem;

w celu ułatwienia wykonania proponowanych środków należy ustanowić procedurę wprowadzającą ścisłą współpracę między Państwami Członkowskimi a Komisją w ramach Komitetu Zarządzającego;

przejście od systemu obowiązującego w Państwach Członkowskich do systemu ustanowionego na podstawie niniejszego rozporządzenia powinno być zrealizowane tak płynnie, jak to jest tylko możliwe; w tym celu zastosowanie środków przejściowych może okazać się konieczne;

organizacja wspólnego rynku w zakresie produktów objętych niniejszym rozporządzeniem musi równocześnie uwzględnić cele zawarte w art. 39 i 110 Traktatu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wspólna organizacja rynku, ustanowiona niniejszym rozporządzeniem, obejmuje produkty wymienione w Załączniku.

Artykuł  2 1
1.
Jeśli niniejsze rozporządzenie nie przewiduje inaczej, w odniesieniu do produktów określonych w art. 1 mają zastosowanie stawki taryfowe Wspólnej Taryfy Celnej.
2.
Do taryfowej klasyfikacji towarów objętych niniejszym rozporządzeniem mają zastosowanie ogólne zasady interpretacji Nomenklatury Scalonej i specjalne zasady jej stosowania; nazewnictwo taryf celnych będące rezultatem stosowania tego rozporządzenia jest włączane do Wspólnej Taryfy Celnej.
3.
O ile niniejsze rozporządzenie lub przepisy przyjęte na jego podstawie nie stanowią inaczej i pod warunkiem przestrzegania zobowiązań wynikających z umów międzynarodowych dotyczących produktów wymienionych w Załączniku, w handlu z państwami trzecimi zabrania się:

– pobierania jakichkolwiek opłat o skutkach równoważnych do opłat celnych,

– stosowania jakichkolwiek ograniczeń ilościowych lub środków o skutkach równoważnych.

Artykuł  3 2
1.
Jeżeli wskutek przywozu lub wywozu wspólnotowy rynek jednego lub więcej produktów wymienionych w art. 1 zostaje dotknięty lub zagrożony poważnymi zakłóceniami mogącymi zagrozić realizacji celów określonych w art. 39 Traktatu, w handlu z państwami trzecimi można zastosować odpowiednie środki do czasu ustąpienia takiego zakłócenia lub groźby zakłócenia.

Rada, na wniosek Komisji, zgodnie z procedurą określoną w art. 43 ust. 2 Traktatu, uchwala ogólne zasady stosowania niniejszego ustępu i określa w jakich przypadkach i w jakich granicach Państwa Członkowskie mogą przyjmować środki ochronne.

2.
Jeżeli powstaje sytuacja określona w ust. 1 Komisja, na wniosek Państwa Członkowskiego lub z własnej inicjatywy, podejmuje decyzję o zastosowaniu koniecznych środków; Państwa Członkowskie są powiadamiane o tych środkach, które są stosowane niezwłocznie. Jeżeli Komisja otrzymuje wniosek od Państwa Członkowskiego, podejmuje decyzję w jego sprawie w ciągu trzech dni roboczych od dnia otrzymania wniosku.
3.
Każde z Państw Członkowskich może przedłożyć Radzie środek, o którym zadecydowała Komisja w terminie trzech dni roboczych następujących po dniu zawiadomienia go o tej decyzji. Rada zbiera się niezwłocznie. Może ona, stanowiąc większością kwalifikowaną, zmienić lub uchylić środek.
4.
Niniejszy artykuł stosuje się uwzględniając zobowiązania wynikające z umów zawartych zgodnie z art. 228 ust. 2 Traktatu.
Artykuł  4
1.
Zabrania się następujących działań w handlu wewnętrznym Wspólnoty:

– pobierania jakichkolwiek opłat celnych i innych opłat o działaniu równoznacznym,

– stosowania jakichkolwiek ograniczeń ilościowych lub środków mających równoznaczny skutek, z uwzględnieniem postanowień Protokołu w sprawie Wielkiego Księstwa Luksemburga,

– odwoływania się do art. 44 Traktatu.

2.
Towary wymienione w Załączniku, które są produkowane lub otrzymywane z produktów nieznajdujących się w sytuacji określonej w art. 9 ust. 2 i art. 10 ust. 1 Traktatu, nie są dopuszczane do swobodnego obrotu w ramach Wspólnoty.
Artykuł  5 3

Artykuły 92, 93 i 94 Traktatu stosuje się do produkcji i handlu produktami wymienionymi w Załączniku. Niemniej jednak, z zastrzeżeniem upoważnienia ze strony Komisji, pomoc dla produkcji i sprzedaży reniferów i produktów z reniferów (CN ex 0208 i ex 0210) może być przyznawana przez Finlandię i Szwecję, o ile nie spowoduje to wzrostu tradycyjnego poziomu produkcji.

Artykuł  6 4

W przypadku powoływania się na niniejszy artykuł, środki przyjmuje się zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 38 rozporządzenia nr 136/66/EWG i odpowiednimi artykułami innych rozporządzeń w sprawie wspólnej organizacji rynków rolnych.

Artykuł  7

Niniejsze rozporządzenie stosuje się tak, aby równocześnie odpowiednio uwzględniane były cele określone w art. 39 i 110 Traktatu.

Artykuł  8

Niniejsze rozporządzenie stosowane jest bez uszczerbku dla przepisów wspólnotowych już przyjętych i tych, które zostaną przyjęte, w celu harmonizacji przepisów ustawowych, wykonawczych i administracyjnych Państw Członkowskich, mających na celu utrzymanie lub poprawienie technicznego lub genetycznego poziomu produkcji określonych produktów, wymienionych w Załączniku i przeznaczonych szczególnie do reprodukcji.

Artykuł  9

Jeżeli środki przejściowe są konieczne dla ułatwienia przejścia od systemu obowiązującego w Państwach Członkowskich do systemu przewidzianego w niniejszym rozporządzeniu, w szczególności jeżeli wprowadzenie niniejszego systemu w przewidzianym terminie spowodowałoby poważne trudności w zakresie niektórych produktów, wówczas środki takie przyjmuje się zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 6. Środki te stosuje się najpóźniej do dnia 30 czerwca 1969 r.

Artykuł  10

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1968 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 28 czerwca 1968 r.

W imieniu Rady
E. FAURE
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK 5

Kod CNWyszczególnienie
ex 0101Konie żywe, osły, muły i osłomuły:
0101 10- Zwierzęta hodowlane czystej krwi:
0101 10 10- - Konie(a)
0101 10 90- - Pozostałe
0101 90- Pozostałe:
- - Konie:
0101 90 19- - - Inne niż rzeźne
0101 90 30- - Osły
0101 90 90- - Muły i osłomuły
ex 0102Bydło żywe:
ex 0102 90- Inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi:
0102 90 90- - Inne niż gatunki domowe
ex 0103Trzoda chlewna żywa:
0103 10 00- Zwierzęta hodowlane(b) czystej krwi
- Pozostałe:
ex 0103 91- - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 90- - - Inne niż gatunki domowe
ex 0103 92- - O masie 50 kg lub większej
0103 92 90- - - Inne niż gatunki domowe
0106 00Pozostałe zwierzęta żywe
ex 0203Mięso wieprzowe, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
ex 0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
0203 12 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 0203 19- - Pozostałe:
0203 19 90- - - Inne niż ze świń domowych
- - Mrożone
ex 0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
0203 22 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 0203 29- - Pozostałe:
0203 29 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 0205 00Mięso końskie, z osłów, mułów i osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone:
0205 00 90- Z osłów, mułów lub osłomułów
ex 0206Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów lub osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone:
ex 0206 10- Wołowe, świeże lub chłodzone
0206 10 10- - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c)
- Wołowe, mrożone:
ex 0206 22 00- - Wątroby:
- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
ex 0206 29- - Pozostałe:
0206 29 10- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c)
ex 0206 30- Wieprzowe, świeże lub chłodzone:
- - Ze świń domowych:
ex 0206 30 20- - - Wątroby:
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
ex 0206 30 30- - - Pozostałe:
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0206 30 80- - Pozostałe
- Wieprzowe, mrożone:
ex 0206 41- - Wątroby:
ex 0206 41 20- - - Ze świń domowych:
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0206 41 80- - - Pozostałe
ex 0206 49- - Pozostałe:
ex 0206 49 20- - - Ze świń domowych:
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0206 49 80- - - Pozostałe
ex 0206 80- Inne, świeże lub chłodzone:
0206 80 10- - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych (c)
- - Pozostałe:
0206 80 91- - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów
ex 0206 90- Inne, mrożone:
0206 90 10- - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c)
- - Pozostałe:
0206 90 91- - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów
0208Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, chłodzone lub mrożone
0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
- Mięso wieprzowe:
ex 0210 11- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
0210 11 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 0210 12- - Boczek i jego kawałki:
0210 12 90- - - Inny niż ze świń domowych
ex 0210 19- - Pozostałe:
0210 19 90- - - Inne niż ze świń domowych
- Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
0210 91 00- - Z naczelnych
0210 92 00- - Z wielorybów, delfinów i morświnów (ssaki z rzędu waleni); z manatów i krów morskich (ssaki z rzędu syren)
0210 93 00- - Z gadów (włączając węże i żółwie)
ex 0210 99- - Pozostałe:
- - - Mięso:
0210 99 31- - - - Z reniferów
0210 99 39- - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Inne niż ze świń domowych, bydła, owiec i kóz
0210 99 80- - - - - Inne niż wątroby drobiowe
ex 0407 00Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane lub gotowane:
0407 00 90- Inne niż drobiu gospodarskiego
ex 0408Jaja ptasie, bez skorupek, żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
ex 0408 11- - Suszone:
0408 11 20- - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d)
ex 0408 19- - Pozostałe:
0408 19 20- - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d)
- Pozostałe:
ex 0408 91- - Suszone:
0408 91 20- - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d)
ex 0408 99- - Pozostałe:
0408 99 20- - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d)
0410 00 00Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
ex 0511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi:
0511 10 00- Nasienie bydlęce
- Pozostałe:
0511 91- - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3
ex 0511 99- - Pozostałe:
0511 99 90- - - Inne niż ścięgna, ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek
ex 0709Inne warzywa, świeże lub chłodzone:
ex 0709 60- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
- - Pozostałe:
0709 60 91- - - Z rodzaju Capsicum, do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum(c)
0709 60 95- - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych(c)
0709 60 99- - - Pozostałe
ex 0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), mrożone:
ex 0710 80- Pozostałe warzywa:
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0710 80 59- - - Inne niż słodka papryka
ex 0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do spożycia przez ludzi:
ex 0711 90- Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Warzywa:
0711 90 10- - - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, z wyjątkiem słodkiej papryki
0713Suszone warzywa strączkowe, łuskane, nawet bez skórki albo dzielone:
ex 0713 10- Groch (Pisum sativum):
0713 10 90- - Inny niż siewny
ex 0713 20 00- Cieciorka (ciecierzyca):
- - Inna niż siewna
- Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.):
ex 0713 31 00- - Fasola z gatunku Vigna mungo (L.) Hepper lub Vigna radiata (L.) Wilczek:
- - Inna niż siewna
ex 0713 32 00- - Fasolka czerwona mała (Adzuki) (Phaseolus lub Vigna angularis):
- - - Inna niż siewna
ex 0713 33- - Fasola, włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris):
0713 33 90- - - Inna niż siewna
ex 0713 39 00- - Pozostałe:
- - - Inna niż siewne
ex 0713 40 00- Soczewica:
- - - Inna niż siewna
ex 0713 50 00- Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina i Vicia faba var. minor):
- - Inny niż siewny
ex 0713 90- Pozostałe:
0713 90 90- - Inne niż siewne
0801Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
0802Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
ex 0802 90- Pozostałe:
ex 0802 90 20- - Areca (lub betel), i cola
ex 0804Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone:
0804 10 00- Daktyle
0902Herbata, nawet aromatyzowana
ex 0904Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, z wyjątkiem słodkiej papryki ujętej w podpozycji 0904 20 10
0905 00 00Wanilia
0906Cynamon i kwiaty cynamonowca
0907 00 00Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki)
0908Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony
0909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca
0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne
ex 1106Mąka i mączka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub z produktów objętych działem 8:
1106 10 00- Z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713
ex 1106 30- Z produktów objętych działem 8:
1106 30 90- - Pozostałe
ex 1108Skrobie; inulina:
1108 20 00- Inulina
1202Orzeszki ziemne, nie prażone ani nie poddane innej obróbce termicznej, w skorupkach, inne niż z przeznaczeniem do siewu
1202Orzeszki ziemne, nie prażone ani nie poddane innej obróbce termicznej, w skorupkach, łamane lub niełamane
1203Kopra
1206Nasiona słonecznika, łamane lub niełamane, inne niż z przeznaczeniem do siewu
ex 1206
1207Orzechy palmowe i jądra, łamane lub niełamane, inne niż z przeznaczeniem do siewu
1207Nasiona bawełny, łamane lub niełamane, inne niż z przeznaczeniem do siewu
1207Nasiona rycynusu, łamane lub niełamane, inne niż z przeznaczeniem do siewu
1207Nasiona sezamu, łamane lub niełamane, inne niż z przeznaczeniem do siewu
1207Nasiona gorczycy, łamane lub niełamane, inne niż z przeznaczeniem do siewu
1207Nasiona krokoszu barwierskiego, łamane lub niełamane, inne niż z przeznaczeniem do siewu
1207Nasiona maku, łamane lub niełamane, inne niż z przeznaczeniem do siewu
ex 1207 92 98Orzeszki masłosza (orzeszki karite), łamane lub niełamane, inne niż z przeznaczeniem do siewu
1207Nasiona konopi, łamane lub niełamane, inne niż z przeznaczeniem do siewu
ex 1207Pozostałe nasiona roślin i owoców oleistych, łamane lub niełamane, inne niż z przeznaczeniem do siewu
1208Mączki i mąki z nasion roślin lub owoców oleistych, innych niż gorczyca
1211Rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone lub nawet proszkowane
ex 1212Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) używane głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
ex 1212 20 00- Wodorosty morskie i inne algi używane głównie w farmacji lub do spożycia przez ludzi
1212 30 00- Pestki i jądra pestek moreli, brzoskwiń (włączając nektarynki) lub śliwek
- Pozostałe:
ex 1212 99- - Inne niż burak cukrowy i trzcina cukrowa:
ex 1212 99 80- - - Pozostałe, wyłączając korzeń cykorii
1213 00 00Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
ex 1214Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane:
ex 1214 90- Pozostałe:
1214 90 10- - Buraki pastewne, brukiew i inne korzenie pastewne
- - Pozostałe:
ex 1214 90 91 i
ex 1214 90 99
- - - W formie granulek i pozostałe, wyłączając:
- Lucernę, esparcetę, koniczynę, łubin, wykę i podobne produkty pastewne sztucznie suszone w wysokiej temperaturze, z wyjątkiem siana i kapusty pastewnej oraz produktów zawierających siano
- Lucernę, esparcetę, koniczynę, łubin i wykę inaczej suszone i mielone
ex 1502 00Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, inne niż tłuszcze z pozycji 1503:
ex 1502 00 10- Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi, wyłączając tłuszcze otrzymywane z kości i odpadów (c)
1503 00Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej:
1504Tłuszcze, oleje i ich frakcje, z ryb lub ssaków morskich, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
1507Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
1508Olej z orzeszków ziemnych, i jego frakcje, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
1511Olej palmowy i jego frakcje, rafinowany lub nierafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie
1512Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
1513Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych, olej babassu oraz ich frakcje, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
ex 1515Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (z wyłączeniem oleju jojoba: 1515 90 15) i ich frakcje, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
ex 1516Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, rafinowane lub nie, ale dalej nieprzetworzone (z wyłączeniem uwodornionego oleju rycynowego, tzw. wosku opalowego: 1516 20 10)
ex 1517Margaryna, jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516, z wyłączeniem podpozycji 1517 10 10, 1517 90 10 oraz 1517 90 93
1518

1518

Oleje roślinne, ciekłe, zmieszane, do zastosowań technicznych lub przemysłowych, innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1522Osady i szlamy olejowe; sopstoki, powstałe w wyniku obróbki substancji tłuszczowych lub wosków zwierzęcych lub roślinnych, z wyłączeniem zawierających olej posiadający cechy oliwy z oliwek
1522Inne pozostałości obróbki substancji tłuszczowych lub wosków zwierzęcych lub roślinnych, z wyłączeniem zawierających olej posiadający cechy oliwy z oliwek
ex 1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Ze świń:
ex 1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 1602 49- - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
1602 49 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 1602 90- Pozostałe, łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
- - Inne niż przetwory z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 31- - - Z dziczyzny lub z królików
1602 90 41- - - Z reniferów
- - - Pozostałe:
- - - - Inne niż zawierające mięso lub podroby ze świń domowych:
- - - - - Inne niż zawierające wołowinę lub podroby:
1602 90 98- - - - - - Inne niż z mięsa baraniego lub z koziego
1603 00Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych
1801 00 00Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone
1802 00 00Kakaowe, łuski, łupiny, osłonki i inne odpady z kakao
ex 2001Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
ex 2001 90- Pozostałe:
2001 90 20- - Owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka lub pieprz angielski
ex 2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
ex 2005 90- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2005 90 10- - Owoce z rodzaju Capsicum inne niż słodka papryka lub pieprz angielski
ex 2206Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy, miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej:
2206 00 31 do
2206 00 89
- Inne niż wzbudzone
ex 2301Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki:
2301 10 00- Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów; skwarki
ex 2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż lub roślin strączkowych, również granulowane:
2302 50 00- Z roślin strączkowych
2304Makuchy i inne pozostałości stałe, mielone lub niemielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego
2305Makuchy i inne pozostałości stałe, mielone lub niemielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych
ex 2307 00Osad winny z drożdży; kamień winny:
2307 00 90- Kamień winny
ex 2308 00Roślinne materiały i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, używane do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2308 00 90- - Inne niż wytłoki winogron, żołędzie i kasztany, wytłoczyny z jabłek lub owoców innych niż winogrona
ex 2309Produkty używane do karmienia zwierząt:
ex 2309 10- Karma dla psów lub kotów, przygotowana do sprzedaży detalicznej:
2309 10 90- - Inna niż zawierająca skrobię, glukozę lub syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami od 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub przetwory mleczne
ex 2309 90- Pozostałe:
2309 90 10- - Roztwory z ryb lub ssaków morskich
- - Pozostałe:
ex 2309 90 91 do
2309 90 97
- - - Inne niż zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami od 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub przetwory mleczne, wyłączając
- Koncentraty białkowe otrzymywane z soku lucerny i z soku trawy
- Produkty w proszku otrzymywane wyłącznie z pozostałości stałych i soku powstających przy przygotowywaniu koncentratów określonych w tiret pierwszym
(a) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz dyrektywa Rady 94/28/WE (Dz.U. L 178 z 12.7.1994, str. 66); decyzja Komisji 93/623/EWG (Dz.U. L 298 z 3.12.1993, str. 45)).

(b) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz dyrektywa Rady 88/661/EWG (Dz.U. L 382 z 31.12.1988, str. 36); dyrektywa Rady 94/28/WE; decyzja Komisji 96/510/WE (Dz.U. L 210 z 20.8.1996, str. 53)).

(c) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz art. 291- 300 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2454/93 (Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1) i następne zmiany).

(d) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w sekcji IIF przepisów wstępnych Nomenklatury Scalonej (załącznik 1 do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87).

1 Art. 2 zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 3290/94 z dnia 22 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.349.105) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1995 r.
2 Art. 3 zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 3290/94 z dnia 22 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.349.105) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1995 r.
3 Art. 5 zmieniony przez art. 29 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.04.90.864/29) z dniem 1 stycznia 1995 r.
4 Art. 6 zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 3290/94 z dnia 22 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.349.105) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1995 r.
5 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1014/73 z dnia 27 marca 1973 r. (Dz.U.UE.L.73.106.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1973 r.

- zmieniony przez art. 6 rozporządzenia nr 425/77 z dnia 14 lutego 1977 r. (Dz.U.UE.L.77.61.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 1977 r.

- zmieniony przez art. 10 rozporządzenia nr 2560/77 z dnia 7 listopada 1977 r. (Dz.U.UE.L.77.303.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1978 r.

- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 789/89 z dnia 20 marca 1989 r. (Dz.U.UE.L.89.85.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 1989 r.

- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 638/93 z dnia 17 marca 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.69.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1993 r.

- zmieniony przez rozporządzenia nr 1574/93 z dnia 14 czerwca 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.152.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r. Zmiany nie zostały naniesione na tekst ze względu na swą bezprzedmiotowość.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 1272/2002 z dnia 12 lipca 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.184.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 lipca 2002 r.

- zmieniony przez art. 25 rozporządzenia nr 865/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku oliwy z oliwek i oliwek stołowych oraz zmieniającego rozporządzenie (EWG) nr 827/68 (Dz.U.UE.L.04.161.97) z dniem 1 listopada 2005 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.