Rozporządzenie 2201/96 w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1996.297.29

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 2201/96
z dnia 28 października 1996 r.
w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 42 i 43,

uwzględniając wniosek Komisji(1),

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W ogólnie pojętym sektorze owocowo-warzywnym zachodzą różne zmiany, które Komisja musi brać pod uwagę przy reorientacji podstawowych reguł organizacji rynku w tym sektorze; w odniesieniu do niektórych przetworów należy także uwzględnić sytuację na rynku międzynarodowym; z uwagi na liczne zmiany, jakim podlegała wspólna organizacja rynku owoców i warzyw od czasu jej początkowego przyjęcia, należy, ze względu na przejrzystość, przyjąć nowe rozporządzenie.

(2) Niektóre przetwory mają szczególne znaczenie dla śródziemnomorskich regionów Wspólnoty, w których ceny produkcji są znacznie wyższe niż w państwach trzecich; system pomocy produkcyjnej oparty na podpisywaniu umów gwarantujących regularne dostawy dla przemysłu w zamian za płacenie producentom ceny minimalnej, jaka była stosowana w przeszłości, przetrwał próbę czasu i powinien być kontynuowany; jednakże podobnie jak w odniesieniu do świeżych produktów, rola organizacji producentów powinna zostać wzmocniona, aby zagwarantować producentom większą koncentrację podaży, zarządzanie podażą w sposób bardziej racjonalny i wreszcie, aby ułatwić monitorowanie przestrzegania ceny minimalnej.

(3) Ze względu na powiązania istniejące między cenami produktów przeznaczonych do spożycia w postaci świeżej i cenami produktów przeznaczonych do przetworzenia, należy postanowić, że cena minimalna płacona producentom musi być ustalana przy uwzględnieniu wahań ceny rynkowej w sektorze owocowowarzywnym, oraz potrzeby utrzymania właściwej równowagi między różnymi rynkami zbytu dla produktów świeżych.

(4) Kwota pomocy musi kompensować różnicę między cenami płaconymi producentom we Wspólnocie a cenami płaconymi w państwach trzecich; dlatego też musi zostać ustanowiona podstawa obliczeń uwzględniająca tę różnicę oraz wpływ zmian ceny minimalnej, bez uszczerbku dla stosowania niektórych czynników technicznych.

(5) Ze względu na szeroką dostępność surowców i elastyczność potencjału przetwórczego, przyznawanie pomocy produkcyjnej może w niektórych przypadkach prowadzić do znacznego wzrostu produkcji; aby uniknąć trudności związanych ze zbytem, jakie mogą z takiego wzrostu wyniknąć, powinny zostać ustanowione ograniczenia odnośnie do przyznawania pomocy, albo w postaci gwarantowanego progu albo systemu kwot, zależnie od produktu.

(6) Z uwagi na przeszłe doświadczenia dotyczące przetworów na bazie pomidorów należy przyjąć system elastyczny, ukierunkowany na wzrost dynamiki przedsiębiorstw i konkurencyjności przemysłu wspólnotowego; należy ustalić kwoty na grupę produktów oraz Państwo Członkowskie na zasadzie stawki ryczałtowej przez pierwsze dwa lata wprowadzania nowego systemu; kwota pomocy na koncentraty i ich pochodne musi ulec obniżeniu, aby zrekompensować zwiększone wydatki wynikające ze zwiększenia kwot na koncentraty pomidorowe i inne produkty w stosunku do starego systemu.

(7) Sektor suszonych winogron charakteryzuje się pewnymi specjalnymi cechami, które doprowadziły do wprowadzenia systemu pomocy dla wyspecjalizowanych obszarów; system ten, wraz z systemem maksymalnej gwarantowanej powierzchni, mającym zapobiec nieproporcjonalnemu rozwojowi uprawy winogron do produkcji suszonych winogron, należy zachować w takiej formie jak w przeszłości w tym samym rozporządzeniu.

(8) Trwają programy przesadzania w celu zwalczania filoksery winiec; aby uniknąć przerwania tej operacji w chwili, kiedy duże obszary nadal czekają na przesadzenie, należy kontynuować system pomocy dla tych producentów, którzy przesadzają swoje winnice, aby zwalczać filokserę winiec.

(9) Aby ułatwić zbyt przetworów i lepiej dostosować ich jakość do popytu na rynku, powinna zostać przewidziana możliwość ustanowienia norm.

(10) Dla sektorów suszonych winogron i suszonych fig system przechowywania podczas przewozu, ograniczony do pewnej ilości suszonych winogron, należy zachować bez uszczerbku dla niektórych zmian; poziomy cen zakupu powinny zostać ustalone dla tych dwóch produktów, uwzględniając cechy charakterystyczne każdego z nich.

(11) Powinna być przewidziana możliwość wprowadzania szczególnych środków korzystnych dla niektórych sektorów stojących wobec międzynarodowej konkurencji, jeśli ich produkcja ma znaczną wagę na poziomie lokalnym lub regionalnym; takie środki muszą zawierać ulepszenia strukturalne ukierunkowane na podniesienie konkurencyjności i wspieranie wykorzystania przedmiotowych produktów; w okresie przejściowym należy zapewnić pomoc w postaci ryczałtu za obszar, na którym obecnie uprawia się szparagi przeznaczone do przetworzenia, mając na uwadze kondycję branży.

(12) W rozporządzeniu (WE) nr 3290/94(4) Rada przyjęła dostosowania i regulacje przejściowe wymagane w sektorze rolnym dla wprowadzenia w życie porozumień przyjętych w kontekście Rundy Urugwajskiej wielostronnych negocjacji handlowych, w szczególności nowe regulacje handlowe z państwami trzecimi w sektorze przetworów owocowych i warzywnych; przepisy załącznika XIV do rozporządzenia (WE) nr 3290/94 powinny zostać dodane do niniejszego rozporządzenia; jednakże dla uproszczenia, powinno zostać wprowadzone odwołanie do Komisji dysponującej uprawnieniami w zakresie wprowadzania niektórych przepisów technicznych dotyczących ewentualnych deficytów cukru.

(13) Przyznanie pewnej pomocy mogłoby mieć niekorzystny wpływ na działanie jednolitego rynku; w związku z tym postanowienia Traktatu, według których pomoc przyznawana przez Państwa Członkowskie może podlegać kontroli, a pomoc, która jest niezgodna ze wspólnym rynkiem może być zakazana, powinny zostać rozszerzone w taki sposób, aby obejmowały sektor określony w niniejszym rozporządzeniu.

(14) Rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(5) powinno być stosowane do sektora przetworów owocowych i warzywnych, aby uniknąć dublowania norm i organów monitorujących; należy zapewnić sankcje gwarantujące jednolite stosowanie nowego systemu w całej Wspólnocie.

(15) Wspólna organizacja rynków przetworów owocowych i warzywnych musi jednocześnie we właściwy sposób uwzględniać cele wymienione w art. 39 i 110 Traktatu.

(16) W celu ułatwienia wykonania przepisów niniejszego rozporządzenia należy ustalić procedurę dotyczącą ścisłej współpracy między Państwami Członkowskimi i Komisją za pośrednictwem komitetu zarządzającego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Niniejsze rozporządzenie ustanawia wspólną organizację rynków przetworów owocowych i warzywnych.
2. 1
Wspólna organizacja obejmuje następujące produkty:
Kod CNWyszczególnienie
a) ex 0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie) mrożone za wyjątkiem kukurydzy cukrowej z podpozycji 0710 40 00, oliwek z podpozycji 0710 80 10 i owoców z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta z podpozycji 0710 80 59
ex 0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia, za wyjątkiem oliwek z podpozycji 0711 20, owoców z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta z podpozycji 0711 90 10 oraz kukurydzy cukrowej z podpozycji 0711 90 30
ex 0712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, za wyjątkiem ziemniaków odwadnianych w procesie sztucznego suszenia termicznego i nienadających się do spożycia przez ludzi objętych podpozycją ex 0712 90 05, kukurydzy cukrowej objętej podpozycjami ex 0712 90 11 i 0712 90 19 oraz oliwek objętych podpozycją ex 0712 90 90
0804 20 90Figi suszone
0806 20Winogrona suszone
ex 0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, za wyjątkiem bananów mrożonych objętych podpozycją ex 0811 90 95
ex 0812Owoce i orzechy, tymczasowo zakonserwowane (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezporedniego spożycia, wyłączając banany tymczasowo zakonserwowane ujęte w podpozycji ex 0812 90 98
ex 0813Owoce, suszone, inne niż z pozycji od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem, z wyłączeniem mieszanek wyłącznie z orzechów z pozycji 0801 i 0802 objętych podpozycjami 0813 50 31 i 0813 50 39
0814 00 00Skórki owoców cytrusowych i melonów (włącznie z arbuzami), świeże, mrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących
0904 20 10Słodka papryka suszona, nierozgniatana ani niemielona
b) ex 0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, mrożone, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
ex 1302 20Substancje pektynowe i pektyniany
ex 2001Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego, za wyjątkiem:

- Owoców z rodzaju Capsicum innych niż słodka papryka

lub pieprz angielski z podpozycji 2001 90 20

- Słodkiej kukurydzy (Zea mays var. saccharata) z

podpozycji 2001 90 30

- Ignamów, słodkich ziemniaków i podobnych jadalnych

części roślin, zawierających w masie 5 % lub więcej

skrobi, z podpozycji 2001 90 40

- Rdzeni palmowych z podpozycji 2001 90 60

- Oliwek z podpozycji 2001 90 65

- Liści winorośli, pędów chmielu i podobnych innych

jadalnych części roślin objętych podpozycją ex 2001 90

99

2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego
2003Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego
ex 2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, za wyjątkiem słodkiej kukurydzy (Zea mays var. saccharata) z podpozycji 2004 90 10, oliwek z podpozycji 2004 90 30 oraz ziemniaków przetworzonych lub zakonserwowanych w postaci mąki, mączki lub płatków z podpozycji 2004 10 91
ex 2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, za wyjątkiem oliwek z podpozycji 2005 70, słodkiej kukurydzy (Zea mays var. saccharata) z podpozycji 2005 80 00 i owoców z rodzaju Capsicum innych niż słodka papryka lub pieprz angielski z podpozycji 2005 99 10 i ziemniaków przetworzonych lub zakonserwowanych w postaci mąki, mączki lub płatków z podpozycji 2005 20 10
ex 2006 00Owoce, orzechy, skórka i inne części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane), za wyjątkiem bananów zakonserwowanych cukrem objętych pozycją ex 2006 00 38 i ex 2006 00 99
ex 2007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, za wyjątkiem:

- Przetworów homogenizowanych z bananów z podpozycji

ex 2007 10

- Dżemów, galaretek, marmolad, purée lub past z bananów

z podpozycji ex 2007 99 39, ex 2007 99 57 i ex 2007 99

98

ex 2008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, za wyjątkiem:

- Masła orzechowego z podpozycji 2008 11 10

- Rdzeni palmowych z podpozycji 2008 91 00

- Kukurydzy z podpozycji 2008 99 85

- Ignamów, słodkich ziemniaków i podobnych jadalnych

części roślin zawierających w masie 5 % lub więcej

skrobi, z podpozycji 2008 99 91, oraz

- Liści winorośli, pędów chmielu i innych podobnych

jadalnych części roślin objętych pozycją ex 2008 99 99 - Mieszanek bananów przetworzonych lub zakonserwowanych

inaczej, z podpozycji ex 2008 92 59, ex 2008 92 78,

ex 2008 92 93 i ex 2008 92 98

- Bananów przetworzonych lub zakonserwowanych inaczej

z podpozycji ex 2008 99 49, ex 2008 99 67

i ex 2008 99 99

ex 2009Soki owocowe (wyłączając sok i moszcz winogronowy z podpozycji 2009 61 i 2009 69 i sok bananowy z podpozycji 2009 80) i soki warzywne, niefermentowane i niezawierające dodanego alkoholu, nawet zawierające dodany cukier lub inne środki słodzące
3. 2
Jeśli zachodzi taka potrzeba, lata gospodarcze w odniesieniu do produktów, o których mowa w ust. 2, ustalane są według procedury ustanowionej w art. 46 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2200/96.

TYTUŁ  I 3

(skreślony)

Artykuł  2

(skreślony)

Artykuł  3

(skreślony)

Artykuł  4

(skreślony)

Artykuł  5

(skreślony)

Artykuł  6

(skreślony)

Artykuł  6a

(skreślony)

Artykuł  6b

(skreślony)

Artykuł  6c

(skreślony)

Artykuł  7

(skreślony)

Artykuł  8

(skreślony)

Artykuł  9

(skreślony)

Artykuł  10

(skreślony)

TYTUŁ  II 4

(skreślony)

Artykuł  11

(skreślony)

Artykuł  12

(skreślony)

Artykuł  13

(skreślony)

Artykuł  14

(skreślony)

Artykuł  15

(skreślony)

Artykuł  16

(skreślony)

Artykuł  17

(skreślony)

Artykuł  18

(skreślony)

Artykuł  19

(skreślony)

Artykuł  20

(skreślony)

Artykuł  21

(skreślony)

Artykuł  22

(skreślony)

TYTUŁ  III

Przepisy ogólne

Artykuł  23 5

(skreślony)

Artykuł  24 6

(skreślony)

Artykuł  25 7

(skreślony)

Artykuł  26 8

(skreślony)

Artykuł  27 9

(skreślony)

Artykuł  28 10

(uchylony)

Artykuł  29 11

(skreślony)

Artykuł  30 12

(skreślony)

Artykuł  31 13

(skreślony)

Artykuł  32 14

(skreślony)

Artykuł  33
1.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 1997 r. Jednakże tytułu I nie stosuje się w odniesieniu do każdego danego produktu do chwili rozpoczęcia roku gospodarczego 1997/1998.

2.
Następujące rozporządzenia tracą moc ze skutkiem od daty stosowania odpowiednich przepisów niniejszego rozporządzenia:

– rozporządzenie Rady (EWG) nr 426/86 z dnia 24 lutego 1986 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych(6),

rozporządzenie Rady (EWG) nr 2245/88 z dnia 19 lipca 1988 r. wprowadzające systemy gwarancyjnego progu w odniesieniu do brzoskwiń i gruszek w syropie i/lub naturalnym soku owocowym(7),

rozporządzenie Rady (EWG) nr 1206/90 z dnia 7 maja 1990 r. ustanawiające ogólne zasady systemu pomocy produkcyjnej w odniesieniu do przetworów owocowych i warzywnych(8),

– rozporządzenie Rady (EWG) nr 668/93 z dnia 17 marca 1993 r. w sprawie wprowadzenia ograniczenia przyznawania pomocy produkcyjnej w odniesieniu do przetworów z pomidorów(9).

Odniesienia do uchylonego rozporządzenia traktowane są jako odniesienia do niniejszego rozporządzenia i odczytywane są zgodnie z tabelami korelacji w załączniku IV.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 28 października 1996 r.

W imieniu Rady
I. YATES
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. C 52 z 21.2.1996, str. 23.

(2) Dz.U. C 96 z 1.4.1996, str. 276.

(3) Dz.U. C 82 z 19.3.1996, str. 30.

(4) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1193/96 (Dz.U. L 161 z 29.6.1996, str. 1).

(5) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.

(6) Dz.U. L 49 z 27.2.1986, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2314/95 (Dz.U. L 233 z 30.9.1995, str. 69).

(7) Dz.U. L 198 z 27.7.1988, str. 18. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1032/95 (Dz.U. L 105 z 9.5.1995, str. 3).

(8) Dz.U. L 119 z 11.5.1990, str. 74. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2202/90 (Dz.U. L 201 z 31.7.1990, str. 4).

(9) Dz.U. L 72 z 25.3.1993, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I 15

(skreślony)

ZAŁĄCZNIK  II 16

(skreślony)

ZAŁĄCZNIK  III 17

(skreślony)

ZAŁĄCZNIK  IV

Tabela korelacji

Poprzednie rozporządzenie EWG nrObecne rozporządzenie
426/86artykuł 1ust. 1artykuł 1ust. 2
artykuł 2ust. 2artykuł 1ust. 3
426/86artykuł 2ust. 1artykuł 2ust. 1
artykuł 2ust. 2 -
artykuł 2ust. 3 -
426/86artykuł 3ust. 1artykuł 2ust. 2
artykuł 3ust. la -
artykuł 3ust. 2 -
artykuł 3ust. 3 -
artykuł 3ust. 4artykuł 4ust. 9
426/86artykuł 4ust. 1artykuł 3ust. 1
artykuł 4ust. 2 -
artykuł 4ust. 3artykuł 3ust. 2
artykuł 4ust. 4artykuł 3ust. 3
426/86artykuł 5ust. 1artykuł 4ust. 2
artykuł 5ust. 2artykuł 4artykuł 5
artykuł 5ust. 3artykuł 4ust. 3
artykuł 5ust. 4 -
artykuł 5ust. 5artykuł 4ust. 9
426/86artykuł 6ust. 1artykuł 7ust. 1
artykuł 6ust. 2artykuł 7ust. 2
artykuł 6ust. 3artykuł 7ust. 3
artykuł 6ust. 4artykuł 7ust. 4
artykuł 6ust. 5 -
artykuł 6ust. 6artykuł 7ust. 5
artykuł 6ust. 7artykuł 7ust. 5
426/86artykuł 6a -
426/86artykuł 7ust. 1artykuł 8
artykuł 7ust. 2 -
426/86artykuł 8ust. 1artykuł 9ust. 1
artykuł 8ust. 2artykuł 9ust. 2
artykuł 8ust. 3artykuł 9ust. 3
artykuł 8ust. 4artykuł 9ust. 4
artykuł 8ust. 5artykuł 9ust. 5
artykuł 8ust. 6 -
artykuł 8ust. 7artykuł 9ust. 6
426/86artykuł 9ust. 1artykuł 11ust. 1
artykuł 9ust. 2artykuł 11ust. 2
artykuł 9ust. 1artykuł 12ust. 1
artykuł 9ust. 2artykuł 12ust. 2
426/86artykuł 10 -
426/86artykuł 10aust. 1artykuł 13ust. 1
artykuł 10aust. 2artykuł 13ust. 2
artykuł 10aust. 3artykuł 13ust. 3
artykuł 10aust. 4artykuł 13ust. 4
artykuł 10aust. 5artykuł 13ust. 5
artykuł 10aust. 6artykuł 13ust. 6
artykuł 10aust. 7artykuł 13ust. 7
artykuł 10aust. 8artykuł 13ust. 8
426/86artykuł 11ust. 1artykuł 14ust. 1
artykuł 11ust. 2artykuł 14ust. 2
artykuł 11ust. 3artykuł 14ust. 3
artykuł 11ust. 4artykuł 14ust. 4
426/86artykuł 12ust. 1artykuł 15ust. 1
artykuł 12ust. 2artykuł 15ust. 2
artykuł 12ust. 3artykuł 15ust. 3
artykuł 12ust. 4artykuł 15ust. 4
426/86artykuł 13ust. 1artykuł 16ust. 1
artykuł 13ust. 2artykuł 16ust. 2
artykuł 13ust. 3artykuł 16ust. 3
artykuł 13ust. 4artykuł 16ust. 4
artykuł 13ust. 5artykuł 16ust. 5
artykuł 13ust. 6artykuł 16ust. 6
artykuł 13ust. 7artykuł 16ust. 7
artykuł 13ust. 8artykuł 16ust. 8
426/86artykuł 14ust. 1artykuł 17ust. 1
artykuł 14ust. 2artykuł 17ust. 2
artykuł 14ust. 3artykuł 17ust. 3
artykuł 14ust. 4artykuł 17ust. 4
artykuł 14ust. 5artykuł 17ust. 5
426/86artykuł 14aust. 1artykuł 18ust. 1
artykuł 14aust. 2artykuł 18ust. 2
artykuł 14aust. 3artykuł 18ust. 3
artykuł 14aust. 4artykuł 18ust. 4
artykuł 14aust. 5artykuł 18ust. 5
artykuł 14aust. 6artykuł 18ust. 6
artykuł 14aust. 7artykuł 18ust. 7
426/86artykuł 15ust. 1artykuł 19ust. 1
artykuł 15ust. 2artykuł 19ust. 2
artykuł 15ust. 3artykuł 19ust. 3
426/86artykuł 16ust. 1artykuł 20ust. 1
artykuł 16ust. 2artykuł 20ust. 2
artykuł 16ust. 3 -
artykuł 16ust. 4 -
artykuł 16ust. 5artykuł 20ust. 3
426/86artykuł 17ust. 1artykuł 21ust. 1
artykuł 17ust. 2artykuł 21ust. 2
426/86artykuł 18ust. 1artykuł 22ust. 1
artykuł 18ust. 2artykuł 22ust. 2
artykuł 18ust. 3artykuł 22ust. 3
artykuł 18ust. 4artykuł 22ust. 4
426/86artykuł 19artykuł 23
426/86artykuł 20artykuł 24ust. 1
426/86artykuł 21ust. 1artykuł 25
artykuł 21ust. 2 -
426/86artykuł 22ust. 1artykuł 26ust. 1
artykuł 22ust. 2artykuł 26ust. 2
artykuł 22ust. 3artykuł 26ust. 3
426/86artykuł 23artykuł 27
artykuł 24artykuł 29
artykuł 25artykuł 30
artykuł 26artykuł 31
426/86załącznik I Azałącznik I
załącznik I Bzałącznik II
załącznik III -
artykuł 1ust. 1artykuł 5ust. 1
artykuł 1ust. 2artykuł 5ust. 2
artykuł 1ust. 3artykuł 5ust. 3
1206/90artykuł 2ust. 1artykuł 4ust. 7
artykuł 2ust. 2artykuł 4ust. 8
artykuł 2ust. 3artykuł 4ust. 8
1206/90artykuł 3ust. 2artykuł 4ust. 1
artykuł 3ust. 3artykuł 4ust. 5
artykuł 3ust. 4artykuł 4ust. 6
1206/90artykuł 6ust. 1artykuł 9ust. 6
artykuł 6ust. 2artykuł 9ust. 8
artykuł 6ust. 4artykuł 9ust. 7
668/93artykuł 1ust. 1artykuł 6ust. 1
artykuł 1ust. 2artykuł 6ust. 4
artykuł 1ust. 3artykuł 6ust. 5
artykuł 3artykuł 6ust. 1
1 Art. 1 ust. 2:

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 453/2002 z dnia 13 marca 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.72.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2002 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia Komisji nr 386/2004 z dnia 1 marca 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.64.25) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2004 r.

- zmieniony przez art. 3 rozporządzenia Komisji nr 1212/2007 z dnia 17 października 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.274.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.

2 Art. 1 ust. 3 zmieniony przez art. 48 pkt 1 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
3 Tytuł I skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
4 Tytuł II skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
5 Art. 23 skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
6 Art. 24 skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
7 Art. 25 skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
8 Art. 26 skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
9 Art. 27 skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
10 Art. 28:

- uchylony przez art. 2 pkt 3 rozporządzenia nr 2699/2000 z dnia 4 grudnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.311.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 grudnia 2000 r.

- skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.

11 Art. 29:

- skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.

- skreślony przez art. 199 rozporządzenia nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku") (Dz.U.UE.L.07.299.1) z dniem 1 stycznia 2008 r. Zmiany nie zostały naniesione na tekst ze względu na swą bezprzedmiotowość.

12 Art. 30:

- skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.

- skreślony przez art. 199 rozporządzenia nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku") (Dz.U.UE.L.07.299.1) z dniem 1 stycznia 2008 r. Zmiany nie zostały naniesione na tekst ze względu na swą bezprzedmiotowość.

13 Art. 31 skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
14 Art. 32 skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
15 Załącznik I skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
16 Załącznik II skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
17 Załącznik III skreślony przez art. 48 pkt 2 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.