Rozporządzenie 1708/2003 ustalające współczynniki stosowane do zbóż wywożonych w postaci irlandzkiej whisky na okres lat 2003/2004

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.243.90

Akt utracił moc
Wersja od: 27 września 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1708/2003
z dnia 26 września 2003 r.
ustalające współczynniki stosowane do zbóż wywożonych w postaci irlandzkiej whisky na okres lat 2003/2004

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1766/92 z dnia 30 czerwca 1992 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1104/2003(2),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2825/93 z dnia 15 października 1993 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1766/92 w zakresie ustalania i przyznawania dostosowanych refundacji w odniesieniu do produktów zbożowych wywożonych w postaci niektórych wyrobów alkoholowych(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1633/2000(4), w szczególności jego art. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2825/93 stanowi, że ilościami zbóż kwalifikującymi się do refundacji wywozowych są ilości objęte kontrolą, poddane destylacji oraz ważone przy zastosowaniu współczynnika ustalanego corocznie w stosunku do każdego zainteresowanego Państwa Członkowskiego. Współczynnik ten wyraża stosunek między całkowitymi ilościami wywiezionymi i całkowitymi ilościami sprzedanymi danych napojów alkoholowych na podstawie tendencji odnotowanych w odniesieniu do tych ilości w okresie liczby lat odpowiadających przeciętnemu okresowi dojrzewania danego napoju alkoholowego. W świetle informacji dostarczonej przez Irlandię, dotyczącej okresu od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 2002 r., przeciętny okres dojrzewania w 2002 r. wynosił dla irlandzkiej whisky pięć lat. Dlatego też należy odpowiednio ustalić współczynniki dla okresu od dnia 1 października 2003 r. do dnia 30 września 2004 r.

(2) Artykuł 10 protokołu 3 do Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym(5) wyklucza przyznawanie dopłat w odniesieniu do wywozu do Liechtensteinu, Islandii i Norwegii. Ponadto Wspólnota zawarła z niektórymi państwami trzecimi umowy znoszące refundacje wywozowe. Zgodnie z art. 7 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2825/93 należy to uwzględnić przy obliczaniu współczynnika na okres lat 2003/2004.

(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Zbóż,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W okresie od dnia 1 października 2003 r. do dnia 30 września 2004 r. wartość współczynników przewidzianych w art. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2825/93, mających zastosowanie do zbóż wykorzystywanych w Irlandii do wytwarzania szkockiej whisky, będzie równa wartości podanej w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 października 2003 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 września 2003 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 181 z 1.7.1992, str. 21.

(2) Dz.U. L 158 z 27.6.2003, str. 1.

(3) Dz.U. L 258 z 16.10.1993, str. 6.

(4) Dz.U. L 187 z 26.7.2000, str. 29.

(5) Dz.U. L 1 z 3.1.1994, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

WSPÓŁCZYNNIKI MAJĄCE ZASTOSOWANIE W IRLANDII

Współczynnik stosowany do
Okres stosowaniajęczmienia wykorzystywanego w wytwarzaniu irlandzkiej whisky kategorii B(1)jęczmienia wykorzystywanego w wytwarzaniu irlandzkiej whisky kategorii A
Od dnia 1 października 2003 r. do dnia 30 września 2004 r.0,2620,367
(1) Włącznie z jęczmieniem przetworzonym na słód.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.