Rozporządzenie wykonawcze 1064/2013 ustalające współczynniki mające zastosowanie do zbóż wywożonych w postaci szkockiej whisky na okres 2013/2014

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2013.289.46

Akt utracił moc
Wersja od: 1 października 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 1064/2013
z dnia 30 października 2013 r.
ustalające współczynniki mające zastosowanie do zbóż wywożonych w postaci szkockiej whisky na okres 2013/2014

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku") 1 ,

uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 1670/2006 z dnia 10 listopada 2006 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1784/2003 w zakresie ustalania i udzielania dostosowanych refundacji w odniesieniu do zbóż wywożonych w postaci niektórych napojów spirytusowych 2 , w szczególności jego art. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 4 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1670/2006 przewiduje, że ilościami zbóż, dla których przyznawana jest refundacja wywozowa, są ilości objęte kontrolą i poddane destylacji oraz ważone przy zastosowaniu współczynnika ustalanego corocznie w stosunku do każdego zainteresowanego państwa członkowskiego. Współczynnik ten wyraża stosunek między całkowitymi ilościami wywiezionymi i całkowitymi ilościami wprowadzonymi do obrotu danego napoju spirytusowego na podstawie tendencji odnotowanych w odniesieniu do tych ilości w okresie odpowiadającym przeciętnemu okresowi dojrzewania tego napoju spirytusowego.

(2) W świetle informacji przedstawionych przez Zjednoczone Królestwo i dotyczących okresu od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 2012 r. przeciętny okres dojrzewania w 2012 r. dla szkockiej whisky wynosił siedem lat.

(3) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 745/2012 3 nie wywołuje już skutków, gdyż dotyczyło współczynników stosowanych w okresie 2012/2013. W związku z powyższym należy ustalić współczynniki na okres od dnia 1 października 2013 r. do dnia 30 września 2014 r.

(4) Artykuł 10 protokołu 3 do Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym wyklucza przyznawanie refundacji przy wywozie do Liechtensteinu, Islandii i Norwegii. Ponadto Unia zawarła z niektórymi państwami trzecimi umowy znoszące refundacje wywozowe. W związku z tym oraz w zastosowaniu art. 7 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1670/2006 należy to uwzględnić przy obliczaniu współczynnika na okres 2013/2014,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W okresie od dnia 1 października 2013 r. do dnia 30 września 2014 r. wartość współczynników przewidzianych w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1670/2006, mających zastosowanie do zbóż wykorzystywanych w Zjednoczonym Królestwie do wytwarzania szkockiej whisky, jest równa wartości określonej w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 października 2013 r. do dnia 30 września 2014 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 30 października 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

Współczynniki mające zastosowanie do Zjednoczonego Królestwa
Okres obowiązywaniaWspółczynnik stosowany do
jęczmienia przetworzonego na słód wykorzystywanego do wytwarzania whisky słodowejzbóż wykorzystywanych do wytwarzania whisky zbożowej
Od dnia 1 października 2013 r. do dnia 30 września 2014 r.0,6670,515
1 Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.
2 Dz.U. L 312 z 11.11.2006, s. 33.
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 745/2012 z dnia 16 sierpnia 2012 r. ustalające współczynniki mające zastosowanie do zbóż wywożonych w postaci szkockiej whisky na okres 2012/2013 (Dz.U. L 219 z 17.8.2012, s. 13).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.