Wezwanie do wyrażenia zainteresowania członkostwem w panelach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Parma, Włochy).

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2008.5.13

Akt nienormatywny
Wersja od: 10 stycznia 2008 r.

Wezwanie do wyrażenia zainteresowania członkostwem w panelach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Parma, Włochy)(1) 1

(2008/C 5/09)

(Dz.U.UE C z dnia 10 stycznia 2008 r.)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest podstawowym ogniwem oceny zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i pasz w Unii Europejskiej. EFSA, w ścisłej współpracy z organami krajowymi oraz prowadząc otwarte konsultacje z interesariuszami, zapewnia niezależne doradztwo naukowe i jasne informacje na temat istniejących i powstających zagrożeń.

Urząd wszczął procedurę rekrutacyjną w zamiarze sporządzenia listy rezerwowej:

EKSPERTÓW NAUKOWYCH UBIEGAJĄCYCH SIĘ O CZŁONKOSTWO W DWÓCH PANELACH NAUKOWYCH:

Panel on food additives and nutrient sources added to food

(Panelu ds. dodatków do żywności i składników odżywczych dodawanych do żywności)

i

Panel on food contact materials, enzymes, flavourings and processing aids

(Panelu ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów i substancji pomagających w przetwarzaniu)

Nr ref.: EFSA/E/2008/001

Niniejsze wezwanie jest skierowane do naukowców zainteresowanych ubieganiem się o członkostwo w naukowym panelu ds. dodatków do żywności i składników odżywczych dodawanych do żywności lub naukowym panelu ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów i substancji pomagających w przetwarzaniu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu wyłonienia najlepszych naukowców europejskich do tego zadania.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności

EFSA jest najważniejszym ogniwem unijnego systemu oceny zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i pasz, a doradztwo naukowe Urzędu w dziedzinie istniejących i powstających zagrożeń stanowi fundament polityk i decyzji podmiotów zarządzających ryzykiem w instytucjach europejskich i państwach członkowskich UE. Najistotniejszą powinnością Urzędu jest zapewnianie obiektywnego, przejrzystego i niezależnego doradztwa i jasnych przekazów na podstawie najnowszych dostępnych metodologii naukowych, informacji i danych.

EFSA skupia najlepszych dostępnych ekspertów europejskich ds. oceny zagrożeń w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i pasz, którzy w sposób niezależny realizują zadania w ramach autonomicznej, samorządnej organizacji w celu zapewnienia Wspólnocie Europejskiej, państwom członkowskim i Parlamentowi Europejskiemu doradztwa naukowego najwyższej jakości.

Urząd kładzie nacisk na utrzymanie ścisłych standardów doskonałości naukowej, otwartości, przejrzystości, niezależności i reaktywnego podejścia. Działając niezależnie, otwarcie i przejrzyście, EFSA udziela doradztwa naukowego najwyższej próby i tym samym przyczynia się do umacniania europejskiego systemu bezpieczeństwa żywności i pasz.

EFSA jest sprawnie działającym i wiarygodnym źródłem wsparcia decydentów. Urząd, działając poprzez komitet naukowy, panele naukowe i grupy robocze, oferuje natychmiastowe i aktywne reagowanie na pilne kwestie i powstające zagrożenia.

Zadania paneli naukowych EFSA

W skład paneli naukowych wchodzą niezależni eksperci naukowi.

Przewodniczący paneli naukowych zasiadają również w komitecie naukowym EFSA. Panele naukowe są odpowiedzialne za udzielanie opinii naukowych Urzędu oraz, jeżeli właściwe, doradztwa innego rodzaju w przypisanych im obszarach kompetencji. Aby zwiększyć zakres wiedzy specjalistycznej, którą dysponuje EFSA, istniejący panel ds. dodatków do żywności, aromatów, substancji pomagających w przetwarzaniu i materiałów pozostających w kontakcie z żywnością (panel AFC) zostanie zastąpiony dwoma osobnymi panelami, których kompetencje i wiedza specjalistyczna poszukiwane na podstawie niniejszego wezwania, są następujące:

Panel ds. dodatków do żywności i składników odżywczych dodawanych do żywności zajmuje się zagadnieniami bezpieczeństwa stosowania dodatków do żywności i składników odżywczych oraz pokrewną problematyką bezpieczeństwa innych substancji celowo dodawanych do żywności.

Panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów i substancji pomagających w przetwarzaniu zajmuje się zagadnieniami bezpieczeństwa stosowania aromatów, substancji pomagających w przetwarzaniu, enzymów pokarmowych i materiałów pozostających w kontakcie z żywnością oraz zagadnieniami związanymi z bezpieczeństwem procesów.

Wymagana wiedza i doświadczenie: Toksykologia i ocena zagrożeń, chemia, biochemia, ocena spożycia i narażenia, bezpieczeństwo i biodostępność składników odżywczych, technologia żywności i mikrobiologia, w opisanym powyżej obszarze kompetencji paneli.

Więcej informacji o panelach naukowych znajduje się na stronie:
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753816_ScientificPanels.htm

Zadania członków paneli naukowych EFSA

Członkowie powinni być przygotowani na regularne uczestnictwo i pracę we wszystkich posiedzeniach panelu, na których uchwalane są opinie, sprawozdania naukowe i dokumenty z wytycznymi. Ocenia się, że dwudniowe posiedzenia komitetu naukowego i paneli naukowych odbywają się od pięciu do dziesięciu razy w roku (w zależności od obłożenia pracą), zazwyczaj w Parmie we Włoszech. Od członków paneli oczekuje się także uczestnictwa w grupach roboczych, według istniejących potrzeb. Posiedzenia prowadzone są w języku angielskim, w tym języku jest także sporządzana większość dokumentów. Kandydaci powinni także wziąć pod uwagę fakt, iż posiedzenia zwykle wymagają prac przygotowawczych.

Członkowie paneli naukowych nie otrzymują wynagrodzenia, ale są uprawnieni do rekompensaty za każdy pełny dzień posiedzenia w wysokości ustalonej przez zarząd EFSA (w 2007 r. kwota rekompensaty wynosiła 300 EUR). Ponadto eksperci naukowi będą otrzymywali dodatek z tytułu kosztów podróży i diety zgodnie z wytycznymi EFSA w sprawie rekompensat za udział ekspertów w posiedzeniach.

Procedura wyboru

Kandydaci proszeni są o wskazanie preferowanego panelu w formularzu zgłoszenia.

Wymagania

Kwalifikacje i doświadczenie

A. Kryter ia kwalifikacji

(i) Stopień naukowy w następujących dziedzinach: toksykologia, chemia, biochemia lub technologia żywności, najlepiej na poziomie podyplomowym;

(ii) co najmniej 10-letnie doświadczenie zawodowe przystające do kompetencji wybranego(-ych) panelu(-i) na poziomie, do którego uprawniają wyżej wymagane kwalifikacje;

(iii) dobra znajomość języka angielskiego;

(iv) kandydaci muszą w sposób kompletny i zgodny z prawdą wypełnić deklarację dotyczącą interesów załączoną do zgłoszenia. Należy pamiętać, że niekompletne lub niezgodne z prawdą wypełnienie tej części formularza będzie skutkować odrzuceniem zgłoszenia;

(v) kandydaci muszą posiadać obywatelstwo państwa członkowskiego Wspólnot Europejskich, państwa Europejskiego Stowarzyszenia Wolnego Handlu (EFTA) lub państwa przystępującego do UE. Eksperci spoza Europy również mogą zgłaszać swoje kandydatury, ale zostaną wzięci pod uwagę tylko w przypadku, gdy eksperci europejscy nie będą w stanie zapewnić wymaganego poziomu wiedzy i doświadczenia.

B. Kryter ia wyboru

(i) Doświadczenie w przeprowadzaniu naukowej oceny ryzyka i/lub zapewnianiu doradztwa naukowego w dziedzinach dotyczących ogólnie bezpieczeństwa żywności i pasz, w szczególności w dziedzinach odpowiadających kompetencjom oraz wiedzy eksperckiej preferowanego panelu;

(ii) udokumentowane wybitne osiągnięcia w jednej, a najlepiej w kilku dziedzinach związanych z obszarem objętym zakresem kompetencji preferowanego panelu;

(iii) doświadczenie w działalności w komitetach doradczych;

(vi) doświadczenie w przewodniczeniu komitetom;

(v) udokumentowane doświadczenie w recenzowaniu prac naukowych, pracy wydawniczej, sprawozdaniach, radach wydawniczych, raportach branżowych, przygotowywaniu artykułów i publikacji, najlepiej w dziedzinach związanych z obszarem objętym zakresem kompetencji preferowanego panelu;

(vi) doświadczenie w analizowaniu złożonych informacji i dokumentacji, często dotyczących szerokiego wachlarza dyscyplin i źródeł naukowych;

(vii) doświadczenie zawodowe w pracy w środowisku multidyscyplinarnym;

(viii) doświadczenie zawodowe nabyte w kontekście międzynarodowym;

(ix) udokumentowane doświadczenie w kierowaniu projektami dotyczącymi zagadnień naukowych;

(x) udokumentowane doświadczenie w pracy sprawozdawcy;

(xi) udokumentowane umiejętności skutecznego komunikowania się ze środowiskiem naukowym, mediami i innymi interesariuszami;

(xii) umiejętność korzystania z nowoczesnych, elektronicznych środków wymiany dokumentów i komunikacji jest pożądana, biorąc pod uwagę fakt znaczącego wykorzystywania takich technik przez Urząd.

Zgłoszenia spełniające wymogi kwalifikacji EFSA poddaje ocenie porównawczej na podstawie wyżej wymienionych kryteriów wyboru. EFSA zastrzega sobie prawo do prowadzenia konsultacji z osobami trzecimi w sprawach doświadczenia zawodowego kandydatów w kontekście ich zgłoszeń. Członkowie paneli naukowych zostaną mianowani przez zarząd, działający na podstawie wniosku dyrektora wykonawczego.

Kandydaci mogą ubiegać się o członkostwo w dwóch (2) panelach naukowych, jednak każdy z kandydatów może zostać mianowany członkiem tylko jednego panelu. Kandydaci, za ich uprzednią zgodą, mogą zostać przydzieleni do danego panelu naukowego, nawet jeśli nie był on wskazany w ich zgłoszeniu. Kandydaci spełniający kryteria członkostwa, którzy nie zostali wyznaczeni na członków, mogą otrzymać propozycję umieszczenia ich na liście rezerwowej, na wypadek pojawienia się wakatów, lub propozycję udziału w działaniach panelu naukowego jako ekspert ad hoc grupy roboczej tego panelu.

Niezależność oraz deklaracja dotycząca zaangażowania i interesów

Członkowie paneli naukowych są mianowani osobiście. Od kandydatów wymagane jest złożenie oświadczenia, w którym zobowiązują się oni do działania niezależnego od jakichkolwiek wpływów zewnętrznych, oraz oświadczenia o interesach, które mogą być uznane za przeszkodę zagrażającą ich niezależności.

Równe szanse

Urząd EFSA przywiązuje dużą wagę do unikania wszelkich form dyskryminacji w swoich procedurach doboru kandydatów.

Składanie zgłoszeń

Kandydaci są proszeni o składanie zgłoszeń wraz z deklaracjami dotyczącymi interesów drogą elektroniczną, za pośrednictwem witryny internetowej EFSA: www.efsa.europa.eu lub o pobranie formularzy ze strony internetowej EFSA i przesłanie zgłoszenia listem poleconym na adres:

Nr ref.: EFSA/E/2008/001

EFSA - European Food Safety Authority

Human Resources Unit

Largo N. Palli, 5/A

I-43100 Parma

Zgłoszenia przesyłane pocztą elektroniczną nie będą przyjmowane. Brane pod uwagę będą wyłącznie zgłoszenia zawierające należycie wypełniony formularz zgłoszenia. Uprzejmie uprasza się kandydatów o składanie zgłoszeń w języku angielskim dla ułatwienia procedury kwalifikacyjnej.

Należy mieć na względzie, że EFSA nie będzie zwracać zgłoszeń kandydatom. Dane osobowe wymagane od kandydatów przez EFSA będą przetwarzane zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 45/2001 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2000 r. o ochronie osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez instytucje i organy wspólnotowe i o swobodnym przepływie takich danych. Celem przetwarzania danych osobowych kandydatów jest pozostawienie zgłoszeń do potrzeb ewentualnych procedur wstępnej kwalifikacji i naboru w EFSA.

Termin składania zgłoszeń

Zgłoszenia należy składać najpóźniej do dnia 17 marca 2008 r. o północy (czasu lokalnego, GMT +1). W przypadku wysłania zgłoszenia listem poleconym decyduje data stempla pocztowego.

Należy mieć na uwadze, że z uwagi na ogromną liczbę przyjmowanych zgłoszeń, kiedy zbliża się termin końcowy ich składania, system może mieć trudności z przetwarzaniem dużych ilości danych. Dlatego zalecamy kandydatom wysyłanie zgłoszeń ze stosownym wyprzedzeniem.

Należy mieć na uwadze, że utworzenie wyżej określonych paneli jest uzależnione od zatwierdzenia rozporządzenia Komisji, co powinno nastąpić w pierwszej połowie 2008 r.

Uwaga:

In the event of inconsistency or discrepancy between the English version and any of the other linguistic versions of this publication, the English language version shall prevail.

______

(1) EFSA uruchamia niniejsze wezwanie w oczekiwaniu na formalne utworzenie dwóch paneli, co podlega trwającej właśnie procedurze komitetowej, która ma się zakończyć na początku 2008 r. Zwraca się uwagę kandydatów na fakt, że wybór ekspertów zgłaszających się w odpowiedzi na niniejsze wezwanie stanie się skuteczny dopiero po wejściu w życie stosownego aktu prawnego zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady. Stąd też wezwanie nie stanowi podstawy do roszczeń lub wstępowania na drogę sądową do czasu zakończenia wspomnianej procedury z pozytywnym skutkiem.

1 Zawiadomienie zmienione przez sprostowanie z dnia 15 lutego 2008 r. (Dz.U.UE.C.08.41.30).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.