Rozporządzenie 3448/80 w sprawie wdrożenia art. 43 Aktu Przystąpienia z 1979 r. dotyczącego systemu handlu stosowanego do towarów objętych rozporządzeniami (EWG) nr 3033/80 oraz (EWG) nr 3035/80

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1980.359.18

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 1980 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 3448/80
z dnia 22 grudnia 1980 r.
w sprawie wdrożenia art. 43 Aktu Przystąpienia z 1979 r. dotyczącego systemu handlu stosowanego do towarów objętych rozporządzeniami (EWG) nr 3033/80 oraz (EWG) nr 3035/80

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając Akt Przystąpienia z 1979 r., w szczególności jego art. 43,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 43 Aktu ustanawia przepisy regulujące przetworzone produkty rolne niewymienione w załączniku II do Traktatu, objęte następującymi rozporządzeniami Rady:

- (EWG) nr 3033/80 z dnia 29 listopada 1980 r. określającym system handlu stosowany do niektórych wyrobów przetwarzanych z produktów rolnych(1), i

- (EWG) nr 3035/80 z dnia 29 listopada 1980 r. ustalającym ogólne zasady przyznawania refundacji wywozowych na niektóre produkty rolne wywożone w formie towarów nieobjętych załącznikiem II do Traktatu oraz kryteria ustalania wysokości tych refundacji(2);

rozporządzenie (EWG) nr 3033/80 dotyczy w szczególności określenia opłaty stosowanej w przypadku, gdy wspomniane towary są przywożone, która to opłata składa się z cła ad valorem, stanowiącego składnik niezmienny, oraz składnika zmiennego; konieczne jest określenie stawek celnych stanowiących stały składnik stosowany przez Republikę Grecką na towary przywożone z państw trzecich; stały składnik musi być określony zgodnie z art. 43 ust. 3 Aktu poprzez wyłączenie z ogólnej ochrony stosowanej przez Republikę Grecką w dniu przystąpienia refundacji wywozowych ochrony rolnej wprowadzonej po przystąpieniu;

zgodnie z art. 15 Układu Stowarzyszeniowego między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Grecją istnieje dla niektórych towarów objętych rozporządzeniem (EWG) nr 3033/80 cło pozostałe w przywozie do Republiki Greckiej ze Wspólnoty Dziewięciu; te cła będą nadal stosowane po przystąpieniu i zostaną zniesione zgodnie z harmonogramem ustanowionym dla produktów przemysłowych w art. 25 Aktu;

składnik zmienny stosowany w przypadku, gdy towary objęte rozporządzeniem (EWG) nr 3033/80 są przywożone do Republiki Greckiej z państw trzecich, jest, zgodnie z art. 43 ust. 1 tiret drugie, redukowany bądź podnoszony, w zależności od przypadku, o kwotę kompensacyjną przystąpienia; w przywozie do Wspólnoty Dziewięciu z Republiki Greckiej stosowana jest ta sama kwota kompensacyjna przystąpienia do tych samych towarów; kwota kompensacyjna stosowana do niektórych towarów przywożonych do Wspólnoty Dziewięciu z Republiki Greckiej oraz przyznanie redukcji składnika zmiennego przed przystąpieniem zależy od górnej granicy;

zgodnie z art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 3033/80 Komisja ustala dla wszystkich towarów na okresy trzymiesięczne wysokość zmiennego składnika stosowanego w przywozie do Wspólnoty z państw trzecich; taka sama procedura stosowana jest w tych samych okresach do ustalania kwot kompensacyjnych w przywozie;

na wywóz ze Wspólnoty Dziewięciu do Republiki Greckiej towarów objętych rozporządzeniem (EWG) nr 3035/80 - z wyjątkiem albumin - przyznana jest lub nałożona, w zależności od przypadku, kwota kompensacyjna przystąpienia określona zgodnie z art. 43 ust. 1 tiret trzecie Aktu; w wywozie wszystkich towarów z Republiki Greckiej do państw trzecich wszystkich towarów objętych rozporządzeniem (EWG) nr 3035/80 stosowana jest ta sama kwota kompensacyjna przystąpienia;

zgodnie z art. 43 ust. 4 Aktu Republika Grecka wprowadzi w całości, w handlu z państwami trzecimi dla wszystkich produktów objętych niniejszym rozporządzeniem, nomenklaturę Wspólnej Taryfy Celnej do dnia 1 stycznia 1981 r.; nie jest to wymagane przy stosowaniu pozostałych ceł przywozowych ze Wspólnoty Dziewięciu; niniejszy obowiązek obejmuje stosowanie tylko jednego stałego składnika dla każdej specyfikacji Wspólnej Taryfy Celnej w przywozie do tego Państwa Członkowskiego z państw trzecich;

opłata stosowana z przystąpieniem przez Wspólnotę Dziewięciu na przywóz towarów objętych rozporządzeniem (EWG) nr 3033/80 z Republiki Greckiej składa się tylko z kwoty kompensacyjnej przystąpienia; w związku z tym przepisy art. 61 ust. 5 Aktu są spełnione, kiedy taka kwota kompensacyjna przystąpienia nie przekracza składnika zmiennego stosowanego do tych samych towarów w przywozie do Wspólnoty Dziewięciu z państw trzecich;

ogólna opłata netto w handlu do Republiki Greckiej ze Wspólnoty Dziewięciu jest sumą ochrony pozostałej Grecji oraz kwoty kompensacyjnej przystąpienia stosowanych dla towarów wywożonych ze Wspólnoty Dziewięciu zgodnie z art. 43 ust. 1 tiret czwarte Aktu; w związku z tym przepisy art. 26 Aktu są spełnione, jeśli ochrona pozostała Grecji na towary przywożone ze Wspólnoty Dziewięciu, zmieniona kwotą kompensacyjną przystąpienia stosowaną dla towarów wywożonych ze Wspólnoty Dziewięciu do Republiki Greckiej, nie przekracza opłaty, jaką to Państwo Członkowskie może nałożyć na te same towary przywożone z państw trzecich;

z uwagi na stosowanie przepisów art. 8 rozporządzenia (EWG) nr 3033/80 konieczne jest określenie przepisów regulujących stosowanie przez Republikę Grecką ceł maksymalnych przewidzianych we Wspólnej Taryfie Celnej;

szczegółowe zasady regulujące stosowanie środków przewidzianych w niniejszym rozporządzeniu powinny zostać przyjęte zgodnie z procedurą ustaloną w art. 26 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2727/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1547/79(4), oraz w odpowiednim artykule innych rozporządzeń w sprawie wspólnej organizacji rynków,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Dla celów niniejszego rozporządzenia:

- "Wspólnota Dziewięciu" oznacza Wspólnotę ukonstytuowaną przed przystąpieniem Republiki Greckiej,

- "Kwota kompensacyjna przystąpienia" oznacza kwoty kompensacyjne stosowane w handlu między Wspólnotą Dziewięciu a Republiką Grecką oraz między niniejszym Państwem Członkowskim a państwami trzecimi.

2.
Kwoty kompensacyjne przystąpienia dla produktów objętych niniejszym rozporządzeniem są określane i stosowane w przypadku, gdy kwoty kompensacyjne przystąpienia są stosowane na jeden lub więcej podstawowych produktów uznanych za używane do produkcji wyrobów objętych rozporządzeniem (EWG) nr 3033/80.
Artykuł  2

Dla każdej z pozycji i podpozycji we Wspólnej Taryfie Celnej dotyczącej towarów objętych rozporządzeniem (EWG) nr 3033/80 stawka cła przywozowego stanowiąca stały składnik opłaty stosowanej od chwili przystąpienia w przywozie tych towarów do Republiki Greckiej z państw trzecich jest taka, jak określono w załączniku I kolumna 1 niniejszego rozporządzenia.

Stawka wskazana w załączniku I kolumna 1 zostanie zbliżona ze Wspólną Taryfą Celną zgodnie z warunkami określonymi w art. 31 Aktu.

Pierwszy krok w stronę zbliżenia podjęty zostanie dnia 1 stycznia 1981 r.

Artykuł 3

Dla towarów objętych rozporządzeniem (EWG) nr 3033/80, które są przedmiotem cła pozostałego w przywozie do Republiki Greckiej ze Wspólnoty Dziewięciu, stawka tej ochrony stosowanej od chwili przystąpienia jest taka, jak określono w załączniku II niniejszego rozporządzenia.

Stawki wymienione w załączniku II są stopniowo znoszone zgodnie z harmonogramem określonym w art. 25 Aktu.

Pierwszy krok w stronę zbliżenia podjęty zostanie dnia 1 stycznia 1981 r.

Wysokość tego pozostałego cła, zredukowana przyznaną kwotą kompensacyjną przystąpienia lub podniesiona nałożoną kwotą kompensacyjną przystąpienia zgodnie z art. 43 ust. 1 tiret trzecie Aktu, nie przekracza ogólnej wysokości opłaty stosowanej przez Republikę Grecką dla tych samych towarów, gdyby były przywożone z państw trzecich.

Artykuł  4
1.
Komisja w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 1981 r. i później, co trzy miesiące, począwszy od dnia 1 lutego, 1 maja, 1 sierpnia i 1 listopada dla każdej pozycji i podpozycji we Wspólnej Taryfie Celnej, dotyczących towarów objętych rozporządzeniem (EWG) nr 3033/80, określa:

a) wysokość kwoty kompensacyjnej stosowanej dla towarów przywożonych do Wspólnoty Dziewięciu z Republiki Greckiej;

b) wysokość składnika zmiennego zmodyfikowanego przez wysokość kwoty kompensacyjnej przystąpienia wymienionej w lit. a) określonej w art. 43 ust. 1 tiret drugie Aktu i stosowanego dla towarów przywożonych z państw trzecich do Republiki Greckiej.

2.
Każda kwota kompensacyjna wymieniona w ust. 1 lit. a) jest równa sumie kwot kompensacyjnych przystąpienia stosowanych dla ilości różnych produktów podstawowych, które zgodnie z przepisami rozporządzenia (EWG) nr 3034/80 są uznane za wykorzystywane do produkcji towarów, do których ta kwota kompensacyjna przystąpienia ma zastosowanie.

Kwoty kompensacyjne przystąpienia nie przekraczają składnika zmiennego stosowanego dla tych samych towarów w przywozie do Wspólnoty Dziewięciu z państw trzecich.

Jednakże dla poniższych towarów:

ex 17.04 rachatłukum, chałwa

19.03 makaron rurki, spaghetti i produkty pokrewne

ex 21.07 produkty spożywcze nigdzie indziej nieokreślone ani niezawarte, zawierające cukier, produkty mleczne, zboża lub produkty zbożowe

kwota kompensacyjna przystąpienia nie może przekraczać 60 % składnika zmiennego stosowanego dla towarów przywożonych z państw trzecich.

3.
Tak obliczona kwota kompensacyjna przystąpienia ma wartość zerową, jeżeli jej wysokość jest mniejsza niż 1,5 euro 1 na 100 kg towarów.
4.
Stosuje się tę kwotę kompensacyjną przystąpienia, która obowiązuje w dniu przywozu.
Artykuł  5
1.
Dla każdej pozycji i podpozycji we Wspólnej Taryfie Celnej dotyczącej towarów regulowanych rozporządzeniem (EWG) nr 3235/80

- z wyjątkiem podpozycji 35.02 lit. A II, albumina jaja kurzego i albumina mleka, na towary wywożone ze Wspólnoty Dziewięciu do Republiki Greckiej zostaje zastosowana kwota kompensacyjna przystąpienia,

- na towary wywożone z Republiki Greckiej do państw trzecich zostaje zastosowana kwota kompensacyjna przystąpienia.

2.
Każda kwota kompensacyjna przystąpienia wymieniona w ust. 1 jest określana na podstawie kwot kompensacyjnych przystąpienia ustalanych dla podstawowych produktów rolnych i zgodnie z zasadami stosowanymi do obliczania refundacji wywozowych.
3.
Stosuje się tę kwotę kompensacyjną przystąpienia, która obowiązuje w dniu wywozu.
Artykuł  6
1.
Dla produktów, co do których Wspólna Taryfa Celna przewiduje maksymalną opłatę, Republika Grecka stosuje w stosunku do państw trzecich opłatę maksymalną złożoną z:

a) w przypadku stałego składnika opłaty maksymalnej stawki wskazanej w kolumnie 2 załącznika I wyrównanej do poziomu powszechnej wartość maksymalnej zgodnie z warunkami ustalonymi w art. 31 Aktu. Pierwszy krok w stronę wyrównania podjęty zostanie dnia 1 stycznia 1981 r.;

b) w przypadku zmiennej części opłaty maksymalnej dodatkowego cła wymienionego w art. 8 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3033/80 skorygowanego kwotą kompensacyjną przystąpienia odpowiadającą ilości cukru lub mąki, do której stosuje się dodatkowe cła.

2.
Do celu zastosowania przepisów art. 8 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 3033/80 do towarów przywożonych z państw trzecich do Republiki Greckiej Komisja w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 1981 r. i później, co trzy miesiące, począwszy od dnia 1 lutego, 1 maja, 1 sierpnia i 1 listopada, określa:

a) wysokość dodatkowych ceł stosowanych przez Republikę Grecką;

b) różnicę cen wymienioną w art. 8 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 3033/80.

Artykuł  7

Szczegółowe zasady stosowania kwot kompensacyjnych przystąpienia w czasie przywozu lub wywozu oraz ich płatności są przyjmowane zgodnie z procedurą ustaloną w art. 26 rozporządzenia (EWG) nr 2727/75 lub w odpowiednich artykułach w innych rozporządzeniach w sprawie wspólnej organizacji rynków.

Artykuł 8

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1981 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1980 r.

W imieniu Rady
J. SANTER
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 323 z 29.11.1980, str. 1.

(2) Dz.U. L 323 z 29.11.1980, str. 27.

(3) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 1.

(4) Dz.U. L 188 z 26.7.1979, str.1

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Stawki składnika stałego określonego w art. 2 i stałej części opłaty maksymalnej określonej w art. 6

WyszczególnienieKolumna IKolumna II
Pozycja WTC nrStawka składnika stałegoStała cześć opłaty maksymalnej
17.04Wyroby cukiernicze niezawierające kakao:
B. Guma do żucia zawierająca w masie sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

I. Poniżej 60 % 41 %41 %
II. 60 % lub więcej 41 %41 %
C. Biała czekolada 41 %41 %
D. Inne:
I. Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 % takich

tłuszczów:

a) Niezawierajace sacharozy lub zawierające

w masie mniej niż 5 % sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

50 %55 %
b) Zawierające w masie sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1. 5 % lub więcej, ale mniej niż 30 %50 %55 %
2. 30 % lub więcej, ale mniej niż 40 % 50 %55 %
3. 40 % lub więcej, ale mniej niż 50 %
aa) Niezawierajace skrobi 50 %55 %
bb) Inne 50 %55 %
4. 50 % lub więcej, ale mniej niż 60 % 50 %55 %
5. 60 % lub więcej, ale mniej niż 70 % 50 %55 %
6. 70 % lub więcej, ale mniej niż 80 % 50 %55 %
7. 80 % lub więcej, ale mniej niż 90 % 50 %55 %
8. 90% lub więcej50 %55 %
II. Inne:
a) Niezawierające sacharozy lub zawierające

w masie mniej niż 5 % sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

50 %55 %
b) Zawierające w masie sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1. 5 % lub więcej, ale mniej niż 30 %50 %55 %
2. 30 % lub więcej, ale mniej niż 50 %50 %55 %
3. 50 % lub więcej, ale mniej niż 70 % 50 %55 %
4. 70 % lub więcej 50 %55 %
18.06Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
A. Proszek kakaowy, niesłodzony inaczej niż przez

dodanie sacharozy, zawierający sacharozy

w masie:

I. Mniej niż 65 % 10 %-
II. 65 % lub więcej, ale mniej niż 80 % 10 %-
III. 80 % lub więcej 10 %-
B. Lody (z wyłączeniem lodów w postaci proszku)

i inne lody:

I. Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 3 % takich

tłuszczów

20 %30 %
II. Zawierające tłuszcze z mleka w masie:
a) 3 % lub więcej, ale mniej niż 7 % 20 %30 %
b) 7 % lub więcej 20 %30 %
C. Czekolada i wyroby czekoladowe, nadziewane lub

nie; wyroby cukiernicze i ich substytuty

wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao:

I. Niezawierające sacharozy lub zawierające w

masie mniej niż 5 % sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

45 %50 %
II. Inne:
a) Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 %

takich tłuszczów i zawierające w masie

sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1. Mniej niż 50% 45 %50 %
2. 50 % lub więcej45 %50 %
b) Zawierające tłuszcze z mleka w masie:
1. 1,5 % lub więcej, ale mniej niż 3 %45 %50 %
2. 3 % lub więcej, ale mniej niż 4,5 %45 %50 %
3. 4,5 % lub więcej, ale mniej niż 6 %45 %50 %
4. 6 % lub więcej 45 %50 %
D. Inne:
I. Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 % takich

tłuszczów:

a) W opakowaniach bezpośrednich o wadze

netto 500 g lub mniejszej

12 %27 %
b) Inne: 22,3 %(a)-
II. Zawierające tłuszcze z mleka w masie:
a) 1,5 % lub więcej, ale mniej niż 6,5 %:
1. W opakowaniach bezpośrednich o wadze

netto 500 g lub mniejszej

12 %27%
2. Inne 22,3 %(a)-
b) Więcej niż 6,5 %, ale mniej niż 26 %:
1. W opakowaniach bezpośrednich o wadze

netto 500 g lub mniejszej

12 %-
2. Inne 22,3 %(a)-
c) 26 % lub więcej:
1. W opakowaniach bezpośrednich o wadze

netto 500 g lub mniejszej

12%-
2. Inne 22,3 %(a)-
19.02Ekstrakt słodowy; przetwory z mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego używane jako żywność dla niemowląt lub w celach dietetycznych albo kulinarnych, zawierające w masie mniej niż 50 % kakao:
A. Ekstrakt słodowy:
I. Z zawartością w masie 90 % lub więcej

suchego ekstraktu

8 %-
II. Inne 8 %-
B. Inne:
I. Zawierające ekstrakt słodowy i nie mniej niż

30 % cukrów redukujących w masie (wyrażone

jako maltoza)

11 %-
II. Inne:
a) Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 %

takich tłuszczów:

1. Zawierające w masie mniej niż 14 %

skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające w masie mniej niż 5 %

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

11 %-
bb) Zawierające w masie sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

11. 5 % lub więcej, ale mniej niż

60 %

11 %-
22. 60 % lub więcej .11 %-
2. Zawierające w masie 14 % lub więcej,

ale mniej niż 32 % skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające w masie mniej niż 5 %

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

11 %
bb) Inne 11 %-
3. Zawierające w masie 32 % lub więcej,

ale mniej niż 45 % skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające w masie mniej niż 5 %

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

11 %-
bb) Inne 11 %-
4. Zawierające w masie 45 % lub więcej,

ale mniej niż 65 % skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające w masie mniej niż 5 %

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

11 %-
bb) Inne 11 %-
5. Zawierające w masie 65 % lub więcej,

ale mniej niż 80 % skrobi:

-
aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające w masie mniej niż 5 %

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

11 %
bb) Inne 11 %-
6. Zawierające w masie 80 % lub więcej,

ale mniej niż 85 % skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające w masie mniej niż 5 %

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

11 %-
bb) Inne 11 %-
7. Zawierające w masie 8 5 % lub więcej

skrobi

11 %-
b) Zawierające tłuszczów z mleka w masie:
1. 1,5 % lub więcej, ale mniej niż 5 %11 %-
2. 5 % lub więcej 11 %-
19.03Makaron rurki, spaghetti i podobne produkty:
A. Zawierające jaja12 %-
B. Inne:
I. Niezawierające mąki lub mączki ze zwykłej

pszenicy

12 %-
II. Inne 12 %-
19.04Tapioka i sago; substytuty tapioki i sago uzyskane z ziemniaków lub innych skrobi 10 %-
19.05Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (ryż dmuchany, płatki kukurydziane i produkty podobne):
A. Otrzymane z kukurydzy 24,8 %-
B. Otrzymane z ryżu24,8 %-
C. Inne 24,8 %-
19.07Chleb, suchary i pozostałe wyroby piekarskie, niezawierające dodatku cukru, miodu, jaj, tłuszczów, sera i owoców; opłatki komunijne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i wyroby podobne:
A. Pieczywo chrupkie 9 %24 %
B. Mace 6 %20 %
C. Opłatki komunijne, puste kapsułki stosowane do

celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier

ryżowy i wyroby podobne

7 %-
D. Inne, zawierające w masie skrobi:
I. Mniej niż 50 %14 %-
II. 50% lub więcej 14 %-
19.08Pieczywo cukiernicze, herbatniki, ciasta i ciastka i inne wyroby cukiernicze, zawierające lub nie kakao w dowolnej proporcji:
A. Pierniki i im podobne, zawierające w masie

sacharozę (włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

I. Mniej niż 30 %40 %-
II. 30 % lub więcej, ale mniej niż 50 %40 %-
III. 50% lub więcej40 %-
B. Inne:
I. Niezawierające skrobi lub zawierające w

masie mniej niż 5 % skrobi i zawierającą w

masie sacharozę (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

a) Mniej niż 70 % 22 %28 %
b) 70% lub więcej 22 %28 %
II. Zawierające w masie 5 % lub więcej, ale

mniej niż 32 % skrobi:

a) Niezawierające sacharozy lub zawierające

w masie mniej niż 5 % sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

22 %28 %
b) Zawierające w masie 5 % lub więcej, ale

mniej niż 30 % sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1. Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 %

takich tłuszczów

22 %28 %
2. Inne 22 %28 %
c) Zawierające w masie 30 % lub więcej, ale

mniej niż 40 % sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1. Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 %

takich tłuszczów

22 %28 %
2. Inne 22 %28 %
d) Zawierające w masie 40 % lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 %

takich tłuszczów .

22 %28 %
2. Inne 22 %28 %
III. Zawierające w masie 32 % lub więcej, ale

mniej niż 50 % skrobi:

a) Niezawierające sacharozy lub zawierające

w masie mniej niż 5 % sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 %

takich tłuszczów

22 %28 %
2. Inne 22 %28 %
b) Zawierające w masie 5 % lub więcej, ale

mniej niż 20 % (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 %

takich tłuszczów

22 %28 %
2. Inne 22 %28 %
c) Zawierające w masie 20 % lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 %

takich tłuszczów.

22 %28 %
2. Inne 22 %28 %
IV. Zawierające w masie 50 % lub więcej, ale

mniej niż 65 % skrobi:

a) Niezawierające sacharozy lub zawierające

w masie mniej niż 5 % sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 %

takich tłuszczów.

22 %28 %
2. Inne 22 %28 %
b) Zawierające w masie 5 % lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 %

takich tłuszczów.

22 %28 %
2. Inne 22 %28 %
V. Zawierające w masie 65 % lub więcej:
a) Niezawierające sacharozy lub zawierające

w masie mniej niż 5 % sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

22 %28 %
b) Inne22 %28 %
21.02Ekstrakty, esencje lub koncentraty kawy, herbaty lub mate oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów; palona cykoria i inne substytuty palonej kawy i ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
C. Palona cykoria i inne substytuty palonej kawy:
II. Inne 8 %-
D. Ekstrakty, esencje i koncentraty palonej cykorii

i inne substytuty palonej kawy:

II. Inne 33 %-
21.06Drożdże naturalne (aktywne i nieaktywne), gotowe proszki do pieczenia:
A. Aktywne drożdże naturalne:
II. Drożdże piekarskie:
a) Suszone 55 %-
b) Inne51,5 %-
21.07Produkty spożywcze nigdzie indziej nieokreślone ani niezawarte:
A. Zboża w formie ziaren lub kłosów, wcześniej

ugotowane lub w inny sposób przygotowane:

I. Kukurydza 12,4 %-
II. Ryż 13 %-
III. Inne 13 %-
B. Ravioli, makaron rurki, spaghetti i produkty

podobne nienadziewane, gotowane; ich przetwory,

nadziewane, gotowane lub niegotowane:

I. Nienadziewane, gotowane:
a) Suszone 12,6 %-
b) Inne 12,6 %-
II. Nadziewane:
a) Gotowane 13 %-
b) Inne13 %-
C. Lody (z wyłączeniem lodów w postaci proszku)

i inne lody:

I. Niezawierajace tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 3 % takich

tłuszczów

13 %-
II. Zawierające tłuszczów z mleka w masie:
a) 3 % lub więcej, ale mniej niż 7 %13 %-
b) 7 % lub więcej 13 %-
D. Gotowy jogurt, gotowe mleko w proszku, używane

jako jedzenie dla niemowląt lub w celach

dietetycznych lub kulinarnych:

I. Gotowy jogurt:
a) w proszku, zawierający tłuszcze z mleka

w masie:

1. Mniej niż 1,5 %13 %-
2. 1,5 % lub więcej 13 %-
b) Inne, zawierające tłuszczów z mleka w

masie:

1. Mniej niż 1,5 % 13 %-
2. 1,5 % lub więcej, ale mniej niż 4 %13 %-
3. 4% lub więcej:13 %-
II. Inne, zawierające tłuszczów z mleka w masie:
a) Mniej niż 1,5 % i zawierające białka z

mleka w masie (zawartość azotu 6,38):

1. Mniej niż 40% 13 %-
2. 40 % lub więcej, ale mniej niż 55 %13 %-
3. 55 % lub więcej, ale mniej niż 70 % 13 %-
4. 70% lub więcej 13 %-
b) 1,5 %lub więcej13 %-
E. Ser founde13 %-
G. Inne:
I. Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 % takich

tłuszczów:

a) Niezawierające sacharozy lub

zawierające w masie mniej niż 5 %

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

2. Zawierające w masie skrobi:
aa) 5 % lub więcej, ale mniej niż

32 %

13 %-
bb) 32 % lub więcej, ale mniej niż

45 %

13 %-
cc) 45 % lub więcej 13 %-
b) Zawierające sacharozy 5 % lub więcej,

ale mniej niż 15 % (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Zawierające w masie skrobi:
aa) 5 % lub więcej, ale mniej niż

32 %

13 %-
bb) 32 % lub więcej, ale mniej niż

45 %

13 %-
cc) 45 % lub więcej 13 %-
c) Zawierające w masie 15 % lub więcej,

ale mniej niż 30 % sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Zawierające w masie skrobi:
aa) 5% lub więcej, ale mniej niż

32 %

13 %-
bb) 32 % lub więcej, ale mniej niż

45 %

13 %-
cc) 45 % lub więcej 13 %-
d) Zawierające w masie 30 % lub więcej,

ale mniej niż 50 % sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi:

13 %-
2. Zawierające w masie skrobi:
aa) 5 % lub więcej, ale mniej niż

32 %

13 %-
bb) 32 % lub więcej 13 %-
e) Zawierające w masie 50 % lub więcej,

ale mniej niż 85 % sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Inne 13 %-
f) Zawierające w masie 85 % lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

13 %-
II. Zawierające w masie 1,5 % lub więcej, ale

mniej niż 6 % tłuszczów z mleka:

a) Niezawierające sacharozy lub

zawierające w masie mniej niż 5 %

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Zawierające w masie skrobi:
aa) 5 % lub więcej, ale mniej niż

32 %

13 %-
bb) 32 % lub więcej, ale mniej niż

45 %

13 %-
cc) 45 % lub więcej 13 %-
b) Zawierające w masie 5 % lub więcej, ale

mniej niż 15 % sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi:

13 %-
2. Zawierające skrobi w masie:
aa) 5 % lub więcej, ale mniej niż

32 %

13 %-
bb) 32 % lub więcej 13 %-
c) Zawierające w masie 15 % lub więcej,

ale mniej niż 30 % sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13%_
2. Zawierające skrobi w masie:
aa) 5 % lub więcej, ale mniej niż

32 %

13 %-
bb) 32% lub więcej 13 %-
d) Zawierające w masie 30 % lub więcej,

ale mniej niż 50 % sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Inne 13 %-
e) Zawierające w masie 50 % lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

13 %-
III. Zawierające w masie 6 % lub więcej, ale

mniej niż 12 % tłuszczów z mleka:

a) Niezawierające sacharozy lub

zawierające w masie mniej niż 5 %

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Zawierające skrobi w masie:
aa) 5 % lub więcej, ale mniej niż

32 %

13 %-
bb) 32 % lub więcej 13 %-
b) Zawierające w masie 5 % lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Inne 13%-
c) Zawierające w masie 15 % lub więcej,

ale mniej niż 30 % sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym, wyrażonym jako

sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Inne 13 %-
d) Zawierające w masie 30 % lub więcej,

ale mniej niż 50 % sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Inne 13 %-
e) Zawierające w masie 50 % lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

13 %-
IV. Zawierające w masie 12 % lub więcej, ale

mniej niż 18 % tłuszczów z mleka:

a) Niezawierające sacharozy lub

zawierające w masie mniej niż 5 %

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Inne 13 %-
b) Zawierające w masie 5 % lub więcej, ale

mniej niż 15 % sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Inne 13 %-
c) Zawierające w masie 15 % lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

13 %-
V. Zawierające w masie 18 % lub więcej, ale

nie mniej niż 26 % tłuszczów z mleka:

a) Niezawierające w masie sacharozy lub

zawierające mniej niż 5 % sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Inne 13 %-
b) Zawierające w masie 5 % lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

13 %-
VI. Zawierające w masie 26 % lub więcej, ale

nie mniej niż 45 % tłuszczów z mleka:

a) Niezawierające w masie sacharozy lub

zawierające mniej niż 5 % sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Inne 13 %-
b) Zawierające 5 % lub więcej, ale mniej

niż 25 % (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Inne 13 %-
c) Zawierające w masie 25 % lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

13 %-
VII. Zawierające w masie 45 % lub więcej, ale

nie mniej niż 65 % tłuszczów z mleka:

a) Niezawierające w masie sacharozy lub

zawierające mniej niż 5 % sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Inne 13 %-
b) Zawierające w masie 5 % lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1. Niezawierające w masie skrobi lub

zawierające mniej niż 5 % skrobi

13 %-
2. Inne 13 %-
VIII. Zawierające w masie 65 % lub więcej, ale

mniej niż 85 % tłuszczów z mleka:

a) Niezawierające w masie sacharozy lub

zawierające mniej niż 5 % sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

13 %-
b) Inne 13 %-
IX. Zawierające w masie 8 5% lub więcej

tłuszczów z mleka

13 %-
22.02Lemoniada, aromatyzowane wody mineralne i aromatyzowane wody gazowane oraz inne napoje bezalkoholowe, nieobejmujące soków owocowych i warzywnych, objęte pozycją nr 20.07:
B. Inne, zawierające w masie tłuszcze z mleka:
I. Mniej niż 0,2 %8 %-
II. 0,2 % lub więcej, ale mniej niż 2 % 8 %-
III. 2% lub wiecej8 %-
29.04Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, suflowane, nitrowane, nitrozowane pochodne:
C. Alkohole wielowodorotlenowe:
II. D-mannit (mannit) 12 %-
III. D-glucitol (sorbit):
a) W roztworze wodnym:
1. Zawierające w masie 2 % lub mniej

D-mannitu obliczonego według

zawartości D-Glucitolu

12 %-
2. Inne 12%(b)-
b) Inne
1. Zawierające w masie 2 % lub mniej

D-mannitu obliczonego według

zawartości D-Glucitolu

12%-
2. Inne 12 %(b)-
35.05Dekstryny i kleje dekstrynowe; rozpuszczalne lub prażone skrobie; kleje skrobiowe:
A. Dekstryny; rozpuszczalne lub prażone skrobie 14 %-
B. Kleje otrzymane z dekstryn lub ze skrobi,

zawierające tych materiałów w masie:

I. Mniej niż 25 %20 %30 %
II. 25 % lub więcej, ale mniej niż 55 %20 %30 %
III. 55 % lub więcej, ale mniej niż 80 % 20 %30 %
IV. 80 % lub więcej 20 %30 %
38.12Gotowe nabłyszczacze, gotowe klejonki i gotowe zaprawy w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych:
A. Gotowe nabłyszczacze i gotowe klejonki:
I. Na bazie substancji skrobiowych,

zawierających tych materiałów w masie:

a) Mniej niż 55 %13 %20 %
b) 55 % lub więcej, ale mniej niż 70 %13 %20 %
c) 70 % lub więcej, ale mniej niż 83 %13 %20 %
d) 83 % lub więcej 13 %20 %
38.19Produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (łącznie z mieszaninami produktów naturalnych), nigdzie indziej nieokreślone ani niezawarte produkty odpadowe przemysłu chemicznego i przemysłów pokrewnych nigdzie indziej nieokreślone ani niezawarte:
T. D-Glucitol (sorbit) inny niż objęty podpozycją

29.04 C III:

I. W roztworze wodnym:
a) Zawierające w masie 2 % lub mniej

D-mannitu obliczonego według zawartości

D-Glucitolu

12 %-
b) Inne12 %(b)-
II. Inne
a) Zawierające w masie 2 % lub mniej D-mannitu

obliczonego według zawartości D-Glucitolu

12%-
b) Inne12 % (b)-
(a) Podatek zawieszony do 19 % na czas nieokreślony.
(b) Podatek zawieszony do 9 % na czas nieokreślony.

ZAŁĄCZNIK  II

Cła pozostałe w przywozie towarów do Republiki Greckiej ze Wspólnoty Dziewięciu określone w art. 3

Grecka taryfa celna/pozycja nrWyszczególnienieCło pozostałe
17.04Wyroby cukiernicze, niazawierające kakao:
A. Cukierki-pomadki25 dr/kg
B. Draże5,7 %
C. Karmelki10 dr/kg
D. Rachatłukum4,5 %
E. Chałwa10 dr/kg
F. Guma do żucia15,4 dr/kg
G. Inne15,4 dr/kg
18.06Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
A. Proszek kakaowy, niesłodzony inaczej niż przez

dodanie sacharozy

10 dr/kg
B. Lody (z wyłączeniem lodów w postaci proszku)

i inne lody

25 dr/kg
C. Czekolada i wyroby czekoladowe, łącznie

z produktami w polewie czekoladowej; wyroby

cukiernicze i ich substytuty wykonane

z substytutów cukru, zawierające kakao:

1. Czekolada, inna niż czekolada dla diabetyków,

objęta podrozdziałem 2 poniżej

15 dr/kg
2. Czekolada dla diabetyków9,6 %
3. Inne (cukierki-pomadki, itp.)25 dr/kg
D. Inne:
1. Niezawierające w masie tłuszczów z mleka lub

zawierające mniej niż 6,5 % takich tłuszczów:

a) Przetwory z mąki, skrobi lub ekstraktu

słodowego używane jako żywność dla

niemowląt lub w celach dietetycznych lub

kulinarnych, zawierające w masie 50 % lub

więcej kakao, zawierające cukier lub nie:

I. W opakowaniach bezpośrednich o wadze

netto 500 g lub mniej

9,6 %
II. Inne9,6 %
b) Kakao w główkach lub w postaci masy,

słodzone:

I. W opakowaniach bezpośrednich o wadze

netto 500 g lub mniej

10 dr/kg
II. Inne10 dr/kg
c) Inne:
I. W opakowaniach bezpośrednich o wadze

netto 500 g lub mniej

25 dr/kg
II. Inne25 dr/kg
2. Zawierające w masie 6,5 % lub więcej

tłuszczów z mleka:

a) Przetwory z mąki, skrobi lub ekstraktu

słodowego używane jako żywność dla

niemowląt lub w celach dietetycznych lub

kulinarnych, zawierające w masie 50 % lub

więcej kakao, zawierające cukier lub nie:

I. W opakowaniach bezpośrednich o wadze

netto 500 g lub mniej

9,6 %
II. Inne9,6 %
b) Kakao w główkach lub w postaci masy,

słodzone:

I. W opakowaniach bezpośrednich o wadze

netto 500 g lub mniej

10 dr/kg
II. Inne10 dr/kg
c) Inne:
I. W opakowaniach bezpośrednich o wadze

netto 500 g lub mniej

25 dr/kg
II. Inne25 dr/kg
19.02Ekstrakt słodowy; przetwory z mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego używane jako żywność dla niemowląt lub w celach dietetycznych lub kulinarnych, zawierające w masie mniej niż 50 % kakao:
A. Ekstrakt słodowy4,8 %
19.03Makaron rurki, spaghetti I podobne produkty2,1 dr/kg
19.05Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (ryż dmuchany, płatki kukurydziane i produkty podobne)19,2 %
19.07Chleb, suchary i pozostałe wyroby piekarskie, niezawierające dodatku cukru, miodu, jaj, tłuszczów, sera i owoców; opłatki komunijne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i wyroby podobne:
A. Pieczywo chrupkie7,3 dr/kg
B. Maca7,3 dr/kg
D. Inne7,3 dr/kg
19.08Pieczywo cukiernicze, herbatniki, ciasta i ciastka i inne wyroby cukiernicze, zawierające lub nie kakao w dowolnej proporcji:
A. Pierniki i im podobne, zawierające sacharozy

lub cukier inwertowany

15,4 dr/kg
B. Inne:
1. Niezawierające w masie skrobi lub zawierające

mniej niż 5 % skrobi i zawierające sacharozę

lub cukier inwertowany

a) Świeży chleb z dodatkiem cukru, miodu,

jaj, substancji tłuszczowych, sera lub

owoców (zawierający jedną, kilka lub

wszystkie wymienione substancje),

zawierający kakao lub nie:

19,2 %
b) Sucharki zawierające cukier:
I. Niezawierające kakao9 dr/kg
II. IZawierające kakao11,5 dr/kg
c) Herbatniki i mieszanki w ogóle, wszelkie

podobne produkty skrobiowe przygotowane z

cukru, miodu, jaj, substancji

tłuszczowych, sera lub owoców (zawierający

jedną, kilka z wymienionych substancji lub

wszystkie), łącznie z sucharami z

podrozdziału b), jeśli zawierają, oprócz

cukru, którykolwiek ze składników

wymienionych w podrozdziale:

I. Niezawierające kakao9 dr/kg
II. Zawierające kakao11,5 dr/kg
d) Inne (tarty, bezy itp.)15,4 dr/kg
2. Zawierające w masie 5 % lub więcej skrobi:
a) Świeży chleb z dodatkiem cukru, miodu,

jaj, substancji tłuszczowych, sera lub

owoców (zawierający jedną, kilka z

wymienionych substancji lub wszystkie),

zawierający kakao lub nie:

I. Niezawierający sacharozy lub cukru

inwertowanego lub zawierający w masie

mniej niż 5 % sacharozy lub cukru

inwertowanego

19,2 %
II. Inne19,2 %
b) Sucharki:
I. Niezawierające sacharozy lub cukru

inwertowanego lub zawierające w masie

mniej niż 5 % sacharozy lub cukru

inwertowanego:

aa) Niezawierające kakao9 dr/kg
bb) Zawierające kakao11,5 dr/kg
II. Inne:
aa) Niezawierające kakao9 dr/kg
bb) Zawierające kakao11,5 dr/kg
c) Herbatniki i mieszanki w ogóle, wszelkie

podobne produkty skrobiowe przygotowane

z cukru, miodu, jaj, substancji

tłuszczowych, sera lub owoców (zawierający

jedną, kilka z wymienionych substancji lub

wszystkie), łącznie z sucharami

z podrozdziału b), jeśli zawierają, oprócz

cukru, którykolwiek ze składników

wymienionych w podrozdziale:

I. Niezawierające sacharozy lub cukru

inwertowanego lub zawierające w masie

mniej niż 5 % sacharozy lub cukru

inwertowanego:

aa) Niezawierające kakao9 dr/kg
bb) Zawierające kakao11,5 dr/kg
II. Inne:
aa) Niezawierające kakao9 dr/kg
bb) Zawierające kakao11,5 dr/kg
d) Inne (tarty, bezy itp.):
I. Niezawierający sacharozy lub cukru

inwertowanego lub zawierający w masie

mniej niż 5 % sacharozy lub cukru

inwertowanego

15,4 dr/kg
II. Inne15,4 dr/kg
21.02Ekstrakty, esencje lub koncentraty, kawy, herbaty lub mate i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów; cykoria palona i inne palone substytuty kawy i ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
A. Ekstrakty, esencje lub koncentraty kawy

i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji

lub koncentratów

19,2 %
B. Ekstrakty, esencje lub koncentraty herbaty lub

mate

76,8 dr/kg
C. Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub

koncentratów herbaty lub mate

19,2 %
D. Cykoria palona i inne palone substytuty kawy11,5 dr/kg
E. Ekstrakty, esencje lub koncentraty cykoria

palonej i innych palonych substytutów kawy

14,3 %
21.06Drożdże naturalne (aktywne lub nieaktywne); gotowe proszki do pieczenia
A. Aktywna lub nieaktywne drożdże naturalne:
1. Hodowle drożdży3,20 %
2. Inne
a) Zawierające więcej niż 70 % wody,8,2 %
b) Zawierające 70 % lub mniej wody, nie

odliczając wagi opakowania dla opakowania

bezpośredniego

17,3 dr/kg
B. Gotowe proszki do pieczenia16 %
22.02Lemoniada, aromatyzowane wody mineralne i aromatyzowane wody gazowane oraz inne napoje bezalkoholowe, nieobejmujące soków owocowych i warzywnych, objęte pozycją nr 20.07
B. Inne, zawierające w masie tłuszczów z mleka:
I. Mniej niż 0,2%8,4 %
II. 0,2 % lub więcej, ale mniej niż 2 %8,4 %
III. 2 % lub więcej8,4 %
35.05Dekstryny i kleje dekstrynowe; rozpuszczalne lub prażone skrobie; kleje skrobiowe:
A. Dekstryny; rozpuszczalne lub prażone skrobie6 %
B. Kleje otrzymane z dekstryn lub ze skrobi10,4 %
1 Z dniem 1 stycznia 1999 r., na podstawie art. 2 ust. 1 rozporządzenia Rady nr 1103/97 z dnia 17 czerwca 1997 r. w sprawie niektórych przepisów dotyczących wprowadzenia euro (Dz.U.UE.L.97.162.1), odniesienie do ECU zastępuje się odniesieniem do euro według kursu jednego euro do jednego ECU.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.