Rozporządzenie 2527/98 uzupełniające Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2301/97 w sprawie wpisu niektórych nazw do "Rejestru świadectw o szczególnym charakterze" przewidzianego w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2082/92 w sprawie świadectw o szczególnym charakterze dla produktów rolnych i środków spożywczych
Dz.U.UE.L.1998.317.14
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2527/98
z dnia 25 listopada 1998 r.
uzupełniające Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2301/97 w sprawie wpisu niektórych nazw do "Rejestru świadectw o szczególnym charakterze" przewidzianego w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2082/92 w sprawie świadectw o szczególnym charakterze dla produktów rolnych i środków spożywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2082/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie świadectw o szczególnym charakterze dla produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 lit. b),
a także mając na uwadze, co następuje:
zgodnie z art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 2082/92 Państwa Członkowskie przekazały Komisji wnioski o wpisanie pewnych nazw do rejestru świadectw o szczególnym charakterze;
nazwy tak zarejestrowane są uprawnione do wykorzystywania opisu "tradycyjna gwarantowana specjalność", który jest dla nich zastrzeżony;
Komisji przesłano szereg zastrzeżeń dotyczących nazwy "Mozzarella", zgodnie z art. 8 wyżej wymienionego rozporządzenia, po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich(2) głównych punktów wniosku o rejestrację;
Komisja poprosiła zainteresowane Państwa Członkowskie, zgodnie z art. 9 ust. 2 tego rozporządzenia, o znalezienie między sobą porozumienia; porozumienia nie osiągnięto i z tego powodu do Komisji należy decyzja o rejestracji danej nazwy;
rozważanie różnych uwag wobec wyżej wymienionych zastrzeżeń nie wykazało, by specyfikacja przekazana przez składające wniosek Państwo Członkowskie nie zgadzała się z warunkami określonymi w art. 2, 4, 5 i 6 tego rozporządzenia; w rzeczywistości uznano, że ta specyfikacja ustala szczególny i tradycyjny charakter produktu;
w odniesieniu do inspekcji szczególnego charakteru produktu określonego w art. 6 tego rozporządzenia składające wniosek Państwo Członkowskie oświadczyło, że musi zostać przeprowadzona inspekcja fizyczna w celu sprawdzenia obecności i właściwego przygotowania naturalnej kultury bakteryjnej; inspekcja również obejmuje próbki produktu gotowego w celach sprawdzenia jego właściwości organoleptycznych, chemicznych i mikrobiologicznych z zastosowaniem urzędowych i uznanych metod; czynniki te należą do głównych punktów specyfikacji;
nazwa "Mozzarella" jest uprawniona do wpisania jej do "Rejestru świadectw o szczególnym charakterze" i chroniona na poziomie wspólnotowym na podstawie art. 13 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2082/92 jako tradycyjna gwarantowana specjalność; nie zapobiega to dalszemu stosowaniu tej nazwy zgodnie ze specyfikacją inną niż ta, która jest chroniona, pod warunkiem że etykietowanie nie nosi symbolu ani opisu Wspólnoty;
Załącznik do niniejszego rozporządzenia uzupełnia Załącznik do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2301/97(3), zmieniony rozporządzeniem (WE) nr 954/98(4);
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Regulacyjnego ds. Świadectw Szczególnego Charakteru,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 25 listopada 1998 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 9.
(2) Dz.U. C 246 z 24.8.1996, str. 9.
(3) Dz.U. L 319 z 21.11.1997, str. 8.
(4) Dz.U. L 133 z 7.5.1998, str. 10.
ZAŁĄCZNIKI