Rozporządzenie delegowane 65/2014 uzupełniające dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/30/UE w odniesieniu do etykiet efektywności energetycznej dla domowych piekarników i okapów nadkuchennych
Dz.U.UE.L.2014.29.1
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 65/2014
z dnia 1 października 2013 r.
uzupełniające dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/30/UE w odniesieniu do etykiet efektywności energetycznej dla domowych piekarników i okapów nadkuchennych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/30/UE z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie wskazania poprzez etykietowanie oraz standardowe informacje o produkcie, zużycia energii oraz innych zasobów przez produkty związane z energią 1 , w szczególności jej art. 10,
(1) Dyrektywa 2010/30/UE zobowiązuje Komisję do przyjęcia aktów delegowanych w sprawie etykietowania produktów związanych z energią przedstawiających znaczący potencjał oszczędności energii oraz znaczne rozbieżności, jeśli chodzi o poziomy wydajności przy równorzędnej funkcjonalności.
(2) Energia zużywana przez piekarniki elektryczne stanowi istotną część całkowitego zapotrzebowania na energię w Unii. Oprócz uzyskanej już poprawy efektywności energetycznej możliwe jest dalsze istotne ograniczenie zużycia energii przez te urządzenia.
(3) Przepisy dotyczące etykietowania energetycznego domowych piekarników elektrycznych ustanowione zostały dyrektywą Komisji 2002/40/WE z dnia 8 maja 2002 r. wykonującą dyrektywę Rady 92/75/EWG w sprawie etykiet efektywności energetycznej piekarników elektrycznych typu domowego 2 .
(4) W ostatnich latach nastąpił szybki postęp techniczny w dziedzinie stosowanych w gospodarstwie domowym urządzeń do gotowania. W badaniach przygotowawczych dotyczących ekoprojektu wskazano, że domowe piekarniki gazowe oraz okapy nadkuchenne posiadają znaczny potencjał oszczędności energii. Aby zapewnić za pomocą etykiet efektywności energetycznej dostarczanie dostawcom dynamicznych zachęt do dalszej poprawy efektywności energetycznej tych urządzeń oraz przyspieszyć przekształcenia rynku służące wdrażaniu energooszczędnych technologii, należy uchylić dyrektywę 2002/40/WE i ustanowić nowe przepisy.
(5) Przepisy niniejszego rozporządzenia powinny mieć zastosowanie do domowych piekarników elektrycznych i gazowych, w tym do piekarników zintegrowanych z kuchniami, oraz do domowych okapów nadkuchennych.
(6) W niniejszym rozporządzeniu należy wprowadzić zmienioną skalę efektywności energetycznej od A+++ do D dla wszystkich objętych nim piekarników, a także nową skalę efektywności energetycznej dla domowych okapów nadkuchennych od A do G z dodatkowym "+" wprowadzanym do skali co dwa lata aż do osiągnięcia klasy A+++, aby dzięki dodaniu tych dodatkowych klas przyspieszyć penetrację rynku przez urządzenia charakteryzujące się wysoką efektywnością energetyczną.
(7) Oczekuje się, że łączny efekt przepisów określonych w niniejszym rozporządzeniu i w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 66/2014 3 w sprawie etykiet efektywności energetycznej dla domowych piekarników i okapów nadkuchennych doprowadzi do rocznych oszczędności energii pierwotnej na poziomie 27 PJ/rok w 2020 r., które zwiększą się do 60 PJ/rok do 2030 r.
(8) Poziom mocy akustycznej domowych okapów nadkuchennych może być istotnym aspektem rozpatrywanym przez użytkowników. Aby umożliwić użytkownikom dokonanie świadomego wyboru, na etykietach domowych okapów nadkuchennych należy podać informacje o poziomach mocy akustycznej.
(9) Informacje zamieszczane na poszczególnych etykietach powinny być uzyskane przy zastosowaniu rzetelnych, dokładnych i odtwarzalnych procedur pomiarowych z uwzględnieniem uznanych najnowocześniejszych metod pomiarowych, w tym, jeżeli są dostępne, zharmonizowanych norm przyjętych przez europejskie organizacje normalizacyjne wymienione w załączniku I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1025/2012 z dnia 25 października 2012 r. w sprawie normalizacji europejskiej 4 .
(10) W niniejszym rozporządzeniu należy określić jednolity wzór i treść etykiety dla domowych piekarników, w tym piekarników zintegrowanych z kuchniami, oraz domowych okapów nadkuchennych elektrycznych.
(11) W niniejszym rozporządzeniu należy określić wymogi dotyczące dokumentacji technicznej i kart dla domowych piekarników, w tym piekarników zintegrowanych z kuchniami, oraz domowych okapów nadkuchennych elektrycznych, również, gdy są one przeznaczone do użytku innego niż w gospodarstwie domowym.
(12) W niniejszym rozporządzeniu należy określić wymogi dotyczące informacji, jakie należy podawać w przypadku wszelkich form sprzedaży na odległość i reklam domowych piekarników (w tym piekarników zintegrowanych z kuchniami) oraz domowych okapów nadkuchennych elektrycznych, również, gdy są one przeznaczone do użytku innego niż w gospodarstwie domowym, a także wszelkich postaci technicznych materiałów promocyjnych dotyczących tego rodzaju urządzeń.
(13) Należy przewidzieć przegląd przepisów niniejszego rozporządzenia w świetle postępu technicznego, w szczególności ocenę skuteczności i zasadności podejścia przyjętego w odniesieniu do określania klas efektywności energetycznej domowych piekarników,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Przedmiot i zakres stosowania
Definicje
Oprócz definicji podanych w art. 2 dyrektywy 2010/30/WE, do celów niniejszego rozporządzenia zastosowanie mają następujące definicje:
Obowiązki dostawców i harmonogram
Dostawcy dopilnowują, aby:
Obowiązki dystrybutorów
Dystrybutorzy dopilnowują, aby:
Metody pomiarów i obliczeń
Informacje, o których mowa w art. 3 i 4, uzyskuje się przy zastosowaniu rzetelnych, dokładnych i odtwarzalnych procedur pomiarowych z uwzględnieniem uznanych, najnowocześniejszych metod pomiarów i obliczeń.
Procedura weryfikacji do celów nadzoru rynku
Organy państw członkowskich stosują procedurę weryfikacji opisaną w załączniku VIII podczas przeprowadzania kontroli w ramach nadzoru rynku w odniesieniu do wymogów określonych w niniejszym rozporządzeniu.
Przegląd
W terminie do dnia 1 stycznia 2021 r. Komisja dokonuje przeglądu niniejszego rozporządzenia w kontekście postępu technicznego.
Uchylenie
Dyrektywa 2002/40/WE traci moc z dniem 1 stycznia 2015 r.
Przepisy przejściowe
Wejście w życie i stosowanie
Sporządzono w Brukseli dnia 1 października 2013 r.
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK I
Klasy efektywności energetycznej
Klasy efektywności energetycznej
Klasy efektywności energetycznej domowych piekarników ustala się oddzielnie dla każdej komory zgodnie z wartościami określonymi w tabeli 1 niniejszego załącznika. Efektywność energetyczną piekarników ustala się zgodnie z pkt 1 załącznika II.
Tabela 1
Klasy efektywności energetycznej domowych piekarników
Klasa efektywności energetycznej | Wskaźnik efektywności energetycznej (EEIcavity) |
A+++ (największa efektywność) | EEIcavity < 45 |
A++ | 45 ≤ EEIcavity < 62 |
A+ | 62 ≤ EEIcavity < 82 |
A | 82 ≤ EEIcavity < 107 |
B | 107 ≤ EEIcavity < 132 |
C | 132 ≤ EEIcavity < 159 |
D (najmniejsza efektywność) | EEIcavity ≥ 159 |
Tabela 2
Klasy efektywności energetycznej domowych okapów nadkuchennych
Klasa efektywności energetycznej | Wskaźnik efektywności energetycznej (EEIhood) | |||
Etykieta 1 | Etykieta 2 | Etykieta 3 | Etykieta 4 | |
A+++ (największa efektywność) | EEIhood < 30 | |||
A++ | EEIhood < 37 | 30 ≤ EEIhood < 37 | ||
A+ | EEIhood < 45 | 37 ≤ EEIhood < 45 | 37 ≤ EEIhood < 45 | |
A | EEIhood < 55 | 45 ≤ EEIhood < 55 | 45 ≤ EEIhood < 55 | 45 ≤ EEIhood < 55 |
B | 55 ≤ EEIhood < 70 | 55 ≤ EEIhood < 70 | 55 ≤ EEIhood < 70 | 55 ≤ EEIhood < 70 |
C | 70 ≤ EEIhood < 85 | 70 ≤ EEIhood < 85 | 70 ≤ EEIhood < 85 | 70 ≤ EEIhood < 85 |
D | 85 ≤ EEIhood < 100 | 85 ≤ EEIhood < 100 | 85 ≤ EEIhood < 100 | EEIhood ≥ 85 |
E | 100 ≤ EEIhood < 110 | 100 ≤ EEIhood < 110 | EEIhood ≥ 100 | |
F | 110 ≤ EEIhood < 120 | EEIhood ≥ 110 | ||
G (najmniejsza efektywność) | EEIhood ≥ 120 |
Tabela 3
Klasy wydajności przepływu dynamicznego dla domowych okapów nadkuchennych
Klasa wydajności przepływu dynamicznego | Wydajność przepływu dynamicznego (FDEhood) |
A (największa wydajność) | FDEhood > 28 |
B | 23 < FDEhood ≤ 28 |
C | 18 < FDEhood ≤ 23 |
D | 13 < FDEhood ≤ 18 |
E | 8 < FDEhood ≤ 13 |
F | 4 < FDEhood ≤ 8 |
G (najmniejsza wydajność) | FDEhood ≤ 4 |
Tabela 4
Klasy sprawności oświetlenia dla domowych okapów nadkuchennych
Klasa sprawności oświetlenia | Sprawność oświetlenia (LEhood) |
A (największa sprawność) | LEhood > 28 |
B | 20 < LEhood ≤ 28 |
C | 16 < LEhood ≤ 20 |
D | 12 < LEhood ≤ 16 |
E | 8 < LEhood ≤ 12 |
F | 4 < LEhood ≤ 8 |
G (najmniejsza sprawność) | LEhood ≤ 4 |
Tabela 5
Efektywność pochłaniania zanieczyszczeń (GFEhood) dla domowych okapów nadkuchennych
Klasy efektywności pochłaniania zanieczyszczeń | Efektywność pochłaniania zanieczyszczeń (%) |
A (największa efektywność) | GFEhood > 95 |
B | 85 < GFEhood ≤ 95 |
C | 75 < GFEhood ≤ 85 |
D | 65 < GFEhood ≤ 75 |
E | 55 < GFEhood ≤ 65 |
F | 45 < GFEhood ≤ 55 |
G (najmniejsza efektywność) | GFEhood ≤ 45 |
ZAŁĄCZNIK II
6
Pomiary i obliczenia
6
Pomiary i obliczenia
Zużycie energii przez komorę domowego piekarnika mierzy się dla jednego znormalizowanego cyklu w trybie tradycyjnym i w trybie z włączonym wentylatorem, jeśli jest dostępny, podgrzewając znormalizowany wsad nasycony wodą. Należy zweryfikować, czy temperatura wewnątrz komory piekarnika odpowiada ustawieniu temperatury na termostacie piekarnika lub na wyświetlaczu w trakcie trwania cyklu badania. Zużycie energii dla cyklu odpowiadające trybowi o najlepszych parametrach (tryb tradycyjny lub tryb z włączonym wentylatorem) stosuje się w poniższych obliczeniach.
Dla każdej komory domowego piekarnika wskaźnik efektywności energetycznej (EEIcavity) oblicza się zgodnie z następującymi wzorami:
w przypadku domowych piekarników elektrycznych:
SECelectriccavity = 0,0042 × V + 0,55 (w kWh)
w przypadku domowych piekarników gazowych:
SECgascavity = 0,044 × V + 3,53 (w MJ)
gdzie:
Wskaźnik efektywności energetycznej (EEIhood) oblicza się według wzoru:
i zaokrągla do jednego miejsca po przecinku,
gdzie:
Standardowe roczne zużycie energii (SAEChood) przez domowy okap nadkuchenny oblicza się w następujący sposób:
SAEChood = 0,55 × (WBEP + WL) + 15,3
gdzie:
Roczne zużycie energii (AEChood) przez domowy okap nadkuchenny oblicza się w następujący sposób:
gdzie:
f = 2 - (FDEhood × 3,6)/100
Wartość wydajności przepływu dynamicznego (FDEhood) w optymalnym punkcie pracy oblicza się za pomocą następującego wzoru i zaokrągla do jednego miejsca po przecinku:
gdzie:
Sprawność oświetlenia (LEhood) oznacza stosunek średniej wartości natężenia oświetlenia do nominalnego poboru mocy systemu oświetlenia; Oblicza się ją w luksach na wat w zaokrągleniu do najbliższej liczby całkowitej, zgodnie z poniższym wzorem:
gdzie:
Efektywność pochłaniania zanieczyszczeń" (GFEhood) domowego okapu nadkuchennego oznacza względną część zanieczyszczeń osadzonych na filtrach przeciwtłuszczowych okapu nadkuchennego Oblicza się ją w zaokrągleniu do jednego miejsca po przecinku, zgodnie z poniższym wzorem:
GFEhood = [wg/(wr wt wg)] 100[%]
gdzie:
Poziom hałasu (w dB) mierzy się jako hałas emitowany w postaci fal akustycznych odniesionych do A (średnia wartość ważona - LWA) przez domowy okap nadkuchenny przy najwyższym ustawieniu w trakcie normalnej pracy, w zaokrągleniu do najbliższej liczby całkowitej.
ZAŁĄCZNIK IV
Karta
Karta
A.
KARTA DLA DOMOWYCH PIEKARNIKÓW
KARTA DLA DOMOWYCH PIEKARNIKÓW
B.
KARTA DLA DOMOWYCH OKAPÓW NADKUCHENNYCH
KARTA DLA DOMOWYCH OKAPÓW NADKUCHENNYCH
ZAŁĄCZNIK V
Dokumentacja techniczna
Dokumentacja techniczna
A.
DOKUMENTACJA DLA DOMOWYCH PIEKARNIKÓW
DOKUMENTACJA DLA DOMOWYCH PIEKARNIKÓW
B.
DOKUMENTACJA TECHNICZNA DLA DOMOWYCH OKAPÓW NADKUCHENNYCH
DOKUMENTACJA TECHNICZNA DLA DOMOWYCH OKAPÓW NADKUCHENNYCH
ZAŁĄCZNIK VI
Informacje, które należy podawać w przypadku, gdy użytkownicy końcowi nie mogą zobaczyć oferowanego produktu, z wyjątkiem prezentacji w internecie
Informacje, które należy podawać w przypadku, gdy użytkownicy końcowi nie mogą zobaczyć oferowanego produktu, z wyjątkiem prezentacji w internecie
A.
DOMOWE PIEKARNIKI
DOMOWE PIEKARNIKI
B.
DOMOWE OKAPY NADKUCHENNE
DOMOWE OKAPY NADKUCHENNE
ZAŁĄCZNIK VII
Informacje, które należy podawać w przypadku sprzedaży, wypożyczania lub sprzedaży ratalnej przez internet
Informacje, które należy podawać w przypadku sprzedaży, wypożyczania lub sprzedaży ratalnej przez internet
ZAŁĄCZNIK VIII
8
Weryfikacja zgodności produktu przez organy nadzoru rynku
8
Weryfikacja zgodności produktu przez organy nadzoru rynku
Weryfikując zgodność modelu produktu z wymaganiami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu delegowanym, organy państw członkowskich stosują do celów wymagań, o których mowa w niniejszym załączniku, następującą procedurę:
Organy państwa członkowskiego stosują metody pomiaru i obliczeń określone w załączniku II.
Do celów wymagań, o których mowa w niniejszym załączniku, organy państwa członkowskiego stosują wyłącznie dopuszczalne odchylenia na potrzeby weryfikacji określone w tabeli 6 i stosują wyłącznie procedurę opisaną w pkt 1-7. Nie stosuje się innych odchyleń, takich jak odchylenia określone w zharmonizowanych normach, ani innej metody pomiaru.
Tabela 6
Dopuszczalne odchylenia na potrzeby weryfikacji
Parametry | Dopuszczalne odchylenia na potrzeby weryfikacji |
Masa piekarnika, M | Wartość ustalona nie może przekraczać deklarowanej wartości M o więcej niż 5 %. |
Objętość komory piekarnika, V | Wartość ustalona nie może być niższa od deklarowanej wartości V o więcej niż 5 %. |
ECelectric cavity, ECgas cavity | Wartości ustalone nie mogą przekraczać deklarowanych wartości ECelectric cavityi ECgas cavityo więcej niż 5 %. |
WBEP, WL | Wartości ustalone nie mogą przekraczać deklarowanych wartości WBEPi WLo więcej niż 5 %. |
QBEP, BEP | Wartości ustalone nie mogą być niższe od deklarowanych wartości QBEPi PBEPo więcej niż 5 %. |
Qmax | Wartość ustalona nie może przekraczać deklarowanej wartości Qmax o więcej niż 8 %. |
Emiddle | Wartość ustalona nie może być niższa od deklarowanej wartości Emiddleo więcej niż 5 %. |
GFEhood | Wartość ustalona nie może być niższa od deklarowanej wartości GFEhoodo więcej niż 5 %. |
Po, Ps | Wartości ustalone zużycia energii Poi Psnie mogą przekraczać deklarowanych wartości Poi Pso więcej niż 10 %. Wartości ustalone zużycia energii Poi Pswynoszące 1,00 W lub mniej nie mogą przekraczać deklarowanych wartości Poi Pso więcej niż 0,10 W. |
Poziom mocy akustycznej, LWA | Wartość ustalona nie może przekraczać deklarowanej wartości LWA. |
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.