Rozporządzenie 242/2010 w sprawie utworzenia katalogu materiałów paszowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2010.77.17

Akt utracił moc
Wersja od: 24 marca 2010 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 242/2010
z dnia 19 marca 2010 r.
w sprawie utworzenia katalogu materiałów paszowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylające dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE i 96/25/WE oraz decyzję Komisji 2004/217/WE(1), w szczególności jego art. 24 ust. 2,

po konsultacji ze Stałym Komitetem ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 24 rozporządzenia (WE) nr 767/2009 przewiduje utworzenie katalogu materiałów paszowych.

(2) Należy zatem utworzyć pierwszą wersję tego katalogu, PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Ustanawia się katalog materiałów paszowych, o którym mowa w art. 24 rozporządzenia (WE) nr 767/2009, jak określono w załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 września 2010 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 marca 2010 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 229 z 1.9.2009, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

KATALOG MATERIAŁÓW PASZOWYCH

PRZEPISY DOTYCZĄCE SŁOWNICTWA

Słownictwo podane poniżej dotyczy głównych procesów stosowanych w celu przygotowania materiałów paszowych wymienionych w niniejszym załączniku. W przypadku gdy nazwy tych materiałów paszowych zawierają nazwę zwyczajową lub kwalifikator z tego słownika, to proces, który ma zostać przeprowadzony, musi być zgodny z podaną definicją.

ProcesDefinicjaNazwa zwyczajowa/kwalifikator
(1)(2)(3)(4)
1Zatężanie(1)Zwiększenie zawartości niektórych składników przez usunięcie wody lub innych składnikówKoncentrat
2Obłuszczanie(2)Całkowite lub częściowe usunięcie zewnętrznych warstw z ziarna, nasion, owoców, orzechów i innychObłuszczony, częściowo obłuszczony
3SuszenieOdwodnienie przy wykorzystaniu procesów sztucznych lub naturalnychSuszony (na słońcu lub sztucznie)
4EkstrakcjaUsuwanie rozpuszczalnikiem organicznym - tłuszczu lub oleju z niektórych materiałów, lub wodą - cukru i innych rozpuszczalnych w wodzie składników. W przypadku stosowania rozpuszczalników organicznych otrzymany produkt musi być technicznie wolny od tego rozpuszczalnikaEkstrahowany z (w przypadku materiałów zawierających olej), melasy, pulpy (w przypadku produktów zawierających cukier lub inne składniki rozpuszczalne w wodzie)
5EkstruzjaPrzeciskanie materiału przez otwory pod ciśnieniem (również wstępne żelowanie)Ekstrudowany
6PłatkowanieWalcowanie mokrego materiału poddanego obróbce cieplnejPłatki
7MielenieFizyczna obróbka ziarna w celu zmniejszenia wielkości cząstek i ułatwienia rozdzielenia na frakcje składowe (głównie mąkę, otręby, śrutę)Mąka, otręby, śruta(3), pasza
8OgrzewanieOgólny termin obejmujący szereg procesów obróbki cieplnej prowadzonej w określonych warunkach w celu wpłynięcia na wartość żywieniową lub strukturę materiałuOpiekany, gotowany, poddany obróbce cieplnej
9UwodornianiePrzekształcanie nienasyconych glicerydów w glicerydy nasycone (olejów i tłuszczów)Utwardzony, częściowo utwardzony
10HydrolizaRozbicie na prostsze składniki chemiczne przez odpowiednią obróbkę wodą, a także enzymami lub kwasami/zasadamiHydrolizowany
11Wyciskanie(4)Usuwanie w drodze ekstrakcji mechanicznej (przy użyciu prasy śrubowej lub innej), z jednoczesnym niewielkim podgrzaniem lub bez, tłuszczu/oleju z bogatych w olej materiałów lub soku z owoców i innych produktów roślinnychWytłok(5) (w przypadku materiałów zawierających olej), pulpa, miazga (w przypadku owoców itp.), wyciskana pulpa (w przypadku buraków cukrowych)
12GranulowanieSpecjalne kształtowanie w wyniku przeciskania przez matrycęGranulat, granulowany
13Wstępne żelowanieModyfikacja skrobi w celu poprawienia jej właściwości pęcznienia w zimnej wodzieŻelowany(6), spęczniony
14RafinowanieCałkowite lub częściowe usuwanie zanieczyszczeń z cukru, olejów, tłuszczów i innych materiałów naturalnych przez obróbkę chemiczną lub fizycznąRafinowany, częściowo rafinowany
15Mielenie na mokroMechaniczne rozdzielanie części składowych rdzenia/ziarna, czasem po namoczeniu w wodzie, z dodatkiem lub bez dodatku dwutlenku siarki, w celu ekstrakcji skrobiKiełki, gluten, skrobia
16RozdrabnianieMechaniczna obróbka ziarna lub innych materiałów paszowych w celu zmniejszenia ich wymiarówRozdrobniony, rozdrabnianie
17OdcukrzanieCałkowite lub częściowe usuwanie mono- i disacharydów z melas i innego materiału zawierającego cukier metodami chemicznymi lub fizycznymiOdcukrzony, częściowo ocukrzony
(1) W języku niemieckim wyraz "konzentrieren" można w stosownych przypadkach zastąpić wyrazem "eindicken", przy czym wspólnym kwalifikatorem powinien być wyraz "eingedickt".

(2) Wyraz "obłuszczanie" można w stosownych przypadkach zastąpić wyrazem "łuszczenie" lub "obłuskiwanie", przy czym wspólnym kwalifikatorem powinien być wyraz "wyłuskany" lub "obłuszczony".

(3) W języku francuskim można stosować wyraz "issues".

(4) W języku francuskim wyraz "pressage" można w stosownych przypadkach zastąpić wyrazem "extraction mécanique".

(5) Wyraz "wytłok" można w stosownych przypadkach zastąpić wyrazem "makuch".

(6) W języku niemieckim można stosować kwalifikator "aufgeschlossen" i nazwę "Quellwasser" (w odniesieniu do skrobi).

Otwarty wykaz głównych materiałów paszowych

1. ZIARNA ZBÓŻ, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

NumerNazwaOpisObowiązkowa deklaracja
(1)(2)(3)(4)
1.01OwiesZiarno Avena sativa L. i inne uprawne odmiany owsa
1.02Płatki owsianeProdukt uzyskiwany przez parowanie i walcowanie łuskanego owsa zwyczajnego. Może zawierać niewielkie ilości łuski owsianejSkrobia
1.03Śruta owsianaProdukt uboczny uzyskiwany w procesie przetwarzania przesianego, łuskanego ziarna owsa na kaszę i mąkę owsianą. Zawiera głównie otręby owsiane i bielmoWłókno surowe
1.04Otręby i łuski owsianeProdukt uboczny uzyskiwany w procesie przetwarzania przesianego owsa na kaszę owsianą. Zawiera głównie łuski i otręby owsianeWłókno surowe
1.05JęczmieńZiarno Hordeum vulgare L.
1.06Śruta jęczmiennaProdukt uboczny uzyskiwany w procesie przetwarzania przesianego, łuskanego jęczmienia na kaszę perłową, grysik lub mąkęWłókno surowe
1.07Białko jęczmienneSuszony produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji skrobi z jęczmienia. Zawiera głównie białko uzyskane z oddzielania skrobiBiałko surowe Skrobia
1.08Ryż połamanyProdukt uboczny uzyskiwany przy polerowaniu lub szkliwieniu ryżu Oriza sativa L. Zawiera głównie niewymiarowe lub połamane ziarnaSkrobia
1.09Otręby ryżowe (brązowe)Produkt uboczny pierwszego polerowania łuskanego ryżu. Zawiera głównie cząstki warstwy aleuronowej, bielma i zarodkaWłókno surowe
1.10Otręby ryżowe (białe)Produkt uboczny polerowania łuskanego ryżu. Zawiera głównie cząstki warstwy aleuronowej, bielma i zarodkaWłókno surowe
1.11Otręby ryżowe z węglanem wapniaProdukt uboczny polerowania łuskanego ryżu. Zawiera głównie srebrzyste łuski, cząstki warstwy aleuronowej, bielma i zarodka; zawiera zróżnicowane ilości węglanu wapnia pochodzącego z procesu polerowaniaWłókno surowe Węglan wapnia
1.12Mączka paszowa z ryżu parzonegoProdukt uboczny polerowania łuskanego parzonego ryżu. Zawiera głównie srebrzyste łuski, cząstki warstwy aleuronowej, bielma i zarodka; zawiera zróżnicowaną ilość węglanu wapnia pochodzącego z procesu polerowaniaWłókno surowe Węglan wapnia
1.13Mielony ryż pastewnyProdukt uzyskiwany przez mielenie ryżu pastewnego, zawierający albo zielone, kredowobiałe lub niedojrzałe ziarna, oddzielone podczas mielenia ryżu łuskanego, albo zwykłe łuskane ziarno, które jest żółte lub ma plamySkrobia
1.14Wytłok

z zarodków ryżowych

Produkt uboczny uzyskiwany przy tłoczeniu oleju z zarodków ryżowych, do których przylegają jeszcze cząstki bielma i łuskiBiałko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe
1.15Zarodki ryżowe, ekstrahowaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję zarodków ryżowych, do których przylegają jeszcze cząstki bielma i łuskiBiałko surowe
1.16Skrobia ryżowaTechnicznie czysta skrobia ryżowaSkrobia
1.17ProsoZiarno Panicum miliaceum L.
1.18ŻytoZiarno Secale cereale L.
1.19Śruta żytnia(1)Produkty uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego żyta. Zawiera głównie cząstki bielma z drobnymi fragmentami łuski zewnętrznej i odpadów ziarnaSkrobia
1.20Żyto paszoweProdukt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego żyta. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto mniej bielma niż w otrębach żytnichSkrobia
1.21Otręby żytnieProdukt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego żyta. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto większość bielmaWłókno surowe
1.22SorgoZiarno Sorghum bicolor L. Moench s.l.
1.23PszenicaZiarno Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. i inne uprawne odmiany pszenicy
1.24Śruta pszenna(2)Produkt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu. Zawiera głównie cząstki bielma z drobnymi fragmentami łuski zewnętrznej i odpadów ziarnaSkrobia
1.25Pszenica paszowaProdukt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto mniej bielma niż w otrębach pszennychWłókno surowe
1.26Otręby pszenne(3)Produkt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto większą część bielmaWłókno surowe
1.27Zarodki pszenneProdukt uboczny wytwarzania mąki, zawierający głównie zarodki pszenne, walcowane lub nie, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma lub łuski zewnętrznejBiałko surowe Tłuszcz surowy
1.28Gluten pszennySuszony produkt uboczny wytwarzania skrobi pszennej. Zawiera głównie gluten uzyskiwany podczas oddzielania skrobiBiałko surowe
1.29Gluten pszenny paszowyProdukt uboczny wytwarzania skrobi pszennej i glutenu. Zawiera głównie otręby, z których częściowo usunięto zarodki lub nie, oraz gluten, do których mogą być dodane bardzo małe ilości składników powstałych przy przesiewaniu ziarna, jak też bardzo małe ilości pozostałości z procesu hydrolizy skrobiBiałko surowe Skrobia
1.30Skrobia pszennaTechnicznie czysta skrobia uzyskiwana z pszenicySkrobia
1.31Żelowana skrobia pszennaProdukt zawierający skrobię pszenną, w znacznym stopniu spęczniałą w wyniku obróbki cieplnejSkrobia
1.32OrkiszZiarno orkiszu Triticum spelta L., Triticum dioccum Schrank, Triticum monococcum
1.33PszenżytoZiarno mieszańca Triticum X Secale
1.34KukurydzaZiarno Zea mays L.
1.35Śruta kukurydziana(4)Produkt uboczny wytwarzania mąki lub grysiku kukurydzianego. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto mniej bielma niż z otrębówWłókno surowe
1.36Otręby kukurydzianeProdukt uboczny wytwarzania mąki lub grysiku kukurydzianego. Zawiera głównie łuskę zewnętrzną, niewielkie ilości fragmentów zarodków kukurydzianych i cząstki bielmaWłókno surowe
1.37Wytłok z zarodków kukurydzianychProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie suchych lub obrabianych na mokro kiełków kukurydzianych, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i łuskiBiałko surowe Tłuszcz surowy
1.38Zarodki kukurydziane, ekstrahowaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję suchych lub przetworzonych na mokro zarodków kukurydzianych, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i łuskiBiałko surowe
1.39Gluten paszowy kukurydziany(5)Produkt uboczny wytwarzania skrobi kukurydzianej na mokro. Zawiera otręby i gluten, do których mogą być dodane pokruszone ziarna kukurydzy uzyskiwane z przesiewania, w ilości nieprzekraczającej 15 % produktu, lub pozostałości z przesączanego płynu wykorzystywanego do wytwarzania alkoholu lub innych produktów pochodnych skrobi. Produkt może również zawierać pozostałości z ekstrakcji oleju z zarodków kukurydzianych uzyskiwanych również podczas przetwarzania na mokroBiałko surowe

Skrobia

Tłuszcz surowy, jeżeli

1.40Gluten kukurydzianySuszony produkt uboczny wytwarzania skrobi kukurydzianej. Zawiera głównie gluten uzyskiwany podczas oddzielania skrobiBiałko surowe
1.41Skrobia kukurydzianaTechnicznie czysta skrobia uzyskiwana z kukurydzySkrobia
1.42Żelowana skrobia kukurydziana(6)Produkt zawierający skrobię kukurydzianą, w znacznym stopniu spęczniałą w wyniku obróbki cieplnejSkrobia
1.43Słód kukurydzianyProdukt uboczny słodowania, zawierający głównie suszone korzonki kiełkujących zbóżBiałko surowe
1.44Młóto browarniane suszoneProdukt uboczny browarniany uzyskiwany przez suszenie pozostałości słodowanego bądź niesłodowanego zboża i innych produktów skrobiowychBiałko surowe
1.45Wywar gorzelniczy zbożowy suszony(7)Produkt uboczny destylacji alkoholu uzyskiwany przez suszenie stałych pozostałości przefermentowanego ziarnaBiałko surowe
1.46Wywar gorzelniczy zbożowy ciemny(8)Produkt uboczny destylacji alkoholu uzyskiwany przez suszenie stałych pozostałości przefermentowanego ziarna, do których został dodany syrop piwny lub odparowany przefermentowany zacierBiałko surowe
(1) Produkty zawierające ponad 40 % skrobi mogą być kwalifikowane jako "bogate w skrobię". Mogą być określane w języku niemieckim jako "Roggennachmehl".

(2) Produkty zawierające ponad 40 % skrobi mogą być kwalifikowane jako "bogate w skrobię". Mogą być określane w języku niemieckim jako "Weizennachmehl".

(3) Jeśli ten składnik był poddany drobniejszemu mieleniu, do nazwy można dodać wyraz "miałki" lub nazwę można zastąpić przez odpowiednie określenie.

(4) Produkty zawierające ponad 40 % skrobi mogą być określane jako "bogate w skrobię". Mogą być określane w języku niemieckim jako "Maisnachmehl".

(5) Nazwę tę można zastąpić przez "kukurydziany gluten paszowy".

(6) Nazwę tę można zastąpić przez "ekstrudowana skrobia kukurydziana".

(7) Nazwę tę można uzupełnić gatunkami ziarna.

(8) Nazwę tę można zastąpić przez "wywar gorzelniczy zbożowy ciemny, rozpuszczalny, z dodatkiem zagęszczonych produktów podestylacyjnych". Nazwę tę można uzupełnić gatunkami ziarna.

2. NASIONA OLEISTE, OWOCE OLEISTE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

NumerNazwaOpisObowiązkowa deklaracja
(1)(2)(3)(4)
2.01Wytłok z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnychProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych Arachis hypogaea L. i innych gatunków Arachis. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 16 % w suchej masie)Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe
2.02Orzechy ziemne, częściowo obłuszczone, ekstrahowaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 16 % w suchej masie)Białko surowe Włókno surowe
2.03Wytłok z obłuszczonych orzechów ziemnychProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie obłuszczonych orzechów ziemnychBiałko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe
2.04Orzechy ziemne, obłuszczone, ekstrahowaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję obłuszczonych orzechów ziemnychBiałko surowe Włókno surowe
2.05Nasiona rzepaku(1)Nasiona rzepaku Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Indian sarson Brassica napus L. var. Glauca (Roxb.) O.E. Schulz oraz rzepaku Brassica napa ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk. (Minimalna czystość botaniczna: 94 %)
2.06Wytłok z nasion rzepaku(1)Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion rzepaku. (Minimalna czystość botaniczna: 94 %)Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe
2.07Nasiona rzepaku, ekstrahowane(1)Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion rzepaku. (Minimalna czystość botaniczna: 94 %)Białko surowe
2.08Łuski nasion rzepakuProdukt uboczny uzyskiwany podczas obłuszczania nasion rzepakuWłókno surowe
2.09Nasiona krokoszu barwierskiego, częściowo obłuszczone, ekstrahowaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych nasion krokoszu Carthamus tinctorius L.Białko surowe Włókno surowe
2.10Wytłok z kopryProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie wysuszonego rdzenia (bielmo) i zewnętrznej łuski (łupina nasienna) nasion palmy kokosowej Cocos nucifera L.Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe
2.11Kopra, ekstrahowanaProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję wysuszonego rdzenia (bielmo) i zewnętrznej łuski (łupina nasienna) nasion palmy kokosowejBiałko surowe
2.12Wytłok z ziarna palmyProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie ziaren palmowych olejowca gwinejskiego Elaeis guineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L.K. Bailey (Elaeis melanococca auct.), z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznejBiałko surowe Włókno surowe Tłuszcz surowy
2.13Nasiona palmowe, ekstrahowaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję wysuszonych nasion palmowych, z których usunięto możliwie najwięcej twardej łupiny zewnętrznejBiałko surowe Włókno surowe
2.14Nasiona soi, opiekaneNasiona soi (Glycine max. L. Merr.) poddane odpowiedniej obróbce cieplnej. (Aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g × min.)
2.15Nasiona soi, ekstrahowane, opiekaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany z nasion soi po ekstrakcji i odpowiedniej obróbce cieplnej. (Aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g × min.)Białko surowe

Włókno surowe, jeżeli

> 8 %

2.16Nasiona soi, obłuszczone, ekstrahowane, opiekaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany z obłuszczonych nasion soi po ekstrakcji i odpowiedniej obróbce cieplnej. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 8 % w suchej masie). (Aktywność ureazy maksymalnie 0,5 mg N/g × min.)Białko surowe
2.17Koncentrat białka sojowegoProdukt uzyskiwany z obłuszczonych, odtłuszczonych nasion soi poddanych powtórnej ekstrakcji w celu obniżenia zawartości wolnego azotu w ekstrakcieBiałko surowe
2.18Olej roślinny(2)Olej uzyskiwany z roślinWilgotność, jeżeli > 1 %
2.19Łuski z nasion soiProdukt uboczny uzyskiwany podczas obłuskiwania soiWłókno surowe
2.20Nasiona bawełnyNasiona bawełny Gossypium ssp., z których usunięto włóknoBiałko surowe Włókno surowe Tłuszcz surowy
2.21Nasiona bawełny, częściowo obłuszczone, ekstrahowaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion bawełny, z których usunięto włókno i część łuski. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 22,5 % w suchej masie)Białko surowe Włókno surowe
2.22Wytłok z nasion bawełnyProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion bawełny, z których usunięto włóknoBiałko surowe Włókno surowe Tłuszcz surowy
2.23Wytłok z nasion nigruProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion nigru Guizotia abyssynica (Lf) Cass. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 3,4 %)Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe
2.24Nasiona słonecznikaNasiona słonecznika Helianthus annuus L.
2.25Nasiona słonecznika, ekstrahowaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion słonecznikaBiałko surowe
2.26Nasiona słonecznika, ekstrahowaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion słonecznika, z których usunięto część łuski. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 27,5 % w suchej masie)Białko surowe Włókno surowe
2.27Nasiona lnuNasiona lnu Linum usitatissimum L. (Minimalna czystość botaniczna: 93 %)
2.28Wytłok lnianyProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion lnu. (Minimalna czystość botaniczna: 93 %)Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe
2.29Nasiona lnu, ekstrahowaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion lnu. (Minimalna czystość botaniczna: 93 %)Białko surowe
2.30Pulpa z oliwekProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję wyciskanych oliwek Olea europea L. oddzielonych na tyle, na ile to możliwe, od cząstek pestekBiałko surowe Włókno surowe
2.31Wytłok z nasion sezamuProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion sezamu indyjskiego Sesamum indicum L. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 5 %)Białko surowe Włókno surowe Tłuszcz surowy
2.32Ziarno kakaowe, częściowo obłuszczone, ekstrahowaneProdukt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L., z którego usunięto część łuskiBiałko surowe Włókno surowe
2.33Łuski kakaoweŁupiny suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L.Włókno surowe
(1) W stosownych przypadkach można dodać określenie "o niskiej zawartości glukozylanów". Definicja "o niskiej zawartości glukozylanów" znajduje się w prawodawstwie Unii Europejskiej.

(2) Nazwę należy uzupełnić nazwą gatunku rośliny.

3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

NumerNazwaOpisObowiązkowa deklaracja
(1)(2)(3)(4)
3.01CiecierzycaNasiona Cicer arietinum L.
3.02Mączka

z ekstrahowanych

nasion guaru

Produkt uboczny uzyskiwany po ekstrakcji kleju roślinnego z nasion Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.Białko surowe
3.03SoczewicaNasiona Ervum ervilia L.
3.04Lędźwian siewny(1)Nasiona Lathyrus sativus L. poddane stosownej obróbce cieplnej
3.05Soczewica jadalnaNasiona Lens culinaris a.o. Medik
3.06Łubiny słodkieNasiona Lupinus ssp. o niskiej zawartości gorzkich nasion
3.07Fasola, opiekanaNasiona Phaseolus lub Vigna ssp. poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w celu inaktywacji toksycznych lektyn
3.08GrochNasiona Pisum ssp.
3.09Śruta grochowaProdukt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania mączki grochowej. Zawiera głównie cząstki liścienia i małe ilości łusekBiałko surowe Włókno surowe
3.10Otręby grochoweProdukt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania mączki grochowej. Zawiera głównie łupiny usunięte podczas łuskania i czyszczenia grochuWłókno surowe
3.11BobikNasiona Vicia faba L. ssp. faba var. equina Pers. i var. minuta (Alef.) Mansf.
3.12Wyka jednokwiatowaNasiona Vicia monanthos Desf.
3.13Wyka siewnaNasiona Vicia sativa L. var. sativa i inne odmiany
(1) Nazwę tę należy uzupełnić wskazaniem metody obróbki cieplnej.

4. BULWY, KORZENIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

NumerNazwaOpisObowiązkowa deklaracja
(1)(2)(3)(4)
4.01Pulpa buraczanaProdukt uboczny wytwarzania cukru, zawierający ekstrahowaną i suszoną krajankę buraka cukrowego Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. altissima Doell. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 4,5 % w suchej masie)Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie. Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli > 10,5 %
4.02Melasa buraczanaProdukt uboczny zawierający resztki syropu zebranego podczas wytwarzania lub rafinacji cukru z buraków cukrowychCałkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę Wilgotność, jeżeli > 28 %
4.03Pulpa buraczana, melasowanaProdukt uboczny wytwarzania cukru, zawierający suszoną pulpę buraczaną, do której dodano melasę. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 4,5 % w suchej masie)Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę

Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie

4.04Wywar melasowy z buraków cukrowychProdukt uboczny uzyskiwany po fermentacji melasy buraczanej podczas wytwarzania alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznychBiałko surowe Wilgotność, jeżeli > 35 %
4.05Cukier z buraków cukrowych(1)Cukier ekstrahowany z buraków cukrowychSacharoza
4.06BatatBulwy Ipomoea Batatas (L.) Poir, niezależnie od postaciSkrobia
4.07Maniok jadalny(2)Korzenie Manibot esculenta Crantz, niezależnie od postaci. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 4,5 % w suchej masie)Skrobia

Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie

4.08Skrobia z manioku(3), spęcznianoSkrobia uzyskiwana z korzeni manioku, w znacznym stopniu spęczniała w wyniku odpowiedniej obróbki cieplnejSkrobia
4.09Pulpa ziemniaczanaProdukt uboczny wytwarzania skrobi ziemniaczanej (Solanum tuberosum L.)
4.10Skrobia ziemniaczanaTechnicznie czysta skrobia ziemniaczanaSkrobia
4.11Białko ziemniaczaneSuszony produkt uboczny wytwarzania skrobi, zawierający głównie substancje białkowe, uzyskiwanych po oddzieleniu skrobiBiałko surowe
4.12Płatki ziemniaczaneProdukt uzyskiwany przez suszenie bębnowe umytych, obranych lub nieobranych parowanych ziemniakówSkrobia

Włókno surowe

4.13Skondensowany sok ziemniaczanyProdukt uboczny wytwarzania skrobi ziemniaczanej, z którego częściowo usunięto białka i wodęBiałko surowe Popiół surowy
4.14Wstępnie żelowana skrobia ziemniaczanaProdukt zawierający skrobię ziemniaczaną w znacznym stopniu rozłożoną w wyniku obróbki cieplnejSkrobia
(1) Nazwę tę można zastąpić nazwą "sacharoza".

(2) Nazwę tę można zastąpić nazwą "tapioka".

(3) Nazwę tę można zastąpić nazwą "skrobia z tapioki".

5. INNE NASIONA I OWOCE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

NumerNazwaOpisObowiązkowa deklaracja
(1)(2)(3)(4)
5.01Strąki szarańczynuProdukt uzyskiwany przez rozdrabnianie suchych owoców (strąków) drzewa szarańczynu Ceratonia seliqua L., z których usunięto nasionaWłókno surowe
5.02Pulpa cytrusowaProdukt uboczny uzyskiwany przez wyciskanie owoców cytrusowych Citrus spp. podczas wytwarzania soków cytrusowychWłókno surowe
5.03Pulpa owocowa(1)Produkt uboczny uzyskiwany przez wyciskanie owoców miąższowych lub pestkowych podczas wytwarzania soku owocowegoWłókno surowe
5.04Pulpa pomidorowaProdukt uboczny uzyskiwany przez wyciskanie pomidorów Solanum lycopersicum Karst. podczas wytwarzania soku pomidorowegoWłókno surowe
5.05Pestki winogronowe, ekstrahowaneProdukt uboczny uzyskiwany podczas ekstrakcji oleju z pestek winogronowychWłókno surowe, jeżeli > 45 %
5.06Pulpa winogronowaPulpa winogronowa poddana szybkiemu suszeniu po ekstrakcji alkoholu, z której usunięto możliwie jak najwięcej szypułek i pestekWłókno surowe, jeżeli > 25 %
5.07Pestki winogronPestki usunięte z pulpy winogronowej, z których nie wytłoczono olejuTłuszcz surowy

Włókno surowe, jeżeli

> 45 %

(1) Nazwę tę należy uzupełnić określeniem gatunku owoców.

6. PASZE Z ZIELONEK I PASZE OBJĘTOŚCIOWE

NumerNazwaOpisObowiązkowa deklaracja
(1)(2)(3)(4)
6.01Mączka z lucerny(1)Produkt uzyskiwany przez suszenie i mielenie młodej lucerny Medicago sativa L. i Medicago var. Martyn. Może zawierać do 20 % młodych roślin koniczyny lub innych roślin paszowych, wysuszonych i zmielonych jednocześnie z lucernąBiałko surowe Włókno surowe Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie
6.02Miazga z lucernySuszony produkt uboczny uzyskiwany przez wyciskanie soku z lucernyBiałko surowe
6.03Koncentrat białkowy z lucernyProdukt uzyskiwany przez sztuczne suszenie frakcji soku z lucerny, który odwirowano i poddano obróbce cieplnej w celu oddzielenia białekKaroten

Białko surowe

6.04Mączka z koniczyny(1)Produkt uzyskiwany przez suszenie i mielenie młodych roślin koniczyny Trifolium ssp. Może zawierać do 20 % młodych roślin lucerny lub innych roślin paszowych, wysuszonych i zmielonych jednocześnie z koniczynąBiałko surowe Włókno surowe Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie
6.05Mączka

z traw(1)(2)

Produkt uzyskiwany przez suszenie i zmielenie młodych roślin paszowych.Białko surowe Włókno surowe Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie
6.06Słoma zbożowa(3)Słoma zbóż
6.07Słoma zbożowa, po obróbce(4)Produkt uzyskiwany w wyniku odpowiedniej obróbki słomy zbóżSód, jeśli do obróbki użyto NaOH
(1) Wyraz "mączka" można zastąpić wyrazem "granulat". Do nazwy może być dodana metoda suszenia.

(2) Do nazwy można dodać gatunek rośliny paszowej.

(3) W nazwie należy wskazać gatunek zboża.

(4) Nazwę należy uzupełnić wskazaniem rodzaju przeprowadzanej obróbki cieplnej.

7. INNE ROŚLINY, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

NumerNazwaOpisObowiązkowa deklaracja
(1)(2)(3)(4)
7.01Melasa z trzciny cukrowejProdukt uboczny zawierający resztki syropu zebranego podczas wytwarzania lub rafinacji cukru z trzciny cukrowej Saccharum officinarum L.Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę Wilgotność, jeżeli > 30 %
7.02Wywar melasowy z trzciny cukrowejProdukt uboczny uzyskiwany po fermentacji melasy z trzciny cukrowej przy wytwarzaniu alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego lub innych substancji organicznychBiałko surowe Wilgotność, jeżeli > 35 %
7.03Cukier z trzciny cukrowej(1)Cukier ekstrahowany z trzciny cukrowejSacharoza
7.04Mączka z wodorostów morskichProdukt uzyskiwany przez suszenie i rozdrabnianie morskich wodorostów, w szczególności morszczynu. Produkt ten może być płukany w celu zmniejszenia zawartości joduPopiół surowy
(1) Nazwę tę można zastąpić nazwą "sacharoza".

8. PRZETWORY MLECZNE

NumerNazwaOpisObowiązkowa deklaracja
(1)(2)(3)(4)
8.01Odtłuszczone mleko w proszkuProdukt uzyskiwany przez suszenie mleka po prawie całkowitym odtłuszczeniuBiałko surowe Wilgotność, jeżeli > 5 %
8.02Maślanka w proszkuProdukt uzyskiwany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji masłaBiałko surowe

Tłuszcz surowy

Laktoza

Wilgotność, jeżeli > 6 %

8.03Serwatka w proszkuProdukt uzyskiwany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji sera, twarogu i kazeiny lub innych podobnych procesachBiałko surowe

Laktoza

Wilgotność, jeżeli > 8 %

Popiół surowy

8.04Serwatka w proszku, o niskiej zawartości cukruProdukt uzyskiwany przez suszenie serwatki, z której częściowo usunięto laktozęBiałko surowe

Laktoza

Wilgotność, jeśli > 8 %

Popiół surowy

8.05Białko serwatki w proszku(1)Produkt uzyskiwany przez suszenie związków białka ekstrahowanych z serwatki lub mleka przez chemiczną lub fizyczną obróbkęBiałko surowe Wilgotność, jeżeli > 8 %
8.06Kazeina w proszkuProdukt uzyskiwany z odtłuszczonego mleka lub maślanki przez suszenie kazeiny wytrąconej przy użyciu kwasów lub podpuszczkiBiałko surowe Wilgotność, jeżeli > 10 %
8.07Laktoza w proszkuCukier oddzielony z mleka lub serwatki przez czyszczenie i suszenieLaktoza

Wilgotność, jeżeli > 5 %

(1) Nazwę tę można zastąpić nazwą "albumina mleka w proszku".

9. PRODUKTY ZWIERZĘCE ZE ZWIERZĄT LĄDOWYCH

NumerNazwaOpisObowiązkowa deklaracja
(1)(2)(3)(4)
9.01Mączka mięsna(1)Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części ciepłokrwistych zwierząt lądowych, z których tłuszcz został częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. Produkt musi być zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, a także treści przewodu pokarmowego (minimalna zawartości białka surowego: 50 % w suchej masie). (Maksymalna zawartość całkowitego fosforu: 8 %)Białko surowe Tłuszcz surowy Popiół surowy Wilgotność, jeżeli > 8 %
9.02Mączka mięsnokostna(1)Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części ciepłokrwistych zwierząt lądowych, z których tłuszcz został częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. Produkt musi być zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, a także treści przewodu pokarmowegoBiałko surowe Tłuszcz surowy Popiół surowy Wilgotność, jeżeli > 8 %
9.03Mączka kostnaProdukt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i drobne mielenie kości ciepłokrwistych zwierząt lądowych, z których tłuszcz został w znacznym stopniu wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. Produkt musi być zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, a także treści przewodu pokarmowegoBiałko surowe Popiół surowy Wilgotność, jeśli > 8 %
9.04SkwarkiProdukt uzyskiwany przy wytwarzaniu łoju wołowego, smalcu lub innych ekstrahowanych lub oddzielanych fizycznie tłuszczów pochodzenia zwierzęcegoBiałko surowe Tłuszcz surowy Wilgotność, jeżeli > 8 %
9.05Mączka drobiowa(1)Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu. Produkt musi być zasadniczo wolny od piórBiałko surowe

Tłuszcz surowy

Popiół surowy

Popiół nierozpuszczalny

w HCl, jeżeli > 3,3 %

Wilgotność, jeżeli > 8 %

9.06Mączka z piór, hydrolizowanaProdukt uzyskiwany przez hydrolizowanie, suszenie i mielenie piór drobiowychBiałko surowe Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli > 3,4 % Wilgotność, jeżeli > 8 %
9.07Mączka z krwiProdukt uzyskiwany przez suszenie krwi zwierząt ciepłokrwistych poddanych ubojowi. Produkt musi być zasadniczo wolny od substancji obcychBiałko surowe Wilgotność, jeżeli > 8 %
9.08Tłuszcz zwierzęcy(2)Produkt zawierający tłuszcz ciepłokrwistych zwierząt lądowychWilgotność, jeżeli > 1 %
(1) Produkty zawierające ponad 13 % tłuszczu w suchej masie należy kwalifikować jako produkty "o wysokiej zawartości tłuszczu".

(2) Nazwę tę należy uzupełnić szczegółowym opisem rodzaju tłuszczu zwierzęcego w zależności od jego pochodzenia oraz procesu produkcyjnego (łój, smalec, tłuszcz kostny itp.).

10. RYBY, INNE ZWIERZĘTA MORSKIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

NumerNazwaOpisObowiązkowa deklaracja
(1)(2)(3)(4)
10.01Mączka rybna(1)Produkt uzyskiwany w wyniku przetwarzania całości lub części ryb, z którego olej mógł zostać częściowo usunięty i do którego mógł zostać ponownie dodany roztwór rybnyBiałko surowe

Tłuszcz surowy

Popiół surowy, jeżeli

> 20 %

Wilgotność, jeżeli > 8 %

10.02Rozpuszczalne

części ryb, skondensowane

Produkt uzyskiwany podczas wytwarzania mączki rybnej, który został oddzielony i stabilizowany przez zakwaszanie lub wysuszenieBiałko surowe Tłuszcz surowy Wilgotność, jeżeli > 5 %
10.03Olej rybnyOlej uzyskiwany z ryb lub ich częściWilgotność, jeżeli > 1 %
10.04Rafinowany

i utwardzony olej

rybny

Olej uzyskiwany z ryb lub ich części, rafinowany i uwodornionyLiczba jodowa Wilgotność, jeżeli > 1 %
(1) Produkty zawierające ponad 75 % surowego białka w suchej masie należy kwalifikować jako produkty "bogate w białko".

11. MINERAŁY

NumerNazwaOpisObowiązkowa deklaracja
(1)(2)(3)(4)
11.01Węglan wapnia(1)Produkt uzyskiwany przez mielenie materiałów będących źródłem węglanu wapnia, takich jak wapień, muszle ostryg lub małży, lub przez wytrącanie z kwaśnego roztworuWapń

Popiół nierozpuszczalny

w HCl, jeżeli > 5 %

11.02Węglan wapniowo-magnezowyNaturalna mieszanina węglanu wapnia i węglanu magnezuWapń Magnez
11.03Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl)Produkt naturalny uzyskiwany z wapiennych alg, mielonych lub granulowanychWapń

Popiół nierozpuszczalny

w HCl, jeżeli > 5 %

11.04Tlenek magnezuTechnicznie czysty tlenek magnezu (MgO)Magnez
11.05Siarczan magnezuTechnicznie czysty siarczan magnezu (MgSO47H2O)Magnez Siarka
11.06Fosforan diwapniowy(2)Monowodorofosforan wapnia wytrącony z kości lub źródeł nieorganicznych (CaHPO4Η2O)Wapń

Fosfor całkowity

11.07Fosforan mono-, diwapniowyProdukt uzyskiwany chemicznie, zawierający równe części fosforanu diwapniowego i monowapniowego (CaHPO4 - Ca(H2PO4)2Η2O)Fosfor całkowity Wapń
11.08Fosforan odfluorowanyProdukt uzyskiwany przez mielenie oczyszczonych i odpowiednio odfluorowanych fosforanów naturalnychFosfor całkowity Wapń
11.09Odżelowana mączka kostnaOdżelowane, sterylizowane i zmielone kości, z których usunięto tłuszczFosfor całkowity Wapń
11.10Fosforan monowapniowyTechnicznie czysty diwodorofosforan wapnia (Ca(H2PO4)2xH2O)Fosfor całkowity Wapń
11.11Fosforan

wapniowo-magnezowy

Technicznie czysty fosforan wapniowo-magnezowyWapń

Magnez

Fosfor całkowity

11.12Fosforan monoamonowyTechnicznie czysty fosforan monoamonowy (NH4Η2PO4)Azot całkowity Fosfor całkowity
11.13Chlorek sodu(1)Technicznie czysty chlorek sodu lub produkt uzyskiwany przez mielenie naturalnych źródeł chlorku sodu, takich jak sól kamienna lub morskaSód
11.14Propionian magnezuTechnicznie czysty propionian magnezuMagnez
11.15Fosforan magnezuProdukt zawierający technicznie czysty fosforan magnezu (dwuzasadowy) (MgHPO4xH2O)Fosfor całkowity Magnez
11.16Fosforan sodowo-

wapniowo-magnezowy

Produkt zawierający fosforan sodowo-wapniowo-magnezowyFosfor całkowity

Magnez

Wapń

Sód

11.17Fosforan monosodowyTechnicznie czysty fosforan monosodowy (NaH2ΡΟΗ2O)Fosfor całkowity Sód
11.18Wodorowęglan soduTechnicznie czysty wodorowęglan sodu (NaHCO3)Sód
(1) Rodzaj źródła może być wskazany dodatkowo lub zamiast nazwy.

(2) W nazwie może być zawarte określenie procesu produkcji.

12. RÓŻNE

NumerNazwaOpisObowiązkowa deklaracja
(1)(2)(3)(4)
12.01Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz produkty uboczne(1)Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania chleba, w tym wyrobów piekarniczych, herbatników lub makaronówSkrobia

Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę

12.02Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne(1)Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania słodyczy, w tym czekoladyCałkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę
12.03Wyroby i produkty uboczne wytwarzania ciast i lodów(1)Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania ciast cukierniczych, ciastek lub lodówSkrobia

Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę Tłuszcz surowy

12.04Kwasy tłuszczoweProdukt uboczny uzyskiwany podczas usuwania kwasów ługiem lub w procesie destylacji olejów i tłuszczów nieokreślonego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcegoTłuszcz surowy Wilgotność, jeżeli > 1 %
12.05Sole kwasów tłuszczowych(2)Produkt uzyskiwany przez zmydlanie kwasów tłuszczowych wodorotlenkiem wapnia, sodu lub potasuTłuszcz surowy

Ca (lub Na lub K, gdzie

stosowne)

(1) Nazwę można zmienić lub uzupełnić w celu określenia procesu spożywczego, w którego wyniku uzyskano produkt paszowy.

(2) Nazwę można uzupełnić wskazaniem, jaka sól została uzyskana.

13. PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE PROCESÓW FERMENTACJI ORAZ SOLE AMONOWE

234
Nazwa produktuOpis zasady odżywczej lub identyfikacja mikroorganizmuPodłoże odżywki (ewentualne szczegółowe określenie)
1.1.1.1. Produkt białkowy otrzymany w drodze fermentacji prowadzonej na metanolu przez kulturę Methylophilus methylotrophusMethylophilus methylotrophus NCIB szczep 10515Metanol
1.1.2.1. Produkt białkowy otrzymany w drodze fermentacji prowadzonej na gazie ziemnym przez kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis et Bacillus firmus oraz których komórki zostały zabiteMethylococcus capsulatus (Bath) NCIMB

szczep 11132

Alcaligenes acidovorans NCIMB szczep

12387

Bacillus brevis szczep NCIMB szczep

13288

Bacillus firmus szczep NCIMB szczep

13280

Gaz ziemny: (ok. 91 % metanu, 5 % etanu, 2 % propanu, 0,5 % izobutanu, 0,5 % n-butanu, 1 % innych składników), amoniak, sole mineralne
Wszelkie drożdże - otrzymywane z mikroorganizmów i substratów wymienionych w kolumnach, odpowiednio, 3 i 4 - których komórki zostały zabiteSaccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis

Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis

Candida guilliermondii

Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelniczym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne
1.4.1.1. Grzybnia, wilgotny produkt uboczny produkcji penicyliny, zakwaszony przy użyciu Lactobacillus brevis, plantarun, sake, collenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny i poddany obróbce cieplnejAzotowy związek Penicillium chrysogenum ATCC 48271Różne źródła węglowodanów i ich hydrolizatów
2.2.1. Mleczan amonu, wytwarzany w drodze fermentacji przez Lactobacillus bulgaricusCH3CHOHCOONH4Serwatka
2.2.2. Octan amonu w roztworze wodnymCH3COONH4-
2.2.3. Siarczan amonu w roztworze wodnym(NH4)2SO4-
2.3.1. Stężone, ciekłe produkty uboczne wytwarzania kwasu L-gluta-minowego w drodze fermentacji przez Corynebacterium melassecolaSole amonu i inne związki azotuSacharoza, melasy, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty
2.3.2. Stężone, ciekłe produkty uboczne wytwarzania monochlorowodorku L-lizyny w drodze fermentacji przez Brevibacterium lactofermentumSole amonu i inne związki azotuSacharoza, melasy, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.