Rozporządzenie 555/2006 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.98.57

Akt utracił moc
Wersja od: 6 kwietnia 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 555/2006
z dnia 4 kwietnia 2006 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93(2) ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, a w szczególności jego art. 173, ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 7 kwietnia 2006 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 kwietnia 2006 r.

W imieniu Komisji
Günter VERHEUGEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 648/2005 (Dz.U. L 117 z 4.5.2005, str. 13).

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 883/2005 (Dz.U. L 148 z 11.6.2005, str. 5).

ZAŁĄCZNIK

WyszczególnienieLiczba wartości jednostkowych na 100 kg
PozycjaGatunki, Odmiany, Kod CNEUR

LTL

SEK

CYP

LVL

GBP

CZK

MTL

DKK

PLN

EEK

SIT

HUF

SKK

1.10Ziemniaki młode 37,07 21,35 1.060,10 276,65 580,06 9.851,73
0701 90 50 128,00 25,81 15,92 146,16 8.881,16 1.395,05
349,65 25,82
1.30Cebula 46,56 26,82 1.331,49 347,48 728,57 12.373,86
(inna niż do sadzenia) 160,78 32,41 19,99 183,58 11.154,82 1.752,20
0703 10 19 439,17 32,43
1.40Czosnek 174,39100,45 4.986,721.301,38 2.728,63 46.342,72
0703 20 00 602,14121,39 74,87 687,54 41.777,16 6.562,34
1.644,77121,45
1.50Pory 76,11 43,84 2.176,37 567,96 1.190,86 20.225,47
ex 0703 90 00 262,79 52,98 32,67 300,06 18.232,91 2.864,02
717,83 53,00
1.60Kalafior

0704 10 00

------
1.80Kapusta biała i czerwona 99,17 57,12 2.835,69 740,03 1.551,63 26.352,69
0704 90 10 342,40 69,03 42,57 390,97 23.756,49 3.731,66
935,30 69,06
1.90Brokuły lub kalarepa
(Brassica oleracea. var.------
italica)------
ex 0704 90 90--
1.100Kapusta pekińska 97,96 56,42 2.801,17 731,02 1.532,74 26.031,89
ex 0704 90 90 338,24 68,19 42,05 386,21 23.467,30 3.686,23
923,91 68,22
1.110Sałata głowiasta

0705 11 00

------
1.130Marchew 41,16 23,71 1.176,97 307,15 644,01 10.937,86
ex 0706 10 00 142,12 28,65 17,67 162,27 9.860,29 1.548,85
388,20 28,66
1.140Rzodkiewka 86,17 49,63 2.463,98 643,02 1.348,24 22.898,36
ex 0706 90 90 297,52 59,98 36,99 339,72 20.642,48 3.242,51
812,70 60,01
1.160Groch 340,82196,31 9.745,782.543,34 5.332,69 90.569,80
(Pisum sativum)1.176,79237,25 146,311.343,69 81.647,10 12.825,10
0708 10 003.214,45237,35
1.170Fasola
1.170.1- fasola
(Vigna spp., Phaseolus 198,31114,23 5.670,621.479,86 3.102,85 52.698,42
spp.) 684,72138,04 85,13 781,83 47.506,71 7.462,34
ex 0708 20 001.870,34138,10
1.170.2- fasola (Phaseolus ssp., 202,00116,35 5.776,191.507,40 3.160,61 53.679,48
vulgaris var. Compressus

Savi)

697,47140,61 86,72 796,38 48.391,12 7.601,26
ex 0708 20 001.905,16140,67
1.180Bób------
ex 0708 90 00
1.190Karczochy------
0709 10 00
1.200Szparagi
1.200.1- zielone 295,99170,49 8.463,842.208,80 4.631,24 78.656,41
ex 0709 20 001.021,99206,04 127,071.166,94 70.907,39 11.138,11
2.791,63206,13
1.200.2- pozostałe 496,21285,8214.189,123.702,92 7.764,00131.862,85
ex 0709 20 001.713,31345,41 213,021.956,31118.872,07 18.672,38
4.680,00345,56
1.210Oberżyny (bakłażany) 141,23 81,35 4.038,551.053,93 2.209,81 37.531,18
0709 30 00 487,65 98,31 60,63 556,81 33.833,71 5.314,59
1.332,04 98,35
1.220Seler naciowy (Apium 51,10 29,43 1.461,21 381,33 799,54 13.579,37
graveolens L., var. dulce) 176,44 35,57 21,94 201,46 12.241,56 1.922,90
ex 0709 40 00 481,95 35,59
1.230Pieprznik jadalny 334,34192,58 9.560,452.494,98 5.231,28 88.847,51
0709 59 101.154,41232,73 143,531.318,14 80.094,49 12.581,21
3.153,33232,83
1.240Papryka słodka 152,80 88,01 4.369,211.140,23 2.390,74 40.604,09
0709 60 10 527,58106,36 65,60 602,40 36.603,88 5.749,72
1.441,10106,41
1.250Koper

0709 90 50

------
1.270Słodkie ziemniaki, całe, świeże(przeznaczone do 116,93 67,35 3.343,58 872,57 1.829,54 31.072,66
spożycia przez ludzi) 403,73 81,39 50,20 460,99 28.011,46 4.400,03
0714 20 101.102,81 81,43
2.10Kasztany (Castanea spp.),

świeże

ex 0802 40 00

------
2.30Ananas, świeży 65,65 37,81 1.877,14 489,88 1.027,14 17.444,74
ex 0804 30 00 226,66 45,70 28,18 258,81 15.726,13 2.470,26
619,14 45,72
2.40Awokado, świeże 168,68 97,16 4.823,441.258,77 2.639,29 44.825,32
ex 0804 40 00 582,42117,42 72,41 665,03 40.409,24 6.347,47
1.590,92117,47
2.50Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

------
2.60Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1- krwiste i półkrwiste------
ex 0805 10 20------
--
2.60.2- nawele, Naweliny, Nawelaty,

Salustiany, Vernasy,

Valencjany, Maltańskie,

Szamutiasy, Ovalisy,

------
Trovita i Hamliny------
ex 0805 10 20--
2.60.3- pozostałe------
ex 0805 10 20------
--
2.70Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1- klementynki 59,36 34,19 1.697,51 443,00 928,84 15.775,31
ex 0805 20 10 204,97 41,32 25,48 234,04 14.221,17 2.233,86
559,89 41,34
2.70.2- monrealesy i satsumas 99,76 57,46 2.852,71 744,47 1.560,94 26.510,86
ex 0805 20 30 344,46 69,44 42,83 393,31 23.899,08 3.754,06
940,91 69,47
2.70.3- mandarynki i wilkingi 75,56 43,52 2.160,70 563,87 1.182,29 20.079,87
ex 0805 20 50 260,90 52,60 32,44 297,90 18.101,66 2.843,40
712,66 52,62
2.70.4- tangeryny i pozostałe 83,08 47,86 2.375,77 620,00 1.299,97 22.078,61
ex 0805 20 70 286,87 57,83 35,67 327,56 19.903,48 3.126,43
ex 0805 20 90 783,60 57,86
2.85Limy (Citrus aurantifolia), 85,35 49,16 2.440,70 636,95 1.335,50 22.681,97
świeże 294,71 59,41 36,64 336,51 20.447,40 3.211,87
0805 50 90 805,02 59,44
2.90Grejpfruty, świeże
2.90.1- białe 66,74 38,44 1.908,40 498,03 1.044,24 17.735,22
ex 0805 40 00 230,44 46,46 28,65 263,12 15.987,99 2.511,39
629,45 46,48
2.90.2- różowe 81,45 46,92 2.329,19 607,85 1.274,49 21.645,75
ex 0805 40 00 281,25 56,70 34,97 321,13 19.513,26 3.065,14
768,24 56,72
2.100Winogrona stołowe 144,22 83,07 4.123,871.076,20 2.256,50 38.324,12
0806 10 10 497,95100,39 61,91 568,57 34.548,53 5.426,87
1.360,18100,43
2.110Arbuzy 65,84 37,92 1.882,69 491,32 1.030,17 17.496,32
0807 11 00 227,33 45,83 28,27 259,57 15.772,63 2.477,56
620,97 45,85
2.120Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1- amarillo, cuper, honey dew

(w tym cantalene),

onteniente, piel de sapo

(w tym verde liso), rochet,

tendral, futuro

57,93 33,37 1.656,42 432,27 906,36 15.393,47
ex 0807 19 00 200,01 40,32 24,87 228,38 13.876,94 2.179,79
546,34 40,34
2.120.2- pozostałe 92,81 53,46 2.653,79 692,56 1.452,10 24.662,32
ex 0807 19 00 320,44 64,60 39,84 365,89 22.232,65 3.492,30
875,30 64,63
2.140Gruszki
2.140.1- gruszki - Nashi (Pyrus

pyrifolia), Pears - Ya

(Pyrus bretscheideri)

------
ex 0808 20 50------
--
2.140.2- pozostałe------
ex 0808 20 50------
--
2.150Morele 149,08 85,87 4.262,941.112,49 2.332,60 39.616,52
0809 10 00 514,74103,77 64,00 587,75 35.713,60 5.609,88
1.406,05103,82
2.160Wiśnie i czereśnie 137,39 79,14 3.928,671.025,26 2.149,69 36.510,02
0809 20 05 474,38 95,64 58,98 541,66 32.913,15 5.169,99
0809 20 951.295,79 95,68
2.170Brzoskwinie 144,77 83,39 4.139,641.080,32 2.265,12 38.470,60
0809 30 90 499,85100,77 62,15 570,75 34.680,57 5.447,61
1.365,38100,82
2.180Nektaryny 120,03 69,14 3.432,22 895,70 1.878,04 31.896,40
ex 0809 30 10 414,43 83,55 51,53 473,21 28.754,05 4.516,68
1.132,05 83,59
2.190Śliwki 142,57 82,12 4.076,921.063,95 2.230,81 37.887,80
0809 40 05 492,28 99,25 61,21 562,10 34.155,20 5.365,09
1.344,69 99,29
2.200Truskawki i poziomki 136,66 78,72 3.907,921.019,85 2.138,34 36.317,25
0810 10 00 471,88 95,13 58,67 538,80 32.739,37 5.142,69
1.288,95 95,17
2.205Maliny 828,71477,3423.696,966.184,17 12.966,49220.221,40
0810 20 102.861,37576,87 355,773.267,19198.525,77 31.184,36
7.815,98577,11
2.210Owoce z gatunku Vaccinium1.055,67608,0730.186,977.877,85 16.517,69280.534,52
myrtillus3.645,03734,85 453,204.161,99252.897,00 39.724,97
0810 40 309.956,58735,17
2.220Owoce kiwi (Actinidia 178,63102,89 5.107,921.333,01 2.794,95 47.469,14
chinensis Planch.) 616,77124,34 76,69 704,25 42.792,60 6.721,85
0810 50 001.684,75124,40
2.230Granaty 308,24177,55 8.814,122.300,21 4.822,91 81.911,70
ex 0810 90 951.064,29214,57 132,331.215,24 73.841,97 11.599,07
2.907,17214,66
2.240Khakis (w tym owoce sharon) 177,22102,08 5.067,691.322,51 2.772,94 47.095,21
ex 0810 90 95 611,92123,36 76,08 698,70 42.455,52 6.668,90
1.671,48123,42
2.250 - Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

------

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.