Rozporządzenie 1803/2005 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2005.290.4

Akt utracił moc
Wersja od: 4 listopada 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1803/2005
z dnia 1 listopada 2005 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93(2) ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, a w szczególności jego art. 173, ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 4 listopada 2005 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 1 listopada 2005 r.

W imieniu Komisji
Günter VERHEUGEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 648/2005 (Dz.U. L 117 z 4.5.2005, str. 13).

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 883/2005 (Dz.U. L 148 z 11.6.2005, str. 5).

ZAŁĄCZNIK

WyszczególnienieLiczba wartości jednostkowych na 100 kg
PozycjaGatunki, Odmiany, Kod CNEUR

LTL

SEK

CYP

LVL

GBP

CZK

MTL

DKK

PLN

EEK

SIT

HUF

SKK

1.10Ziemniaki młode------
0701 90 50------
--
1.30Cebula (inna niż do sadzenia) 23,69 13,59 703,33 176,75 370,66 5.954,52
0703 10 19 81,79 16,50 10,17 94,51 5.674,27 925,49
255,75 16,13
1.40Czosnek 159,37 91,40 4.731,73 1.189,12 2.493,62 40.059,54
0703 20 00 550,28 110,99 68,42 635,81 38.174,18 6.226,31
1.518,73 108,52
1.50Pory 62,17 35,65 1.845,83 463,87 972,75 15.627,05
ex 0703 90 00 214,66 43,30 26,69 248,03 14.891,58 2.428,86
592,45 42,33
1.60Kalafior

0704 10 00

------
1.80Kapusta biała i czerwona 47,92 27,48 1.422,74 357,55 749,79 12.045,17
0704 90 10 165,46 33,37 20,57 191,18 11.478,28 1.872,14
456,65 32,63
1.90Brokuly lub kalarepa ------
(Brassica oleracea. var. italica)------
ex 0704 90 90--
1.100Kapusta pekińska 104,01 59,65 3.088,06 776,05 1.627,40 26.143,95
ex 0704 90 90 359,13 72,43 44,65 414,95 24.913,52 4.063,46
991,16 70,82
1.110Salata glowiasta

0705 11 00

------
1.130Marchew 30,30 17,38 899,61 226,08 474,09 7.616,21
ex 0706 10 00 104,62 21,10 13,01 120,88 7.257,76 1.183,76
288,74 20,63
1.140Rzodkiewka 52,35 30,02 1.554,27 390,60 819,10 13.158,70
ex 0706 90 90 180,75 36,46 22,47 208,85 12.539,40 2.045,21
498,87 35,65
1.160Groch (Pisum sativum) 462,43 265,2013.729,50 3.450,32 7.235,43116.236,00
0708 10 00 1.596,67 322,04 198,52 1.844,86110.765,47 18.066,15
4.406,71 314,87
1.170Fasola
1.170.1- Fasola (Vigna spp., Phaseolus 132,50 75,99 3.934,02 988,65 2.073,22 33.306,00
spp.) 457,51 92,28 56,88 528,62 31.738,49 5.176,64
ex 0708 20 00 1.262,69 90,22
1.170.2- Fasola (Phaseolus ssp., 151,09 86,65 4.485,86 1.127,33 2.364,04 37.977,98
vulgaris var. Compressus Savi) 521,68 105,22 64,86 602,77 36.190,59 5 902,78
ex 0708 20 00 1.439,81 102,88
1.180Bób

ex 0708 90 00

------
1.190Karczochy

0709 10 00

------
1.200Szparagi
1.200.1- zielone 266,27 152,70 7.905,47 1.986,70 4.166,18 66.928,92
ex 0709 20 00 919,37 185,43 114,31 1.062,27 63.778,98 10.402,53
2.537,39 181,30
1.200.2- pozostałe 463,35 265,7513.756,92 3.457,21 7.249,88116.468,16
ex 0709 20 00 1.599,86 322,68 198,92 1.848,54110.986,70 18.102,24
4.415,51 315,50
1.210Oberzyny (baklazany) 99,22 56,90 2.945,83 740,31 1.552,45 24.839,84
0709 30 00 342,59 69,10 42,59 395,84 23.766,07 3.876,31
945,51 67,56
1.220Seler naciowy (Apium graveolens 138,52 79,44 4.112,66 1.033,54 2.167,37 34.818,39
L., var. dulce) 478,28 96,47 59,47 552,63 33.179,70 5.411,70
ex 0709 40 00 1.320,03 94,32
1.230Pieprznik jadalny 334,34 191,74 9.926,55 2.494,61 5.231,28 84.039,70
0709 59 10 1.154,41 232,83 143,53 1.333,85 80.084,46 13.062,00
3.186,09 227,65
1.240Papryka słodka 98,66 56,58 2.929,34 736,16 1.543,76 24.800,26
0709 60 10 340,67 68,71 42,36 393,62 23.633,06 3.854,62
940,22 67,18
1.250Koper

0709 90 50

------
1.270Słodkie ziemniaki, całe, świeże 77,69 44,55 2.306,51 579,64 1.215,53 19.527,23
(przeznaczone do spożycia przez ludzi) 268,24 54,10 33,35 309,93 18.608,20 3.035,05
0714 20 10 740,31 52,90
2.10Kasztany (Castanea spp.), świeze

ex 0802 40 00

------
2.30Ananas, świeży 47,08 27,00 1.397,71 351,25 736,59 11.833,22
ex 0804 30 00 162,55 32,78 20,21 187,81 11.276,31 1.839,20
448,62 32,05
2.40Awokado, świeże 141,95 81,41 4.214,56 1.059,15 2.221,07 35.681,10
ex 0804 40 00 490,13 98,86 60,94 566,32 34.001,81 5.545,79
1.352,73 96,66
2.50Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

------
2.60Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1- Krwiste i półkrwiste 44,39 25,46 1.317,94 331,21 694,55 11.157,87
ex 0805 10 20 153,27 30,91 19,06 177,09 10.632,74 1.734,23
423,01 30,23
2.60.2- Nawele, Naweliny, Nawelaty,

Salustiany, Vernasy, Valencjany,

40,35 23,14 1.198,04 301,08 631,37 10.142,78
Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy,

Trovita i Hamliny

139,33 28,10 17,32 160,98 9.665,42 1.576,46
ex 0805 10 20 384,53 27,48
2.60.3- Pozostałe 47,63 27,32 1.414,13 355,38 745,25 11.972,28
ex 0805 10 20 164,46 33,17 20,45 190,02 11.408,81 1.860,81
453,89 32,43
2.70Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1- Klementynki - - - - - -
ex 0805 20 10 - - - - - -
- -
2.70.2- Monrealesy i satsumas - - - - - -
ex 0805 20 30 - - - - - -
- -
2.70.3- Mandarynki i wilkingi - - - - - -
ex 0805 20 50 - - - - - -
- -
2.70.4- Tangeryny i pozostałe - - - - - -
ex 0805 20 70 - - - - - -
ex 0805 20 90 - -
2.85Limy (Citrus aurantifolia), świeże 78,93 45,26 2.343,32 588,89 1.234,93 19.838,86
0805 50 90 272,52 54,96 33,88 314,88 18.905,17 3.083,48
752,13 53,74
2.90Grejpfruty, świeże
2.90.1- białe 63,02 36,14 1.870,95 470,78 985,99 15.839,75
ex 0805 40 00 217,58 43,88 27,05 251,40 15.094,27 2.461,92
600,51 42,91
2.90.2- różowe 71,87 41,22 2.133,84 536,25 1.124,53 18.065,42
ex 0805 40 00 248,16 50,05 30,85 286,73 17.215,19 2.807,84
684,89 48,94
2.100Winogrona stołowe------
------
0806 10 10--
2.110Arbuzy 76,06 43,62 2.258,22 567,51 1.190,08 19.118,44
0807 11 00 262,62 52,97 32,65 303,44 18.218,65 2.971,51
724,81 51,79
2.120Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1- Amarillo, cuper, honey dew (w tym

cantalene), onteniente, piel de sapo

59,11 33,90 1.755,08 441,06 924,92 14.858,74
(w tym verde liso), rochet, tendral,

futuro

204,11 41,17 25,38 235,83 14.159,43 2.309,44
ex 0807 19 00 563,32 40,25
2.120.2- Pozostałe 85,59 49,08 2.541,02 638,58 1.339,12 21.512,67
ex 0807 19 00 295,51 59,60 36,74 341,44 20.500,20 3.343,64
815,58 58,27
2.140Gruszki
2.140.1- Gruszki - Nashi (Pyrus pyrifolia),------
Pears - Ya (Pyrus bretscheideri)------
ex 0808 20 50--
2.140.2- Pozostałe------
ex 0808 20 50------
--
2.150Morele 116,20 66,64 3.449,98 867,00 1.818,13 29.208,03
0809 10 00 401,22 80,92 49,88 463,58 27.833,39 4.539,70
1.107,33 79,12
2.160Wiśnie i czereśnie 473,31 271,4414.052,57 3.531,51 7.405,69118.971,20
0809 20 95 1.634,24 329,61 203,19 1.888,27113.371,94 18.491,28
0809 20 05 4.510,41 322,28
2.170Brzoskwinie 108,43 62,18 3.219,29 809,03 1.696,56 27.254,96
0809 30 90 374,39 75,51 46,55 432,58 25.972,24 4.236,14
1.033,28 73,83
2.180Nektaryny 143,55 82,33 4.262,00 1.071,07 2.246,07 36.082,73
ex 0809 30 10 495,65 99,97 61,63 572,69 34.384,53 5.608,21
1.367,96 97,74
2.190Śliwki 105,89 60,73 3.143,85 790,07 1.656,81 26.616,33
0809 40 05 365,61 73,74 45,46 422,45 25.363,66 4.136,88
1.009,07 72,10
2.200Truskawki i poziomki 361,87 207,5310.744,04 2.700,05 5.662,10 90.960,65
0810 10 00 1.249,48 252,01 155,35 1.443,70 86.679,68 14.137,69
3.448,48 246,40
2.205Maliny 304,95 174,89 9.053,97 2.275,32 4.771,43 76.652,23
0810 20 10 1.052,93 212,37 130,92 1.216,60 73.044,67 11.913,79
2.906,02 207,64
2.210Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus 1.455,44 834,6943.212,0110.859,47 22.772,69365.839,40
0810 40 30 5.025,341.013,57 624,82 5.806,48348.621,54 56.861,13
13.869,62 991,01
2.220Owoce kiwi (Actinidia chinensis 148,01 84,89 4.394,55 1.104,38 2.315,92 37.204,90
Planch.) 511,06 103,08 63,54 590,50 35.453,89 5.782,63
0810 50 00 1.410,50 100,78
2.230Granaty 88,63 50,83 2.631,51 661,32 1.386,80 22.278,74
ex 0810 90 95 306,03 61,72 38,05 353,60 21.230,21 3.462,71
844,63 60,35
2.240Khakis (w tym owoce sharon) 211,97 121,57 6.293,51 1.581,60 3.316,67 53.281,76
ex 0810 90 95 731,90 147,62 91,00 845,67 50.774,11 8.281,40
2.020,01 144,33
2.250Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

------

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.