Rozporządzenie 1529/2005 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2005.246.3

Akt utracił moc
Wersja od: 22 września 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1529/2005
z dnia 20 września 2005 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93(2) ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, a w szczególności jego art. 173, ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 23 września 2005 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 września 2005 r.

W imieniu Komisji
Günter VERHEUGEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17).

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).

ZAŁĄCZNIK

WyszczególnienieLiczba wartości jednostkowych na 100 kg
PozycjaGatunki, Odmiany, Kod CNEUR

LTL

SEK

CYP

LVL

GBP

CZK

MTL

DKK

PLN

EEK

SIT

HUF

SKK

1.10Ziemniaki młode------
0701 90 50------
--
1.30Cebula (inna niż do sadzenia) 34,91 20,00 1.015,08 260,38 546,30 8.565,35
0703 10 19 120,55 24,30 14,99 135,56 8.360,75 1.338,89
325,77 23,62
1.40 Czosnek 141,50 81,07 4.113,911.055,24 2 214,04 34.713,49
0703 20 00 488,58 98,49 60,75 549,41 33.884,28 5.426,21
1.320,29 95,73
1.50Pory 62,17 35,62 1.807,47 463,63 972,75 15.251,54
ex 0703 90 00 214,66 43,27 26,69 241,39 14.887,23 2.384,03
580,08 42,06
1.60Kalafior

0704 10 00

------
1.80Kapusta biała i czerwona 53,56 30,68 1.557,15 399,42 838,03 13.139,34
0704 90 10 184,93 37,28 22,99 207,96 12.825,48 2.053,87
499,74 36,23
1.90Brokuly lub kalarepa (Brassica oleracea. var. italica)------
ex 0704 90 90------
--
1.100Kapusta pekińska 104,01 59,59 3.023,88 775,64 1.627,40 25.515,73
ex 0704 90 90 359,13 72,39 44,65 403,84 24.906,23 3.988,47
970,47 70,36
1.110Salata glowiasta

0705 11 00

------
1.130Marchew 30,30 17,36 880,91 225,96 474,09 7.433,20
ex 0706 10 00 104,62 21,09 13,01 117,65 7.255,64 1.161,91
282,71 20,50
1.140Rzodkiewka 52,35 29,99 1.521,97 390,39 819,10 12.842,50
ex 0706 90 90 180,75 36,44 22,47 203,26 12.535,73 2.007,47
488,45 35,41
1.160Groch (Pisum sativum) 483,18 276,8114.047,413.603,24 7.560,08118.533,01
0708 10 00 1.668,31 336,29 207,431.876,03 115.701,59 18.528,39
4.508,28 326,87
1.170Fasola
1.170.1- Fasola (Vigna spp.,

Phaseolus spp.)

149,26 85,51 4.339,481.113,10 2.335,44 36.616,86
ex 0708 20 00 515,37 103,89 64,08 579,54 35.742,18 5.723,73
1.392,69 100,98
1.170.2- Fasola (Phaseolus ssp.,

vulgaris var. Compressus

Savi)

151,09 86,56 4.392,641.126,74 2.364,04 37.065,40
ex 0708 20 00 521,68 105,16 64,86 586,64 36.180,01 5.793,85
1.409,75 102,21
1.180Bób

ex 0708 90 00

------
1.190Karczochy

0709 10 00

------
1.200Szparagi
1.200.1- zielone 259,94 148,92 7.557,181.938,46 4.067,15 63.768,01
ex 0709 20 00 897,51 180,92 111,591.009,26 62.244,78 9.967,85
2.425,35 175,85
1.200.2- pozostałe 408,63 234,1011.880,043.047,30 6.393,64100.244,57
ex 0709 20 00 1.410,91 284,40 175,421.586,58 97.850,01 15.669,65
3.812,70 276,44
1.210Oberzyny (baklazany) 100,36 57,50 2.917,78 748,43 1.570,30 24.620,41
0709 30 00 346,52 69,85 43,08 389,67 24.032,30 3.848,52
936,41 67,89
1.220Seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce) 138,52 79,36 4.027,191.033,00 2.167,37 33.981,73
ex 0709 40 00 478,28 96,41 59,47 537,83 33.170,00 5.311,83
1.292,46 93,71
1.230Pieprznik jadalny 334,34 191,54 9.720,272.493,31 5.231,28 82.020,29
0709 59 10 1.154,41 232,70 143,531.298,14 80.061,06 12.820,94
3.119,56 226,18
1.240Papryka słodka 109,45 62,71 3.182,11 816,23 1.712,56 26.850,84
0709 60 10 377,92 76,18 46,99 424,97 26.209,45 4 197,17
1.021,24 74,04
1.250 Koper 0709 90 50------
1.270Słodkie ziemniaki, całe, świeże (przeznaczone do spożycia przez ludzi) 123,16 70,56 3.580,69 918,47 1.927,06 30.214,08
0714 20 10 425,25 85,72 52,87 478,20 29.492,35 4.722,89
1.149,16 83,32
2.10Kasztany (Castanea spp.), świeze

ex 0802 40 00

------
2.30Ananas, świeży 88,92 50,94 2.585,25 663,13 1.391,34 21.814,49
ex 0804 30 00 307,03 61,89 38,17 345,26 21.293,41 3.409,91
829,69 60,16
2.40Awokado, świeże 145,88 83,58 4.241,261.087,91 2.282,58 35.788,07
ex 0804 40 00 503,71 101,53 62,63 566,42 34.933,19 5.594,18
1.361,16 98,69
2.50Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

------
2.60Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1- Krwiste i półkrwiste 55,08 31,56 1.601,34 410,75 861,81 13.512,23
ex 0805 10 20 190,18 38,34 23,65 213,86 13.189,46 2.112,15
513,92 37,26
2.60.2- Nawele, Naweliny,

Nawelaty, Salustiany,

Vernasy, Valencjany,

Maltańskie, Szamutiasy,

Ovalisy, Trovita i

Hamliny

62,42 35,76 1.814,70 465,48 976,64 15.312,60
ex 0805 10 20 215,52 43,44 26,80 242,35 14.946,83 2.393,58
582,40 42,23
2.60.3- Pozostałe 43,31 24,81 1.259,15 322,98 677,65 10.624,81
ex 0805 10 20 149,54 30,14 18,59 168,16 10.371,01 1.660,81
404,10 29,30
2.70Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1- Klementynki 86,87 49,77 2 525,45 647,79 1.359,15 21.309,92
ex 0805 20 10 299,93 60,46 37,29 337,2720.800,88 3.331,04
810,50 58,76
2.70.2- Monrealesy i satsumas 83,17 47,65 2.418,00 620,23 1.301,33 20.403,26
ex 0805 20 30 287,17 57,89 35,70 322,92 19.915,89 3 189,32
776,02 56,26
2.70.3- Mandarynki i wilkingi 82,93 47,51 2.411,02 618,44 1.297,57 20.344,39
ex 0805 20 50 286,34 57,72 35,60 321,99 19.858,42 3 180,12
773,78 56,10
2.70.4- Tangeryny i pozostałe 57,55 32,97 1.673,17 429,18 900,47 14.118,29
ex 0805 20 70 198,71 40,06 24,71 223,45 13.781,04 2.206,89
ex 0805 20 90 536,97 38,93
2.85Limy (Citrus aurantifolia), świeże 63,71 36,50 1.852,16 475,09 996,80 15.628,67
0805 50 90 219,97 44,34 27,35 247,36 15.255,35 2.442,98
594,42 43,10
2.90Grejpfruty, świeże
2.90.1- białe 35,01 20,06 1.017,90 261,10 547,81 8.589,07
ex 0805 40 00 120,89 24,37 15,03 135,94 8.383,90 1.342,59
326,68 23,69
2.90.2- różowe 64,13 36,74 1.864,47 478,25 1.003,42 15.732,49
ex 0805 40 00 221,43 44,63 27,53 249,00 15.356,69 2.459,21
598,37 43,38
2.100Winogrona stołowe------
0806 10 10------
--
2.110Arbuzy 52,96 30,34 1.539,71 394,94 828,64 12.992,15
0807 11 00 182,86 36,86 22,74 205,63 12.681,80 2.030,86
494,14 35,83
2.120Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1- Amarillo, cuper, honey

dew (w tym cantalene),

onteniente, piel de sapo

(w tym verde liso),

rochet, tendral, futuro

59,25 33,94 1.722,58 441,85 927,06 14.535,21
ex 0807 19 00 204,58 41,24 25,44 230,05 14.188,012.272,06
552,83 40,08
2.120.2- Pozostałe 118,65 67,97 3.449,46 884,81 1.856,44 29.106,78
ex 0807 19 00 409,67 82,58 50,94 460,68 28.411,50 4 549,80
1.107,05 80,27
2.140Gruszki
2.140.1- Gruszki - Nashi (Pyrus

pyrifolia), Pears - Ya

(Pyrus bretscheideri)

------
ex 0808 20 50------
--
2.140.2- Pozostałe------
ex 0808 20 50------
--
2.150Morele 116,20 66,57 3 378,28 866,55 1.818,13 28.506,18
0809 10 00 401,22 80,88 49,88 451,17 27.825,25 4.455,92
1.084,20 78,61
2.160Wiśnie i czereśnie 473,31 271,1613.760,543.529,66 7.405,69116.112,41
0809 20 95 1.634,24 329,42 203,191.837,72 113.338,81 18.150,02
0809 20 05 4.416,22 320,19
2.170Brzoskwinie 100,40 57,52 2 918,93 748,72 1.570,92 24.630,13
0809 30 90 346,66 69,88 43,10 389,82 24.041,78 3.850,04
936,78 67,92
2.180Nektaryny 100,40 57,52 2.918,93 748,72 1.570,92 24.630,13
ex 0809 30 10 346,66 69,88 43,10 389,82 24.041,78 3.850,04
936,78 67,92
2.190Śliwki 63,90 36,61 1.857,76 476,53 999,82 15.675,95
0809 40 05 220,63 44,47 27,43 248,10 15.301,49 2.450,37
596,22 43,23
2.200Truskawki i poziomki 281,43 161,23 8.182,012.098,74 4.403,42 69.040,41
0810 10 00 971,72 195,88 120,821.092,71 67.391,23 10.792,00
2.625,88 190,39
2.205Maliny 304,95 174,71 8.865,812.274,13 4.771,43 74.810,33
0810 20 10 1.052,93 212,25 130,921.184,03 73.023,33 11.693,92
2.845,34 206,30
2.210Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus 1.455,44 833,8242.314,0110.853,80 22.772,69357.048,54
0810 40 30 5.025,341.012,99 624,825.651,04 348.519,66 55.811,76
13.579,98 984,61
2.220Owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch.) 143,08 81,97 4.159,751.067,00 2.238,71 35.100,24
0810 50 00 494,02 99,58 61,42 555,53 34.261,79 5.486,67
1.335,00 96,79
2.230Granaty 261,02 149,54 7.588,631.946,53 4.084,08 64.033,43
ex 0810 90 95 901,25 181,67 112,061.013,46 62.503,85 10.009,33
2.435,45 176,58
2.240Khakis (w tym owoce sharon) 315,74 180,89 9.179,642.354,63 4.940,33 77.458,44
ex 0810 90 95 1.090,20 219,76 135,551.225,94 75.608,18 12.107,85
2.946,05 213,60
2.250Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

------

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.