Dyrektywa 86/362/EWG

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1986.221.37

Akt utracił moc
Wersja od: 14 marca 2008 r.

DYREKTYWA RADY
z dnia 24 lipca 1986 r.
w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni

(86/362/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 7 sierpnia 1986 r.)

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43 i 100,

uwzględniając wniosek Komisji(1),

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),

uwzględniając opinię Komitetu Społeczno-Ekonomicznego(3),

a także mając na uwadze, co następuje:

produkcja roślinna odgrywa bardzo ważną rolę we Wspólnocie;

na plony z tej produkcji ciągle oddziałują różne organizmy szkodliwe, w tym chwasty;

ochrona roślin i produktów roślinnych jest absolutnie niezbędna, nie tylko w celu zapobiegania spadkowi plonów lub uszkodzeniom zebranych plonów, lecz także celem zwiększenia wydajności rolnictwa;

jedną z najważniejszych metod ochrony roślin i produktów roślinnych przed organizmami szkodliwymi jest stosowanie chemicznych pestycydów;

pestycydy te cechuje korzystny wpływ na wielkość produkcji roślinnej, jednakże z uwagi na ich toksyczność mogą one wykazywać niekorzystne działania uboczne;

duża liczba tych pestycydów oraz ich metabolity lub produkty rozkładu mogą wywierać szkodliwy wpływ na konsumentów produktów roślinnych;

pestycydy te oraz substancje im towarzyszące mogą stanowić zagrożenie dla środowiska;

niektóre Państwa Członkowskie w celu uporządkowania zagadnień związanych z tymi zagrożeniami ustaliły maksymalny poziom dla niektórych pozostałości pestycydów w ziarnie i w słomie zbóż;

różnice jakie istnieją między Państwami Członkowskimi w stosunku do dopuszczalnych maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów mogą sprzyjać powstawaniu ograniczeń w handlu, co będzie przeszkadzać swobodnemu przepływowi towarów we Wspólnocie;

z tego powodu w fazie początkowej powinny być ustalone maksymalne poziomy pozostałości niektórych substancji biologicznie czynnych w zbożach przestrzegane przy wprowadzaniu tych produktów do obrotu;

ponadto przestrzeganie maksymalnych poziomów pozostałości zapewni swobodny obieg zbóż i właściwą ochronę zdrowia konsumentów;

jednocześnie należy umożliwić Państwom Członkowskim autoryzowanie monitorowania poziomów pozostałości pestycydów w zbożach produkowanych i konsumowanych na ich terytoriach poprzez system pomiarów odpowiednich środków, tak aby uzyskać stopień zabezpieczenia równoważny z tym, który jest rezultatem ustanowionych norm;

w wyjątkowych wypadkach, szczególnie gdy chodzi o ulatniające się płyny lub fumiganty, należy upoważnić Państwa Członkowskie do dopuszczenia wyższych maksymalnych norm od ustanowionych dla produktów nie przeznaczonych do natychmiastowego spożycia, pod warunkiem że sprawdzi się, czy produkty te są rzeczywiście niedostępne dla użytkownika lub konsumenta, dopóki zawarte w nich pozostałości przekraczają dopuszczalny maksymalny poziom;

nie jest konieczne stosowanie niniejszej dyrektywy w stosunku do produktów przeznaczonych na wywóz do państw trzecich do produkcji artykułów innych niż środki spożywcze lub z przeznaczeniem do siewu;

Państwom Członkowskim powinno się zezwalać na okresowe zmniejszanie ustanowionych norm, o ile okaże się, że są one niebezpieczne dla zdrowia ludzi lub zwierząt;

jest właściwym w takim przypadku ustanowić ścisłą współpracę między Państwami Członkowskimi a Komisją w ramach Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin;

w celu zagwarantowania zgodności z niniejszą dyrektywą, gdy dane produkty są wprowadzane do obrotu, Państwa Członkowskie muszą przewidzieć odpowiednie środki kontroli;

przyjęte w Wspólnocie metody pobierania próbek i analizy pozostałości powinny być tak opisane, aby mogły być uznane jako zalecane do stosowania;

metody pobierania próbek i analizy należą do zagadnień technicznych i naukowych, które powinny być ustalone w drodze ścisłej współpracy między Państwami Członkowskimi a Komisją w ramach Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin;

Państwa Członkowskie powinny sporządzać roczne sprawozdania dla Komisji o rezultatach ich środków kontroli w sposób umożliwiający zebranie informacji dotyczących poziomu pozostałości pestycydów w zbożu ze wszystkich państw Wspólnoty;

Rada powinna ponownie rozpatrzyć niniejszą dyrektywę przed dniem 30 czerwca 1991 r. w celu osiągnięcia we Wspólnocie jednolitego systemu,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1 1
1.
Niniejsza dyrektywa stosuje się do produktów wyszczególnionych w załączniku I, produktów otrzymanych z nich po wysuszeniu lub przetworzeniu oraz do wieloskładnikowych środków spożywczych, których są częścią, o ile mogą zawierać pozostałości pestycydu.
2.
Niniejszą dyrektywę stosuje się bez uszczerbku dla:

a) dyrektywy Rady 74/63/EWG z dnia 17 grudnia 1973 r. w sprawie ustalenia maksymalnych dopuszczalnych poziomów niepożądanych substancji oraz produktów w paszach(4);

b) dyrektywy Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r dotyczącej ustalenia maksymalnych poziomów pozostałości pestycydu w i na owocach i warzywach1(5);

c) dyrektywy Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w i na niektórych produktach pochodzenia roślinnego, łącznie z owocami i warzywami(6);

d) dyrektywy Komisji 91/321/EWG z dnia 14 maja 1991 r. w sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych(7) oraz dyrektywy Komisji 96/5/WE z dnia 16 lutego 1996 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zboża oraz odżywek dla niemowląt i małych dzieci(8). Jednakże do czasu ustalenia maksymalnych poziomów, zgodnie z art. 6 dyrektywy 91/321/EWG lub art. 6 dyrektywy 96/5/WE, do danych produktów stosuje się przepisy art. 5a ust. 1 i ust. 3-6 niniejszej dyrektywy.

3.
Niniejsza dyrektywa stosuje się także do produktów określonych w ust. 1 przeznaczonych do wywozu do państw trzecich. Jednakże maksymalne poziomy pozostałości pestycydu ustalone zgodnie z niniejszą dyrektywą nie mają zastosowania w przypadku produktów poddanych obróbce przed wywozem, jeśli można należycie udowodnić, że:

a) państwo trzecie przeznaczenia wymaga poddania produktu szczególnej obróbce dla zapobieżenia wprowadzeniu organizmu szkodliwego na swoje terytorium;

albo

b) taka obróbka jest konieczna dla ochrony produktów przed szkodliwymi organizmami podczas transportu do państwa trzeciego przeznaczenia oraz w trakcie jego składowania.

4.
Niniejsza dyrektywa nie stosuje się do produktów określonych w art. 1, jeśli można należycie udowodnić, że są przeznaczone do:

a) produkcji wyrobów innych niż środki spożywcze lub pasza dla zwierząt; lub

b) do siewu lub sadzenia.

Artykuł  2
1. 2
Dla celów niniejszej dyrektywy przez "pozostałości pestycydów" rozumie się pozostałości pestycydów i ich metabolitów oraz produktów ich rozkładu dla produktów, które występują w produktach określonych w art. 1.
2.
Dla celów niniejszej dyrektywy przez "wprowadzenie do obrotu" rozumie się wszelkie formy dostawy odpłatnej bądź bezpłatnej produktów określonych w art. 1.
Artykuł  3
1.
Państwa Członkowskie zapewnią, aby produkty określone w art. 1 od momentu wprowadzenia ich do obrotu nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia człowieka z powodu zawartości pozostałości pestycydów.
2.
Państwa Członkowskie nie mogą zabraniać lub utrudniać wprowadzenia do obrotu na ich obszarze produktów wymienionych w art. 1 na podstawie tego, że zawierają one pozostałości pestycydów, o ile ilość tych pozostałości nie przekracza maksymalnych poziomów wyszczególnionych w załączniku II.
Artykuł  4 3
1.
Niezależnie od przepisów art. 6, produkty określone w art. 1 nie zawierają, od czasu wprowadzenia ich do obrotu, poziomów pozostałości pestycydu wyższych niż wyszczególnione w wykazie określonym w załączniku II.

Wykaz rozpatrywanych pozostałości pestycydu oraz ich maksymalnych poziomów jest ustalony w załączniku II, zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 12, z uwzględnieniem aktualnego poziomu wiedzy naukowo-technicznej.

2.
W przypadku produktów suszonych i przetworzonych, dla których nie ustalono bezpośrednio maksymalnych poziomów w załączniku II, maksymalne poziomy pozostałości mające zastosowanie są ustanowione w załączniku II z uwzględnieniem, odpowiednio, zagęszczenia wynikającego z procesu suszenia albo zagęszczenia lub rozcieńczenia spowodowanego przetwarzaniem. Współczynnik zagęszczenia lub rozcieńczenia obejmujący zagęszczenie i/lub rozcieńczenie spowodowane procesami suszenia lub przetwarzania można wyznaczyć dla niektórych produktów suszonych lub przetworzonych zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 12.
3.
W przypadku wieloskładnikowych środków spożywczych, które zawierają mieszaninę składników, dla których nie ustalono maksymalnych poziomów pozostałości, maksymalne poziomy pozostałości mające zastosowanie nie mogą przekroczyć poziomów ustanowionych w załączniku II, przy uwzględnieniu względnych stężeń składników w mieszaninie a także przepisów ust. 2.
4.
Państwa Członkowskie zapewniają, przynajmniej poprzez kontrolne pobieranie próbek, zgodność z maksymalnymi poziomami określonymi w ust. 1. Konieczne inspekcje oraz monitorowanie są wykonywane zgodnie z dyrektywą Rady 89/397/EWG z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie urzędowych kontroli środków spożywczych(9), z wyjątkiem art. 14 powyższej dyrektywy, oraz zgodnie z dyrektywą Rady 93/99/EWG z dnia 29 października 1993 r. w sprawie dodatkowych środków dotyczących urzędowej kontroli środków spożywczych(10), z wyjątkiem art. 5, 6 i 8 powyższej dyrektywy.
Artykuł  5 4

Jeżeli dla produktu należącego do grupy określonej w załączniku I Komisja ustala tymczasowy maksymalny poziom pozostałości obowiązujący w całej Wspólnocie, zgodnie z przepisami art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzania na rynek środków ochrony roślin(11), poziom zostanie podany w załączniku II, wraz z odniesieniem do niniejszej procedury.

Artykuł  5a 5
1.
Do celów niniejszego artykułu Państwo Członkowskie pochodzenia oznacza Państwo Członkowskie, na którego terytorium produkt wyszczególniony w art. 1 ust. 1 albo został legalnie wyprodukowany i sprzedawany, albo wprowadzony do swobodnego obrotu, a Państwo Członkowskie przeznaczenia oznacza Państwo Członkowskie, na którego terytorium dany produkt jest sprowadzany i wprowadzany do obrotu dla działań innych niż tranzyt do innego Państwa Członkowskiego lub państwa trzeciego.
2.
Państwa Członkowskie wprowadzają środki ustanawiające, stałe lub czasowe, maksymalne poziomy pozostałości dla produktów określonych w art. 1 ust. 1, przywiezionych na ich terytoria z Państwa Członkowskiego pochodzenia, z uwzględnieniem dobrych warunków prowadzenia działalności rolniczej w Państwie Członkowskim pochodzenia oraz bez wpływu na warunki konieczne dla ochrony zdrowia konsumentów, gdy dla powyższych produktów nie zostały ustalone maksymalne poziomy pozostałości, zgodnie z przepisami art. 4 ust. 1 lub art. 5.
3.
W przypadku gdy:

– nie zostały ustalone maksymalne poziomy pozostałości dla produktu określonego w art. 1 ust. 1, zgodnie z art. 4 ust. 1 lub art. 5, oraz

– taki produkt, który spełnia wymogi maksymalnych poziomów pozostałości stosowanych w Państwie Członkowskim jego pochodzenia, podlega w Państwie Członkowskim przeznaczenia takim środkom, których wynikiem jest zakaz lub ograniczenie wprowadzenia tego produktu do obrotu z powodu przekroczenia przez produkt maksymalnych poziomów pozostałości przyjętych w Państwie Członkowskim przeznaczenia, oraz

– Państwo Członkowskie przeznaczenia wprowadziło nowe maksymalne poziomy pozostałości lub też zmieniło te poziomy w swoim ustawodawstwie, lub też wprowadziło zmiany w swoich kontrolach, które są nieproporcjonalne i/lub dyskryminujące w porównaniu do jego własnej produkcji, lub gdy maksymalny poziom pozostałości stosowany przez Państwo Członkowskie przeznaczenia różni się w istotny sposób od odpowiadających poziomów ustanowionych w pozostałych Państwach Członkowskich, lub gdy maksymalny poziom pozostałości stosowany przez Państwo Członkowskie przeznaczenia reprezentuje nieproporcjonalny poziom ochrony w porównaniu z poziomem ochrony stosowanym przez Państwo Członkowskie do pestycydów niosących podobny poziom zagrożenia lub w stosunku do podobnych produktów rolnych lub środków spożywczych,

stosuje się następujące przepisy wyjątkowe:

a) Państwo Członkowskie przeznaczenia powiadamia o zastosowanych środkach pozostałe zainteresowane Państwa Członkowskie oraz Komisję w terminie 20 dni od ich zastosowania. To powiadomienie dokumentuje dany stan faktyczny;

b) na podstawie powiadomienia, określonego w lit. a), oba zainteresowane Państwa Członkowskie kontaktują się niezwłocznie w celu zlikwidowania, w każdym przypadku, zakazujących lub ograniczających skutków środków przyjętych przez Państwo Członkowskie przeznaczenia poprzez zastosowanie uzgodnionych między nimi środków; Państwa Członkowskie przedkładają sobie wzajemnie wszelkie potrzebne informacje.

W okresie trzech miesięcy od powiadomienia, określonego w lit. a), zainteresowane Państwa Członkowskie powiadamiają Komisję o wyniku powyższych kontaktów, w szczególności o środkach, które zamierzają zastosować, włączając ustalone maksymalne poziomy stężenia pozostałości pestycydu. Państwo Członkowskie pochodzenia powiadamia inne Państwa Członkowskie o wyniku powyższych kontaktów;

c) Komisja niezwłocznie powiadomi o sprawie Stały Komitet ds. Zdrowia Roślin, oraz, jeśli to jest możliwe, przedkłada propozycję ustalenia w załączniku II tymczasowego poziomu maksymalnego stężenia pozostałości podjętą zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 12.

W swoim wniosku Komisja uwzględnia aktualny poziom wiedzy naukowej i technicznej w danej kwestii, w szczególności dane dostarczone przez Państwa Członkowskie ze szczególnym uwzględnieniem oceny toksykologicznej i szacunkowym poziomem dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI), dobrych warunków prowadzenia działalności rolniczej oraz dane z testów stosowanych przez Państwo Członkowskie pochodzenia do ustalania maksymalnego poziomu pozostałości, wraz z przyczynami, dla których Państwo Członkowskie przeznaczenia zdecydowało się na podjęcie rozpatrywanych środków.

Okres ważności tymczasowego maksymalnego poziomu jest ustanawiany w przyjętym akcie prawnym i nie może przekraczać czterech lat. Ten okres można wiązać z dostawą przez Państwo Członkowskie pochodzenia i/lub pozostałe zainteresowane Państwa Członkowskie wyników testów wymaganych przez Komisję dla ustalenia maksymalnego poziomu pozostałości, zgodnie z art. 4 ust. 1. Na żądanie Komisja i Państwa Członkowskie są informowane o programie wyznaczonych testów.

4.
Wszelkie środki przewidziane w ust. 2 i 3 podejmowane są przez Państwo Członkowskie w poszanowaniu jego zobowiązań wynikających z Traktatu, w szczególności jego art. 30 i 36.
5.
Dyrektywa Rady 83/189/EWG z dnia 28 marca 1983 r ustanawiająca procedurę udzielania informacji w zakresie norm i przepisów technicznych(12) nie dotyczy środków przyjętych i ogłoszonych przez Państwa Członkowskie zgodnie z ust. 3 niniejszego artykułu.
6.
Szczegółowe środki wprowadzające procedurę wymienioną w niniejszym artykule można zastosować zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 11a.
Artykuł  6

Państwa Członkowskie mogą dopuścić obecność większych ilości pestycydów w produktach wymienionych w art. 1 od tych, które wymienione są w załączniku II część B, z zastrzeżeniem, że produkty te nie są przeznaczone do bezpośredniego spożycia i że właściwy system kontroli zapewni, że nie są one dostępne dla użytkownika lub konsumenta, o ile podlegają tego typu bezpośrednim dostawom, dopóki pozostałości przekraczają maksymalne poziomy określone w części B. Państwa Członkowskie poinformują inne Państwa Członkowskie i Komisję o podjętych środkach. Środki te powinny być stosowane do wszystkich produktów, niezależnie od źródła ich pochodzenia.

Artykuł 7 6
1.
Państwa Członkowskie wyznaczają odpowiednie władze odpowiedzialne za przeprowadzenie monitorowania określonego w art. 4 ust. 4.
2.
a) 7 Do dnia 30 września każdego roku Państwa Członkowskie przesyłają Komisji swoje krajowe programy monitorowania na następny rok kalendarzowy. Programy te określają co najmniej:

– produkty, które będą poddane inspekcji oraz liczbę inspekcji przewidzianych do wykonania,

– pozostałości pestycydu, które będą kontrolowane,

– kryteria zastosowane przy sporządzaniu tych programów.

b) 8 Do dnia 31 grudnia każdego roku Komisja przedkłada Stałemu Komitetowi ds. Zdrowia Roślin projekt zaleceń ustalających skoordynowany wspólnotowy program monitorowania określający pobieranie szczególnych próbek, które mają być włączone do krajowych programów monitorowania. Zalecenie zostaje przyjęte zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 11b. Podstawowym celem wspólnotowego programu monitorowania jest optymalne wykorzystanie na poziomie wspólnotowym pobierania próbek zbóż, wymienionych w grupach wyszczególnionych w załączniku I, wyprodukowanych we Wspólnocie lub przywiezionych do Wspólnoty, po zidentyfikowaniu problemu, dla zapewnienia zgodności z maksymalnymi poziomami pozostałości pestycydu ustanowionymi w załączniku II.

3. 9
Do dnia 31 sierpnia każdego roku Państwa Członkowskie wysyłają Komisji oraz pozostałym Państwom Członkowskimi wyniki analiz próbek pobranych w poprzednim roku w ramach krajowych programów monitorowania oraz w ramach skoordynowanego wspólnotowego programu monitorowania. Komisja porównuje i gromadzi powyższe dane oraz wyniki testów przeprowadzonych zgodnie z dyrektywami 86/363/EWG(13) i 90/642/EWG oraz analizuje:

– przypadki przekroczenia maksymalnych poziomów pozostałości, oraz

– średnie poziomy aktualnych pozostałości pestycydu oraz ich względne wartości odnoszące się do ustalonych maksymalnych poziomów pozostałości.

W czasie przygotowywania skoordynowanego programu monitorowania Komisja powinna stopniowo dążyć do stworzenia systemu, który umożliwiłby ocenę rzeczywistego narażenia na pestycydy w diecie.

Do dnia 31 grudnia każdego roku Komisja przesyła te informacje Państwom Członkowskim w ramach Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin, w celu przeglądu i przyjęcia wszelkich niezbędnych środków, takich jak:

– wszelkie działania, które mają być podjęte na poziomie wspólnotowym w przypadku doniesień o przekroczeniu maksymalnych poziomów,

– celowość opublikowania zgromadzonej i zinterpretowanej informacji.

4.
Zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 11a można przyjąć, co następuje:

a) zmiany do ust. 2 i 3 niniejszego artykułu w zakresie, w jakim zmiany te odnoszą się do danych przeznaczonych do powiadamiania;

b) szczegółowe przepisy wykonawcze konieczne do sprawnego funkcjonowania przepisów ust. 2 i 3.

5.
Nie później niż do dnia 31 grudnia 1999 r. Komisja przekazuje Radzie sprawozdanie o stosowaniu niniejszego artykułu, w razie potrzeby wraz z odpowiednimi propozycjami.
Artykuł  8
1. 10
Metody pobierania próbek i analizy niezbędne do prowadzenia kontroli, monitoringu i innych środków działania przewidziane w art. 4 i, stosownie do danego przypadku, z art. 5, będą ustalone zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 11a. Istnienie metod analitycznych uznanych przez Wspólnotę i używanych w sprawach spornych nie powinno wykluczać stosowania przez Państwa Członkowskie innych naukowo ważnych metod, pozwalających osiągnąć porównywalne wyniki.
2.
Państwa Członkowskie poinformują inne Państwa Członkowskie i Komisję o innych metodach stosowanych zgodnie z ust. 1.
Artykuł  9 11
1.
Jeżeli Państwo Członkowskie, w wyniku otrzymania nowych informacji lub zmiany oceny posiadanych informacji, uznaje, że maksymalny poziom ustalony w załączniku II zagraża zdrowiu ludzi lub zwierząt, a sytuacja wymaga podjęcia szybkich działań, to Państwo Członkowskie może okresowo obniżyć poziom na swoim terytorium. W takim przypadku powiadamia ono niezwłocznie inne Państwa Członkowskie oraz Komisję o przedsięwziętych środkach, załączając uzasadnienie tych działań.
2.
Komisja szybko bada podane przez Państwo Członkowskie przyczyny określone w ust. 1 i zasięga opinii Państw Członkowskich w ramach Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin, zwanego dalej »Komitetem«; Komitet niezwłocznie wyraża swoją opinię i podejmuje właściwe środki. Komisją niezwłocznie powiadamia Radę i Państwa Członkowskie o wszelkich podjętych środkach. Każde Państwo Członkowskie może zwrócić się do Rady w sprawie środków podjętych przez Komisję w ciągu 15 dni od takiego powiadomienia. Rada, stanowiąc większością kwalifikowaną, może podjąć odmienną decyzję w ciągu 15 dni od daty, kiedy sprawa została jej przedstawiona.
3.
Jeżeli Komisja uzna, że należy dokonać zmiany maksymalnych poziomów ustanowionych w załączniku II dla rozwiązania problemów wymienionych w ust. 1 oraz dla zagwarantowania ochrony zdrowia publicznego, w celu przyjęcia powyższych poprawek wszczyna procedurę ustanowioną w art. 13. W takim przypadku Państwo Członkowskie, które podjęło środki wymienione w ust. 1, może utrzymać je do czasu, gdy Rada lub Komisja podejmie decyzję zgodnie z przedstawioną procedurą.
Artykuł  10 12

Bez uszczerbku dla zmian dokonanych w załącznikach zgodnie z art. 5, 5a ust. 3 i art. 9, zmiany w załącznikach przyjmowane są zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 12, z uwzględnieniem obecnej wiedzy naukowo-technicznej. W szczególności przy ustalaniu maksymalnych poziomów pozostałości należy uwzględnić rzeczywiste ryzyko spożycia z pokarmem w diecie oraz liczbę i jakość dostępnych danych.

Artykuł  11 13

(skreślony)

Artykuł  11a 14
1.
Komisję wspomaga Komitet.
2.
W przypadku odniesienia do niniejszego artykułu stosuje się art. 5 i 7 decyzji 1999/468/WE(14).

Okres ustanowiony w art. 5 ust. 6 decyzji 1999/468/WE ustala się na trzy miesiące.

3.
Komitet uchwala swój regulamin wewnętrzny.
Artykuł  11b 15
1.
Komisję wspomaga komitet.
2.
W przypadku odniesienia do niniejszego artykułu stosuje się art. 5 i 7 decyzji 1999/468/WE.

Okres ustanowiony w art. 5 ust. 6 decyzji 1999/468/WE ustala się na piętnaście dni.

3.
Komitet uchwala swój regulamin wewnętrzny.
Artykuł  12 16
1.
Komisję wspomaga Stały Komitet ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt ustanowiony na mocy art. 58 rozporządzenia (WE) nr 178/2002(15).
2.
W przypadku odniesienia do niniejszego artykułu stosuje się art. 5 i 7 decyzji 1999/468/WE.

Okres ustanowiony w art. 5 ust. 6 decyzji 1999/468/WE ustala się na trzy miesiące.

3.
Komitet uchwala swój regulamin wewnętrzny.
Artykuł  13
1.
W przypadkach gdy ma być stosowana procedura ustalona w niniejszym artykule, przewodniczący niezwłocznie przedstawia dane zagadnienie na forum Komitetu, czyniąc to albo z własnej inicjatywy, albo też na wniosek Państwa Członkowskiego.
2. 17
Przedstawiciel Komisji przedłoży Komitetowi projekt środków, które należy podjąć. Komitet wyda swoja opinię w sprawie projektu w czasie ustalonym przez przewodniczącego, w zależności od pilności sprawy. Opinia zostanie wydana większością głosów określoną w art. 148 ust. 2 Traktatu, w przypadku decyzji, która na wniosek Komisji ma zostać podjęta przez Radę. Głosy przedstawicieli Państw Członkowskich w Komitecie będą ważone w sposób określony w tym artykule. Przewodniczący nie bierze udziału w głosowaniu.
3. 18
Jeśli podjęte środki są zgodne z opinią Komitetu, Komisja przyjmuje je niezwłocznie. Jeśli przewidywane środki nie są zgodne z opinią Komitetu lub jeżeli opinia nie została wydana, Komisja niezwłocznie przedkłada Radzie propozycję dotyczącą środków, które mają być podjęte. Rada przyjmuje środki kwalifikowaną większością głosów.

Jeśli Rada nie przyjęła żadnych środków w terminie 15 dni od dnia, w którym dana sprawa została jej przedstawiona, Komisja przyjmuje proponowane środki, chyba że Rada zagłosowała zwykłą większością głosów przeciwko tym środkom.

Artykuł  14 19

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do zapewnienia, aby zmiany wprowadzone do załącznika II wynikające z decyzji określonych w art. 4 ust. 1 i 2, art. 5, art. 5a ust. 3, art. 9 ust. 3 i art. 10 mogły być stosowane na ich terytorium w okresie co najwyżej ośmiu miesięcy od ich przyjęcia, a w okresie krótszym, jeśli wymaga tego ochrona zdrowia ludzkiego.

W celu ochrony uzasadnionych oczekiwań, wspólnotowe akty prawne wykonawcze mogą wprowadzić okresy przejściowe dla stosowania niektórych maksymalnych poziomów pozostałości pestycydu, co umożliwi normalny obrót zebranymi produktami.

Artykuł  15

W celu poprawy wspólnotowego systemu wprowadzonego niniejszą dyrektywą Rada na podstawie sprawozdania Komisji, dołączając, o ile jest to właściwe, odpowiednie propozycje, bada ponownie niniejszą dyrektywę najpóźniej w dniu 30 czerwca 1991 r.

Artykuł 16

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne, niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej w dniu 30 czerwca 1988 r.

Państwa Członkowskie przekażą Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego, przyjętych w dziedzinach objętych niniejszą dyrektywą.

Artykuł  17

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 lipca 1986 r.

W imieniu Rady
A. CLARK
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. C 56 z 6.03.1980, str. 14.

(2) Dz.U. C 28 z 9.02.1981, str. 64.

(3) Dz.U. C 300 z 18.11.1980, str. 29.

(4) Dz.U. L 38 z 11.2.1974, str. 31. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/25/WE (Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 35).

(5) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/32/WE (Dz.U. L 144 z 18.6.1996, str. 12).

(6) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/32/WE (Dz.U. L 144 z 18.6.1996, str. 12).

(7) Dz.U. L 175 z 4.7.1991, str. 35. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/4/WE (Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 12).

(8) Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 17.

(9) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 23.

(10) Dz.U. L 290 z 24.11.1993, str. 14.

(11) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/32/WE (Dz.U. L 144 z 18.6.1996, str. 12).

(12) Dz.U. L 109 z 26.4.1983, str. 8. Dyrektywa ostatnio zmieniona decyzją 96/139/WE (Dz.U. L 32 z 10.2.1996, str. 31).

(13) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/33/WE (Dz.U. L 144 z 18.6.1996, str. 35).

(14) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.

(15) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr I 20

Kod CNWyszczególnienie
ex 1001Pszenica
1002 00 00Żyto
1003 00Jęczmień
1004 00Owies zwyczajny
1005Kukurydza
1006Ryż
1007 00Ziarno sorgo
ex 1008Gryka, proso, inne zboża

ZAŁĄCZNIK  Nr II 21

CZĘŚĆ  A

Pozostałości pestycydówMaksymalne poziomy w mg/kg (ppm)
1. aldryna

2. dieldryna (HEOD)

}sama lub kombinowana, wyrażona jako dieldryna (HEOD) 0,01
3. wszystkie nieorganiczne bromki, w postaci jonów Br 50
4. karbaryl 1: ryż
0,5: inne zboża
5. chlordan (suma izomerów cis- i trans-) 0,02
6. DDT (suma izomerów DDT-, TDB- i DDE- jako DDT) 0,05
7. diazynon 0,05
8. dwubromek etylenu 0,01(1)
9. Dichlorfos 0,01(*)

Zboża

10. endosulfan (suma izomerów alfa i beta i siarczanu

endosulfanu wyrażone jako endosulfanu)

0,2: kukurydza
0,1: inne zboża
11. endryna 0,01
12. heptachlor (suma heptachloru i epoksydu

heptachloru wyrażone jako heptachlor)

0,01
13. heksachlorobenzan (HCB) 0,01
14. heksachlorocyklobenzan (HCH)
14.1. izomer alfa}suma 0,02
14.2. izomer beta
14.3. izomer gamma (lindan) 0,1 (2)
15. malation (suma malatiomu i malaoksonu wyrażone

jako malation)

8
16. fosfamidon 0,05
17. pyretryny (suma pyretryny I i II, cyneryny I i II

i jazmoliny I i II)

3
18. trichlorfon 0,1
19. kaptafol 0,05
20. ACEFAT 0,02(*)
21. Benomyl i karbendazym wyrażone jako karbendazym2 Jęczmień

2 Owies zwyczajny

0,1 Żyto

0,1 Pszenżyto

0,1 Pszenica

0,01(*) Pozostałe zboża

22. Tiofanat metylowy0,3 Jęczmień

0,3 Owies zwyczajny

0,05 Żyto

0,05 Pszenżyto

0,05 Pszenica

0,01(*) Pozostałe zboża

23. CHLOROPIRYFOS0,2: jęczmień

0,05(*): owies, żyto

0,05(*): inne zboża

24. CHLOROPIRYFOS METYLOWY3
25. CHLOROTALONIL0,1: pszenica,

żyto, jęczmień,

owies zwyczajny

i pszenżyto

0,01(*): inne zboża

26. Cypermetryna, włączając inne mieszanki składników,

suma izomerów

2 pszenica,

jęczmień, owies,

ryż, pszenżyto

0,01(*) inne

27. Deltametryna (cis-deltametryna)(a)2

ZBOŻA

28. FENWALERAT I ESFENWALERAT
Suma izomerów RR i SS0,2: jęczmień, owies

zwyczajny

0,05: pszenica, żyto

i pszenżyto

0,02(*): inne zboża

Suma izomerów RS i SR0,05: jęczmień, owies

zwyczajny

0,02(*): inne zboża

29. GLIFOSAT1(p) Kukurydza

10(p) Pszenica

10(p) Żyto

10(p) Pszenżyto

20(p) Jęczmień

20(p) Owies

20(p) Sorgo

0,1(*)(p) Inne zboża

30. IMAZALIL0,02(*)
31. IPRODION0,5(p) owies, jęczmień

i pszenica

3(p) ryż

0,02(*)(p) inne zboża

32. Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2, obejmujące

maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram

i ziram(4),(5)

1 Pszenica, żyto,

pszenżyto,

pszenica orkisz

(ma, mz)

2 Jęczmień, owies

(ma, mz)

0,05(*) Pozostałe zboża

33. Propineb (wyrażony jako propylenodiamina)(6)0,05(*)

ZBOŻA

34. Tiuram (wyrażony jako Tiuram)(6)0,1(*)

ZBOŻA

35. Ziram (wyrażony jako Ziram)(6)0,1(*)

ZBOŻA

36. METAMIDOFOS0,01(*)
37. PERMETRYNA

(suma izomerów)

0,2: kukurydza

2: inne zboża

38. PROCYMIDON0,02(*)
39. WINKLOZOLINA (suma

winchlozoliny i wszystkich

metabolitów zawierających

grupę 3,5- dichloroaniliny,

wyrażona jako winklozolina)

0,05(*)
40. CYFLUTRYNA, łącznie z mieszaniną

izomerów (suma izomerów)

0,05(**): kukurydza

0,02(**): inne zboża

41. Metalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów

składowych, w tym metalaksyl-m (suma izomerów)

0,05(*)(p)

ZBOŻA

42. BENALAKSYL0,05(**)
43. FENARYMOL0,02(*)
44. PROPIKONAZOL0,2(p) jęczmień

0,2(p) owies

0,05(*)(p) inne zboża

45. DAMINOZYD (suma daminozydu oraz

1,1-dimetylohydrazyny, wyrażona

jako daminozyd)

0,02(**)
46. LAMBDA-CYHALOTRYNA0,05: jęczmień

0,02(**): inne zboża

47. ETEFON0,5 jęczmień, żyto

0,2 pszenżyto,

pszenica

0,05(*) pozostałe zboża

48. Karbofuran (suma karbofuranu

i 3-hydroksykarbofuranu, wyrażona jako karbofuran)

0,02(*) zboża
49. KARBOSULFAN0,05(**)
50. BENFURAKARB0,05(*)
51. FURATIOKARB0,05(**)
52. METYDATION0,1 kukurydza, 0,2

sorgo,

0,02(*) inne

53. TIODIKARB METOMYLU0,05(*)
Pozostałość: suma metomylu i tiodikarbu określona

jako metomyl

54. Amitraz, w tym metabolity zawierające

2,4 demetylanilinę określone jako amitraz

0,05(*) zboża
55. PIRIMIFOS-METYL5
56. ALDIKARB0,05(*)
Pozostałość: suma aldikarbu, jego sulfotlenku

i jego sulfonu określona jako aldikarb

57. TIABENDAZOL0,05(*)
58. TRIFORYNA0,1 pszenica, żyto,

pszenżyto,

jęczmień,

owies zwyczajny

0,05(***) pozostałe

zboża

59. ENDOSULFAN

(suma alfa-beta-izomerów i siarczanu endosulfanu

wyrażona jako endu-sulfan)

0,05(*)
60. TLENEK FENBUTATYNY0,05(***)
61. TRIAZOFOS0,02(*)

ZBOŻA

62. DIAZINON0,02(*)
63. MEKARBAM0,05(***) zboża
64. FENTYNA

pozostałość: fentyna wyrażona jako kation

trifyltynowy

0,05(***)
65. FORAT

pozostałość: suma foratu, jego analogu tlenowego

oraz ich sulfotlenków i sulfonów, wyrażona jako

forat

0,05(*)
66. DIKOFOL

pozostałość: suma izomerów P, P' oraz O, P'

0,02(*)
67. CHLORMEKWAT5 owies zwyczajny

2 pszenica, żyto,

pszenżyto,

jęczmień

0,05(*) pozostałe

68. PROPYZAMID0,02(*)(p)

ZBOŻA

Jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sorgo, pszenżyto, pszenica, inne zboża

69. PROPOKSUR0,05(***)
70. DISULFOTON

pozostałość: suma disulfotonu, sulfotlenku

disulfotonu oraz sulfonu disulfotonu, wyrażona

jako disulfoton

0,1 pszenica

0,2 jęczmień, sorgo

0,02(***) pozostałe

71. Azoksystrobina0,3 Pszenica, żyto,

pszenżyto,

jęczmień

0,05(p)(*) Inne zboża

72. Barban0,05(*)
73. Chlorobenzylat0,02(*)
74. Chlorobufam0,05(*)
75. Chlorobenzyd0,01(*)
76. Chloroksuron0,05(*)
77. Aramit0,01(*)
78. Chlorofenson0,01(*)
79. Metoksychlor0,01(*)
80. 1,1-dichloro-2,2-bis (4-etylo-fenylo-) etan0,01(*)
81. Dialat0,05(*)
82. Azoksystrobina5 Ryż
83. Azoksystrobina0,05(*)(p) zboża
84. Spiroksamina0,3(p) Jęczmień

i owies

0,05(p)(*) Inne zboża

85. Azynofos etylowy0,05(*)

ZBOŻA

86. Chlozolinat0,05(*)
87. Dinoterb0,05(*)
88. DNOC0,05(*)
89. Monolinuron0,05(*)
90. Profam0,05(*)
91. Pyrazofos0,05(*)
92. Teknacen0,05(*)
93. Azimsulfuron0,2 (*)(p) Zboża
94. Proheksadion (proheksadion i jego sole wyrażone

jako proheksadion)

0,2(p) Pszenica

i jęczmień

0,05(p)(*) Inne zboża

95. Azoksystrobina0,3 (p) Owies

zwyczajny

96. Fluroksypyr włączając jego estry wyrażone jako

fluroksypyr

0,1(p) Owies,

jęczmień,

żyto,

pszenżyto

i pszenica

0,05(*)(p) Inne zboża

97. Flupyrsulfuron metylowy0,02(*)(p) zboża
98. Pymetrozine0,02(*)(p) zboża
99. Bentazon (suma bentazonu i sprzężeń

6-OH- i 8-OH-ben-tazonu wyrażona jako bentazon)

0,1(p)(*) Zboża
100. Pirydat (suma pirydatu, jego produktu hydrolizy

CL 9673 (3-fenylo-4-hydroksy-6-chloropirydazyna)

i sprzężeń hydrolitycznych CL 9673 wyrażona jako

pirydat)

0,05(p)(*) Zboża
101. Lindan0,01(*) zboża
102. Kwintocen (suma kwintocenu i pentachloroaniliny

wyrażona jako kwintocen)

0,02(*) zboża
103. Permetryna (suma izomerów)0,05(*) zboża
104. Paration0,05(*) zboża
105. Oksydemeton metylowy (suma oksydemetonu

metylowego i demetonu-S-metylosulfonowego

wyrażona jako oksydemeton metylowy)

0,1 Jęczmień

i owies

zwyczajny

0,02(*) Inne zboża

106. Dimetoat (suma dimetoatu i ometoatu wyrażona jako

dimetoat)

0,3 Pszenica, żyto

i pszenżyto,

0,02(*) Inne zboża

107. Formotion0,02(*) Zboża
108. Metsulfuron metylowy0,05(*)(p) Zboża
109. Abamektyna (suma awermektyny B1a, awermektyny B1b

i izomeru delta-8,9 awermektyny B1a)

0,01(*)
110. Azocyklotyna i cyheksatyna (suma azocyklotyny

i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna)

0,05(*)
111. Bifentryna0,5 pszenica,

jęczmień, owies

zwyczajny,

pszenżyto

0,05(*) pozostałe zboża

112. Bitertanol0,05(*)
113. Bromopropylat0,05(*)
114. Klofentezyna (suma wszystkich składników

zawierających cząsteczkę 2-chloro-benzoilową

w przeliczeniu na klofentezynę)

0,02(*)
115. Cyromazyna0,05(*)
116. Fenpropimorf0,5 jęczmień,

pszenica, owies

zwyczajny, żyto,

orkisz,

pszenżyto

0,05(*) pozostałe zboża

117. Flucytrynat (wyrażony jako flucytrynat, suma

izomerów)

0,05(*)
118. Heksakonazol0,1 Jęczmień

i pszenica

0,02(*) Pozostałe zboża

119. Metakryfos0,05(*)
120. Mychlobutanil0,02(*)
121. Penkonazol0,05(*)
122. Prochloraz (suma prochlorazu i jego metabolitów

zawierających cząsteczkę 2,4,6-trójfenylową

przeliczoną na prochloraz)

1 Ryż, owies,

jęczmień

0,5 Pszenżyto,

pszenica, żyto

0,05(*) Pozostałe zboża

123. Profenofos0,05(*)
124. Resmetryna, łącznie z innymi mieszaninami izomerów

(suma izomerów)

0,05(*)
125. Tridemorf0,2 jęczmień, owies

zwyczajny

0,05(*) pozostałe zboża

126. Triadimefon i triadimenol (suma triadimefonu

i triadimenolu)

0,2 pszenica,

jęczmień, owies

zwyczajny, żyto,

pszenżyto

0,1(*) pozostałe zboża

127. 2,4-D (suma 2,4-D i jego estrów wyrażonych jako

2,4-D)

0,05(*)(p) zboża
128. Triasulfuron0,05(*)(p) zboża
129. Thifensulfuron metylowy0,05(*)(p) zboża
130. Cynidon etylowy (suma cinidonu etylowego i jego

E-izomeru)

0,1(*)(p)
131. Cyhalofop butylowy (suma cyhalofopu butylowego

i jego wolnych kwasów)

0,02(*)(p)
132. Famoksadon0,2 owies

0,02(*) inne

133. Florasulam0,01(*)
134. Flumioksazyna0,05(*)(p)
135. Metalaksyl-M0,02(*)(p)
136. Pikolinafen0,05(*)(p)
137. Iprowalikarb0,05(*)(p)
138. Prosulfuron0,02(*)(p)
139. Sulfosulfuron0,05(*)(p)
140. Fenheksamid0,05(*)(p)
141. Acibenzolar-S-metylowy0,05(*)(p)
142. Cykloanilid0,05(*)(p)
143. Piraflufenetylowy0,02(*)(p)
144. Amitrol0,01(*)(p)
145. Dikwat1(p) kukurydza,

proso

2(p) owies

10(p) jęczmień

0,05(*)(p) pozostałe zboża

146. Izoproturon0,05(*)(p)
147. Etofumezat (suma etofumezatu i metabolitu

2,3-dihydro-3,3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl

siarczanu metanu wyrażonego jako etofumezat)

0,05(*)(p)
148. Chlorfenapyr0,05(*)
149. Octan fentyny0,05(*)
150. Wodorotlenek fentyny0,05(*)
151. 2,4-DB0,05(*)(p)
152. Linuron0,05(*)(p)
153. Imazamoks0,05(*)(p)
154. Pendimetalin0,05(*)(p)
155. Oksasulfuron0,05(*)(p)
156. Ethoksysulfuron0,05(*)(p)
157. Foramsulfuron0,01(*)(p)
158. Oksadiargil0,01(*)(p)
159. Cjazofarnid0,02(*)(p)
160. Acefat0,02(*) zboża
161. Paration metylowy (suma parationu metylowego

i paraoksonu metylowego wyrażonych jako paration

metylowy)

0,02(*) zboża
162. Fenamifos (suma fenamifosu i jego sulfotlenku

i sulfonu wyrażona jako fenamifos)

0,02(*) zboża
163. Związki rtęci0,01(*) zboża
164. Kamfechlor (chlorowany kamfen zwierajacy 67-69 %

chloru)

0,1(*) zboża
165. 1,2-dibromoetan0,01(*) zboża
166. 1,2dichloroetan0,01(*) zboża
167. Dinoseb0,01(*) zboża
168. Binapakryl0,01(*) zboża
169. Nitrofen0,01(*) zboża
170. Tlenek etylenu (suma tlenku etylenu

i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu)

0,02(*) zboża
171. Izoksaflutol (suma izoksaflutolu, RPA 202248

i RPA 203328 wyrażona jako izoksaflutol)(3)

0,05(*)(p)

ZBOŻA

Jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sorgo, pszenżyto, pszenica, inne zboża

172. Trifloksystrobina0,3 (p) Jęczmień

0,05 (p) Żyto

0,05 (p) Pszenżyto,

pszenica

0,02 (*)(p) Inne zboża

173. Karfentrazon etylowy (określony jako karfentrazon

i wyrażony jako karfentrazon etylowy)

0,05 (*)(p)

ZBOŻA

Jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sorgo, pszenżyto, pszenica, inne zboża

174. Fenamidon0,02 (*)(p)

ZBOŻA

Jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sorgo, pszenżyto, pszenica, inne zboża

175. Mekoprop (suma mekopropu-P i mekopropu wyrażona

jako mekoprop)

0,05 (*)(p)

ZBOŻA

Jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sorgo, pszenżyto, pszenica, inne zboża

176. Hydrazyd kwasu maleinowego0,2 (*)(p)

ZBOŻA

Jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sorgo, pszenżyto, pszenica, inne zboża

177. Mezotrion "suma mezotrionu i MNBA (kwasu

4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoesowego),

wyrażona jako mezotrion"

0,05(*)(p)

ZBOŻA

178. Siltiofam0,05(*)(p)

ZBOŻA

179. Pikoksystrobina0,2(p) jęczmień

0,2(p) owies

0,05(*)(p) inne zboża

180. Flufenacet (suma wszystkich związków

zawierających część cząsteczki N fluorofenylo-

N-isopropylu wyrażonej jako odpowiednik

flufenacetu)

0,05(*)(p)

ZBOŻA

181. Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy

zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron

metylowy)

0,02(*)(p)

ZBOŻA

182. Fostiazat0,02(*)(p)

ZBOŻA

183. Molinat0,05(*)(p)

ZBOŻA

184. Bromoksynil i jego estry wyrażone jako

bromoksynil

0,10(p) Kukurydza

0,05(*)(p) Inne zboża

185. Chloroprofam (chlorprofam i 3-chloroanilina

wyrażone jako chloroprofam)

0,02(*)(p)

ZBOŻA

186. Dimetenamid-P w tym inne mieszaniny izomerów

składowych (suma izomerów)

0,01(*)(p)

ZBOŻA

187. Flazasulfuron0,02(*)(p)

ZBOŻA

188. Flutarmon0,02(*)(p)

ZBOŻA

189. Joksynil i jego estry wyrażony jako joksynil0,05(*)(p)

ZBOŻA

190. Mepanipyrim i jego metabolity (2-anilino-4-(2-

hydroksy-propyl)-6-metylopyrimidina) wyrażone

jako mepanipyrim

0,01(*)(p)

zboża

191. Propoksykarbazon, jego sole i 2-

hydroksypropoksypropoksykarbazon

0,02(*)(p)

ZBOŻA

192. Piraklostrobina0,1(p) Pszenica

0,3(p) Jęczmień

0,1(p) Żyto

0,3(p) Owies

0,1(p) Pszenżyto

0,02(*)(p) Inne zboża

193. Chinoksyfen0,02(*)(p) Pszenica

0,2(p) Jęczmień

0,02(*)(p) Żyto

0,2(p) Owies

0,02(*)(p) Pszenżyto

0,02(*)(p) Inne zboża

194. Kation trimethylsulfonium, jako wynik stosowania

glifosatu

5(p) Pszenica

10(p) Jęczmień

5(p) Żyto

10(p) Owies

5(p) Pszenżyto

0,05(*)(p) Inne zboża

195. Zoksamid0,02(*)(p)

ZBOŻA

196. Oksamyl0,01(*)(p)

ZBOŻA

197. Atrazyna0,1(t)

ZBOŻA

198. Desmedifam0,05(*)(p): zboża
199. Fenmedifam0,05(*)(p): zboża
200. Chlorfenwinfos (suma izomerów E- oraz Z-)0,02(*): zboża
201. Kaptan0,02(*)

Zboża

202. Etion0,01(*)

Zboża

203. Folpet2 Pszenica,

jęczmień 0,02(*) Pozostałe zboża

204. Fosfamidon0,01(*)

Zboża

205. Mewinfos (suma izomerów E- oraz Z-)0,01(*)

Zboża

206. Acetamiprid0,01(*)(p)

Zboża

207. Imazosulfuron0,01(*)(p)

Zboża

208. Metoksyfenozyd0,05(*)(p)

Zboża

209. Metolachlor, w tym inne mieszaniny izomerów

składowych, w tym S-metolachlor (suma izomerów)

0,05(*)(p)

Zboża

210. Suma MA4 + 8,9Z-MA4, wyrażona jako milbemektyna0,05(*)(p)

Zboża

211. Tiacloprid0,1 pszenica, 1 jęczmień, owies 0,05(p) inne
212. Tribenuron metylowy0,01(*)(p)

Zboża

213. Etoksazol0,02(*)(p)

zboża

214. Indoksakarb jako suma izomerów S i R0,02(*)(p)

zboża

215. MCPA, MCPB włącznie z ich solami, estrami

i sprzężeniami wyrażona jako MCPA

0,05(*)(p)

zboża

216. Tolilfluanid (suma tolilfluanidu

i dimetylaminosulfotoluidydu wyrażona jako

tolilfluanid)

0,05(*)(p)

zboża

217. Mezosulfuron-metyl wyrażony jako mezosulfuron0,01(*)(p)

zboża

218. Tritikonazol0,01(*)(p)

zboża

219. 1-metylocyklopropen0,01(*)(p)

zboża

220. Azynofos metylowy0,05(*)

ZBOŻA

221. Bifenazan0,01(*)(p)

ZBOŻA

222. Petoksamid0,01(*)(p)

ZBOŻA

223. Pirymetanil0,05(*)(p)

ZBOŻA

224. Rimsulfuron0,05(*)(p)

ZBOŻA

225. Fenitrotion0,5 (t) pszenica, jęczmień, ryż, pszenżyto

0,05(*) inne

(1) W czasie okresu przejściowego upływającego najpóźniej w dniu 30

czerwca 1991 r. Państwa Członkowskie, których władze kontrolujące są

jak dotychczas niezdolne rutynowo określać pozostałości na poziomie

0,01 mg/kg, mogą używać metod z limitem określania nieprzekraczającym

0,05 mg/kg.

(2) Począwszy od dnia 1 stycznia 1990 r.

(3) RPA 202248 to 2-cyjano-3-cyklopropyl-1-(2-metylosulfonyl-4-

trójfluorometylofenyl) propan-1,3-dion. RPA 203328 to kwas 2-

metansulfonyl-4-trójfluorometylobenzoesowy.

(4) NDP wyrażone jako CS2 mogą powstawać z różnych ditiokarbaminianów i dlatego

też nie odzwierciedlają jednej dobrej praktyki rolniczej (DPR). Z tego względu

nie jest właściwe używanie tych NDP w celu sprawdzenia zgodności z DPR.

(5) W nawiasie pochodzenie pozostałości (ma: maneb; mz: mankozeb; me: metiram; pr:

propineb; t: tiuram; z: ziram).

(6) Ponieważ wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość CS2,

rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do

propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody określania

pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach,

kiedy wymagane jest określenie konkretnej ilości propinebu, ziramu i/lub

tiuramu.

(*) Wskazuje niższą granicę oznaczenia analitycznego.

(**) Wskazuje inną granicę oznaczenia analitycznego.

(***) Wskazuje niższy poziom wykrywalności analitycznej.

(a) Tymczasowe NDP ważne do dnia 1 listopada 2008 r. do czasu zmiany

załącznika III do dyrektywy 91/414/EWG i powtórnej rejestracji na poziomie

krajowym preparatów zawierających deltametrynę.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości

(t) Tymczasowy NDP do dnia 1 czerwca 2009 r. Jeżeli ten NDP nie zostanie zmieniony

dyrektywą lub rozporządzeniem przed tą datą, zastosowanie będzie miała

odpowiednia granica wykrywalności (LOD)

CZĘŚĆ  B

Pozostałości pestycydówMaksymalny poziom w mg/kg

(ppm)

1. bromometan 0,1
2. dwusiarczek węgla 0,1
3. tetrachlorek węgla 0,1
4. wodorocyjanek i inne cyjanki wyrażone jako

wodorocyjanek

15
5. fosforowodór i inne fosforki wyrażone jako

fosforowodór

0,1
1 Art. 1 zmieniony przez art. 2 pkt 1 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
2 Art. 2 ust. 1 zmieniony przez art. 2 pkt 2 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
3 Art. 4 zmieniony przez art. 2 pkt 3 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
4 Art. 5 zmieniony przez art. 2 pkt 4 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
5 Art. 5a dodany przez art. 2 pkt 4 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
6 Art. 7 zmieniony przez art. 2 pkt 5 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
7 Art. 7 ust. 2 lit. a) zmieniona przez art. 1 tiret pierwsze dyrektywy Komisji nr 1999/65/WE z dnia 24 czerwca 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.172.40) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 lipca 1999 r.
8 Art. 7 ust. 1 lit. b) zmieniona przez art. 1 tiret drugie dyrektywy Komisji nr 1999/65/WE z dnia 24 czerwca 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.172.40) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 lipca 1999 r.
9 Art. 7 ust. 3 zmieniony przez art. 1 tiret drugie dyrektywy Komisji nr 1999/65/WE z dnia 24 czerwca 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.172.40) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 lipca 1999 r.
10 Art. 8 ust. 1 zmieniony przez art. 2 pkt 6 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
11 Art. 9 zmieniony przez art. 2 pkt 7 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
12 Art. 10 zmieniony przez art. 2 pkt 8 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
13 Art. 11 skreślony przez art. 2 pkt 9 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.
14 Art. 11a:

- dodany przez art. 2 pkt 10 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.

- zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 807/2003 z dnia 14 kwietnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.122.36) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 5 czerwca 2003 r.

15 Art. 11b:

- dodany przez art. 2 pkt 10 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r.

- zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 807/2003 z dnia 14 kwietnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.122.36) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 5 czerwca 2003 r.

16 Art. 12 zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 807/2003 z dnia 14 kwietnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.122.36) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 5 czerwca 2003 r.
17 Art. 13 ust. 2 zmieniony przez art. 29 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.04.90.864/29) z dniem 1 stycznia 1995 r.
18 Art. 13 ust. 3 według numeracji ustalonej przez art. 29 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.04.90.864/29) z dniem 1 stycznia 1995 r.
19 Art. 14 zmieniony przez art. 2 pkt 11 i 12 dyrektywy nr 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.184.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1997 r. Zmiany wynikające z art. 2 pkt 11 nie zostały naniesione na tekst, gdyż zdaniem Redakcji SIP LEX dyspozycja zawarta w przepisie zmieniającym, pomimo że literalnie dotyczy art. 14, w rzeczywistości odnosi się do art. 12 nin. dyrektywy, co znajduje potwierdzenie w angielskiej, niemieckiej i francuskiej wersji tekstu dyrektywy zmieniającej.
20 Załącznik Nr I zmieniony przez art. 1 pkt 1 dyrektywy nr 93/57/EWG z dnia 29 czerwca 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.211.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 lipca 1993 r.
21 Załącznik Nr II:

-zmieniony przez art. 2 dyrektywy nr 88/298/EWG z dnia 16 maja 1988 r. (Dz.U.UE.L.88.126.53) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 20 maja 1988 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 dyrektywy nr 93/57/EWG z dnia 29 czerwca 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.211.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 lipca 1993 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 94/29/WE z dnia 23 czerwca 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.189.67) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 23 lipca 1994 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 95/39/WE z dnia 17 lipca 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.197.29) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 11 września 1995 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 96/33/WE z dnia 21 maja 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.144.35) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 18 czerwca 1996 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 97/71/WE z dnia 15 grudnia 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.347.42) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 7 stycznia 1998 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 98/82/WE z dnia 27 października 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.290.25) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 listopada 1998 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 1999/71/WE z dnia 14 lipca 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.194.36) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 1999 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2000/24/WE z dnia 28 kwietnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.107.28) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 4 maja 2000 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2000/42/WE z dnia 22 czerwca 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.158.51) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 lipca 2000 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2000/48/WE z dnia 25 lipca 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.197.26) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 23 sierpnia 2000 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2000/58/WE z dnia 22 września 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.244.78) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 19 października 2000 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2000/81/WE z dnia 18 grudnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.326.56) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 11 stycznia 2001 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2000/82/WE z dnia 20 grudnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.01.3.18) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 26 stycznia 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2001/39/WE z dnia 23 maja 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.148.70) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 21 czerwca 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2001/48/WE z dnia 28 czerwca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.180.26) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 4 lipca 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2001/57/WE z dnia 25 lipca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.208.36) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 21 sierpnia 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2002/23/WE z dnia 26 lutego 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.64.13) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 marca 2002 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2002/42/WE z dnia 17 maja 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.134.29) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 11 czerwca 2002 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2002/66/WE z dnia 16 lipca 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.192.47) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 9 sierpnia 2002 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2002/71/WE z dnia 19 sierpnia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.225.21) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 29 sierpnia 2002 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2002/76/WE z dnia 6 września 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.240.45) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 września 2002 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2002/79/WE z dnia 2 października 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.291.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 4 listopada 2002 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2002/97/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.343.23) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 7 stycznia 2003 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2003/62/WE z dnia 20 czerwca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.154.70) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 22 czerwca 2003 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2003/60/WE z dnia 18 czerwca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.155.15) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 25 czerwca 2003 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2003/113/WE z dnia 3 grudnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.324.24) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 31 grudnia 2003 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2003/118/WE z dnia 5 grudnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.327.25) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 5 stycznia 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2004/2/WE z dnia 9 stycznia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.14.10) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 28 stycznia 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.127.81) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 6 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2005/37/WE z dnia 3 czerwca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.141.10) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 24 czerwca 2005 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2005/46/WE z dnia 8 lipca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.177.35) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 29 lipca 2005 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2005/48/WE z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.219.29) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 września 2005 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2005/70/WE z dnia 20 października 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.276.35) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 10 listopada 2005 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2005/76/WE z dnia 8 listopada2005 r. (Dz.U.UE.L.05.293.14) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 29listopada 2005 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2006/4/WE z dnia 26 stycznia 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.23.69) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 16 lutego 2006 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2006/30/WE z dnia 13 marca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.75.7) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 3 kwietnia 2006 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2006/59/WE z dnia 28 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.175.61) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 19 lipca 2006 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2006/61/WE z dnia 7 lipca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.206.12) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 16 sierpnia 2006 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2006/62/WE z dnia 12 lipca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.206.27) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 16 sierpnia 2006 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2006/92/WE z dnia 9 listopada 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.311.31) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 30 listopada 2006 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2007/7/WE z dnia 14 lutego 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.43.19) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 7 marca 2007 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2007/8/WE z dnia 20 lutego 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.63.9) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 21 marca 2007 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.63.26) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 21 marca 2007 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.128.31) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 5 czerwca 2007 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.243.41) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 października 2007 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.243.50) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 października 2007 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.243.61) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 października 2007 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy Komisji nr 2007/62/WE z dnia 4 października 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.260.4) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 25 października 2007 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2007/73/WE z dnia 13 grudnia 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.329.40) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 3 stycznia 2008 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2008/17/WE z dnia 19 lutego 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.50.17) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 14 marca 2008 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.