Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. Genewa.2015.10.09.
Dz.U.UE.L.2016.293.4
Akt obowiązującyUMOWA MIĘDZYNARODOWA W SPRAWIE OLIWY Z OLIWEK I OLIWEK STOŁOWYCH Z 2015 R.
(Dz.U.UE L z dnia 28 października 2016 r.)
ORGANIZACJA NARODÓW ZJEDNOCZONYCH
GENEWA, 5-9 PAŹDZIERNIKA 2015 R.
REZOLUCJA PRZYJĘTA PRZEZ KONFERENCJĘ NARODÓW ZJEDNOCZONYCH W SPRAWIE NEGOCJACJI UMOWY ZASTĘPUJĄCEJ UMOWĘ MIĘDZYNARODOWĄ W SPRAWIE OLIWY Z OLIWEK I OLIWEK STOŁOWYCH Z 2005 R.
Konferencja Narodów Zjednoczonych w sprawie negocjacji dotyczących umowy zastępującej Umowę międzynarodową w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2005 r.,
Zgromadziwszy się w Genewie w dniach 5-9 października 2015 r.,
Wyrażając podziękowanie Sekretarzowi Generalnemu UNCTAD za udostępnione udogodnienia,
Wyrażając podziękowanie Przewodniczącemu Konferencji oraz pozostałym członkom prezydium i sekretariatu za ich wkład,
Po ustaleniu tekstu Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. w językach angielskim, arabskim, francuskim i hiszpańskim,
2. posiedzenie plenarne
dnia 9 października 2015 r.
LISTA PAŃSTW I ORGANIZACJI REPREZENTOWANYCH NA KONFERENCJI NARODÓW ZJEDNOCZONYCH W SPRAWIE NEGOCJACJI UMOWY ZASTĘPUJĄCEJ UMOWĘ MIĘDZYNARODOWĄ W SPRAWIE OLIWY Z OLIWEK I OLIWEK STOŁOWYCH Z 2005 R. *
Algierii | Łotwy |
Argentyny | Niderlandów |
Belgii | Niemiec |
Cypru | Republiki Czeskiej |
Egiptu | Syryjskiej Republiki Arabskiej |
Francji | Tunezji |
Grecji | Turcji |
Hiszpanii | Ukrainy |
Iranu (Islamskiej Republiki Iranu) | Urugwaju |
Jordanii | Wenezueli (Boliwariańskiej Republiki Wenezueli) |
Libii | Włoch |
Luksemburga | Wybrzeża Kości Słoniowej |
Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek
Unii Europejskiej
ROZDZIAŁ I
Cele ogólne
Cele ogólne
Cele Umowy
ROZDZIAŁ II
Definicje
Definicje
Definicje do celów niniejszej Umowy
ROZDZIAŁ III
Postanowienia instytucjonalne
Postanowienia instytucjonalne
Sekcja I
Ustanowienie, organy, funkcje, przywileje i immunitety
Ustanowienie, organy, funkcje, przywileje i immunitety
Struktura i siedziba Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek
Członkowie Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek
Przywileje i immunitety
Skład Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek
Uprawnienia i funkcje organów
Rada Członków stanowi najwyższy organ i organ decyzyjny Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek oraz wykonuje wszelkie zadania i pełni wszelkie funkcje niezbędne do osiągnięcia celów niniejszej Umowy.
Wszelkie decyzje lub zalecenia przyjęte zgodnie z umową międzynarodową poprzedzającą niniejszą Umowę, które jeszcze obowiązują w momencie wejścia w życie niniejszej Umowy, nadal mają zastosowanie, chyba że będą sprzeczne z postanowieniami niniejszej Umowy lub zostaną uchylone przez Radę Członków.
Aby ułatwić prace Rady Członków, Rada ma prawo ustanowić, oprócz Komisji ds. Finansów i Administracji, o której mowa w art. 13 niniejszej Umowy, wszelkie inne komisje i podkomisje, jeśli uzna to za potrzebne do celów wykonywania swoich funkcji w ramach niniejszej Umowy.
Rada Członków ustala warunki ich zatrudnienia, uwzględniając warunki zatrudnienia, które mają zastosowanie do odpowiednich urzędników w podobnych organizacjach międzyrządowych.
Sekcja 2
Funkcjonowanie Rady Członków
Funkcjonowanie Rady Członków
Sesje Rady Członków
Kworum
Decyzje Rady Członków
Co do zasady wyłącznie decyzje, w stosunku do których osiągnięto konsensus na odpowiednim poziomie określonym przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek w regulaminie wewnętrznym, przedkładane są Radzie Członków w celu przyjęcia.
Jeżeli konsensus nie zostanie osiągnięty zgodnie z mającą zastosowanie procedurą na odpowiednim poziomie, decyzja zostaje skierowana do Rady Członków wraz ze sprawozdaniem opisującym napotkane trudności oraz wszelkie odpowiednie zalecenia.
Rada Członków podejmuje starania, aby decyzja została podjęta w drodze konsensusu przez obecnych lub reprezentowanych Członków, uprawnionych do głosowanie zgodnie z art. 16 ust. 6.
Jeżeli konsensus nie zostanie osiągnięty, podjęcie decyzji zostaje przełożone na kolejną sesję zwyczajną lub nadzwyczajną.
Jeśli na kolejnej sesji nadal nie uda się osiągnąć konsensusu, podjęcie decyzji zostaje odroczone, jeśli to możliwe, o co najmniej 24 godziny.
Jeżeli w tym terminie konsensus nie zostanie osiągnięty, decyzję uważa się za przyjętą, chyba że zostanie ona odrzucona przez co najmniej jedną czwartą Członków lub przez jednego lub większą liczbę Członków posiadających łącznie co najmniej 100 udziałów.
Jeżeli konsensus nie zostanie osiągnięty w terminie ustalonym przez przewodniczącego, Członkowie są zobowiązani do głosowania zgodnie z następującymi postanowieniami:
Decyzję uważa się za przyjętą, jeżeli uzyskała poparcie większości Członków reprezentujących co najmniej 86 % udziałów Członków zgodnie z ust. 1 niniejszego artykułu.
Udziały
q = 1/3 (p1 + p2) + 1/3 (e1 + e2) + 1/3 (i1 + i2)
Parametry tego wzoru są średnimi wyrażonymi w tysiącach ton metrycznych, przy czym pomija się wszelkie ułamki 1000 ton powyżej liczby całkowitej. W udziałach nie mogą występować wartości ułamkowe.
q: dane źródłowe użyte do proporcjonalnego obliczenia udziałów;
p1: średnia produkcja oliwy z oliwek za ostatnie sześć lat gospodarczych dla oliwy z oliwek;
p2: średnia produkcja oliwek stołowych za ostatnie sześć lat gospodarczych dla oliwy z oliwek, wyrażona w postaci równoważnika oliwy z oliwek poprzez zastosowanie 16-procentowego współczynnika konwersji;
e1: średni (celny) wywóz oliwy z oliwek za ostatnie sześć lat kalendarzowych, odpowiadających końcowym latom gospodarczym dla oliwy z oliwek, wziętym pod uwagę do obliczenia p1;
e2: średni (celny) wywóz oliwek stołowych za ostatnie sześć lat kalendarzowych, odpowiadających końcowym latom gospodarczym dla oliwy z oliwek, wziętym pod uwagę do obliczenia p2 oraz wyrażony w postaci równoważnika oliwy z oliwek poprzez zastosowanie 16-procentowego współczynnika konwersji;
i1: średni (celny) przywóz oliwy z oliwek za ostatnie sześć lat kalendarzowych, odpowiadających końcowym latom gospodarczym dla oliwy z oliwek, wziętym pod uwagę do obliczenia p1;
i2: średni (celny) przywóz oliwek stołowych za ostatnie sześć lat kalendarzowych, odpowiadających końcowym latom gospodarczym dla oliwy z oliwek, wziętym pod uwagę do obliczenia p2 oraz wyrażony w postaci równoważnika oliwy z oliwek poprzez zastosowanie 16-procentowego współczynnika konwersji.
Współpraca z innymi organizacjami
ROZDZIAŁ IV
Komisja ds. Administracji i Finansów
Komisja ds. Administracji i Finansów
Komisja ds. Administracji i Finansów
ROZDZIAŁ V
Postanowienia finansowe
Postanowienia finansowe
Budżet
Rada Członków decyzduje o dalszym podziale sekcji, z uwzględnieniem celów Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek.
Powyższe kwoty zostają przypisane przez Radę Członków do jej budżetu.
Inne środki finansowe
Poza budżetem, o którym mowa w art. 14, Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek może otrzymywać inne środki finansowe, których przeznaczenie, funkcjonowanie i wykorzystanie reguluje regulamin wewnętrzny.
Rada Członków może również upoważnić Sekretariat Zarządzający do zarządzania środkami finansowymistron trzecich. Warunki i zakres takiego upoważnienia oraz obowiązki wynikające z zarządzania takimi środkami finansowymizostały określa regulamin finansowy.
Opłacanie składek
Składki Członków za rok budżetowy, w którym zostają Członkami Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek, stają się wymagalne z dniem, w którym zostają oni Członkami.
Prawo danego Członka do zajmowania stanowiska wybieralnego w ramach Rady Członków, a także komisji i podkomisji, oraz do uczestniczenia w działaniach finansowanych przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek zostaje automatycznie zawieszone na następny rok.
Kontrola
Przeprowadzając audyt, o którym mowa powyżej, niezależni biegli rewidenci sprawdzają zgodność z obowiązującym regulaminem finansowym, a także funkcjonowanie i skuteczność istniejących wewnętrznych mechanizmów kontroli oraz odnotowują wykonane zadania i wykryte nieprawidłowości w sprawozdaniu rocznym, które jest przedkładane Komisji ds. Administracji i Finansów.
To sprawozdanie z audytu przedstawia się Radzie Członków na jej pierwszej sesji zwyczajnej.
Rada Członków wyznacza niezależnego biegłego rewidenta, który jest odpowiedzialny za badanie sprawozdań finansowych Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek i sporządzenie sprawozdania, o którym mowa powyżej, zgodnie z postanowieniami regulaminu finansowego i przepisami wykonawczymi.
Kontrole będą prowadzone się w ścisłej współpracy z członkami Sekretariatu Zarządzającego Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek, zgodnie z zasadami i procedurami określonymi w regulaminie wewnętrznym i w regulaminie finansowym Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek.
Odpowiednie sprawozdanie przedstawia się Radzie Członków na pierwszej sesji zwyczajnej po ukończeniu sprawozdania.
Likwidacja
Dobrowolne wkłady i darowizny, o którym mowa w art. 14, a także wszelkie nierozdysponowane kwoty, o których mowa w art. 15, zwraca się Członkom, darczyńcom lub stronom trzecim.
ROZDZIAŁ VI
Postanowienia dotyczące normalizacji
Postanowienia dotyczące normalizacji
Nazwy i definicje oliw z oliwek, oliw z wytłoczyn z oliwek oraz oliwek stołowych
Zobowiązania Członków
Znak międzynarodowej gwarancji Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek
Rada Członków może przyjąć postanowienia dotyczące stosowania międzynarodowego znaku jakości zapewniającego zgodność z międzynarodowymi normami Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek. Stosowanie niniejszego artykułu oraz postanowień w zakresie kontroli określa regulamin wewnętrzny.
ROZDZIAŁ VII
Postanowienia ogólne
Postanowienia ogólne
Obowiązki ogólne
Członkowie zobowiązują się do nieprzyjmowania jakichkolwiek środków pozostających w sprzeczności z ich obowiązkami wynikającymi z niniejszej Umowy lub z ogólnymi celami określonymi w art. 1.
Zobowiązania finansowe Członków
Zobowiązania finansowe każdego Członka w stosunku do Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek i pozostałych Członków ograniczają się do zakresu obowiązków określonych w art. 16 dotyczącym składek do budżetu, o których mowa w tym samym artykule.
Aspekty środowiskowe i ekologiczne
Członkowie należycie uwzględniają doskonalenie praktyk na wszystkich etapach produkcji oliwy z oliwek i oliwek stołowych w celu zagwarantowania zrównoważonego charakteru rozwoju upraw oliwek oraz zobowiązują się do podejmowania działań uznanych przez Radę Członków za konieczne w celu złagodzenia lub rozwiązania jakichkolwiek problemów występujących w tym obszarze.
Informacje
Członkowie zobowiązują się do udostępniania i dostarczania Międzynarodowej Radzie ds. Oliwy z Oliwek wszystkich statystyk, danych i dokumentacji niezbędnych do prawidłowego wypełniania jej funkcji w ramach niniejszej Umowy, w szczególności zaś wszelkich informacji niezbędnych do ustanowienia równowagi oliw z oliwek, oliw z wytłoczyn z oliwek oraz oliwek stołowych oraz do uzyskania wiedzy na temat polityk krajowych Członków w odniesieniu do produktów z oliwek.
Spory i skargi
Depozytariusz
Sekretarz Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych zostaje niniejszym wyznaczony na depozytariusza niniejszej Umowy.
Podpisanie, ratyfikacja, przyjęcie i zatwierdzenie
Przystąpienie
Powiadomienie o tymczasowym stosowaniu
Wejście w życie
Zmiany
Wycofanie
Wykluczenie
Bez uszczerbku dla art. 26, jeżeli Rada Członków postanowi, że którykolwiek Członek narusza swoje zobowiązania wynikające z niniejszej Umowy oraz postanowi ponadto, że takie naruszenie znacząco niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie niniejszej Umowy, może ona - na podstawie uzasadnionej decyzji pozostałych Członków podjętej w drodze konsensusu oraz pod nieobecność danego Członka - wykluczyć tego Członka z niniejszej Umowy. Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek niezwłocznie powiadamia depozytariusza o swojej decyzji. Dany Członek przestaje być Stroną niniejszej Umowy 30 dni po dniu podjęcia decyzji przez Radę Członków. Po dniu wydania decyzji o wkluczeniu w odniesieniu do Członka nie powstają żadne nowe zobowiązania finansowe.
Rozliczanie rachunków
Niezależnie od postanowień powyższego akapitu taki Członek jest zobowiązany do zapłacenia Międzynarodowej Radzie ds. Oliwy z Oliwek wszelkich kwot należnych za okres, w którym był Członkiem.
Okres obowiązywania, przedłużenie i rozwiązanie
Zastrzeżenia
Żadne z postanowień niniejszej Umowy nie może być przedmiotem jakichkolwiek zastrzeżeń.
W DOWÓD CZEGO odpowiednio upoważnieni niżej podpisani złożyli swoje podpisy pod niniejszą Umową we wskazanych dniach.
SPORZĄDZONO w Genewie dnia 9 października 2015 r., teksty niniejszej Umowy w językach: angielskim, arabskim, hiszpańskim i francuskim, są równie autentyczne.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK A
UDZIAŁY W BUDŻECIE ORGANIZACJI USTANOWIONE ZGODNIE Z ART. 11
UDZIAŁY W BUDŻECIE ORGANIZACJI USTANOWIONE ZGODNIE Z ART. 11
Albania | 5 |
Algieria | 19 |
Argentyna | 18 |
Czarnogóra | 5 |
Egipt | 23 |
Irak | 5 |
Iran (Islamska Republika Iranu) | 5 |
Izrael | 5 |
Jordania | 8 |
Liban | 6 |
Libia | 5 |
Maroko | 41 |
Tunezja | 67 |
Turcja | 66 |
Unia Europejska | 717 |
Urugwaj | 5 |
Razem: | 1 000 |
ZAŁĄCZNIK B
NAZWY I DEFINICJE OLIW Z OLIWEK I OLIW Z WYTŁOCZYN Z OLIWEK
NAZWY I DEFINICJE OLIW Z OLIWEK I OLIW Z WYTŁOCZYN Z OLIWEK
jest oliwą uzyskiwaną w drodze traktowania wytłoczyn z oliwek rozpuszczalnikami lub przy zastosowaniu innych zabiegów fizycznych, z wyłączeniem oliw uzyskiwanych w drodze procesów ponownej estryfikacji oraz wszelkich mieszanek z olejami innego rodzaju. Jest ona klasyfikowana w następujący sposób:
ZAŁĄCZNIK C
NAZWY I DEFINICJE RODZAJÓW OLIWEK STOŁOWYCH
NAZWY I DEFINICJE RODZAJÓW OLIWEK STOŁOWYCH
Przeznaczone do sprzedaży detalicznej oliwki stołowe, w tym niektóre rodzaje przetworów z oliwek, podlegają mającym zastosowanie normom handlowym Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.