Decyzja 2006/765/WE uchylająca niektóre akty wykonawcze dotyczące higieny środków spożywczych i zasad sanitarnych regulujących produkcję i wprowadzanie do obrotu niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi
Dz.U.UE.L.2006.320.50
Akt jednorazowyDECYZJA KOMISJI
z dnia 6 listopada 2006 r.
uchylająca niektóre akty wykonawcze dotyczące higieny środków spożywczych i zasad sanitarnych regulujących produkcję i wprowadzanie do obrotu niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2006/765/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 18 listopada 2006 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego(1), w szczególności jego art. 9,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi(2), w szczególności jego art. 16,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zasady sanitarne i polityka sanitarna regulująca produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego zostały ustanowione w rozporządzeniach (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych(3), (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004.
(2) Dyrektywa 2004/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady(4) uchyliła niektóre dyrektywy dotyczące higieny środków spożywczych i zasad sanitarnych regulujących produkcję i wprowadzanie do obrotu niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, a ponadto określiła, że środki wykonawcze przyjęte na podstawie wymienionych tekstów zostają utrzymane do czasu ich zastąpienia. Ze względu na bezpieczeństwo prawne należy formalnie uchylić środki, które zostały zastąpione w szczególności przez następujące akty:
- rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych(5),
- rozporządzenie Komisji WE nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004(6),
- rozporządzenie Komisji (WE) nr 2075/2005 dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni (Trichinella) w mięsie(7).
(3) Wymienione powyżej rozporządzenia weszły w życie w dniu 11 stycznia 2006 r.
(4) Decyzja Rady 94/371/EWG z dnia 20 czerwca 1994 r. ustanawiająca szczególne warunki zdrowia publicznego przy wprowadzaniu do obrotu niektórych rodzajów jaj(8) została przyjęta przez Radę w wyniku negatywnej opinii Stałego Komitetu Weterynaryjnego. Komisja zachowuje jednak uprawnienia wykonawcze.
(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 6 listopada 2006 r.
W imieniu Komisji | |
Markos KYPRIANOU | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2076/2005 (Dz. U. L 338 z 22.12.2005, str. 83).
(2) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 206. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2076/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83).
(3) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 1.
(4) Dz.U. L 157 z 30.4.2004, str. 33.
(5) Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 1.
(6) Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 27.
(7) Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 60.
(8) Dz.U. L 168 z 2.7.1994, str. 34.
(9) Dz.U. L 112 z 28.4.1983, str. 28.
(10) Dz.U. L 196 z 26.7.1984, str. 46.
(11) Dz.U. L 123 z 12.5.1987, str. 8.
(12) Dz.U. L 126 z 15.5.1987, str. 20.
(13) Dz.U. L 341 z 3.12.1987, str. 35.
(14) Dz.U. L 105 z 26.4.1988, str. 20.
(15) Dz.U. L 177 z 8.7.1988, str. 57.
(16) Dz.U. L 16 z 20.1.1990, str. 35.
(17) Dz.U. L 16 z 20.1.1990, str. 37.
(18) Dz.U. L 255 z 19.9.1990, str. 16.
(19) Dz.U. L 286 z 18.10.1990, str. 29.
(20) Dz.U. L 34 z 11.2.1992, str. 34.
(21) Dz.U. L 56 z 9.3.1993, str. 42.
(22) Dz.U. L 14 z 17.1.1994, str. 1.
(23) Dz.U. L 46 z 18.2.1994, str. 63.
(24) Dz.U. L 156 z 23.6.1994, str. 50.
(25) Dz.U. L 168 z 2.7.1994, str. 34.
(26) Dz.U. L 174 z 8.7.1994, str. 33.
(27) Dz.U. L 352 z 31.12.1994, str. 15.
(28) Dz.U. L 97 z 29.4.1995, str. 84.
(29) Dz.U. L 108 z 13.5.1995, str. 84.
(30) Dz.U. L 230 z 11.9.1996, str. 12.
(31) Dz.U. L 302 z 26.11.1996, str. 22.
(32) Dz.U. L 208 z 24.7.1998, str. 54.
(33) Dz.U. L 165 z 21.6.2001, str. 48.
(34) Dz.U. L 75 z 16.3.2002, str. 62.
(35) Dz.U. L 164 z 22.6.2002, str. 39.
(36) Dz.U. L 131 z 28.5.2003, str. 18.
(37) Dz.U. L 283 z 31.10.2003, str. 78.