Decyzja 2001/651/WE ustanawiająca typowe odchylenie, w standardowych warunkach wytwarzania, zawartości tłuszczu w maśle przywożonym z Nowej Zelandii na mocy art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1374/98 ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania uzgodnień dotyczących przywozu i otwarcia kontyngentów taryfowych dla mleka i przetworów mlecznych oraz uchylająca decyzję 2000/432/WE

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2001.229.24

Akt utracił moc
Wersja od: 31 lipca 2004 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 21 sierpnia 2001 r.
ustanawiająca typowe odchylenie, w standardowych warunkach wytwarzania, zawartości tłuszczu w maśle przywożonym z Nowej Zelandii na mocy art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1374/98 ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania uzgodnień dotyczących przywozu i otwarcia kontyngentów taryfowych dla mleka i przetworów mlecznych oraz uchylająca decyzję 2000/432/WE

(notyfikowana jako dokument nr C(2001) 2175)

(2001/651/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 25 sierpnia 2001 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1670/2000(2),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 1374/98 z dnia 29 czerwca 1998 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania uzgodnień dotyczących przywozu i otwierania kontyngentów taryfowych na mleko i przetwory mleczne(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 594/2001(4), w szczególności jego art. 9 ust. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik XI do rozporządzenia (WE) nr 1374/98 ustanawia procedurę weryfikacji zawartości tłuszczu w maśle pochodzącym z Nowej Zelandii, przeznaczonym do swobodnego obrotu na rynku Wspólnoty w ramach bieżącego kontyngentu dostępu ustalonego pod nr porządkowym 35 załącznika I do tego rozporządzenia. Procedura ta opiera się na kryteriach statystycznych. Kluczowym jej elementem jest wykorzystanie typowego odchylenia, w standardowych warunkach wytwarzania, zawartości tłuszczu w maśle wytworzonym zgodnie z określoną specyfikacją w wyznaczonym zakładzie produkcyjnym i znanego z góry organom kontroli w Państwach Członkowskich, w których przedstawione jest zgłoszenie o dopuszczeniu masła do swobodnego obrotu we Wspólnocie.

(2) W liście z dnia 1 czerwca 2000 r. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (MAF Food) przy Ministerstwie Rolnictwa i Leśnictwa Nowej Zelandii poinformował Komisję o typowym odchyleniu, w standardowych warunkach wytwarzania, zawartości tłuszczu w maśle wytworzonym według specyfikacji kupna dla każdego produktu produkowanego w sześciu zakładach produkcyjnych zgodnie z art. 28 ust. 1 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 1374/98. Na podstawie art. 9 ust. 9 tego rozporządzenia, typowe odchylenie w standardowych warunkach wytwarzania zostało zatwierdzone decyzją Komisji 2000/432/WE(5).

(3) W liście z dnia 29 września 2000 r. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przy Ministerstwie Rolnictwa i Leśnictwa Nowej Zelandii poinformował Komisję o poddaniu korekcie typowego odchylenia w standardowych warunkach wytwarzania zawartości tłuszczu w maśle wytworzonym według specyfikacji kupna dla każdego produktu produkowanego w pięciu zakładach produkcyjnych zgodnie z art. 28 ust. 1 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 1374/98. Ze względu na to, że kluczowy element tego typowego odchylenia nie został wzięty pod uwagę, procedura obliczeniowa użyta dla wyznaczenia typowego odchylenia w standardowych warunkach wytwarzania dla każdego produktu została skorygowana. Dodatkowo, jeden z sześciu wyżej wspomnianych zakładów produkcyjnych nie prowadzi już produkcji masła w ramach bieżącego kontyngentu dostępu. Skorygowane liczby były przedmiotem weryfikacji oraz późniejszych dyskusji z przedstawicielami władz Nowej Zelandii, które ostatecznie doprowadziły do potwierdzenia przez władze Nowej Zelandii, w liście z dnia 20 lipca 2001 r., liczb uprzednio podanych.

(4) Zgodnie z wymaganiami określonymi w art. 9 ust. 9 rozporządzenia (WE) nr 1374/98, podane skorygowane typowe odchylenia w standardowych warunkach wytwarzania powinny zostać zatwierdzone i komunikowane Państwom Członkowskim, a ich wejście w życie powinno zostać ustalone na dzień 22 sierpnia 2001 r. W tym samym czasie, dla zapewnienia przejrzystości, decyzja 2000/432/WE powinna zostać uchylona,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zatwierdza się typowe odchylenia w standardowych warunkach wytwarzania podane Komisji przez Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przy Ministerstwie Rolnictwa i Leśnictwa Nowej Zelandii w liście z dnia 29 września 2000 r. oraz wymienione w Załączniku do niniejszej decyzji. Stosuje się je w odniesieniu do przywozu masła, dla którego świadectwa IMA 1 zostały wydane po dniu 22 sierpnia 2001 r.

Artykuł  2

Decyzja 2000/432/WE traci moc.

Decyzja ta zostaje utrzymana w mocy w odniesieniu do przywozu masła, dla którego świadectwa IMA 1 zostały wydane przed dniem 22 sierpnia 2001 r.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 sierpnia 2001 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48.

(2) Dz.U. L 193 z 29.7.2000, str. 10.

(3) Dz.U. L 185 z 30.6.1998, str. 21.

(4) Dz.U. L 88 z 20.3.2001, str. 7.

(5) Dz.U. L 170 z 11.7.2000, str. 16.

ZAŁĄCZNIK 1

Typowe odchylenia, w standardowych warunkach wytwarzania, zawartości tłuszczu w maśle wytwarzanym w Nowej Zelandii, przeznaczonym do dopuszczenia do swobodnego obrotu na rynku Wspólnoty w ramach bieżącego kontyngentu określonego pod numerem 09.4589 w załączniku III.A do rozporządzenia (WE) nr 2535/2001

Nazwa zakładuNumer zakładu w rejestrzeNumer specyfikacjiTypowe odchylenie w standardowych warunkach wytwarzania
Fonterra Ltd Kauri717209050,160
Fonterra Ltd Te Awamutu557200810,175
00840,173
Fonterra Ltd Takaka467200810,172
00840,172
Westland Cooperative Dairy 14300810,170
Co. Ltd00840,170
Fonterra Ltd Whareroa477200810,175
0084 0,175
1 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2002/667/WE z dnia 13 sierpnia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.227.51) zmieniającej nin. decyzję z dniem 26 sierpnia 2002 r.

- zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2004/584/WE z dnia 26 lipca 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.255.41) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.