Rozporządzenie 1876/2002 dotyczące tymczasowego pozwolenia na nowe wykorzystanie dodatku do pasz

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.284.7

Akt obowiązujący
Wersja od: 22 października 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1876/2002
z dnia 21 października 2002 r.
dotyczące tymczasowego pozwolenia na nowe wykorzystanie dodatku do pasz
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącą dodatków do pasz(1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem (WE) nr 1756/2002(2), w szczególności jej art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 9e ust. 1 dyrektywy 70/524/EWG określa, że może zostać udzielone tymczasowe pozwolenie na użycie nowego dodatku do pasz lub nowe wykorzystanie dodatku, w przypadku gdy ten dodatek jest już uznany, pod warunkiem, że spełnione będą warunki określone w art. 3a lit. b)-e) wspomnianej dyrektywy i że można racjonalnie przypuszczać, biorąc pod uwagę dostępne wyniki, że wykorzystany w żywieniu zwierząt wywoła jeden ze skutków, określonych w art. 2 lit. a) wspomnianej dyrektywy. Tymczasowe pozwolenie nie może obejmować okresu dłuższego od czterech lat w przypadku dodatków wymienionych w części II załącznika C do niniejszej dyrektywy.

(2) Spółka producencka przedstawiła nowe dane w celu rozszerzenia na nową kategorię zwierząt pozwolenia udzielonego na preparat enzymowy opisany w załączniku do niniejszego rozporządzenia i wymieniony pod pozycją nr 24 w załącznikach do dyrektywy 70/524/EWG. Z analizy przedstawionych dokumentów wynika, że można tymczasowo zezwolić na rozszerzenie zakresu wykorzystania przedmiotowego dodatku.

(3) Analiza dokumentów wykazała, że niektóre procedury mogą okazać się potrzebne w celu ochrony pracowników przed wystawieniem na działanie dodatku wymienionego w załączniku. Taka ochrona powinna jednak zostać zapewniona z zastosowaniem dyrektywy Rady 89/391/EWG z dnia 12 czerwca 1989 r. dotyczącej wprowadzenia środków w celu poprawy bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy(3).

(4) Komitet Naukowy ds. Żywienia Zwierząt wydał korzystną opinię dotyczącą nieszkodliwości preparatów enzymowych, w warunkach opisanych w załączniku.

(5) 5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Preparat należący do grupy "enzymów" i wymieniony w załączniku do niniejszego rozporządzenia może być używany jako dodatek do pasz na warunkach określonych w tym załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 października 2002 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 270 z 14.12.1970, str. 1.

(2) Dz.U. L 265 z 3.10.2002, str. 1.

(3) Dz.U. L 183 z 29.06.1989, str. 1.

ZAŁĄCZNIK 

Numer (lub numer WE)DodatekWzór chemiczny, opisGatunek lub kategoria zwierzątMaksymalny wiekZawartość minimalnaZawartość maksymalnaInne przepisyKoniec okresu pozwolenia
Jednostki aktywności/kg pełnego pożywienia
"Enzymy
24Endo-1,4-beta-ksylanaza WE 3.2.1.8 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza WE 3.2.1.6Preparat endo-1,4-beta-ksylanazy i endo-l,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej z Aspergillus niger (CNCM I-1517); o maksymalnej aktywności:

28.000 QXU/g (4)

140.000 QGU/g(5)

Kury nioski-560 QXU

2.800 QGU

-

-

1) W instrukcji użycia dodatku i wstępnego mieszania należy podać temperaturę magazynowania, czas przechowywania i stabilności granulowania

2) Zalecana dawka na kilogram pełnego pożywienia:

560 QXU 2.800 QGU

3) Do wykorzystania w mieszance paszowej bogatej w polisacharydy nie-amylasowe (głównie arabinooksylany i betaglukany), na przykład zawierające ponad 20 % pszenicy i/ lub jęczmienia

1.10.2006
(4) 1 QXU jest ilością enzymu jaką wyzwala 1 mikromol cukrów redukujących (równowartość ksylozy) na minutę z

ksylanu owsa, przy pH 5,1 i 50 °C.

(5) 1 QGU jest ilością enzymu jaką wyzwala 1 mikromol cukrów redukujących (równowartość glukozy) na minutę z

beta-glukanu jęczmienia przy pH 4,8 i 50 °C."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.