Rozporządzenie 2810/95 w sprawie taryfowej klasyfikacji tusz i półtusz wieprzowych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.291.24

Akt utracił moc
Wersja od: 6 grudnia 1995 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2810/95
z dnia 5 grudnia 1995 r.
w sprawie taryfowej klasyfikacji tusz i półtusz wieprzowych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 11 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

stwierdzono, że klasyfikacja tusz i półtusz wieprzowych stwarza problemy wynikające z faktu, że sposób, w jaki półtusze pozyskiwane są z całych tusz w myśl nomenklatury taryfowej i statystycznej ustanowionej rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87(3), ostatnio zmienionym rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2588/95(4), nie odpowiada dokładnie technicznym i handlowym praktykom; definicja ta musi zostać dostosowana w celu zapewnienia jednakowego stosowania ceł Wspólnej Taryfy Celnej w sektorze wieprzowiny;

artykuł 9 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 stanowi, że stawki celne Wspólnej Taryfy Celnej mają być stosowane do produktów podlegających wspólnej organizacji rynku wieprzowiny;

zgodnie z art. 15 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 nomenklatura taryfowa wynikająca ze stosowania tego rozporządzenia jest włączona do Wspólnej Taryfy Celnej; dlatego powinna ona zostać zmieniona;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Do celów stosowania opłat celnych w sektorze wieprzowiny poniższym określeniom przypisane zostają następujące definicje: "tusze lub półtusze" do celów podpozycji 0203 11 10 i 0203 21 10: świnie poddane ubojowi w postaci tusz trzody chlewnej, które zostały wykrwawione i pozbawione wnętrzności i z których usunięto szczecinę i kopyta. Półtusze pozyskane są z całych tusz przez podział kręgów szyjnych, lędźwiowych i krzyżowych, przez lub wzdłuż mostka i spojenia kulszowo-łonowego. Takie tusze i półtusze mogą być pozbawione, lub nie, głowy, nóg, tłuszczu, nerek, ogona lub przepony. Półtusze mogą być z kręgosłupem, mózgiem lub językiem, albo bez tych organów. Tusze i półtusze loch mogą być z wymionami lub bez.

Artykuł  2

Dodatkowa uwaga 2. A lit. a) w rozdziale 2 załącznika I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 otrzymuje brzmienie:

"2. A. Poniższe określenia otrzymują następujące przypisane im znaczenie:

a) »tusze lub półtusze« do celów podpozycji 0203 11 10 i 0203 21 10: świnie poddane ubojowi w postaci tusz trzody chlewnej, które zostały wykrwawione i pozbawione wnętrzności i z których usunięto szczecinę i kopyta. Półtusze pozyskane są z całych tusz przez podział kręgów szyjnych, lędźwiowych i krzyżowych, przez lub wzdłuż mostka i spojenia kulszowo-łonowego. Takie tusze i półtusze mogą być pozbawione, lub nie, głowy, nóg, tłuszczu, nerek, ogona lub przepony. Półtusze mogą być z kręgosłupem, mózgiem lub językiem, albo bez tych organów. Tusze i półtusze loch mogą być z wymionami lub bez;".

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1996 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 5 grudnia 1995 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105.

(3) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(4) Dz.U. L 264 z 7.11.1995, str. 4.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.