Rozporządzenie 345/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wprowadzenia w życie uzgodnień dotyczących przywozu z państw trzecich przewidzianych w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych (wersja przekształcona)

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.108.8

Akt utracił moc
Wersja od: 18 kwietnia 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 345/2008
z dnia 17 kwietnia 2008 r.
ustanawiające szczegółowe zasady wprowadzenia w życie uzgodnień dotyczących przywozu z państw trzecich przewidzianych w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

(Wersja przekształcona)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 18 kwietnia 2008 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 11 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 94/92 z dnia 14 stycznia 1992 r. ustanawiające szczegółowe zasady wprowadzenia w życie uzgodnień dotyczących przywozu z państw trzecich przewidzianych w rozporządzeniu (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych(2) zostało kilkakrotnie znacząco zmienione(3). Ponieważ mają być do niego wprowadzone kolejne zmiany, należy je przeredagować w celu zapewnienia jasności.

(2) Rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 stanowi, że towary przywożone z państw trzecich mogą być wprowadzone do obrotu wówczas, gdy pochodzą z państwa trzeciego stosującego zasady produkcji i środki kontroli odpowiadające tym stosowanym we Wspólnocie oraz znajdującego się w wykazie, który zostanie sporządzony przez Komisję.

(3) Należy sporządzić taki wykaz. Ponadto powinny zostać określone szczegółowe zasady procedury badającej wniosek państwa trzeciego w związku z wpisaniem go do wykazu.

(4) W celu zapewnienia stosowania wymagań w każdym z państw trzecich, należy wskazać jednostki odpowiedzialne za wydawanie świadectw kontroli zgodnie z art. 11 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią komitetu, o którym mowa w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wykaz państw trzecich określony w art. 11 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 ustanowiony jest w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Wykaz podaje wszystkie informacje uważane za niezbędne w odniesieniu do każdego państwa trzeciego, aby umożliwić identyfikację produktu objętego zasadami określonymi w art. 11 ust. 3 i 4 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91, w szczególności:

a) organ lub jednostki albo jednostka odpowiedzialna w państwach trzecich za wydanie certyfikatu kontroli w celu przywozu do Wspólnoty;

b) organ kontroli lub organy kontroli w państwach trzecich i/lub prywatne organizacje uznane przez dane państwo członkowskie do przeprowadzenia nadzoru.

Ponadto w odpowiednim przypadku wykaz może określać:

– zakłady przetwórcze i eksporterów podlegających systemowi kontroli,

– produkty objęte tymi zasadami.

Artykuł  2
1.
Komisja rozważa, czy włączyć państwo trzecie do wykazu z załącznika I po otrzymaniu wniosku o wpisanie do wykazu od przedstawiciela państwa trzeciego.
2.
W okresie sześciu miesięcy od jego otrzymania wniosek o wpisanie zostaje uzupełniony o dokumentację techniczną sporządzoną w jednym z urzędowych języków Wspólnoty i wszystkie informacje potrzebne Komisji w celu zapewnienia, że warunki określone w art. 11 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 są spełnione dla produktów przeznaczonych do wywozu do Wspólnoty.

W szczególności obejmuje on następujące informacje szczegółowe:

a) rodzaje, i jeżeli to możliwe, szacunkowe określenie ilości produktów rolnych i środków spożywczych przeznaczonych do wywozu do Wspólnoty w ramach przepisów określonych w art. 11 ust. 3 i 4 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

b) zasady produkcji obowiązujące w państwach trzecich, w szczególności:

(i) podstawowe zasady, tak jak podano w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

(ii) produkty zatwierdzone do użycia w trakcie procesu produkcji rolnej, mianowicie środki ochrony roślin, detergenty, nawozy sztuczne lub produkty poprawiające strukturę gleby;

(iii) składniki pochodzenia nierolniczego zatwierdzone w produkcie przetworzonym, procesy i obróbki zatwierdzone podczas przetwarzania;

c) zasady stosowane w systemie kontroli i organizacja wprowadzania w życie tego systemu w państwach trzecich:

(i) nazwa organu odpowiedzialnego za kontrole w państwie trzecim i/lub prywatna organizacja odpowiedzialna za przeprowadzenie kontroli;

(ii) szczegółowe zasady kontroli gospodarstw rolnych i jednostek przetwórczych oraz kary, które mogą zostać nałożone w przypadku naruszeń;

(iii) nazwa(-y) i adres(-y) organu lub jednostki albo jednostek odpowiedzialnych w państwie trzecim za wystawianie świadectw w przypadku przywozu do Wspólnoty;

(iv) informacje potrzebne do organizacji monitorowania zgodności z zasadami regulującymi produkcję i systemem kontroli, włączając wystawianie świadectw, nazwa i dane szczegółowe dotyczące organu odpowiedzialnego za monitorowanie;

(v) wykaz jednostek przetwórczych i eksporterów zajmujących się wywozem towarów do Wspólnoty; liczba producentów i obszar uprawy;

d) jeżeli jest to możliwe, przygotowanie przez niezależnych ekspertów sprawozdania z kontroli przeprowadzonej na miejscu w sprawie skutecznego wprowadzania w życie zasad produkcji i zasad kontroli określonych w lit. b) i c).

3.
Przy wykonywaniu oceny wniosku o wpisanie Komisja może domagać się wszelkich dalszych informacji niezbędnych do ustalenia, że zasady regulujące produkcję i kontrolę w państwach trzecich odpowiadają tym ustanowionym w rozporządzeniu (EWG) nr 2092/91, łącznie z przedstawianiem sprawozdań z kontroli przeprowadzonych na miejscu przez ekspertów, których niezależność została potwierdzona przez Komisję. Ponadto w miarę potrzeb Komisja jest upoważniona do zorganizowania kontroli przeprowadzonej na miejscu przez ekspertów wyznaczanych przez Komisję.
4.
Wpisanie państwa trzeciego do wykazu w załączniku I może być uwarunkowane przekazywaniem regularnych sprawozdań z kontroli przeprowadzanych na miejscu przez niezależnych ekspertów w zakresie skutecznego wprowadzania w życie zasad produkcji i zasad kontroli w zainteresowanym państwie trzecim. Ponadto w miarę potrzeb Komisja może zorganizować kontrolę przeprowadzaną na miejscu przez ekspertów wyznaczanych przez Komisję.
5.
Jeżeli po wpisaniu państwa trzeciego do wykazu w załączniku I państwo trzecie dokona jakichkolwiek zmian w obowiązujących środkach lub w ich stosowaniu, zobowiązane jest do niezwłocznego powiadomienia Komisji o tym fakcie. W świetle takiej informacji może być podjęta decyzja zmieniająca szczegóły wpisu odnoszącego się do państwa trzeciego w załączniku I lub wycofująca wpis państwa zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91; podobna decyzja może być również podjęta, w przypadku gdy państwo trzecie nie dostarczyło informacji wymaganych niniejszym ustępem.
6.
Jeżeli po wpisaniu państwa trzeciego do wykazu w załączniku I Komisja otrzyma informację budzącą wątpliwości co do rzeczywistego wprowadzania w życie opisanych środków, wówczas Komisja może kierować pytania do danego państwa trzeciego, o wszelkie wymagane informacje, łącznie z przedstawieniem sprawozdania z kontroli przeprowadzonej na miejscu przez niezależnych ekspertów lub też może przeprowadzić kontrolę na miejscu przez ekspertów przez nią wyznaczonych. W świetle tych informacji i/lub sprawozdań może być wydana decyzja o zawieszeniu wpisu zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91; podobna decyzja może być podjęta w przypadkach, kiedy państwo trzecie nie dostarczyło wymaganej informacji przed ostatecznym terminem określonym we wnioskach Komisji lub też kiedy państwo trzecie nie wyraziło zgody na przeprowadzenie kontroli na miejscu w celu ustalenia zgodności z warunkami wpisu do wykazu.
Artykuł  3

Rozporządzenie (EWG) nr 94/92 zostaje uchylone.

Odesłania do uchylonego rozporządzenia odczytuje się jako odesłania do niniejszego rozporządzenia zgodnie z tabelą korelacji w załączniku III.

Artykuł  4

Rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 kwietnia 2008 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 198 z 22.7.1991, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 123/2008 (Dz.U. L 38 z 12.2.2008, s. 3).

(2) Dz.U. L 11 z 17.1.1992, s. 14. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 956/2006 (Dz.U. L 175 z 29.6.2006, s. 41).

(3) Zob. załącznik II.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

WYKAZ PAŃSTW TRZECICH I WŁAŚCIWE SPECYFIKACJE

ARGENTYNA

1. Kategorie produktów:

a) nieprzetworzone produkty roślinne, zwierzęta gospodarskie i nieprzetworzone produkty pochodzące od zwierząt gospodarskich w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91, z wyjątkiem:

– zwierząt gospodarskich oraz produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, oznakowanych lub mających zostać oznakowanymi w związku z konwersją;

b) przetworzone produkty roślinne i produkty pochodzące od zwierząt gospodarskich przeznaczone do spożycia przez ludzi w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91, z wyjątkiem:

– produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, oznakowanych lub mających zostać oznakowanymi w związku z konwersją.

2. Pochodzenie: produkty kategorii 1 lit. a) oraz produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów kategorii 1 lit. b) uprawiane w Argentynie.

3. Jednostki kontrolujące:

– Instituto Argentino para la Certificación y Promoción de Productos Agropecuarios Orgánicos SRL (Argencert),

– Organización Internacional Agropecuaria (OIA),

– Letis SA,

– Food Safety SA.

4. Jednostki wydające świadectwo: jak w pkt 3.

5. Czas włączenia: 30 czerwca 2013 r.

AUSTRALIA

1. Kategorie produktów:

a) nieprzetworzone produkty roślinne w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

b) środki spożywcze składające się zasadniczo z przynajmniej jednego składnika pochodzenia roślinnego w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91.

2. Pochodzenie: produkty kategorii 1 lit. a) i produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów kategorii 1 lit. b) uprawiane w Australii.

3. Jednostki kontrolujące:

– Australian Quarantine and Inspection Service (AQIS) (Department of Agriculture, Fisheries and Forestry),

– Bio-dynamic Research Institute (BDRI),

– Organic Food Chain Pty Ltd (OFC),

– National Association of Sustainable Agriculture, Australia (NASAA),

– Australian Certified Organic Pty. Ltd.

4. Jednostki wystawiające świadectwa: jak w pkt 3.

5. Czas włączenia: 30 czerwca 2013 r.

KOSTARYKA

1. Kategorie produktów:

a) nieprzetworzone produkty roślinne w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

b) przetworzone produkty roślinne przeznaczone do spożycia przez ludzi w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91.

2. Pochodzenie:

produkty kategorii 1 lit. a) i produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów kategorii 1 lit. b), które zostały wytworzone na Kostaryce.

3. Jednostki kontrolujące: Eco-LOGICA i BCS Oko-Garantie.

4. Jednostki wydające świadectwo: Ministerio de Agricultura y Ganadería.

5. Okres włączenia: 30 czerwca 2011 r.

INDIE

1. Kategorie produktów:

a) nieprzetworzone produkty roślinne w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

b) środki spożywcze złożone zasadniczo z przynajmniej jednego składnika pochodzenia roślinnego w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91.

2. Pochodzenie: produkty kategorii 1 lit. a) i produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów kategorii 1 lit. b) uprawiane w Indiach.

3. Jednostki kontrolujące:

– Bureau Veritas Certification India Pvt. Ltd,

– Ecocert SA (India Branch Office),

– IMO Control Private Limited,

– Indian Organic Certification Agency (Indocert),

– Lacon Quality Certification Pvt. Ltd,

– Natural Organic Certification Association,

– OneCert Asia Agri Certification private Limited,

– SGS (Indie) Pvt. Ltd,

– Control Union Certifications,

– Uttaranchal State Organic Certification Agency (USOCA),

– APOF Organic Certification Agency (AOCA),

– Rajasthan Organic Certification Agency (ROCA).

4. Jednostki wydające świadectwa: jak w pkt 3.

5. Okres włączenia: 30 czerwca 2009 r.

IZRAEL

1. Kategorie produktów:

a) nieprzetworzone produkty roślinne w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

b) środki spożywcze składające się zasadniczo z przynajmniej jednego składnika pochodzenia roślinnego w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91.

2. Pochodzenie: produkty kategorii 1 lit. a) oraz produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów należących do kategorii 1 lit. b), produkowane w Izraelu lub przywożone do Izraela:

– ze Wspólnoty,

– lub z państwa trzeciego w ramach wymagań uznanych za równoważne, zgodnie z przepisami art. 11 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91.

3. Organy kontroli:

– Skal Israel Inspection & Certification,

– AGRIOR Ltd. - Organic Inspection & Certification,

– IQC Institute of Quality & Control,

– Plant Protection and Inspection Services (PPIS) (Ministry of Agriculture and Rural Development).

4. Organy wystawiające świadectwo: jak w pkt 3.

5. Czas włączenia: 30 czerwca 2013 r.

SZWAJCARIA

1. Kategorie produktów:

a) nieprzetworzone produkty roślinne, zwierzęta gospodarskie oraz nieprzetworzone produkty pochodzące od zwierząt gospodarskich w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91, z wyjątkiem:

– produktów wytworzonych w okresie konwersji określonej w art. 5 ust. 5 wymienionego rozporządzenia;

b) przetworzone produkty roślinne oraz produkty zwierzęce przeznaczone do spożycia przez ludzi w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91, z wyjątkiem:

– produktów określonych w art. 5 ust. 5 wymienionego rozporządzenia, zawierających składnik pochodzący z produkcji rolnej wytworzony w okresie konwersji.

2. Pochodzenie: produkty kategorii 1 lit. a) oraz produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów należących do kategorii 1 lit. b), produkowane w Szwajcarii lub przywożone do Szwajcarii:

– ze Wspólnoty,

– lub z państwa trzeciego w ramach wymagań uznanych za równoważne zgodnie z przepisami art. 11 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91,

– lub z państwa trzeciego, w przypadku gdy jedno z państw członkowskich potwierdziło, zgodnie z przepisami art. 11 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91, że taki sam produkt został wyprodukowany i skontrolowany we wspomnianym kraju w ramach tych samych ustaleń, jakie są przyjęte w danym państwie członkowskim,

– lub z państwa trzeciego, którego zasady produkcji i system kontroli zostały uznane przez Szwajcarię za równo-ważne w stosunku do tych ustanowionych na mocy prawodawstwa szwajcarskiego.

3. Jednostki kontrolujące:

– Institut für Marktökologie (IMO),

– bio.inspecta AG,

– Schweizerische Vereinigung für Qualitäts- und Management-Systeme (SQS),

– Bio Test Agro (BTA),

– ProCert Safety AG.

4. Jednostki wydające świadectwo: jak w pkt 3.

5. Czas włączenia: 30 czerwca 2013 r.

NOWA ZELANDIA

1. Kategorie produktów:

a) nieprzetworzone produkty rolne pochodzenia roślinnego, produkty pochodzące od zwierząt gospodarskich oraz nieprzetworzone produkty pochodzące od zwierząt gospodarskich w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91, z wyjątkiem:

– zwierząt gospodarskich i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, które noszą lub mają nosić oznaczenie odnoszące się do konwersji,

– produktów akwakultury;

b) przetworzone produkty rolne pochodzenia roślinnego oraz produkty pochodzące od zwierząt gospodarskich przeznaczone do spożycia przez ludzi w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 z wyjątkiem:

– produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, które noszą lub będą nosić oznaczenie odnoszące się do konwersji,

– produktów zawierających produkty akwakultury.

2. Pochodzenie:

Produkty kategorii określonej w ust. 1 lit. a) i produkowane ekologicznie składniki w produktach kategorii określonej w ust. 1 lit. b), wyprodukowane w Nowej Zelandii lub przywiezione do Nowej Zelandii:

– ze Wspólnoty,

– lub z państwa trzeciego w ramach wymagań uznanych za równoważne zgodnie z przepisami art. 11 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91,

– lub z państwa trzeciego, którego zasady produkcji i system kontroli zostały uznane za równoważne w stosunku do Oficjalnego Programu Ekologicznego Zabezpieczenia Żywności Ministerstwa Rolnictwa i Leśnictwa na podstawie zapewnień i informacji dostarczonej przez właściwy organ tego kraju, zgodnie z przepisami ustanowionymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa i pod warunkiem, że przywożone są jedynie produkowane ekologicznie składniki przeznaczone do włączenia, najwyżej do 5 % produktów pochodzenia rolnego, w produktach kategorii określonej w ust. 1 lit. b), przygotowanych w Nowej Zelandii.

3. Jednostki kontrolujące:

– AsureQuality Ltd,

– BIO-GRO New Zealand.

4. Jednostki wydające świadectwo: Ministry of Agriculture and Forestry (MAF) - New Zealand Food Safety Authority (NZFSA).

5. Okres włączenia: 30 czerwca 2011 r.

ZAŁĄCZNIK  II

Uchylone rozporządzenie i wykaz jego kolejnych zmian

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 94/92

(Dz.U. L 11 z 17.1.1992, s. 14)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 522/96 wyłącznie art. 1

(Dz.U. L 77 z 27.3.1996, s. 10)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 314/97

(Dz.U. L 51 z 21.2.1997, s. 34)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1367/98

(Dz.U. L 185 z 30.6.1998, s. 11)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 548/2000

(Dz.U. L 67 z 15.3.2000, s. 12)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1566/2000

(Dz.U. L 180 z 19.7.2000, s. 17)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1616/2000

(Dz.U. L 185 z 25.7.2000, s. 62)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2426/2000

(Dz.U. L 279 z 1.11.2000, s. 19)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 349/2001

(Dz.U. L 52 z 22.2.2001, s. 14)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2589/2001

(Dz.U. L 345 z 29.12.2001, s. 18)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1162/2002

(Dz.U. L 170 z 29.6.2002, s. 44)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2382/2002

(Dz.U. L 358 z 31.12.2002, s. 120)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 545/2003

(Dz.U. L 81 z 28.3.2003, s. 10)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2144/2003

(Dz.U. L 322 z 9.12.2003, s. 3)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 746/2004 wyłącznie art. 2

(Dz.U. L 122 z 26.4.2004, s. 10)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 956/2006

(Dz.U. L 175 z 29.6.2006, s. 41)

ZAŁĄCZNIK  III

Tabela korelacji

Rozporządzenie (EWG) nr 94/92Niniejsze rozporządzenie
Artykuł 1 akapit pierwszyArtykuł 1 akapit pierwszy
Artykuł 1 akapit drugi wyrażenie wprowadzająceArtykuł 1 akapit drugi wyrażenie wprowadzające
Artykuł 1 akapit drugi tiret pierwszeArtykuł 1 akapit drugi lit. a)
Artykuł 1 akapit drugi tiret drugieArtykuł 1 akapit drugi lit. b)
Artykuł 1 akapit trzeciArtykuł 1 akapit trzeci
Artykuł 2 ust. 1Artykuł 2 ust. 1
Artykuł 2 ust. 2 zdanie pierwszeArtykuł 2 ust. 2 akapit pierwszy
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi zdanie wprowadzająceArtykuł 2 ust. 2 akapit drugi zdanie wprowadzające
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. a)Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. a)
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. b) wyrażenie wprowadzająceArtykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. b) wyrażenie wprowadzające
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. b) tiret pierwszeArtykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. b) ppkt (i)
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. b) tiret drugieArtykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. b) ppkt (ii)
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. b) tiret trzecieArtykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. b) ppkt (iii)
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. c) wyrażenie wprowadzająceArtykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. c) wyrażenie wprowadzające
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. c) tiret pierwszeArtykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. c) ppkt (i)
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. c) tiret drugieArtykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. c) ppkt (ii)
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. c) tiret trzecieArtykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. c) ppkt (iii)
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. c) tiret czwarteArtykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. c) ppkt (iv)
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. c) tiret piąteArtykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. c) ppkt (v)
Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. d)Artykuł 2 ust. 2 akapit drugi lit. d)
Artykuł 2 ust. 3-6Artykuł 2 ust. 3-6
-Artykuł 3
Artykuł 3Artykuł 4
ZałącznikZałącznik I
-Załącznik II
-Załącznik III

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.