Rozporządzenie wykonawcze 514/2011 ustanawiające szczegółowe zasady wprowadzenia w życie preferencyjnych zasad handlu stosowanych do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, określonych w art. 7 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 1216/2009

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.138.18

Akt obowiązujący
Wersja od: 26 maja 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 514/2011
z dnia 25 maja 2011 r.
ustanawiające szczegółowe zasady wprowadzenia w życie preferencyjnych zasad handlu stosowanych do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, określonych w art. 7 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 1216/2009

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1216/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. ustanawiające zasady handlu niektórymi towarami pochodzącymi z przetwórstwa produktów rolnych(1), w szczególności jego art. 7 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1460/96(2) ustanawia szczegółowe zasady wprowadzania w życie preferencyjnych porozumień handlowych, dotyczących niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, określonych w art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1216/2009. Z uwagi na rozwój preferencyjnych zasad handlu, stosowanych do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa towarów rolnych, konieczne jest zastąpienie wspomnianego rozporządzenia.

(2) Niektóre umowy preferencyjne zawarte przez Unię z państwami trzecimi ustanawiają stosowanie elementów rolnych lub ceł dodatkowych, które są niższe od elementów rolnych lub ceł dodatkowych ustalonych we Wspólnej Taryfie Celnej. Z tego powodu konieczne jest ustanowienie szczegółowych zasad wprowadzenia w życie przyznawanych obniżek.

(3) Należy ustanowić wykaz produktów podstawowych, w odniesieniu do których możliwe jest ustanowienie zmniejszonych elementów rolnych na mocy umów preferencyjnych z państwami trzecimi.

(4) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1216/2009 przyznane obniżki należy ustanowić poprzez zmniejszenie kwot podstawowych używanych do obliczania elementów rolnych lub przez zmniejszenie składników rolnych stosowanych do niektórych szczególnych towarów.

(5) Zgodnie z art. 14 rozporządzenia (WE) nr 1216/2009 w razie konieczności określenia zmniejszonych elementów rolnych, stosowanych w handlu preferencyjnym, należy ustalić właściwości i ilości produktów podstawowych, uznanych za wykorzystane.

(6) W przypadku gdy w umowie preferencyjnej umieszczono postanowienie dotyczące obniżki omawianych ceł dodatkowych, właściwe jest ustanowienie przepisów dotyczących obliczania obniżek ceł dodatkowych stosowanych w odniesieniu do zbóż i zawartości cukru niektórych towarów.

(7) Uprawnienie do obniżonych stawek celnych jest na ogół przyznawane w granicach kontyngentów taryfowych, określonych w danej umowie preferencyjnej. Aby zapewnić skuteczne zarządzanie wspomnianymi kontyngentami taryfowymi, powinno ono podlegać przepisom dotyczącym zarządzania kontyngentami taryfowymi, ustanowionymi w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiającym przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(3).

(8) W danej umowie preferencyjnej należy ustanowić listę towarów, co do których mają zastosowanie zmniejszone elementy rolne lub obniżka ceł dodatkowych, niezależnie od tego, czy są one objęte kontyngentem taryfowym, w celu zachowania jasności i przejrzystości.

(9) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1216/2009 należy zezwolić na zastąpienie części ceł ad valorem, odnoszących się do elementu rolnego, przez szczególną stawkę, jeżeli została ona określona w umowie preferencyjnej. Kwota ta nie powinna jednak przekraczać opłat stosowanych w odniesieniu do handlu niepreferencyjnego.

(10) Ponieważ uprawnienie do obniżonych stawek celnych jest warunkowe w odniesieniu do towarów pochodzących z państw, z którymi zawarto umowy preferencyjne, konieczne jest określenie stosowanych reguł pochodzenia.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Zagadnień Horyzontalnych dotyczącą handlu przetworzonymi produktami rolnymi niewymienionymi w załączniku I do Traktatu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Niniejsze rozporządzenie ustanawia przepisy dotyczące ustalania zmniejszonych elementów rolnych określonych w art. 7 ust. 2 oraz związanych z nimi ceł dodatkowych, o których mowa w art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1216/2009, oraz przepisy dotyczące zarządzania kontyngentami otwartymi na mocy umów preferencyjnych mających zastosowanie do towarów i produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 1216/2009.

Artykuł  2

W celu ustalenia zmniejszonych elementów rolnych w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 1216/2009 uwzględnia się następujące produkty podstawowe:

– kod CN ex 1001 90 99 pszenica zwyczajna,

– kod CN 1001 10 00 pszenica durum,

– kod CN 1002 00 00 żyto,

– kod CN 1003 00 90 jęczmień,

– kod CN 1005 90 00 kukurydza, inna niż kukurydza z przeznaczeniem do siewu,

– kody CN 1006 20 96 oraz 1006 20 98 długoziarnisty ryż łuskany, zwany dalej "ryżem",

– kod CN 1701 99 10 biały cukier,

– kody CN 1703 10 00 i 1703 90 00 melasa,

– kod CN ex 0402 10 19 mleko w proszku, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy, bez dodatku cukru ani innego środka słodzącego oraz w bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto większej niż 2,5 kg, zwane dalej "GP 2",

– kod CN ex 0402 21 19 mleko w proszku, o zawartości tłuszczu mlecznego wynoszącej 26 % masy, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego oraz w bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto większej niż 2,5 kg, zwane dalej "GP 3",

– kod CN ex 0405 10 masło, o zawartości tłuszczu wynoszącej 82 % masy, zwane dalej "GP 6".

Artykuł  3
1.
Zmniejszone elementy rolne, stosowane w ramach umowy preferencyjnej, oblicza się na podstawie ilości produktów podstawowych uważanych za wykorzystane podczas wytwarzania towarów objętych niniejszym rozporządzeniem.
2.
Ilości produktów podstawowych, o których mowa w ust. 1, są ilościami podanymi w załączniku I w odniesieniu do towarów objętych kodami Nomenklatury scalonej w zamieszczonym w załączniku wykazie.
3.
W odniesieniu do towarów objętych kodami Nomenklatury scalonej, w przypadku których załącznik I do niniejszego rozporządzenia odsyła do załącznika II, ilości, o których mowa w ust. 1, są ilościami podanymi w załączniku II.
4.
W odniesieniu do towarów, o których mowa w ust. 3, stosuje się dodatkowe kody zgodnie ze składem tych towarów, określonym w załączniku III.
5.
W przypadku gdy w umowie preferencyjnej umieszczono odpowiednie postanowienia w ramach odstępstwa od ust. 1-4, zmniejszone elementy rolne oraz, w stosownych przypadkach również obniżone, cła dodatkowe, mające zastosowanie do każdego towaru kwalifikującego się do obniżki stawki celnej, otrzymuje się, stosując współczynnik zmniejszenia do elementów rolnych oraz związanych z nimi ceł dodatkowych, ustalonych we Wspólnej Taryfie Celnej.
Artykuł  4
1.
W przypadku towarów wymienionych w załączniku II ilości cukru i zbóż, brane pod uwagę w celu obliczenia obniżonych dodatkowych ceł za cukier (AD S/Z) i za mąkę (AD F/M), są ilościami podanymi w pkt B i C załącznika II, odpowiednio dla danej zawartości sacharozy, cukru inwertowanego lub izoglukozy oraz odpowiednio skrobi lub glukozy.
2.
W przypadku towarów wymienionych w załączniku II cła dodatkowe, o których mowa w ust. 1, otrzymuje się przez uwzględnienie wyłącznie ilości produktów podstawowych w ramach sektora zbóż lub sektora cukru, określonych w części I i III załącznika I do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007(4).
Artykuł  5
1.
Zgodnie z art. 3 ust. 1 zmniejszone elementy rolne i, w stosownych przypadkach, obniżone cła dodatkowe, mające zastosowanie w odniesieniu do każdego towaru kwalifikującego się do wspomnianej obniżki stawki celnej, otrzymuje się poprzez pomnożenie wykorzystanych ilości odpowiednich produktów podstawowych przez kwotę podstawową, określoną w ust. 2, oraz zsumowanie tych kwot dla wszystkich odpowiednich produktów podstawowych wykorzystanych do produkcji towaru.
2.
Kwota podstawowa, którą uwzględnia się przy obliczaniu zmniejszonych elementów rolnych oraz, w stosownych przypadkach, obniżonych ceł dodatkowych, jest kwotą wyrażoną w euro, określoną w odpowiedniej umowie preferencyjnej lub ustaloną na podstawie takiej umowy.
3.
Jeżeli zamiast zmniejszenia kwot podstawowych w umowie preferencyjnej ustanowiono obniżkę stawek elementów rolnych na dany towar, wówczas zmniejszone elementy rolne oblicza się przez zastosowanie określonej w umowie obniżki do elementów rolnych ustalonych we Wspólnej Taryfie Celnej.
4.
Jeżeli zmniejszony element rolny oraz, w stosownych przypadkach, obniżone cła dodatkowe, określone na podstawie ust. 1, 2 oraz 3, wynosiłyby mniej niż 2,4 EUR/100 kg, przedmiotowy element lub przedmiotowe cła ustala się na zero.
Artykuł  6
1.
Komisja publikuje w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ilości zmniejszonych elementów rolnych oraz, w stosownych przypadkach, obniżonych ceł dodatkowych, ustanowione na podstawie art. 5.
2.
Jeżeli postanowienia umowy z danym państwem trzecim nie stanowią inaczej, ilości opublikowane zgodnie z ust. 1 stosuje się od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca roku następującego po roku publikacji.

W przypadku gdy zarówno zmniejszone elementy rolne, jak i obniżone cła dodatkowe, mające zastosowanie do produktów podstawowych, pozostają niezmienione, elementy rolne oraz cła dodatkowe ustanowione na podstawie art. 5 stosuje się do czasu publikacji zastępujących je elementów rolnych oraz ceł dodatkowych.

Artykuł  7

W umowie preferencyjnej ustala się lub zezwala na określenie:

a) towarów kwalifikujących się do zmniejszonego elementu rolnego;

b) towarów kwalifikujących się do obniżonego cła dodatkowego;

c) przyznanej obniżki lub przyznanych obniżek;

d) stosowanych kontyngentów taryfowych, w przypadku gdy obniżki przyznawane są w ich ramach.

Artykuł  8

W przypadku gdy umowa preferencyjna określa stosowanie elementu rolnego w postaci szczególnej stawki do przetworzonych produktów rolnych wymienionych w tabeli 2 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1216/2009, niezależnie od tego, czy podlega ona obniżce w ramach kontyngentu taryfowego, oraz w przypadku gdy Wspólna Taryfa Celna określa stosowanie stawki celnej ad valorem do przywozu niepreferencyjnego wspomnianych towarów, kwota do zapłaty nie przekracza drugiej wspomnianej stawki.

Artykuł  9

Do celów niniejszego rozporządzenia "towary pochodzące" oznaczają towary, które spełniają warunki konieczne do uzyskania statusu towarów pochodzących, określonego w przedmiotowej umowie preferencyjnej.

Artykuł  10
1.
Elementy rolne wspólnej taryfy celnej stosuje się w następujących przypadkach:

a) elementy rolne odnoszą się do towarów zamieszczonych w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1216/2009, które nie są objęte preferencyjnymi zasadami handlu wspominanymi towarami z danym państwem;

b) elementy rolne stosuje się do towarów, które przekraczają kontyngenty taryfowe.

2.
W przypadku gdy kontyngent taryfowy dotyczy obniżki składki celnej ad valorem, odpowiadającej jej elementowi rolnemu w postaci, o której mowa w art. 8, stawki celne stosowane do ilości przekraczających kontyngenty taryfowe są stawkami ustalonymi we wspólnej taryfie celnej bądź określonymi w przedmiotowej umowie.
Artykuł  11

Kontyngentami taryfowymi objętymi niniejszym rozporządzeniem zarządza się zgodnie z art. 308a, 308b i 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.

Artykuł  12

Rozporządzenie (WE) nr 1460/1996 traci moc.

Artykuł  13

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2011 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 25 maja 2011 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 328 z 15.12.2010, s. 10.

(2) Dz.U. L 187 z 26.7.1996, s. 18.

(3) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, s. 1.

(4) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

(o którym mowa w art. 3 ust. 2)

Ilości produktów podstawowych, uważanych za wykorzystane

(na 100 kg towarów)
Kod CNOpisPszenica zwyczajnaPszenica durumŻytoJęczmieńKukurydzaRyżCukier białyMelasaOdtłuszczone mleko w proszku (GP2)Mleko pełne w proszku (PG 3)Masło (GP6)
kgkgkgkgkgkgkgkgkgkgkg
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)(9)(10)(11)(12)(13)
0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10- Jogurt:
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao:
- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 10 51- - - - Nieprzekraczającej 1,5 % masy100
0403 10 53- - - - Przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy100
0403 10 59- - - - Przekraczającej 27 % masy

- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:

4268
0403 10 91- - - - Nieprzekraczającej 3 % masy92
0403 10 93- - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy85
0403 10 99- - - - Przekraczającej 6 %810
0403 90- Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 90 71- - - - Nieprzekraczającej 1,5 % masy100
0403 90 73- - - - Przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy100
0403 90 79- - - - Przekraczającej 27 % masy4268
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 90 91- - - - Nieprzekraczającej 3 % masy92
0403 90 93- - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy85
0403 90 99- - - - Przekraczającej 6 % masy810
0405Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10- - O zawartości tłuszczu 39 % masy i większej, ale mniejszej niż 60 % masyZob. załącznik II
0405 20 30- - O zawartości tłuszczu 60 % masy i większej, ale nieprzekraczającej 75 % masyZob. załącznik II
0710Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone:
0710 40 00- Kukurydza cukrowa100(a)
0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0711 90- Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw:
- - Warzywa:
0711 90 30- - - Kukurydza cukrowa100(a)
1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516:
1517 10- Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej:
1517 10 10- - Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka15
1517 90- Pozostałe:
1517 90 10- - Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka15
1704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10- Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
1704 10 10- - Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):3058
1704 10 90- - Zawierająca 60 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):1670
1704 90- Pozostałe:
1704 90 30- - Biała czekolada4520
1704 90 51 do 1704 90 99- - PozostałeZob. załącznik II
1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 20- - Zawierający 5 % masy lub więcej, ale mniej niż 65 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza60
1806 10 30- - Zawierający 65 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza75
1806 10 90- - Zawierający 80 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza100
1806 20- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kgZob. załącznik II
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31- - NadziewaneZob. załącznik II
1806 32- - Bez nadzieniaZob. załącznik II
1806 90- PozostałeZob. załącznik II
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5 % masy kakao, obliczonej na podstawie całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00- Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży detalicznejZob. załącznik II
1901 20 00- Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905Zob. załącznik II
1901 90- Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11- - - O zawartości suchego ekstraktu 90 % masy lub większej195
1901 90 19- - - Pozostałe159
- - Pozostałe:
1901 90 99- - - PozostałeZob. załącznik II
1902Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:

- Makarony niepoddane obróbce cieplnej, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:

1902 11 00- - Zawierające jaja167
1902 19- - Pozostałe:
1902 19 10- - - Niezawierające mąki lub mączki, ze zwykłej pszenicy167
1902 19 90- - - Pozostałe67100
1902 20- Makarony nadziewane, nawet niepoddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane:
- - Pozostałe:
1902 20 91- - - Gotowane41
1902 20 99- - - Pozostałe116
1902 30- Pozostałe makarony:
1902 30 10- - Suszone167
1902 30 90- - Pozostałe66
1902 40- Kuskus:
1902 40 10- - Nieprzygotowany167
1902 40 90- - Pozostałe66
1903 00 00Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach161
1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (w wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10- Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych:
1904 10 10- - Otrzymane z kukurydzy213
1904 10 30- - Otrzymane z ryżu174
1904 10 90- - Pozostałe53535353
1904 20Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:
1904 20 10- - Preparaty typu Müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowychZob. załącznik II
- - Pozostałe:
1904 20 91- - - Otrzymane z kukurydzy213
1904 20 95- - - Otrzymane z ryżu174
1904 20 99- - - Pozostałe53535353
1904 90- Pozostałe:
1904 90 10- - Otrzymane z ryżu174
1904 90 80- - Pozostałe174
1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00- Chleb chrupki140
1905 20- Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:
1905 20 10- - Zawierający mniej niż 30 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)444025
1905 20 30- - Zawierający 30 % masy lub więcej, ale mniej niż 50 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)333045
1905 20 90- - Zawierający 50 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)222065
- Słodkie herbatniki; gofry i wafle:
1905 31- - Słodkie herbatnikiZob. załącznik II
1905 32- - Gofry i wafleZob. załącznik II
1905 40- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostoweZob. załącznik II
1905 90- Pozostałe:
1905 90 10- - Mace168
1905 90 20- - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby644
1905 90 30 do 1905 90 90- - PozostałeZob. załącznik II
2001Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym:
2001 90- Pozostałe:
2001 90 30- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)100(a)
2001 90 40- - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej40(a)
2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2004 10- Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2004 10 91- - - W postaci mąki, mączki lub płatkówZob. załącznik II
2004 90- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2004 90 10- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)100(a)
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2005 20- Ziemniaki:
2005 20 10- - W postaci mąki, mączki lub płatkówZob. załącznik II
2005 80 00- Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)100(a)
2008Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

- Pozostałe, włączając mieszanki, inne niż objęte podpozycją 2008 19:

2008 99- - Pozostałe:
- - - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - - Niezawierające dodatku cukru:
2008 99 85---- Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var.

saccharata)

100(a)
2008 99 91- - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej40(a)
2101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:

- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy:

2101 12- - Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy:
2101 12 98- - - PozostałeZob. załącznik II
2101 20- Ekstrakty, esencje, koncentraty i preparaty z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej)
- - Preparaty:
2101 20 98- - - PozostałeZob. załącznik II
2101 30- Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy:
2101 30 19- - - Pozostałe137
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii palonej i pozostałych palonych namiastek kawy:
2101 30 99- - - Pozostałe245
2102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:
2102 10- Drożdże aktywne:
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 31- - - Suszone425
2102 10 39- - - Pozostałe125
2105 00Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao:
2105 00 10- Niezawierające tłuszczu mleka lub zawierające mniej niż 3 % masy takich tłuszczów2510
- Zawierające tłuszcz mleka:
2105 00 91- - 3 % masy lub więcej, ale mniej niż 7 % masy2023
2105 00 99- - 7 % masy lub więcej2335
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 10- Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe
2106 10 80- - PozostałeZob. załącznik II
2106 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
2106 90 98- - - PozostałeZob. załącznik II
2202Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009:
2202 90- Pozostałe:
- - Pozostałe, zawierające tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404:
2202 90 91- - - Mniej niż 0,2 % masy108
2202 90 95- - - 0,2 % masy lub więcej, ale mniej niż 2 % masy106
2202 90 99- - - 2 % lub więcej1013
2905Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne:
- Pozostałe alkohole poliwodorotlenowe:
2905 43 00- - Mannit300
2905 44- - D-sorbit (sorbitol):
- - - W roztworze wodnym:
2905 44 11- - - - Zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu172
2905 44 19- - - - Pozostałe90
- - - Pozostałe:
2905 44 91- - - - Zawierający 2 % masy D-manitu lub mniej, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu245
2905 44 99- - - - Pozostałe128
3302Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) na bazie jednej lub wielu takich substancji, w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów:
3302 10- W rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym lub do produkcji napojów:
- - W rodzaju stosowanych do produkcji napojów:
- - - Preparaty zawierające wszystkie czynniki zapachowe charakterystyczne dla napojów:
- - - - Pozostałe
3302 10 29- - - - - PozostałeZob. załącznik II
3505Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych:
3505 10- Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 10- - Dekstryny189
- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 90- - - Pozostałe189
3505 20- Kleje:
3505 20 10- - Zawierające mniej niż 25 % masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi48
3505 20 30- - Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 55 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi95
3505 20 50- - Zawierające 55 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi151
3505 20 90- - Zawierające 80 % masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi189
3809Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i pozostałe preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
3809 10- Na bazie substancji skrobiowych
3809 10 10- - Zawierające mniej niż 55 % masy tych substancji95
3809 10 30- - Zawierające 55 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 70 % masy132
3809 10 50- - Zawierające 70 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 83 % masy161
3809 10 90- - Zawierające 83 % masy lub więcej tych substancji189
3824Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
3824 60- Sorbit, inny niż ten objęty podpozycją 2905 44:
- - W roztworze wodnym:
3824 60 11- - - Zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu172
3824 60 19- - - Pozostałe90
- - Pozostałe:
3824 60 91- - - Zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu245
3824 60 99- - - Pozostałe128

ZAŁĄCZNIK  II

(o którym mowa w art. 3 ust. 3)

Ilości produktów podstawowych uważanych za wykorzystane w przypadku gdy załącznik I odsyła do treści niniejszego załącznika

(na 100 kg towarów)
Tłuszcz mleczny, białka mleka, sacharoza, cukier inwertowany oraz izoglukoza; zawartość skrobi i glukozyOdtłuszczone mleko w proszku (GP2)Mleko pełne w proszku (GP3)Masło (GP6)Cukier białyPszenica zwyczajnaKukurydza
kgkgkgkgkgkg
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)
A. Niezawierające tłuszczów mlecznych lub zawierające mniej niż 1,5 % masy takich tłuszczów oraz zawierające białka mleka w masie:
- 2,5 % lub więcej, ale mniej niż 6 %14
- 6 % lub więcej, ale mniej niż 18 %42
- 18 % lub więcej, ale mniej niż 30 %75
- 30 % lub więcej, ale mniej niż 60 %146
- 60 % lub więcej208
Zawierające w masie 1,5 % lub więcej, ale mniej niż 3 % tłuszczów mlecznych:
- Niezawierające białek mleka lub zawierające w masie mniej niż 2,5 % tych białek:3
- Zawierające białka mleka w masie:
- 2,5 % lub więcej, ale mniej niż 6 %143
- 6 % lub więcej, ale mniej niż 18 %423
- 18 % lub więcej, ale mniej niż 30 %753
- 30 % lub więcej, ale mniej niż 60 %1463
- 60 % lub więcej2083
Zawierające w masie 3 % lub więcej, ale mniej niż 6 % tłuszczów mlecznych:
- Niezawierające białek mleka lub zawierające w masie mniej niż 2,5 % tych białek:6
- Zawierające białka mleka w masie:
- 2,5 % lub więcej, ale mniej niż 12 %1220
- 12 % lub więcej716
Zawierające w masie 6 % lub więcej, ale mniej niż 9 % tłuszczów mlecznych:
- Niezawierające białek mleka lub zawierająca ich w masie mniej niż 4 %10
- Zawierające białka mleka w masie:
- 4 % lub więcej, ale mniej niż 15 %1032
- 15 % lub więcej7110
Zawierające w masie 9 % lub więcej, ale mniej niż 12 % tłuszczów mlecznych:
- Niezawierające białek mleka lub zawierająca ich w masie mniej niż 6 %14
- Zawierające białka mleka w masie:
- 6 % lub więcej, ale mniej niż 18 %943
- 18 % lub więcej7014
Zawierające w masie 12 % lub więcej, ale mniej niż 18 % tłuszczów mlecznych:
- Niezawierające białek mleka lub zawierająca ich w masie mniej niż 6 %20
- Zawierające białka mleka w masie:
- 6 % lub więcej, ale mniej niż 18 %562
- 18 % lub więcej6520
Zawierające w masie 18 % lub więcej, ale mniej niż 26 % tłuszczów mlecznych:
- Niezawierające białek mleka lub zawierająca ich w masie mniej niż 6 %20
- Zawierające w masie 6 % lub więcej białek mleka5029
Zawierające w masie 26 % lub więcej, ale mniej niż 40 % tłuszczów mlecznych:
- Niezawierające białek mleka lub zawierająca ich w masie mniej niż 6 %45
- Zawierające w masie 6 % lub więcej białek mleka3845
Zawierające tłuszcze mleczne w masie:
- 40 % lub więcej, ale mniej niż 55 %63
- 55 % lub więcej, ale mniej niż 70 %81
- 70 % lub więcej, ale mniej niż 85 %99
- 85 % lub więcej117
B. Zawierające sacharozę, cukier inwertowany lub izoglukozę, w masie:
- 5 % lub więcej, ale mniej niż 30 %24
- 30 % lub więcej, ale mniej niż 50 %45
- 50 % lub więcej, ale mniej niż 70 %65
- 70 % lub więcej93
C. Zawierające skrobię lub glukozę w masie:
- 5 % lub więcej, ale mniej niż 25 %2222
- 25 % lub więcej, ale mniej niż 50 %4747
- 50 % lub więcej, ale mniej niż 75 %7474
- 75 % lub więcej101101

ZAŁĄCZNIK  III

(o którym mowa w art. 3 ust. 4)

Kody dodatkowe na podstawie składu towarów

Tłuszcz mleczny

(jako % masy)

Białka mleka

(jako % masy)(3)

Skrobia/glukoza (jako % masy)(1)
≥ 0 < 5≥ 5 < 25≥ 25 < 50≥ 50 < 75≥ 75
Zawartość sacharozy/cukru inwertowanego/izoglukozy (jako % masy)(2)
≥ 0

< 5

≥ 5

< 30

≥ 30

< 50

≥ 50

< 70

≥ 70≥ 0

< 5

≥ 5

< 30

≥ 30

< 50

≥ 50

< 70

≥ 70≥ 0

< 5

≥ 5

< 30

≥ 30

< 50

≥ 50≥ 0

< 5

≥ 5

< 30

≥ 30≥ 0

< 5

≥ 5
≥ 0 < 1,5≥ 0 < 2,57 0007 0017 0027 0037 0047 0057 0067 0077 0087 0097 0107 0117 0127 0137 0157 0167 0177 7587 759
≥ 2,5 < 67 0207 0217 0227 0237 0247 0257 0267 0277 0287 0297 0307 0317 0327 0337 0357 0367 0377 7687 769
≥ 6 < 187 0407 0417 0427 0437 0447 0457 0467 0477 0487 0497 0507 0517 0527 0537 0557 0567 0577 7787 779
≥ 18 < 307 0607 0617 0627 0637 0647 0657 0667 0677 0687 0697 0707 0717 0727 0737 0757 0767 0777 7887 789
≥ 30 < 607 0807 0817 0827 0837 0847 0857 0867 0877 088X7 0907 0917 092X7 0957 096XXX
≥ 607 8007 8017 802XX7 8057 8067 807XX7 8107 811XXXXXXX
≥ 1,5 < 3≥ 0 < 2,57 1007 1017 1027 1037 1047 1057 1067 1077 1087 1097 1107 1117 1127 1137 1157 1167 1177 7987 799
≥ 2,5 < 67 1207 1217 1227 1237 1247 1257 1267 1277 1287 1297 1307 1317 1327 1337 1357 1367 1377 8087 809
≥ 6 < 187 1407 1417 1427 1437 1447 1457 1467 1477 1487 1497 1507 1517 1527 1537 1557 1567 1577 8187 819
≥ 18 < 307 1607 1617 1627 1637 1647 1657 1667 1677 1687 1697 1707 1717 1727 1737 1757 1767 1777 8287 829
≥ 30 < 607 1807 1817 1827 183X7 1857 1867 1877 188X7 1907 1917 192X7 1957 196XXX
≥ 607 8207 8217 822XX7 8257 8267 827XX7 8307 831XXXXXXX
≥ 3 < 6≥ 0 < 2,57 8407 8417 8427 8437 8447 8457 8467 8477 8487 8497 8507 8517 8527 8537 8557 8567 8577 8587 859
≥ 2,5 < 127 2007 2017 2027 2037 2047 2057 2067 2077 2087 2097 2107 2117 2127 2137 2157 2167 2177 2207 221
≥ 127 2607 2617 2627 2637 2647 2657 2667 2677 2687 2697 2707 2717 2727 2737 2757 276X7 838X
≥ 6 < 9≥ 0 < 47 8607 8617 8627 8637 8647 8657 8667 8677 8687 8697 8707 8717 8727 8737 8757 8767 8777 8787 879
≥ 4 < 157 3007 3017 3027 3037 3047 3057 3067 3077 3087 3097 3107 3117 3127 3137 3157 3167 3177 3207 321
≥ 157 3607 3617 3627 3637 3647 3657 3667 3677 3687 3697 3707 3717 3727 3737 3757 376X7 378X
≥ 9 < 12≥ 0 < 67 9007 9017 9027 9037 9047 9057 9067 9077 9087 9097 9107 9117 9127 9137 9157 9167 9177 9187 919
≥ 6 < 187 4007 4017 4027 4037 4047 4057 4067 4077 4087 4097 4107 4117 4127 4137 4157 4167 4177 4207 421
≥ 187 4607 4617 4627 4637 4647 4657 4667 4677 468X7 4707 4717 472X7 4757 476XXX
≥ 12 < 18≥ 0 < 67 9407 9417 9427 9437 9447 9457 9467 9477 9487 9497 9507 9517 9527 9537 9557 9567 9577 9587 959
≥ 6 < 187 5007 5017 5027 5037 5047 5057 5067 5077 5087 5097 5107 5117 5127 5137 5157 5167 5177 5207 521
≥ 187 5607 5617 5627 5637 5647 5657 5667 5677 568X7 5707 5717 572X7 5757 576XXX
≥ 18 < 26≥ 0 < 67 9607 9617 9627 9637 9647957 9667 9677 9687 9697 9707 9717 9727 9737 9757 9767 9777 9787 979
≥ 67 6007 6017 6027 6037 6047 6057 6067 6077 6087 6097 6107 6117 6127 6137 6157 616X7 620X
≥ 26 < 40≥ 0 < 67 9807 9817 9827 9837 9847 9857 9867 9877 988X7 9907 9917 992X7 9957 996XXX
≥ 67 7007 7017 7027 703X7 7057 7067 7077 708X7 7107 7117 712X7 7157 716XXX
≥ 40 < 557 7207 7217 7227 723X7 7257 7267 7277 728X7 7307 7317 732X7 7357 736XXX
≥ 55 < 707 7407 7417 742XX7 7457 7467 747XX7 7507 751XXXXXXX
≥ 70 < 857 7607 7617 762XX7 7657 766XXX7 7707 771XXXXXXX
≥ 857 7807 781XXX7 7857 786XXXXXXXXXXXX
(1) Skrobia/glukoza

Zawartość w towarach (jak przedstawiono) skrobi, produktów jej rozkładu, tj. wszystkich polimerów glukozy oraz glukozy, oznaczonej jako glukoza i wyrażonej jako skrobia (na podstawie suchej masy, 100 % czystości; współczynnik do zamiany glukozy na skrobię: 0,9).

Jednakże w przypadku gdy zgłaszana jest mieszanina glukozy i fruktozy (w dowolnej postaci) lub okazuje się, że znajduje się ona w towarze, wówczas ilością glukozy, która ma być przyjęta do powyższego wyliczenia, jest ilość stanowiąca nadwyżkę nad zawartością fruktozy w towarach.

(2) Sacharoza/cukier inwertowany/izoglukoza

Zawartość w towarach (jak przedstawiono) sacharozy, razem z sacharozą będącą wynikiem wyrażenia jako sacharozy, każdej mieszaniny glukozy i fruktozy (arytmetyczna suma tych dwóch cukrów pomnożona przez 0,95), która jest zgłoszona (w dowolnej postaci) lub okazuje się, że znajduje się w towarze.

Niemniej jednak w przypadku gdy zawartość fruktozy w towarze jest mniejsza niż zawartość glukozy, wówczas ilość glukozy, która ma być przyjęta do powyższego wyliczenia, jest równa wagowo ilości fruktozy. Uwaga: We wszystkich przypadkach, gdy zgłaszany jest produkt hydrolizy fruktozy lub okazuje się, że wśród cukrów występuje galaktoza, wówczas ilość glukozy równa ilości galaktozy jest odejmowana od całkowitej zawartości glukozy przed przeprowadzeniem wszelkich innych wyliczeń.

(3) Białka mleka Kazeiny lub kazeiniany, stanowiące część towarów, nie uważa się za białka mleka, jeżeli towary nie zawierają żadnego składnika pochodzenia mlecznego. Tłuszczu mleka zawartego w towarze w ilości mniejszej niż 1 % masy oraz laktozy w ilości mniejszej niż 1 % masy nie uznaje się za inne składniki pochodzenia mlecznego. Po zakończeniu formalności celnych dana osoba musi zawrzeć w odpowiednim zgłoszeniu informację: "jedyny składnik mleczny kazeina/kazeinian", w zależności od przypadku.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.