Rozporządzenie 3703/85 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wspólnych norm handlowych w odniesieniu do niektórych świeżych lub schłodzonych ryb
Dz.U.UE.L.1985.351.63
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3703/85
z dnia 23 grudnia 1985 r.
ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wspólnych norm handlowych w odniesieniu do niektórych świeżych lub schłodzonych ryb
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3796/81 z dnia 29 grudnia 1981 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa(1), ostatnio zmienione Aktem przystąpienia Hiszpanii i Portugalii, w szczególności jego art. 4 ust. 4,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 103/76 z dnia 19 stycznia 1976 r. ustanawiające wspólne normy handlowe w odniesieniu do niektórych świeżych lub schłodzonych ryb(2), zmienione ostatnio rozporządzeniem Rady (EWG) nr 3396/85(3), w szczególności jego art. 6, 8 i 8a,
a także mając na uwadze, co następuje:
doświadczenie wykazało konieczność wyjaśnienia niektórych przepisów dotyczących stosowania wspólnych norm handlowych, określonych w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 103/76 w celu zapewnienia bardziej jednolitego stosowania tych norm w Państwach Członkowskich;
system klasyfikacji śledzia i makreli opierający się na ocenie próbek, przewidziany w art. 8a rozporządzenia Rady (EWG) nr 103/76, powinien zostać dokonany zgodnie ze wspólnotowymi normami dotyczącymi tych gatunków; w celu zapewnienia ekstrapolacji wyników klasyfikacji opartej na ocenie próbek wszystkich danych partii należy ustalić liczbę pobieranych próbek, wagę lub wielkość każdej próbki oraz metody klasyfikacji i sprawdzania wagi partii wprowadzanych do obrotu z uwzględnieniem różnych metod sprzedaży;
w celu poprawy jakości ryb podlegających klasyfikacji opartej na systemie pobierania próbek i w celu uniknięcia wprowadzania do obrotu ryb, których stopień świeżości nie jest wystarczający, dane Państwa Członkowskie powinny wprowadzić ustalenia dotyczące kontroli obejmujące badanie środków służących do konserwacji ryb znajdujących się na statkach wyładowujących dane ryby;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 23 grudnia 1985 r.
W imieniu Komisji | |
Karl-Heinz NARJES | |
Wiceprzewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 379 z 31.12.1981, str. 1.
(2) Dz.U. L 20 z 28.1.1976, str. 29.
(3) Dz.U. L 322 z 3.12.1985, str. 1.
-zmienionyi według numeracji ustalonejprzez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 3506/89 z dnia 23 listopada 1989 r. (Dz.U.UE.L.89.342.11) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 listopada 1989 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1115/2006 z dnia 20 lipca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.199.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 lipca 2006 r.
-dodany przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 3506/89 z dnia 23 listopada 1989 r. (Dz.U.UE.L.89.342.11) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 listopada 1989 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1115/2006 z dnia 20 lipca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.199.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 lipca 2006 r.