Rozporządzenie 824/2003 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999
Dz.U.UE.L.2003.118.3
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 824/2003
z dnia 13 maja 2003 r.
ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 (w zakresie pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania niektórych serów w roku gospodarczym 2003/2004)
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 509/2002(2), w szczególności jego art. 10,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Na mocy art. 9 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 pomoc w odniesieniu do prywatnego składowania może być przyznawana dla serów, które mogą być długo przechowywane, i serów, które są produkowane z mleka owczego lub koziego i wymagają co najmniej sześciomiesięcznego okresu dojrzewania, jeśli rozwój cen i stan zapasów tych serów wskazują na poważną nierównowagę rynku, która może być zlikwidowana lub zredukowana przez składowanie sezonowe.
(2) Trudności wynikające z sezonowego charakteru produkcji niektórych serów, które mogą być długo przechowywane, oraz Pecorino Romano, Kefalo-Tyri i Kasseri pogarszane są sezonowością konsumpcji, która stanowi odwrotność tej produkcji. Nieskonsolidowany system produkcji takich serów jeszcze bardziej pogłębia omawiane trudności. Dlatego też należy przewidzieć możliwość powrotu do sezonowego składowania ilości odpowiadającej różnicy między letnią a zimową produkcją.
(3) Należy określić rodzaje sera kwalifikujące się do uzyskania pomocy oraz maksymalną ilość, w odniesieniu do której ta pomoc może być przyznana, jak również okres trwania umów, który powinien odzwierciedlać rzeczywiste wymagania rynku oraz możliwości przechowywania serów.
(4) Niezbędne jest określenie warunków umowy składu oraz decydujących kroków w celu umożliwienia identyfikacji i poddania kontroli serów objętych umową. Pomoc musi być ustalana z odniesieniem do kosztów składowania oraz równowagi, którą należy utrzymać między serami, dla których pomoc jest przyznawana a pozostałymi serami sprzedawanymi na rynku.
(5) Powinny być również ustalone szczegółowe zasady w odniesieniu do dokumentacji, rachunkowości oraz częstotliwości i charakteru kontroli. Państwa Członkowskie powinny mieć możliwość przerzucenia całości lub części kosztów kontroli na wykonawcę.
(6) Komitet Zarządzający ds. Mleka i Przetworów Mlecznych nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 13 maja 2003 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48.
(2) Dz.U. L 79 z 22.3.2002, str. 15.