Rozporządzenie 2742/90 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2204/90

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1990.264.20

Akt utracił moc
Wersja od: 13 listopada 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2742/90
z dnia 26 września 1990 r.
ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2204/90

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2204/90 z dnia 24 lipca 1990 r. ustanawiające dodatkowe ogólne zasady w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych w odniesieniu do sera(1), w szczególności jego art. 1 akapit drugi, art. 3 ust. 3 akapit drugi i art. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 1 akapit pierwszy rozporządzenia (EWG) nr 2204/90 stanowi, że stosowanie kazeiny i kazeinianów w produkcji sera stanowi przedmiot uprzedniego zezwolenia; niezbędne jest ustanowienie szczegółowych zasad wydawania takiego zezwolenia, uwzględniając wymagania dotyczące kontroli w przedsiębiorstwach; zezwolenia powinny być wydawane na określony czas, tak aby Państwa Członkowskie mogły nakładać kary za nieprzestrzeganie przepisów wspólnotowych;

artykuł 1 akapit drugi wymienionego rozporządzenia stanowi, że maksymalne zawartości procentowe kazeiny i kazeinianów stosowanych w serach muszą być ustalone na podstawie obiektywnych kryteriów ustanowionych z uwzględnieniem wymogów technologicznych; konieczne jest ustalenie tych zawartości procentowych na podstawie danych dostarczonych przez Państwa Członkowskie; w celu ułatwienia kontroli, aby zapewnić zgodność z niniejszym przepisem, należy stosować całkowite zawartości procentowe raczej niż zawartości procentowe dla poszczególnych produktów;

artykuł 3 ust. 1 wymienionego rozporządzenia nakłada na Państwa Członkowskie obowiązek wprowadzenia kontroli administracyjnych i fizycznych; konieczne jest sprecyzowanie warunków, jakie kontrole te muszą spełniać, w szczególności w odniesieniu do ich częstotliwości;

artykuł 3 ust. 3 wymienionego rozporządzenia przewiduje, że za stosowanie bez zezwolenia kazeiny i kazeinianów nakładana będzie dla użytych ilości kara pieniężna w wysokości odpowiadającej różnicy między wartością mleka odtłuszczonego wynikającą z ceny interwencyjnej mleka odtłuszczonego w proszku z jednej strony, a ceną rynkową kazeiny i kazeinianów z drugiej strony, plus 10 %; z drugiej strony kara ta musi być ustalona z uwzględnieniem cen obowiązujących na rynkach w czasie okresu referencyjnego;

Komitet Zarządzający ds. Mleka i Przetworów Mlecznych nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez swojego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Zezwolenia, o których mowa w art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2204/90, są wydawane na okres 12 miesięcy, na wniosek zainteresowanych przedsiębiorstw, z zastrzeżeniem ich wcześniejszego pisemnego zobowiązania do akceptacji i przestrzegania przepisów art. 3 ust. 1 lit. a) i b) z jednej strony oraz lit. c) z drugiej strony wymienionego wcześniej rozporządzenia.
2.
Zezwolenia są wydawane wraz z numerem seryjnym każdego przedsiębiorstwa lub, w miarę potrzeby, każdej jednostki produkcyjnej.
3.
Zezwolenie może obejmować jeden lub więcej rodzajów serów, zgodnie z wnioskiem zainteresowanego przedsiębiorstwa.
Artykuł  2
1.
Maksymalne zawartości procentowe do zastosowania określone w art. 1 akapit drugi rozporządzenia (EWG) nr 2204/90 są określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia. Stosuje się je do wagi serów w rodzajach wymienionych w Załączniku, produkowanych przez przedsiębiorstwo lub jednostkę produkcyjną w okresie sześciu miesięcy.
2.
Wykaz produktów podanych w Załączniku, jak również maksymalne zawartości procentowe do nich się odnoszące są dostosowywane z uwzględnieniem uzasadnionych wniosków, dowodzących technologicznej konieczności dodania kazeiny lub kazeinianów.
Artykuł  3
1.
Rachunkowość zasobów określona w art. 3 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2204/90 zawiera informacje dotyczące w szczególności pochodzenia, kompozycji oraz ilości surowców stosowanych w produkcji serów. Państwa Członkowskie mogą wymagać pobierania próbek w celu sprawdzenia tych informacji. Państwa Członkowskie zapewniają poufność informacji zebranych w przedsiębiorstwach.
2.
Kontrole określone w art. 3 ust. 1 lit. c) rozporządzenia (EWG) nr 2204/90 muszą spełniać następujące warunki:

a) co najmniej 30 % przedsiębiorstw otrzymujących zezwolenia jest kontrolowanych w każdym kwartale;

b) każde przedsiębiorstwo otrzymujące zezwolenie jest kontrolowane co najmniej raz w roku, przedsiębiorstwa produkujące ponad 300 ton sera rocznie podlegają kontroli co najmniej dwa razy w roku.

3.
W ciągu miesiąca od stwierdzenia naruszenia Państwa Członkowskie powiadamiają Komisję o przypadkach, w których kazeina i/lub kazeiniany zostały wykorzystane bez zezwolenia lub bez przestrzegania ustanowionej zawartości procentowej.
Artykuł  4
1. 1
Zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2204/90 suma należna wynosi 22 EUR za 100 kg kazein i/lub kazeinianów.".
2.
Kwoty odzyskane w ten sposób są wypłacane na rzecz służb lub agencji płatniczych i kompensowane przez nie z wydatkami finansowanymi przez Sekcję Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej.
Artykuł  5

W uzupełnieniu notyfikacji wymaganych na mocy art. 3 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2204/90 Państwa Członkowskie przesyłają Komisji przed końcem każdego kwartału informacje dotyczące poprzedniego kwartału w zakresie:

1) ilości zezwoleń udzielonych i/lub cofniętych;

2) ilości kazeiny i kazeinianów zadeklarowanych w ramach tych zezwoleń, w podziale według rodzaju serów.

Artykuł  6

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 15 października 1990 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 września 1990 r.

W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 201 z 31.7.1990, str. 7.

ZAŁĄCZNIK 2

Maksymalna zawartość procentowa, jaka może być zastosowana, określona w art. 2 ust. 1:

– ser przetworzony objęty kodem CN 0406 30: 5 %.

– tarty ser przetworzony objęty kodem CN ex 0406 20: 5 %(1),

– przetworzony ser proszkowany objęty kodem CN ex 0406 20: 5 %(1).

______

(1) Wyprodukowany w przetwarzaniu ciągłym, bez dodatku sera przetworzonego wytworzonego wcześniej.

1 Art. 4 ust. 1:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 837/91 z dnia 4 kwietnia 1991 r. (Dz.U.UE.L.91.85.15) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 kwietnia 1991 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1802/95 z dnia 25 lipca 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.174.27) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lutego 1995 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1802/95 z dnia 25 lipca 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.174.27) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 1995 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 265/2002 z dnia 13 lutego 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.43.13) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lutego 2002 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1815/2005 z dnia 7 listopada 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.292.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 listopada 2005 r.

2 Załącznik zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 837/91 z dnia 4 kwietnia 1991 r. (Dz.U.UE.L.91.85.15) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 kwietnia 1991 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.