Rozporządzenie 563/82 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia (EWG) nr 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1982.67.23

Akt utracił moc
Wersja od: 29 lipca 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 563/82
z dnia 10 marca 1982 r.
ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia (EWG) nr 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Tekst niniejszego aktu prawnego nie uwzględnia wszystkich zmian. Niektóre akty zmieniające nie zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym, ponieważ instytucje UE uznały zmiany wynikające z nich za pochłonięte przez akty zmieniające opublikowane w kolejnych tomach tego wydawnictwa.

.................................................

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 805/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(1), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Grecji,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1208/81 z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wołowych(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2 akapit ostatni, art. 3 ust. 1 i art. 4 ust. 3 akapit drugi,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie (EWG) nr 1208/81 przewiduje stopniowe wprowadzanie we Wspólnocie systemu notowań tusz w celu ustalenia rynkowych cen wołowiny;

do celów uzyskania porównywalnych cen tusz we Wspólnocie właściwe jest, aby przy rejestrowaniu rynkowych cen tusz wołowych odwoływać się do wyraźnie określonej fazy obrotu i ustalić czynniki korygujące potrzebne do tego, by prezentacje używane w danym państwie dostosować do prezentacji wzorcowej Wspólnoty; 1

w celu zapewnienia we Wspólnocie jednolitej klasyfikacji tusz wołowych niezbędne jest zdefiniowanie pewnych zasad odnoszących się do systemu klasyfikacji, w szczególności kryterium różnicowania kategorii niekastrowanego bydła płci męskiej;

Komitet Zarządzający ds. Wołowiny i Cielęciny nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 2
Cena rynkowa, ustalana według wspólnotowej skali klasyfikacji tusz z dorosłego bydła określonej w art. 6 akapit trzeci i czwarty rozporządzenia (EWG) nr 1208/81, jest ceną zwierzęcia dostarczonego do rzeźni, netto bez podatków, płatną dostawcy. Cenę podaje się dla 100 kg tuszy prezentowanych zgodnie z prezentacją wzorcową przewidzianą w art. 2 ust. 2 powyższego rozporządzenia, ważoną i klasyfikowaną na haku w rzeźni.
2.
Jako wagę przyjmuje się:

– wagę tuszy po chłodzeniu, lub

– wagę tuszy ciepłą, ustaloną jak najszybciej po uboju, pomniejszoną o 2 %.

3. 3
W przypadku gdy prezentacja tuszy po zważeniu i klasyfikowaniu na haku różni się od prezentacji wzorcowej, wagę tuszy dostosowuje się stosując czynniki korygujące określone w Załączniku. W takich sytuacjach odpowiednio dostosowuje się cenę za 100 kg tuszy.
4. 4
Tam, gdzie dostosowania określone w poprzednim ustępie są takie same na całym terytorium Państwa Członkowskiego, są one obliczane w skali krajowej; jeżeli dostosowania różnią się między rzeźniami, są one obliczane indywidualnie.
Artykuł  2 5

Dla celów stosowania art. 3 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1208/81 tusze młodych byków niepoddanych kastracji w wieku nieprzekraczającym dwóch lat oraz tusze innych niewykastrowanych zwierząt płci męskiej rozróżnia się na podstawie wieku zwierzęcia ustalanego na podstawie informacji pochodzących z systemu identyfikacji i rejestracji bydła ustanowionego w każdym Państwie Członkowskim zgodnie z tytułem I rozporządzenia (WE) nr 1760/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady(3).

Artykuł  3

Usunięcie zewnętrznego tłuszczu określonego w art. 4 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 1208/81 odnosi się wyłącznie do częściowego usunięcia zewnętrznego tłuszczu:

– z udźca, polędwicy i środkowych żeber,

– z końca mostka, zewnętrznego obszaru ogonowo-genitalnego i zadu,

– z grzbietu.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 10 marca 1982 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 24.

(2) Dz.U. L 123 z 7.5.1981, str. 3.

(3) Dz.U. L 204 z 11.8.2000, str. 1.

ZAŁĄCZNIK 6

Współczynniki korygujące, o których mowa w art. 3 rozporządzenia (WE) nr 1183/2006

(w procentach wagi tuszy)
Udział procentowyZmniejszenieZwiększenie
Klasy tłuszczu1-234-512345
Nerki- 0,4
Tłuszcz okołonerkowy- 1,75- 2,5- 3,5
Tłuszcz miedniczny- 0,5
Wątroba- 2,5
Boczek cienki- 0,4
Boczek gruby- 0,4
Ogon- 0,4
Rdzeń kręgowy- 0,05
Tłuszcz piersiowy- 1,0
Jądra- 0,3
Tłuszcz mosznowy- 0,5
Tłuszcz na zrazowej wewnętrznej- 0,3
Tłuszcz żyły szyjnej i okolic- 0,3
Zdjęcie zewnętrznego tłuszczu00+ 2,0+ 3,0+ 4,0
Zdjęcie tłuszczu mostkowego i pozostawienie warstwy tłuszczu (tkanka mięśniowa nie może być odsłonięta)0+ 0,2+ 0,2+ 0,3+ 0,4
Zdjęcie tłuszczu mostkowego znajdującego się w okolicach tłuszczu mosznowego0+ 0,3+ 0,4+ 0,5+ 0,6
1 Motyw zmieniony przez sprostowanie z dnia 11 marca 1982 r. (Dz.U.UE.L.82.67.23/1).
2 Art. 1 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 3402/85 z dnia 2 grudnia 1985 r. (Dz.U.UE.L.85.322.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1986 r.
3 Art. 1 ust. 3 zmieniony przez sprostowanie z dnia 11 marca 1982 r. (Dz.U.UE.L.82.67.23/1).
4 Art. 1 ust. 4 dodany przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 2090/93 z dnia 27 lipca 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.190.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 1993 r.
5 Art. 2 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2181/2001 z dnia 9 listopada 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.293.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2002 r.
6 Załącznik:

-zmieniony przez sprostowanie z dnia 11 marca 1982 r. (Dz.U.UE.L.82.67.23/1).

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 3402/85z dnia 2 grudnia 1985 r. (Dz.U.UE.L.85.322.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1986 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2090/93z dnia 27 lipca 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.190.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 1993 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 722/2008z dnia 25 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.198.26) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 lipca 2008 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.