Rozporządzenie 1963/79 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania refundacji produkcyjnych do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórych konserwowanych środków spożywczych
Dz.U.UE.L.1979.227.10
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 1963/79
z dnia 6 września 1979 r.
ustanawiające szczegółowe zasady stosowania refundacji produkcyjnych do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórych konserwowanych środków spożywczych
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 590/79(2),
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2749/78 z dnia 23 listopada 1978 r. w sprawie handlu olejami i tłuszczami między Wspólnotą a Grecją(3),
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 591/79 z dnia 26 marca 1979 r. ustanawiające ogólne zasady dotyczące refundacji produkcyjnych do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórych konserwowanych środków spożywczych(4), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
mechanizmy kontrolne przewidziane w art. 8 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 591/79 muszą gwarantować przyznawanie refundacji produkcyjnych jedynie w odniesieniu do oliwy z oliwek spełniającej warunki ustanowione w niniejszym rozporządzeniu i w rozporządzeniu (EWG) nr 591/79; refundacje produkcyjne są co do zasady przyznawane wyłącznie po przeprowadzeniu takiej kontroli;
jeżeli kontrole mają być przeprowadzane należycie, wniosek o przeprowadzenie kontroli powinien być złożony w odpowiednim terminie i zawierać niektóre podstawowe informacje; w tym celu należy zobowiązać producentów konserw rybnych i konserw warzywnych do prowadzenia rachunków stanu zapasów wykazujących ilości i pochodzenie wykorzystanej oliwy z oliwek;
kontrola powinna obejmować okres, który umożliwi przetwórcom zaplanować produkcję w świetle cen nabycia oraz otrzymywania dostaw oliwy z oliwek; przyznawana refundacja powinna, z tego samego powodu, być refundacją obowiązującą w dniu, w którym został złożony wniosek o przeprowadzenie kontroli;
w celu umożliwienia stronom zainteresowanym nabywania potrzebnej im oliwy z oliwek, Państwa Członkowskie winny mieć możliwość wypłacania kwot refundacji produkcyjnych z góry, pod warunkiem złożenia zabezpieczenia;
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 615/71(5) powinno zostać uchylone;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 6 września 1979 r.
W imieniu Komisji | |
Finn GUNDELACH | |
Wiceprzewodniczący |
__________
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 78 z 30.3.1979, str. 1.
(3) Dz.U. L 331 z 28.11.1978, str. 1.
(4) Dz.U. L 78 z 30.3.1979, str. 2.
(5) Dz.U. L 71 z 25.3.1971, str. 12.