Rozporządzenie 1646/2001 ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze w odniesieniu do przyznawania pomocy dostosowawczej dla przemysłu rafinacji preferencyjnego cukru surowego oraz dostosowujące zarówno pomoc dostosowawczą, jak i dodatkową pomoc podstawową dla przemysłu rafinacji cukru
Dz.U.UE.L.2001.219.14
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1646/2001
z dnia 13 sierpnia 2001 r.
ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze w odniesieniu do przyznawania pomocy dostosowawczej dla przemysłu rafinacji preferencyjnego cukru surowego oraz dostosowujące zarówno pomoc dostosowawczą, jak i dodatkową pomoc podstawową dla przemysłu rafinacji cukru
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1260/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru(1), w szczególności jego art. 38 ust. 6,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 38 ust. 1 i 3 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001 przewiduje, że w latach gospodarczych 2001/02-2005/06 pomoc dostosowawcza przyznawana jest jako środek interwencyjny dla wspólnotowego przemysłu rafinacji preferencyjnego surowego cukru trzcinowego, wraz z dodatkową pomocą podstawową do surowego cukru trzcinowego produkowanego we francuskich departamentach zamorskich. Przepisy te określają również, iż pomoc dostosowawcza może być przyznana wyłącznie do ilości określonych w przepisach określonych w art. 35 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001.
(2) Cukier, który może kwalifikować się do pomocy rafinacyjnej, musi być cukrem preferencyjnym w rozumieniu art. 35 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001. Aby zapewnić jego pochodzenie oraz w celu monitorowania jego przywozu do Wspólnoty, należy odpowiednio dokonać odniesienia do przepisów i dokumentów ustanowionych rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2782/76 z dnia 17 listopada 1976 r. ustalające szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące przywozu cukru preferencyjnego(2), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 2665/98(3).
(3) W celu przyznania pomocy należy przewidzieć zadowalające środki w celu monitorowania cukru rafinowanego oraz należy określić pojęcie rafinacji, formułę plonu przedmiotowego cukru surowego oraz obowiązek przeprowadzania analiz w laboratorium zatwierdzonym przez właściwe władze Państw Członkowskich, gdzie prowadzona jest rafinacja cukru.
(4) Środki zarządzania w odniesieniu do surowego cukru trzcinowego produkowanego we francuskich departamentach zamorskich i kwalifikującego się do dodatkowej pomocy podstawowej powinny być takie same jak przewidziane w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1554/2001 z dnia 30 lipca 2001 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1260/2001 dotyczącego wprowadzania do obrotu cukru produkowanego we francuskich departamentach zamorskich oraz wyrównywania warunków cenowych z preferencyjnym cukrem surowym(4).
(5) Artykuł. 38 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001 ustanawia, że pomoc dostosowawcza i dodatkowa pomoc może być dostosowana tak, aby wziąć pod uwagę koniunkturę gospodarczą w sektorze cukru, w szczególności rezerwy produkcyjne i rafinacyjne. Aby wziąć pod uwagę potrzebę utrzymania równowagi rezerwy produkcyjnej oraz rezerwy rafinacyjnej, co doprowadziło do wprowadzenia tej pomocy oraz ich dostosowania w trakcie poprzedniego systemu, kwoty pomocy na rok 2001/02 powinny być utrzymane na poziomach pomocy na rok gospodarczy 2000/01.
(6) Komitet Zarządzający ds. Cukru nie dostarczył opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 13 sierpnia 2001 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 178 z 30.6.2001, str. 1.
(2) Dz.U. L 318 z 18.11.1976, str. 13.
(3) Dz.U. L 336 z 11.12.1998, str. 20.
(4) Dz.U. L 205 z 31.7.2001, str. 18.