Decyzja 93/371/WE ustanawiająca szczególne warunki zdrowia publicznego przy wprowadzaniu do obrotu niektórych rodzajów jaj

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1994.168.34

Akt utracił moc
Wersja od: 2 lipca 1994 r.

DECYZJA RADY
z dnia 20 czerwca 1994 r.
ustanawiająca szczególne warunki zdrowia publicznego przy wprowadzaniu do obrotu niektórych rodzajów jaj

(93/371/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 2 lipca 1994 r.)

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając dyrektywę Rady nr 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającą wymagania dotyczące zdrowia zwierząt i ludzi, regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w części I załącznika A do dyrektywy 89/662/EWG oraz w zakresie czynników chorobotwórczych, do dyrektywy 90/425/EWG(1), w szczególności załącznik II rozdział 2 tiret pierwsze,

a także mając na uwadze co następuje:

ogólne przepisy mające zastosowanie do handlu we Wspólnocie są już ustanowione w rozdziale II dyrektywy 92/118/EWG; jednakże niezbędne jest ustanowienie szczególnych warunków zdrowia publicznego przy wprowadzaniu do obrotu jaj zgodnie z załącznikiem II rozdział 2 dyrektywy wymienionej powyżej; powinno się dać pierwszeństwo pewnym kategoriom jaj kurzych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez człowieka, które nie są wykorzystywane do produkcji produktów jajecznych zgodnie z dyrektywą Rady 89/437/EWG z dnia 20 czerwca 1989 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów jajecznych(2);

właściwe jest, aby warunki te uwzględniały przepisy rozporządzenia Rady (EWG) nr 1907/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj(3) i rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1274/91 z dnia 15 maja 1991 r. wprowadzającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia (EWG) nr 1907/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj(4);

Stały Komitet Weterynaryjny nie wydał przychylnej opinii,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1
1.
Do celów niniejszej decyzji stosuje się definicje podane w rozporządzeniu (EWG) nr 1907/90 i w rozporządzeniu (EWG) nr 1274/91.
2.
Jednakże do celu niniejszej decyzji termin "jaja" oznacza następujące typy jaj kurzych przeznaczonych do spożycia przez człowieka:

– Klasa "A",

– niechłodzone i niekonserwowane typy klasy "B",

– jaja niesklasyfikowane.

3.
Bez uszczerbku dla art. 5, niniejsza decyzja nie ma zastosowania, jeżeli jaja przeznaczone są do wykorzystania do produkcji produktów jajecznych lub do dostarczenia do przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego zatwierdzonych zgodnie z dyrektywą 89/437/EWG, pod warunkiem że opakowania je zawierające są wyraźnie oznakowane w celu wskazania miejsca ich przeznaczenia.
Artykuł  2

W pomieszczeniach producenta i do czasu sprzedaży konsumentowi, jaja są przechowywane w stanie suchym, poza bezpośrednim światłem słonecznym, a także składowane i transportowane w możliwie stałej temperaturze.

Artykuł  3
1.
Bez względu na terminy zbioru i pakowania, ustalone w art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1274/91, jaja muszą zostać dostarczone do konsumenta w ciągu maksymalnie 21 dni od ich zniesienia.
2.
Indywidualna dla każdego okresu sprzedaż odpowiada dacie minimalnej trwałości pomniejszonej o siedem dni.
3.
Państwa Członkowskie, które w dniu notyfikacji niniejszej decyzji stosują na swoim terytorium obowiązek przestrzegania w szczególności:

a) temperatury w pomieszczeniach i urządzeniach do składowania jaj i transportu z jednego składu do drugiego;

lub

b) etykietowania z informacją dla użytkownika o obowiązujących zasadach higieny,

mogą utrzymać te wymagania zachowując zgodność z ogólnymi przepisami Traktatu.

Szczegóły określone w lit. b) muszą być dołączone w momencie sprzedaży konsumentowi, poza przypadkami, kiedy są one umieszczane na opakowaniu przez zakład dokonujący pakowania.

Artykuł  4

Dla transakcji przewidzianych w art. 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 1907/90, data ważności przewidziana w art. 3 ust. 2 niniejszej decyzji musi być wyraźnie wskazana przez:

i) informację na stoisku lub pojeździe wyraźnie ukazującą datę przydatności do spożycia;

lub

ii) informację uprzednio wydrukowaną na opakowaniu lub podawaną razem z jajami konsumentowi w momencie zakupu.

Artykuł  5

Tylko jaja pakowane w małe lub duże opakowania zgodnie z wymogami rozporządzeń (EWG) nr 1907/90 i (EWG) nr 1274/91 lub produkty jajeczne zgodne z dyrektywą 89/437/EWG mogą być stosowane w kuchniach stołówkowych łącznie z restauracjami i do przygotowania produktów jajecznych lub produktów zawierających jaja na skalę nieprzemysłową.

Artykuł  6

Państwa Członkowskie podejmują niezbędne środki w celu zapewnienia zgodności z regułami przewidzianymi w niniejszej decyzji, w szczególności wymienionymi w art. 3 ust. 1.

W razie jakichkolwiek trudności stosuje się odpowiednie przepisy dyrektywy 89/662/EWG.

Artykuł  7

Niniejsza decyzja zostanie zweryfikowana do dnia 30 czerwca 1996 r., po wydaniu przez Naukowy Komitet Weterynaryjny opinii o zestawieniach czas/temperatura, jakie powinny być przestrzegane w składowaniu i transporcie zgodnie z art. 18 dyrektywy 92/118/EWG.

Artykuł  8

Niniejszą decyzję stosuje się najpóźniej do dnia 1 stycznia 1995 r.

Artykuł  9

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 20 czerwca 1994 r.

W imieniu Rady
G. MORAITIS
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 49.

(2) Dz.U. L 212 z 22.7.1989, str. 87. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 91/684/EWG (Dz.U. L 376 z 31.12.1991, str. 38).

(3) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 5. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2617/93 (Dz.U. L 240 z 25.9.1993, str. 1).

(4) Dz.U. L 121 z 15.5.1991, str. 11. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3300/93 (Dz.U. L 296 z 1.12.1993, str. 52).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.