Rozporządzenie 2042/98 w sprawie szczególnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1998.263.12

Akt utracił moc
Wersja od: 28 września 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2042/98
z dnia 25 września 1998 r.
w sprawie szczególnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 4 ust. 6 i art. 5 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

w odniesieniu do wieprzowiny mogą zostać podjęte środki interwencyjne, jeżeli na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty przeciętna cena tusz wieprzowych jest niższa niż 103 % ceny podstawowej i prawdopodobnie pozostanie poniżej tego poziomu;

sytuacja na rynku cechuje się znaczącym spadkiem cen poniżej wymienionego poziomu; z uwagi na tendencje sezonowe i cykliczne sytuacja ta mogłaby trwać;

muszą zostać podjęte środki interwencyjne; mogą one zostać ograniczone do przyznania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania;

właściwe jest, ze względu na możliwy czas trwania obecnego kryzysu w sektorze wieprzowiny, zobowiązanie podmiotów gospodarczych do wywozu produktów, które są składowane w ramach umów, w celu uniemożliwienia ich ponownego wprowadzenia na rynek Wspólnoty po okresie składowania; wywóz taki powinien odbywać się zgodnie z niektórymi przepisami przewidzianymi w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 3444/90(3), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 3533/93(4);

artykuł 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2763/75(5) przewiduje możliwość skrócenia bądź przedłużenia okresu składowania; dlatego należy uwzględnić nie tylko ustalenie kwot pomocy w odniesieniu do poszczególnych okresów składowania, lecz także kwot dodawanych lub potrącanych, jeżeli okres ten jest skrócony lub przedłużony;

w celu ułatwienia prac administracyjnych i kontrolnych wynikających z zawieranych umów, powinny zostać ustalone ilości minimalne;

zabezpieczenie powinno być ustalone na takim poziomie, który zmusi prowadzącego skład do spełnienia podjętych przez niego zobowiązań;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Od dnia 28 września 1998 r. można przedstawiać wnioski o pomoc w odniesieniu do prywatnego składowania zgodnie z przepisami rozporządzenia (EWG) nr 3444/90. Wykaz produktów kwalifikujących się do pomocy i odnośne kwoty są podane w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
2. 1
Jeżeli okres składowania jest wydłużony lub skrócony, kwota pomocy zostaje odpowiednio dostosowana. Kwoty miesięcznych i dziennych dodatków i potrąceń są określone w kolumnach 6 i 7 wymienionego Załącznika.
Artykuł  2

Ustala się następujące minimalne ilości na umowę i na produkt:

a) 10 ton dla produktów bez kości;

b) 15 ton dla wszystkich pozostałych produktów.

Artykuł  3

Zabezpieczenie wynosi 20 % kwot pomocy określonych w Załączniku.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 września 1998 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105.

(3) Dz.U. L 333 z 30.11.1990, str. 22.

(4) Dz.U. L 321 z 23.12.1993, str. 9.

(5) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 19.

ZAŁĄCZNIK

(ECU/tona)
Kod CNProdukty, w odniesieniu do Kwota pomocy na okres składowaniaDodatek lub potrącenie
których przyznawana jest pomoc4 miesiące5 miesięcy6 miesięcyna miesiącna dzień
1234567
ex 0203Mięso ze świń domowych, świeże lub chłodzone:
ex 0203 11 10Półtusze, nawet z głową i z sadłem, ale bez racic przednich, ogona, nerek, cienkiej przepony i rdzenia kręgowego(1)315352389371,24
ex 0203 12 11Szynki (nogi)379421463421,41
ex 0203 12 19Łopatki379421463421,41
ex 0203 19 11Przodki379421463421,41
ex 0203 19 13Schab, nawet z karkówką, lub karkówka oddzielnie, schab nawet z biodrówką(2)(3)379421463421,41
ex 0203 19 15Boczek cały lub pocięty poprzecznie197230263331,09
ex 0203 19 55Boczek cały lub pocięty poprzecznie, bez skóry i żeber197230263331,09
ex 0203 19 55Szynki (nogi), przodki, łopatki, schaby nawet z karkówką, lub karkówka oddzielnie, schab nawet z biodrówką, bez kości(2)(3)379421463421,41
ex 0203 19 55Kawałki odpowiadające "środkom", nawet ze skórą lub tkanką tłuszczową, bez kości(4)290325360351,17
ex 0203 19 59Kawałki odpowiadające "środkom", nawet ze skórą lub tkanką tłuszczową, z kością(4)290325360351,17
(1) Pomoc może być przyznawana w odniesieniu do półtusz prezentowanych jako

półtusze Wiltshire tzn. bez głowy, policzków, podgardla, nóg, ogona, sadła,

nerek, polędwicy, kości łopatkowej, mostka, kręgosłupa, kości miednicowej i

przepony.

(2) Schab i karkówka mogą być ze skórą i przylegającą warstwą tłuszczu lub bez,

jednakże jej głębokość nie może jednak przekraczać 25 mm.

(3) Umowna ilość może obejmować jakiekolwiek połączenie tych produktów.
(4) Taka sama prezentacja jak w przypadku produktów objętych kodem

CN 0210 19 20.

1 Art. 1 ust. 2 według numeracji ustalonej przez art. 1 rozporządzenia nr 2619/98 z dnia 4 grudnia 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.329.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 września 1998 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.