Rozporządzenie 2042/98 w sprawie szczególnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny
Dz.U.UE.L.1998.263.12
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2042/98
z dnia 25 września 1998 r.
w sprawie szczególnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 4 ust. 6 i art. 5 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
w odniesieniu do wieprzowiny mogą zostać podjęte środki interwencyjne, jeżeli na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty przeciętna cena tusz wieprzowych jest niższa niż 103 % ceny podstawowej i prawdopodobnie pozostanie poniżej tego poziomu;
sytuacja na rynku cechuje się znaczącym spadkiem cen poniżej wymienionego poziomu; z uwagi na tendencje sezonowe i cykliczne sytuacja ta mogłaby trwać;
muszą zostać podjęte środki interwencyjne; mogą one zostać ograniczone do przyznania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania;
właściwe jest, ze względu na możliwy czas trwania obecnego kryzysu w sektorze wieprzowiny, zobowiązanie podmiotów gospodarczych do wywozu produktów, które są składowane w ramach umów, w celu uniemożliwienia ich ponownego wprowadzenia na rynek Wspólnoty po okresie składowania; wywóz taki powinien odbywać się zgodnie z niektórymi przepisami przewidzianymi w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 3444/90(3), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 3533/93(4);
artykuł 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2763/75(5) przewiduje możliwość skrócenia bądź przedłużenia okresu składowania; dlatego należy uwzględnić nie tylko ustalenie kwot pomocy w odniesieniu do poszczególnych okresów składowania, lecz także kwot dodawanych lub potrącanych, jeżeli okres ten jest skrócony lub przedłużony;
w celu ułatwienia prac administracyjnych i kontrolnych wynikających z zawieranych umów, powinny zostać ustalone ilości minimalne;
zabezpieczenie powinno być ustalone na takim poziomie, który zmusi prowadzącego skład do spełnienia podjętych przez niego zobowiązań;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 25 września 1998 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.
(2) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105.
(3) Dz.U. L 333 z 30.11.1990, str. 22.
(4) Dz.U. L 321 z 23.12.1993, str. 9.
(5) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 19.