Decyzja 2003/302/WE ustanawiająca szczególne warunki przywozu produktów rybołówstwa ze Sri Lanki

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.110.6

Akt utracił moc
Wersja od: 3 maja 2003 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 25 kwietnia 2003 r.
ustanawiająca szczególne warunki przywozu produktów rybołówstwa ze Sri Lanki

(notyfikowana jako dokument nr C(2003) 1286)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2003/302/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 3 maja 2003 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/WE z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 97/79/WE(2), w szczególności jej art. 11 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Została przeprowadzona inspekcja w imieniu Komisji na Sri Lance w celu sprawdzenia warunków, w których produkty rybołówstwa są produkowane, składowane i wysyłane do Wspólnoty.

(2) Wymogi ustawodawstwa Sri Lanki w sprawie inspekcji sanitarnej oraz monitorowania produktów rybołówstwa można uznać za równorzędne z ustanowionymi w dyrektywie 91/493/EWG.

(3) W szczególności Departament Rybołówstwa i Zasobów Wodnych (Department of Fisheries and Aquatic Resources - DFAR) Ministerstwa ds. Rybołówstwa i Zasobów Oceanicznych może skutecznie sprawdzać stosowanie obowiązującego prawa.

(4) DFAR dostarczył oficjalne zapewnienia dotyczące zgodności z normami w zakresie kontroli sanitarnej i monitorowania produktów rybołówstwa ustanowionymi w rozdziale V Załącznika do dyrektywy 91/493/EWG oraz dotyczące spełnienia wymogów w zakresie higieny równoważnych z wymogami ustanowionymi w tej dyrektywie.

(5) Właściwe jest ustanowienie szczegółowych przepisów dotyczących produktów rybołówstwa przywożonych do Wspólnoty ze Sri Lanki, zgodnie z dyrektywą 91/493/EWG.

(6) Jest także konieczne sporządzenie wykazu zatwierdzonych zakładów, statków przetwórni lub chłodni składowych oraz wykazu statków zamrażalni wyposażonych zgodnie z wymogami dyrektywy Rady 92/48/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającej minimalne zasady higieny mające zastosowanie do produktów rybołówstwa otrzymanych na pokładzie niektórych statków zgodnie z art. 3 ust. 1 lit. a) ppkt i) dyrektywy 91/493/EWG(3). Te wykazy powinny zostać sporządzone na podstawie komunikatu DFAR dla Komisji.

(7) Właściwe jest, aby niniejsza decyzja była stosowana w 45 dni po jej opublikowaniu, zapewniając niezbędny okres przejściowy.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Departament Rybołówstwa i Zasobów Wodnych (Department of Fisheries and Aquatic Resources - DFAR) Ministerstwa ds. Rybołówstwa i Zasobów Oceanicznych jest właściwym organem na Sri Lance do sprawdzania i poświadczania zgodności produktów rybołówstwa z wymogami dyrektywy 91/493/EWG.

Artykuł  2

Produkty rybołówstwa przywożone do Wspólnoty ze Sri Lanki są zgodne z art. 3, 4 i 5.

Artykuł  3
1.
Każdej przesyłce towarzyszy numerowany oryginał świadectwa zdrowia, zgodnie ze wzorem zamieszczonym w załączniku I, składający się z jednego arkusza, właściwie wypełniony, podpisany z podaniem daty.
2.
Świadectwo zostaje sporządzone w co najmniej jednym języku urzędowym Państwa Członkowskiego, w którym przeprowadzane są kontrole.
3.
Świadectwo zawiera nazwisko, stanowisko i podpis przedstawiciela DFAR oraz jego urzędową pieczęć, w kolorze innym niż pozostałe adnotacje.
Artykuł  4

Produkty rybołówstwa pochodzą z zatwierdzonych zakładów, statków przetwórni lub chłodni składowych albo z zarejestrowanych statków zamrażalni wymienionych w załączniku II.

Artykuł  5

Z wyjątkiem mrożonych produktów rybołówstwa luzem oraz przeznaczonych do wytwarzania żywności konserwowanej, na wszystkich paczkach należy umieścić napis "SRI LANKA" oraz numer zatwierdzenia/rejestracji zakładu, statku przetwórni, chłodni składowej lub statku zamrażalni pochodzenia, wykonany literami niedającymi się usunąć.

Artykuł  6

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 17 czerwca 2003 r.

Artykuł  7

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 kwietnia 2003 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.

(2) Dz.U. L 24 z 30.1.1998, str. 31.

(3) Dz.U. L 187 z 7.7.1992, str. 41.

ZAŁĄCZNIKI

..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

ZAŁĄCZNIK  I

ZAŁĄCZNIK  II

WYKAZ ZAKŁADÓW I STATKÓW

Nr zatwierdzeniaNazwaMiasto/RegionKategoria
DFAR/FPE/98/01Tropic Frozen Foods LtdNegomboPP
DFAR/FPE/98/02Southern Fish FactoryKosgodaPP
DFAR/FPE/98/03Skyway Sea Food's Specialist's (Pvt) LtdNegomboPP
DFAR/FPE/98/08Alpex Marine (Pvt) LtdHendala

Wattala

PP
DFAR/FPE/98/09Jay Sea Foods Processing (Pvt) LtdKepungoda

Pamunugama

PP
DFAR/FPE/98/11Apollo Marine International (Pvt) LtdWathupitiwala

Nittambuwa

PP
DFAR/FPE/98/14Aqua Gardens (Pvt) LtdBangadeniyaPP
DFAR/FPE/98/15Global Sea Foods (Pvt) LtdPerakolawatta

Badalgama

PP
Legenda kategorii:
PP: zakład przetwórczy

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.