Rozporządzenie 429/73 ustanawiające szczególne przepisy dotyczące przywozu do Wspólnoty niektórych towarów podlegających rozporządzeniu (EWG) nr 1059/69 i pochodzących z Turcji

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1973.59.85

Akt utracił moc
Wersja od: 5 marca 1973 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 429/73
z dnia 5 lutego 1973 r.
ustanawiające szczególne przepisy dotyczące przywozu do Wspólnoty niektórych towarów podlegających rozporządzeniu (EWG) nr 1059/69 i pochodzących z Turcji

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 113,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1059/69(1) z dnia 28 maja 1969 r. ustanawiające uzgodnienia handlowe, które mają zastosowanie do niektórych towarów uzyskiwanych w wyniku przetwarzania produktów rolnych, ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2551/70(2), w szczególności jego art. 12,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z załącznikiem nr 6 art. 14 Protokołu dodatkowego do Układu ustanawiającego Stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją, podpisanego dnia 23 listopada 1970 r., Wspólnota podejmuje wszelkie niezbędne środki w celu zapewnienia, że niezależnie od stosowania zmiennego składnika cła określonego zgodnie z art. 5 rozporządzenia (EWG) nr 1059/69, stały składnik cła, nakładany na przywożone do Wspólnoty towary wymienione art. 14, pochodzące z Turcji, jest stopniowo obniżany w sposób ustanowiony we wspomnianym załączniku nr 6 art. 9;

art. 17 ust. 2 zdanie drugie rozporządzenia (EWG) nr 1059/69 stanowi, że zastosowanie uzgodnień ustanowionych w tym rozporządzeniu w odniesieniu do kazein objętych podpozycją 35.01 C Wspólnej Taryfy Celnej zostaje odroczone do momentu ustanowienia przez Radę niezbędnych przepisów regulujących takie zastosowanie; art. 14 Protokołu dodatkowego nie można w chwili obecnej stosować w odniesieniu do omawianych towarów;

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE

Artykuł  1

Na przywożone do Wspólnoty, w oryginalnym składzie, towary wymienione w załączniku do niniejszego rozporządzenia, pochodzące z Turcji:

a) nakładany jest stały składnik cła w wysokości ustalonej dla tych towarów, naliczany od daty wwozu w zależności od daty przywozu, odpowiednio w kolumnach 3, 4 lub 5 wspomnianego załącznika;

b) nakładany jest zmienny składnik cła w wysokości ustalonej zgodnie z art. 5 rozporządzenia (EWG) nr 1059/69.

Artykuł  2

System przewidziany w niniejszym rozporządzeniu stosuje się od daty wejścia w życie Protokołu dodatkowego.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 5 lutego 1973 r.

W imieniu Rady
R. VAN ELSLANDE
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 141 z 12.6.1969, str. 1.

(2) Dz.U. L 275 z 19.12.1970, str. 2.

ZAŁĄCZNIK

Nr pozycji WTCWyszczególnienieStawka stałych składników wynikająca z zastosowania przepisów Protokołu dodatkowego odnoszących się do:
I

obniżki

II obniżkiIII obniżki
12345
%%%
ex. 17.04Wyroby cukiernicze, niezawierające kakao:
B. Guma do żucia2,00,80
C. Biała czekolada3,21,30
D. Pozostałe3,21,30
19.01Ekstrakt słodowy2,00,80
19.02Przetwory z mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego typu używanego jako żywność dla dzieci lub do celów dietetycznych lub kulinarnych, zawierające w masie mniej niż 50% kakao2,71,10
19.05Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (ryż dmuchany, płatki kukurydziane i produkty podobne)2,00,80
19.06Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i produkty podobne1,70,70
19.07Chleb, suchary i inne zwykłe wyroby piekarnicze, niezawierające dodatku cukru, miodu, jaj, tłuszczów, sera ani owoców:
A. Pieczywo chrupkie2,20,90
B. Maca1,50,60
C. Chleb glutenowy dla diabetyków3,51,40
D. Pozostałe3,51,40
19.08Pastry, herbatniki (biskwity), ciasta i ciastka i pozostałe wyroby cukiernicze, zawierające lub niezawierające kakao w dowolnej proporcji3,21,30
21.01Cykoria palona i pozostałe namiastki kawy palonej oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
A. Kawa palona i inne namiastki

kawy palonej

II. Pozostałe2,00,80
B. Ekstrakty, esencje

i koncentraty produktów

opisanych w podpopzycji A:

II. Pozostałe3,51,40
21.06Drożdże naturalne (aktywne i nieaktywne), gotowe proszki do pieczenia:
A. Aktywne drożdże naturalne:
II. Drożdże piekarskie3,71,50
29.04Alkohole alifatyczne i ich chlorowcowane, sulfowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne:
C. Alkohole wielowodorotlenowe:
II. Mannit31,20
III. Sorbit:
a) w roztworze wodnym:
1. Zawierający w masie

2% lub mniej mannitu

obliczonego według

zawartości sorbitu

31,20
2. Pozostałe2,20,90
b) Pozostałe:
1. Zawierające w masie

2% lub mniej mannitu

obliczonego według

zawartości sorbitu

31,20
2. Pozostałe2,20,90
35.05Dekstryny i kleje dekstrynowe; rozpuszczalne lub prażone skrobie; kleje skrobiowe:
A. Dekstryny; rozpuszczalne lub

prażone skrobie

3,51,40
B. Kleje otrzymane z dekstryn lub

ze skrobi

3,21,30
38.12Gotowe nabłyszczacze, gotowe klejonki i gotowe zaprawy, w rodzaju stosowanych w przemyśle włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych:
A. Gotowe nabłyszczacze i gotowe

klejonki:

I. Na bazie substancji

skrobiowych

3,21,30

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.