Dyrektywa 78/663/EWG ustanawiająca szczególne kryteria czystości środków emulgujących, stabilizujących, zagęszczających i żelujących stosowanych w środkach spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1978.223.7

Akt utracił moc
Wersja od: 29 lutego 1992 r.

DYREKTYWA RADY
z dnia 25 lipca 1978 r.
ustanawiająca szczególne kryteria czystości środków emulgujących, stabilizujących, zagęszczających i żelujących stosowanych w środkach spożywczych

(78/663/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 14 sierpnia 1978 r.)

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 74/329/EWG z dnia 18 czerwca 1974 r. w sprawie zbliżania ustawodawstw Państw Członkowskich, odnoszących się do środków emulgujących, stabilizujących, zagęszczających i żelujących stosowanych w środkach spożywczych(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 78/612/EWG(2), w szczególności jej art. 7 ust. 1,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

na mocy art. 6 dyrektywy 74/329/EWG środki emulgujące, stabilizujące, zagęszczające i żelujące muszą spełniać szczególne kryteria czystości, ustanowione zgodnie z art. 7 ust. 1 niniejszej dyrektywy,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W Załączniku do niniejszej dyrektywy zamieszczone są szczególne kryteria czystości określone w art. 6 ust. 1 lit. b) dyrektywy 74/329/EWG.

Artykuł  2 1

W odniesieniu do substancji określonych w Załączniku jako E 477, Państwa Członkowskie mogą, do dnia 31 grudnia 1984 r., zezwolić na stosowanie w artykułach żywnościowych produktów zawierających nie więcej niż 4 % dimeru i trimeru propano-1,2-diolu.

Artykuł  3

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy nie później niż 18 miesięcy od zawiadomienia o dyrektywie i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 lipca 1978 r.

W imieniu Komisji
H.J. ROHR
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 189 z 12.7.1974, str. 1.

(2) Dz.U. L 197 z 22.7.1978, str. 22.

ZAŁĄCZNIK 2

SZCZEGÓLNE KRYTERIA CZYSTOŚCI ŚRODKÓW EMULGUJĄCYCH, STABILIZUJĄCYCH, ZAGĘSZCZAJĄCYCH I ŻELUJĄCYCH STOSOWANYCH W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH

Uwagi ogólne

a) Gdy interpretacja określonych poniżej kryteriów wymaga określenia pewnych szczegółów technicznych, podstawę odniesienia stanowi metoda analityczna ustanowiona na mocy art. 7 ust. 2 dyrektywy 74/329/EWG.

b) W razie braku innych ustaleń wartości ilościowe i procentowe oblicza się w kategoriach wagi samego produktu.

c) Szczególne kryteria czystości stosowane w odniesieniu do substancji E 332, E 339 i), ii) i iii), E 340 i), ii) i iii) oraz E 341 i) oraz ii) są przewidziane w dyrektywie Rady 78/664/EWG z dnia 25 lipca 1978 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla przeciwutleniaczy, które mogą być stosowane w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1). Ta sama dyrektywa ustanawia system stosowany w odniesieniu do hydrolizowanych lecytyn.

E 341 - iii) Ortofosforan triwapnia
Opis chemiczny- diortofosforan triwapnia; Ca3(PO4)2,

- hydroksyapatyt; Ca5(PO4)3OH.

PostaćBiały niewyczuwalny proszek.
ZawartośćNie mniej niż 90 %, wyrażona w Ca3(PO4)2, po prażeniu kalcynującym w temperaturze 800 ± 25 °C, do osiągnięcia ciężaru stałego.
Substancje lotneNie więcej niż 10 %, oznaczone w drodze prażenia kalcynującego w temperaturze 800 ± 25 °C, do osiągnięcia ciężaru stałego.
FluorkiNie więcej niż 50 mg/kg, wyrażone w postaci fluoru.
E 400 - Kwas alginowy
Opis chemicznyGlikuronoglikan liniowy składający się zasadniczo z jednostek kwasu D-mannuronowego z wiązaniem beta-1,4 i kwasu L-guluronowego z wiązaniem alfa-1,4, w postaci pierścienia piranowego. Węglowodan koloidalny hydrofilowy, pochodzący od różnych gatunków brunatnych glonów morskich, ekstrahowany za pomocą rozcieńczonego wodorotlenku metalu.
OpisPrawie bezwonny włóknisty proszek, bez smaku, barwy od białej do żółtawej.
ZawartośćSuchej masy nie daje poniżej 20,0 % ani powyżej 23,0 % dwutlenku węgla, co odpowiada wartości nie niższej niż 91,0 % i nie wyższej niż 104,5 % kwasu alginowego (o ciężarze równoważnikowym 200).
PopiołyNie więcej niż 4 % w suchej masie, oznaczone w temperaturze 600 °C, po wysuszeniu w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
Substancje lotneNie więcej niż 15 % oznaczone w drodze wysuszania w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
Popioły nierozpuszczalne w kwasie solnym (około 3 N)Nie więcej niż 2 %
E 401 - Alginian sodu
Nazwa chemicznaSól sodowa kwasu alginowego.
OpisPrawie bezwonny włóknisty lub ziarnisty proszek, bez smaku, barwy od białej do żółtawej.
ZawartośćSuchej masy nie daje poniżej 18 % ani powyżej 21 % ditlenku węgla, co odpowiada wartości nie niższej niż 90,8 % i nie wyższej niż 106,0 % alginianu sodu o ciężarze równoważnikowym 222.
PopiołyNie mniej niż 18 % i nie więcej niż 27 % w suchej masie, oznaczone w temperaturze 600 °C, po wysuszeniu w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
Substancje lotneNie więcej niż 15 %, oznaczone w drodze wysuszania w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
Popioły nierozpuszczalne w kwasie solnym (około 3 N)Nie więcej niż 2 %
E 402 - Alginian potasu
Nazwa chemicznaSól potasowa kwasu alginowego.
OpisPrawie bezwonny włóknisty lub ziarnisty proszek, bez smaku, barwy od białej do żółtawej.
ZawartośćSuchej masy nie daje poniżej 16,5 % ani powyżej 19,5 % ditlenku węgla, co odpowiada wartości nie niższej niż 89,2 % i nie wyższej niż 105,5 % alginianu potasu o ciężarze równoważnikowym 238.
PopiołyNie mniej niż 23 % i nie więcej niż 32 % w suchej masie, oznaczone w temperaturze 600 °C, po wysuszeniu w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
Substancje lotneNie więcej niż 15 %, oznaczone w drodze wysuszania w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
Popioły nierozpuszczalne w kwasie solnym (około 3 N)Nie więcej niż 2 %
E 403 - Alginian amonu
Nazwa chemicznaSól amonowa kwasu alginowego.
OpisWłóknisty lub ziarnisty proszek, barwy od białej do żółtawej.
ZawartośćSuchej masy nie daje poniżej 18 % ani powyżej 21 % ditlenku węgla, co odpowiada wartości niższej niż 88,7 % i nie wyższej niż 103,6 % alginianu amonu o ciężarze równoważnikowym 217.
PopiołyNie więcej niż 4 % w suchej masie, oznaczone w temperaturze 600 °C, po wysuszeniu w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
Substancje lotneNie więcej niż 15 %, oznaczone w drodze wysuszania w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
Popioły nierozpuszczalne w kwasie solnym (około 3 N)Nie więcej niż 2 %
E 404 - Alginian wapnia
Nazwa chemicznaSól wapniowa kwasu alginowego.
OpisPrawie bezwonny włóknisty lub ziarnisty proszek, bez smaku, barwy od białej do żółtawej.
ZawartośćSuchej masy nie daje poniżej 18 % ani powyżej 21 % ditlenku węgla, co odpowiada wartości nie niższej niż 89,6 % i nie wyższej niż 104,5 % alginianu wapnia o ciężarze równoważnikowym 219.
PopiołyNie mniej niż 15 % i nie więcej niż 24 % w suchej masie, oznaczone w temperaturze 600 °C, po wysuszeniu w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
Substancje lotneNie więcej niż 15 %, oznaczone w drodze wysuszania w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
Popioły nierozpuszczalne w kwasie solnym (około 3 N)Nie więcej niż 2 %
E 405 - Alginian propan-1,2-diolu
Opis chemicznyEster propan-1,2-diolu kwasu alginowego. Skład waha się w zależności od stopnia estryfikacji i wartości procentowych wolnych grup karboksylowych grup zobojętnianych w cząsteczce.
OpisPrawie bezwonny włóknisty lub ziarnisty proszek, bez smaku, barwy od białej do żółtawej.
ZawartośćSuchej masy nie daje poniżej 16 % ani powyżej 20 % ditlenku węgla.
PopiołyNie więcej niż 10 % w suchej masie, oznaczone w temperaturze 600 °C, po wysuszeniu w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
Całkowita zawartość propan-1,2-dioluNie mniej niż 15 % i nie więcej niż 36 %.
Całkowita zawartość wolnego propan-1,2-dioluNie więcej niż 12 %.
Substancje lotneNie więcej niż 20 %, oznaczone w drodze wysuszania w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
Popioły nierozpuszczalne w kwasie solnym (około 3 N)Nie więcej niż 2 %
E 406 - Agar-agar
Opis chemicznyHydrofilowy poligalaktozyd koloidalny, w którym około 90 % cząsteczek galaktozy przyjmuje postać D, a 10 % przyjmuje postać L. W około 10 % jednostek D-galaktopiranozy, jedna z grup hydroksylowych poddawana jest estryfikacji kwasem siarkowym, zobojętnionym wapniem, magnezem, potasem lub sodem. Ekstrahowany z niektórych glonów morskich z rodzin Gelidiaceae i Sphaerococcaceae oraz z glonów czerwonych spokrewnionych z klasą Rhodophyceae.
OpisProszek, włókna lub płatki barwy od białej do jasnożółtej, bezwonne bądź o lekkim charakterystycznym zapachu i smaku śluzu roślinnego.
PopiołyNie więcej niż 6,5 % suchej masy, oznaczone w temperaturze 550 °C.
Popioły nierozpuszczalne w kwasie solnym (około 3 N)Nie więcej niż 0,5 % suchej masy, oznaczone w temperaturze 550 °C.
Żelatyna i inne białkaRozpuścić około 1 g agar-agaru w 100 ml wrzącej wody i ostudzić do temperatury około 50 °C. Do 5 ml roztworu dodać 5 ml roztworu trinitrofenolu (1 g bezwodnego trinitrofenolu w 100 ml gorącej wody). W ciągu 10 min nie występuje żadne zmętnienie.
Substancje nierozpuszczalne w gorącej wodzieNie więcej niż 1 %.
Substancje lotneNie więcej niż 20 %. Oznaczone w drodze wysuszania w temperaturze 105 °C przez 5 godz.
Skrobia i dekstrynyZagotować około 100 mg agar-agaru w 100 ml wody. Ostudzić i dodać kilka kropli roztworu jodu (rozpuścić 14 g jodu w roztworze składającym się z 36 g jodku potasu i 100 ml wody z dodatkiem 3 kropli kwasu solnego oraz rozcieńczyć do 1000 ml). Nie powstaje żadne zabarwienie niebieskie ani czerwone.
Absorpcja wodyUmieścić 5 g agar-agaru w wyskalowanym walcu o pojemności 100 ml; napełnić wodą do kreski, wymieszać i odstawić na 24 godz. w temperaturze ok. 25 °C. Wylać zawartość walca na zwilżoną watę szklaną, pozwalając, by woda spłynęła do drugiego walca, wyskalowanego do 100 ml. Nie uzyska się więcej niż 75 ml wody.
E 407 - Karagenina
Opis chemicznyKarageninę otrzymuje się z glonów z rodzin Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae i Furcellariaceae, rodzin z klasy Rhodophyceae (glony czerwone), w drodze ekstrakcji wodnej z ewentualnie następującym po niej wytrąceniem, prowadzonym wyłącznie za pomocą metanolu, etanolu i izopropanolu. Składa się wyłącznie z soli potasu, sodu, wapnia i magnezu, siarczanowych estrów polisacharydów, które w drodze hydrolizy dają galaktozę i 3,6-anhydrogalaktozę. Karageniny nie należy poddawać hydrolizie, ani żadnej innej degradacji chemicznej.
OpisProszek, od gruboziarnistego do drobnoziarnistego, o barwie od żółtawej do bezbarwnej, praktycznie bezwonny, o smaku śluzu roślinnego. Substancje lotne Nie więcej niż 12 %, po wysuszeniu w temperaturze 105 °C przez 4 godz.
SiarczanyNie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % suchej masy, wyrażone w SO4.
popioły nierozpuszczalne w kwasie (nierozpuszczalne w 10 % w/v kwasu solnego)Nie więcej niż 1 % suchej masy.
masa nierozpuszczalna w kwasie (nierozpuszczalna w 1 % v/v kwasu siarkowego)nie więcej niż 2 % suchej masy.
PopiołyNie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % suchej masy, oznaczone w temperaturze 550 °C.
Zawartość metanolu, etanolu, izopropanoluNie więcej niż 1 %, oddzielnie lub łącznie.
Lepkość roztworu 1,5 % w 75 °CNie mniej niż 5 centypauz.
E 410 - Mączka chleba świętojańskiego
Opis chemicznyZasadniczo składa się z polisacharydu hydrokoloidalnego o wysokiej masie cząsteczkowej, głównie złożonego z jednostek galaktopiranozy i mannopiranozy, związanych wiązaniami glikozydowymi, które w kategoriach chemicznych można określić jako galaktomannan.
OpisMączka chleba świętojańskiego jest rozdrobnioną endospermą nasion drzewa chleba świętojańskiego Ceratonia siliqua L. Taub. (rodzina Leguminosae). Proszek o barwie od białej do biało-żółtawej, prawie bezwonny.
Zawartość galaktomannanówNie mniej niż 75 %.
Substancje nierozpuszczalne w kwasie siarkowym (0,4 N)Nie więcej niż 4 %, po roztwarzaniu przez 6 godz.
PopiołyNie mniej niż 1,2 %, oznaczone w temperaturze 800 °C.
Substancje lotneNie więcej niż 14 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 102-105 °C, do uzyskania stałego ciężaru (od trzech do pięciu godzin).
Białko (N × 6,25)Nie więcej niż 7 %.
E 412 - Guma guar
Opis chemicznyZasadniczo składa się z polisacharydu hydrokoloidalnego, o wysokiej masie cząsteczkowej, złożonego głównie z galaktopiranozy i mannopiranozy, związanych wiązaniami glikozydowymi, które w kategoriach chemicznych można określić jako galaktomannan.
OpisGuma guar jest rozdrobnioną endospermą ziaren guar Cyamopsis tetragonolobus L. Taub. (rodzina Leguminosae). Proszek o barwie od białej do biało-żółtawej, prawie bezwonny.
Zawartość galaktomannanówNie mniej niż 75 %.
Substancje nierozpuszczalne w kwasie siarkowym (0,4 N)Nie więcej niż 4 %, po roztwarzaniu przez 6 godz.
PopiołyNie mniej niż 1,5 %, oznaczone w temperaturze 800 °C.
Substancje lotneNie więcej niż 14 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 102-105 °C, do uzyskania stałego ciężaru (od trzech do pięciu godzin).
Białko (N × 6,25)Nie więcej niż 7 %.
E 413 - Tragakanta
Opis chemicznyZasadniczo składa się z polisacharydów o wysokiej masie cząsteczkowej, złożonych z galaktoarabanów i kwaśnych polisacharydów zawierających grupy kwasu galakturonowego.
OpisLepki wysuszony wyciek z Astragalus gummifer Lab. lub innych azjatyckich gatunków Astragallus (rodzina Leguminosae).
Tragakanta nierozdrobniona ma postać spłaszczonych drobin w kształcie płytek, często zakrzywionych lub spiralnych, o grubości od 0,5 do 2,5 mm. Substancja o barwie od białej do bladożółtej, bezwonna, bez smaku lub o posmaku śluzu roślinnego.
Sproszkowana tragakanta jest barwy od białej do białożółtawej.
Lepkość roztworu 1 % w 25 °CNie mniej niż 250 centypauz.
PopiołyNie więcej niż 3,5 %, oznaczone w temperaturze 550 °C.
Popioły nierozpuszczalne w kwasie solnym (ok. 3 N)Nie więcej niż 0,5 %, oznaczone w temperaturze 550 °C.
Guma KarayaZagotować 1 g w 20 ml wody, aż do wytworzenia się śluzu roślinnego. Dodać 5 ml kwasu solnego i ponownie gotować mieszaninę przez 5 minut. Nie pojawia się żadne trwałe zabarwienie różowe ani czerwone.
E 414 - Guma arabska
Opis chemicznyZasadniczo składa się z polisacharydów o wysokiej masie cząsteczkowej oraz ich soli wapnia, potasu i magnezu, dających w drodze hydrolizy arabinozę, galaktozę, ramnozę i kwas glukuronowy. Lepki wysuszony wyciek z łodyg i gałęzi Acacia senegal (L.) Willd lub z pokrewnych gatunków akacji (rodzina Leguminosae).
OpisNierozdrobniona guma arabska ma postać sferoidalnych łez o barwie białej, biało-żółtawej lub bladoróżowej, różnej wielkości, bądź postać kanciastych drobin. W handlu występuje również w postaci płatków, granulatu lub proszku, barwy białej lub biało-żółtawej.
PopiołyNie więcej niż 4 %, oznaczone w temperaturze 550 °C.
Popioły nierozpuszczalne w kwasie solnym (ok. 3 N)Nie więcej niż 0,5 %, oznaczone w temperaturze 550 °C.
Substancje nierozpuszczalne w kwasie solnym (ok. 3 N)Nie więcej niż 1 %.
Substancje lotneNie więcej niż 15 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C, przez 5 godz.
Skrobia i dekstrynyZagotować roztwór gumy w proporcji 1:50 i ostudzić. Do 5 ml roztworu dodać jedną kroplę roztworu jodu (uzyskanego przez rozpuszczenie 14 g jodu w roztworze składającym się z 36 g jodku potasu i 100 ml wody z dodatkiem 3 kropli kwasu solnego oraz rozcieńczenie do 1000 ml). Nie powstaje żadne zabarwienie niebieskawe ani czerwonawe.
TaninaDo 10 ml roztworu w proporcji 1:50 dodać około 0,1 ml wodnego roztworu chlorku żelazowego (9 g FeCl3·6H2O uzupełniony wodą do 100 ml). Nie powstaje żadne niebieskawe zabarwienie ani żaden czarniawy osad.
E 415 - Guma ksantanowa
Opis chemiczny:Guma ksantanowa jest żywicą polisacharydową o wysokiej masie cząsteczkowej, otrzymywaną na drodze fermentacji czystokulturowej węglowodanu z Xanthomonas campestris, oczyszczaną przez odzyskiwanie z etanolem lub izopropanolem, suszoną i mieloną. Zawiera ona D-glukozę i D-mannozę jako dominujące jednostki heksozowe wraz z kwasem Dglukuronowym oraz kwasem pirogronowym i jest przygotowywana jako sól sodu, potasu lub wapnia. Roztwory gumy ksantanowej są obojętne.
WyszczególnienieProszek barwy kremowej.
ZawartośćGuma ksantanowa, w masie wolnej od substancji lotnych, wydziela nie mniej niż 4,2 % i nie więcej niż 3,0 % dwutlenku węgla.
Substancje lotneNie więcej niż 15 % oznaczone poprzez suszenie przy 105 °C przez 2½ godziny.
PopiółNie więcej niż 16 % w masie wolnej od substancji lotnych, oznaczony przy 600 °C po suszeniu przy 105 °C przez cztery godziny.
Kwas pirogronowyNie mniej niż 1,5 %.
AzotNie więcej niż 1,5 %
IzopropanolNie więcej niż 750 mg/kg.
Kryteria mikrobiologiczneNie mogą występować zdolne do życia komórki Xanthomonas campestris.
E 420 - i) Sorbitol
Nazwa chemicznaD-sorbitol.
OpisBiały higroskopijny i krystaliczny proszek, płatki lub granulat, o słodkim smaku.
ZawartośćSorbitol zawiera nie mniej niż 98 % glicytoli i nie mniej niż 91 % D-sorbitolu, przy czym zawartość tę w obu przypadkach oblicza się na podstawie suchej masy. Glicytole są związkami o wzorze strukturalnym: CH2OH(CHOH)n CH2OH, gdzie "n" jest liczbą całkowitą. Ta frakcja produktu, która nie jest D-sorbitolem, składa się zasadniczo z mannitolu oraz z niewielkich ilości innych glicytoli, gdzie n ≤ Ü 4, oraz z minimalnych ilości uwodornionych oligosacharydów.
Zawartość wodyNie więcej niż 1 % (wg odczynnika Karla Fischera).
Cukry redukująceNie więcej niż 0,3 % suchej masy, wyrażone w dekstrozie.
Całkowita zawartość cukruNie więcej niż 1 % suchej masy, wyrażone w dekstrozie.
Popioły siarczanoweNie więcej niż 0,1 % suchej masy, oznaczone w temperaturze 800 °C ± 25 °C).
SiarczanyNie więcej niż 0,01 % suchej masy, wyrażone w SO4.
ChlorkiNie więcej niż 0,005 % suchej masy, wyrażone w Cl.
NikielNie więcej niż 2 mg/kg, wyrażony w Ni.
E 420 - ii) Syrop sorbitolowy
OpisKlarowny wodny roztwór sorbitolu oraz uwodornionych oligosacharydów, bezbarwny, o słodkim smaku. Frakcja niebędąca D-sorbitolem składa się zasadniczo z uwodornionych oligosacharydów. Ta frakcja produktu, która nie jest D-sorbitolem, składa się z uwodornionych oligosacharydów, wytwarzanych w drodze uwodorniania syropu glukozowego, stosowanego jako surowiec (w tym przypadku, syrop nie nadaje się do krystalizacji) lub z mannitolu. Niewielkie ilości glicytoli, w których mogą również występować n ≤ Ü 4. Glicytole są związkami o wzorze strukturalnym: CH2OH(CHOH)n CH2OH, gdzie "n" jest liczbą całkowitą.
ZawartośćNie mniej niż 69 % wszystkich substancji stałych i nie miej niż 50 % Dsorbitolu.
Cukry redukująceNie więcej niż 0,3 % suchej masy, wyrażone w dekstrozie.
Popioły siarczanoweNie więcej niż 0,1 % suchej masy (po wyprażaniu w temperaturze 800 ± 25 °C).
SiarczanyNie więcej niż 0,01 % suchej masy, wyrażone w SO4.
ChlorkiNie więcej niż 0,005 % suchej masy, wyrażone w Cl.
NikielNie więcej niż 2 mg/kg, wyrażony w Ni.
E 421 - Mannitol
Nazwa chemicznaD-mannitol.
OpisCiało stałe, krystaliczne, białe, bezwonne i o słodkim smaku.
ZawartośćNie mniej niż 98 % D-mannitolu (C6H14O6) w substancji wolnej od substancji lotnych.
Zakres temperatur topnieniaod 165 do 169 °C.
Skręcalność właściwa

Nie mniej niż + 23,0° i nie więcej niż + 24,3°.
Substancje lotneNie więcej niż 0,3 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C, przez 4 godz.
Cukry redukująceNie więcej niż 0,05 %, wyrażone w dekstrozie.
SiarczanyNie więcej niż 0,01 %, wyrażone w SO4.
ChlorkiNie więcej niż 0,007 %, wyrażone w Cl.
PopiołyNie więcej niż 0,1 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
NikielNie więcej niż 2 mg/kg, wyrażony w Ni.
E 422 - Gliceryna (glicerol)
OpisCiecz klarowna, bezbarwna, higroskopijna i o konsystencji syropu, o słodkim smaku, stwarzająca jednocześnie wrażenie ciepła na języku.
ZawartośćNie mniej niż 98 % gliceryny (C3H8O3).
Ciężar właściwy (25/25 oC)Nie mniej niż 1,257.
Współczynnik załamania światła

1,471-1,474.
Związki akroleiny, glukozy i amonupodgrzewać mieszaninę składającą się z 5 ml gliceryny i 5 ml roztworu wodorotlenku potasu (w proporcji 1:10) w temperaturze 60 °C, przez 5 minut. Mieszanina nie uzyskuje żółtego zabarwienia i nie wydziela żadnego zapachu amoniaku.
ButanotrioleNie więcej niż 0,2 %.
Związki chlorowane (wyrażone w Cl)Nie więcej niż 0,003 %.
Kwasy tłuszczowe i estryNie więcej niż 0,1 %, wyrażone za pomocą kwasu masłowego.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,01 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
E 440 a) - Pektyna
Opis chemicznyPektyna składa się zasadniczo z cząstkowych estrów metylowych kwasu poligalakturonowego oraz z ich soli sodu, potasu, wapnia i amonu.
Pektynę uzyskuje się z odpowiednich roślin jadalnych, zazwyczaj z owoców cytrusowych lub jabłek, w drodze ekstrakcji wodnej. Nie stosuje się odczynników strącających innych niż metanol, etanol i izopropanol.
OpisProszek barwy białej, jasnożółtej, jasnoszarej lub jasnobrunatnej.
Kwas galakturonowyNie mniej niż 65 %, oznaczony dla substancji niezawierającej popiołów ani substancji lotnych, po płukaniu kwasem i alkoholem.
Substancje lotneNie więcej niż 12 %, po wysuszeniu w temperaturze 105 °C, przez 2 godziny.
Popioły nierozpuszczalne w kwasie solnym (około 3 N)Nie więcej niż 1 %.
Zawartość wolnego metanolu, etanolu i izopropanoluNie więcej niż 1 % suchej masy, oddzielnie lub łącznie.
Pozostałość ditlenku siarkiNie więcej niż 50 mg/kg suchej masy.
Zawartość azotuNie więcej niż 0,5 %, oznaczana po płukaniu kwasem i alkoholem (metodą Kjeldahla).
E 440 b) - Pektyna amidowana
Opis chemicznyPektyna amidowana składa się zasadniczo z cząstkowych estrów metylowych i z amidów kwasu poligalakturonowego oraz z ich soli amonu, sodu, potasu i wapnia. Pektynę amidowaną uzyskuje się z odpowiednich roślin jadalnych, zazwyczaj z owoców cytrusowych lub jabłek, w drodze ekstrakcji wodnej i obróbki amoniakalnej w środowisku alkalicznym. Nie stosuje się odczynników strącających innych niż metanol, etanol i izopropanol.
OpisProszek barwy białej, jasnożółtej, jasnoszarej lub jasnobrunatnej.
Stopień amidowaniaNie więcej niż 25 % wszystkich grup karboksylowych.
Kwas galakturonowyNie mniej niż 65 %, oznaczony dla substancji niezawierającej popiołów ani substancji lotnych, po płukaniu kwasem i alkoholem.
Substancje lotneNie więcej niż 12 %, po wysuszeniu w temperaturze 105 °C, przez 2 godziny.
Popioły nierozpuszczalne w kwasie solnym (około 3 N)Nie więcej niż 1 %.
Zawartość wolnego metanolu, etanolu i izopropanoluNie więcej niż 1 % suchej masy, oddzielnie lub łącznie.
Pozostałość ditlenku siarkiNie więcej niż 50 mg/kg suchej masy.
Zawartość azotuNie więcej niż 2,5 %, oznaczana po płukaniu kwasem i alkoholem (metodą Kjeldahla).
E 450 a) - i) Difosforan disodowy
OpisBiały proszek lub granulat.
ZawartośćNie mniej niż 95 % Na2H2P2O7.
Zawartość w P2O5Nie mniej niż 63 % i nie więcej niż 64 %.
Substancje lotneNie więcej niż 0,5 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C, przez 4 godziny.
Wartość pH dla roztworu 1 %Nie mniej niż 3,7 i nie więcej niż 4,4.
Substancje nierozpuszczalne w wodzieNie więcej niż 0,6 %.
FluorkiNie więcej niż 10 mg/kg, wyrażone w F.
E 450 a) - ii) Difosforan trisodowy
OpisBiały proszek lub granulat. Występuje w postaci bezwodnika lub monohydratu.
ZawartośćNie mniej niż 95,0 % Na3HP2O7 lub Na3HP2O7 H2O.
Zawartość w P2O5Nie mniej niż 57,5 % i nie więcej niż 58,5 % w przypadku soli bezwodnej. Nie mniej niż 53,6 % i nie więcej niż 54,6 % w przypadku monohydratu.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 6,7 i nie więcej niż 7,3.
Substancje lotneNie więcej niż 0,5 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C, przez 4 godziny.
Substancje nierozpuszczalne w wodzieNie więcej niż 0,2 %.
FluorkiNie więcej niż 10 mg/kg, wyrażone w F.
E 450 a) - iii) Difosforan tetrasodu
OpisBiały proszek, krystaliczny lub granulowany. Występuje w postaci bezwodnika lub dekahydratu.
ZawartośćNie mniej niż 95 % Na4P2O7 lub Na4P2O7 · 10H2O.
Zawartość w P2O5Nie mniej niż 52,5 % i nie więcej niż 54 % w przypadku soli bezwodnej. Nie mniej niż 31,5 % i nie więcej niż 32,5 % w przypadku dekahydratu.
Straty podczas prażeniaNie więcej niż 0,5 % w przypadku soli bezwodnej i nie mniej niż 38 % oraz nie więcej niż 42 % w przypadku dekahydratu, w obu przypadkach oznaczone poprzez wysuszenie w temperaturze 105 °C, a następnie prażenie w temperaturze 550 °C przez 30 minut.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 9,9 i nie więcej niż 10,7.
Substancje nierozpuszczalne w wodzieNie więcej niż 0,2 %.
FluorkiNie więcej niż 10 mg/kg, wyrażone w F.
E 450 a) - iv) Difosforan tetrapotasu
OpisBezbarwne kryształy lub biały proszek, silnie higroskopijny.
ZawartośćNie mniej niż 95 % K4P2O7.
Zawartość w P2O5Nie mniej niż 42 % i nie więcej niż 43,7 %.
Straty podczas prażeniaNie więcej niż 2 %, po wysuszaniu w temperaturze 105 °C, a następnie prażeniu w temperaturze 550 °C przez 30 minut.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 10,0 i nie więcej niż 10,7.
Substancje nierozpuszczalne w wodzieNie więcej niż 0,2 %.
Fluorki (wyrażone w F)Nie więcej niż 10 mg/kg.
E 450 b) - i) Trifosforan pentasodu
OpisGranulat lub proszek, biały i lekko higroskopijny. Występuje w postaci bezwodnika lub heksahydratu.
ZawartośćNie mniej niż 85 % Na5P3O10 lub Na5P3O10·6H2O, przy czym pozostałość składa się zasadniczo z innych fosforanów sodu z serii E 450.
Zawartość w P2O5Nie mniej niż 56 % i nie więcej niż 58 % w przypadku soli bezwodnej. Nie mniej niż 43 % i nie więcej niż 45 % w przypadku heksahydratu.
Straty podczas prażeniaNie więcej niż 0,5 % w przypadku soli bezwodnej i nie mniej niż 23,5 % w przypadku heksahydratu, w obu przypadkach oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C przez 4 godziny, a następnie prażenie w temperaturze 550 °C przez 30 minut.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 9,3 i nie więcej niż 10,1.
Substancje nierozpuszczalne w wodzieNie więcej niż 0,2 %.
Fluorki (wyrażone w F)Nie więcej niż 10 mg/kg.
E 450 b) - ii) Trifosforan pentapotasu
OpisBiały proszek, silnie higroskopijny.
ZawartośćNie mniej niż 85 % K5P3O10, przy czym pozostałość jest zasadniczo jednym z innych fosforanów potasu z serii E 450.
Zawartość w P2O5Nie mniej niż 46,5 % i nie więcej niż 48 %.
Straty podczas prażeniaNie więcej niż 0,5 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C przez 4 godziny, po którym następuje prażenie w temperaturze 550 °C przez 30 minut.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 9,3 i nie więcej niż 10,1.
Substancje nierozpuszczalne w wodzieNie więcej niż 2 %.
Fluorki (wyrażone w F)Nie więcej niż 10 mg/kg.
E 450 c) - i) Polifosforany sodu
Opis chemicznyNiejednorodne mieszaniny soli sodowych liniowych skondensowanych kwasów polifosforowych, o ogólnym wzorze H(N + 2) PnO(3n + 1), gdzie wartość n wynosi nie mniej niż 2.
OpisProszek lub kryształy, drobne, barwy białej lub bezbarwne i szkliste płytki.
Zawartość w P2O5Nie mniej niż 59,5 % i nie więcej niż 70 % w wyprażonej substancji.
Straty podczas prażeniaNie więcej niż 0,5 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C przez 4 godziny, a następnie prażenie w temperaturze 550 °C przez 30 minut.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 3,6 i nie więcej niż 9,0.
Substancje nierozpuszczalne w wodzieNie więcej niż 0,2 %.
FluorkiNie więcej niż 10 mg/kg, wyrażone w F.
Fosforany cykliczneNie więcej niż 8 %.
E 450 c) - ii) Polifosforany potasu
Opis chemicznyNiejednorodne mieszaniny soli potasowych liniowych skondensowanych kwasów polifosforowych, o ogólnym wzorze H(N + 2) PnO(3n + 1), gdzie wartość n wynosi nie mniej niż 2.
OpisProszek lub kryształy, drobne, barwy białej lub bezbarwne i szkliste płytki.
Zawartość w P2O5Nie mniej niż 53,5 % i nie więcej niż 61,5 % w wyprażonej substancji.
Straty podczas prażeniaNie więcej niż 2 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C przez 4 godziny, a następnie prażenie w temperaturze 550 °C przez 30 minut.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 7,8(2).
Substancje nierozpuszczalne w wodzieNie więcej niż 0,2 %(2).
FluorkiNie więcej niż 10 mg/kg, wyrażone w F.
Fosforany cykliczneNie więcej niż 8 %.
E 460 - i)- Celuloza mikrokrystaliczna
Opis chemicznyOczyszczona celuloza, częściowo depolimeryzowana, sporządzona w drodze kwasowej hydrolizy alfa-celulozy, pochodzącej bezpośrednio z włókien roślinnych. Jej masa cząsteczkowa wynosi około 36.000.
OpisDrobny proszek, barwy białej lub niemal białej, bezwonny.
Substancje lotneNie więcej niż 5 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C aż do uzyskania stałego ciężaru.
pHMieszać jednocześnie wstrząsając przez 20 minut około 5 g produktu w 40 ml wody niezawierającej bezwodnika węglowego, a następnie odwirować. Wartość pH cieczy na powierzchni wynosi od 5,5 do 7,0.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,1 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
Substancje rozpuszczalne w wodzieNie więcej niż 0,16 %.
Substancje ulegające wyekstrahowaniu za pomocą eteru dietylowegoNie więcej niż 200 mg/kg.
ChlorkiNie więcej niż 350 mg/kg, wyrażone w Cl.
SiarczanyNie więcej niż 600 mg/kg, wyrażone w SO4.
E 460 - ii) Sproszkowana celuloza
Opis chemiczny:Sproszkowana celuloza jest mechanicznie oczyszczoną, rozdrobnioną celulozą otrzymaną na drodze przetwarzania alfa-celulozy uzyskanej bezpośrednio z włóknistego materiału roślinnego. Jej masa cząsteczkowa wynosi 1,6 × 105 lub jest większa.
WyszczególnienieBiały bezwonny proszek.
ZawartośćNie mniej niż 92 % (C12H20O10)n.
Substancje lotneNie więcej niż 7 % oznaczone przez suszenie przy 105 °C przez trzy godziny.
pHOkoło 5 g próbkę wytrząsać przez 20 minut w 40 ml wody niezawierającej dwutlenku węgla i odwirować. Wartość pH cieczy sklarowanej nad osadem jest między 5,0 a 7,5.
E 461 - Metyloceluloza
Opis chemicznyMetyloceluloza jest celulozą otrzymywaną bezpośrednio z włókien roślinnych, częściowo eteryfikowaną grupami metylowymi.
OpisProszek o wyglądzie granulowatym lub włóknistym, barwy białej, lekko żółtawej lub szarawej, lekko higroskopijny.
Wzór chemicznyPolimery zawierają podstawione jednostki glukozowe, o ogólnym wzorze C6H7O2(OR1)(OR2)(OR3), gdzie R1, R2, R3 mogą mieć postać:
- H,
- CH3, lub
- CH2CH2OH.
Masa cząsteczkowaOd około 20.000 do około 380.000.
Zawartość grup podstawionychNie mniej niż 25 % i nie więcej niż 33 % grup metoksylowych (-OCH3). Nie więcej niż 5 % grup hydroksyetoksylowych (-OCH2CH2OH).
Substancje lotneNie więcej niż 10 %, oznaczone przez wysuszenie do stałego ciężaru w temperaturze 105 °C.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 1,5 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 5 i nie więcej niż 8.
E 463 - Hydroksypropyloceluloza
Opis chemicznyHydroksypropyloceluloza jest celulozą otrzymywaną bezpośrednio z włókien roślinnych, częściowo eteryfikowaną grupami hydroksypropylowymi.
OpisProszek o wyglądzie granulowatym lub włóknistym, barwy białej, lekko żółtawej lub szarawej, lekko higroskopijny, bezwonny i bez smaku.
Wzór chemicznyPolimery zawierają podstawione jednostki anhydroglukoz, według ogólnego wzoru:
C6H7O2 (OR1) (OR2) (OR3), gdzie
R1, R2, R3 mogą mieć postać:
- H,
- CH2CHOHCH3,
- CH2CHO(CH2CHOHCH3)CH3,
- CH2CHO[CH2CHO(CH2CHOHCH3)CH3]CH3.
Masa cząsteczkowaod około 30.000 do około 1.000.000.
Zawartość grup podstawionychNie więcej niż 80,5 % grup hydroksypropoksylowych (-OCH2OCHOHCH3) w suchej masie, odpowiadających najwyżej 4,6 grupom hydroksypropylowym na jednostkę anhydroglukozy w suchej masie.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 5,0 i nie więcej niż 8,0.
Substancje lotneNie więcej niż 10 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C, aż do uzyskania stałego ciężaru.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,5 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
E 464 - Hydroksypropylometyloceluloza
Opis chemicznyHydroksypropylometyloceluloza jest celulozą otrzymywaną bezpośrednio z włókien roślinnych i częściowo eteryfikowaną grupami metylowymi, oraz zawierającą niewielką ilość hydroksypropylowych grup podstawiania.
OpisProszek o wyglądzie granulowatym lub włóknistym, barwy białej, lekko żółtawej lub szarawej, lekko higroskopijny, bezwonny i bez smaku.
Wzór chemicznypolimery zawierają podstawione jednostki anhydroglukoz, według ogólnego wzoru:
C6H7O2(OR1)(OR2)(OR3), gdzie
R1, R2, R3 mogą mieć postać:
- H,
- CH3,
- CH2CHOHCH3,
- CH2CHO(CH2CHOHCH3)CH3,
- CH2CH(CH2CHO[CH2CHOHCH3)CH3]CH3.
Masa cząsteczkowaod około 13.000 do ok. 200.000.
Zawartość grup podstawionychNie mniej niż 19 % i nie więcej niż 30 % grup metoksylowych (-OCH3) oraz nie mniej niż 3 % i nie więcej niż 12 % grup hydroksypropoksylowych (-OCH2CHOHCH3) w suchej masie.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 5,0 i nie więcej niż 8,0.
Substancje lotneNie więcej niż 10 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C, aż do uzyskania stałego ciężaru.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 1,5 % dla produktów, których lepkość wynosi ponad 50 centypauz, i nie więcej niż 3 % dla produktów, których lepkość jest równa lub niższa od 50 centypauz, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
E 465 - Etylometyloceluloza
Opis chemicznyEtylometyloceluloza jest celulozą otrzymywaną bezpośrednio z włókien roślinnych i częściowo eteryfikowaną grup metylowymi i etylowymi.
OpisProszek o wyglądzie granulowatym lub włóknistym, barwy białej, lekko żółtawej lub szarawej, lekko higroskopijny, bezwonny i bez smaku.
Wzór chemicznyPolimery zawierają podstawione jednostki anhydroglukoz, według ogólnego wzoru:
C6H7O2(OR1)(OR2)(OR3), gdzie
R1, R2, R3 mogą mieć postać:
- H,
- CH3,
- CH2CH3.
Masa cząsteczkowaOd około 30.000 do ok. 40.000.
Zawartość grup podstawionychNie mniej niż 14,5 % i nie więcej niż 19 % grup etoksylowych (-OC2H5) oraz nie mniej niż 3,5 % i nie więcej niż 6,5 % grup metoksylowych (-OCH3) w suchej masie.
Substancje lotneW postaci włóknistej: nie więcej niż 15 %. W postaci sproszkowanej: nie więcej niż 10 %. W każdym przypadku oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C, aż do uzyskania stałego ciężaru.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,6 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 5,0 i nie więcej niż 8,0.
E 466 - Karboksymetyloceluloza
Opis chemicznyKarbiksymetyloceluloza jest cząstkową solą sodową karboksymetylowego eteru celulozy, przy czym celuloza pochodzi bezpośrednio z włókien roślinnych.
OpisProszek o wyglądzie granulowatym lub włóknistym, barwy białej, lekko żółtawej lub szarawej, lekko higroskopijny, bezwonny i bez smaku.
Wzór chemicznyPolimery zawierają podstawione jednostki anhydroglukoz, według ogólnego wzoru:
C6H7O2(OR1)(OR2)(OR3), gdzie
R1, R2, R3 mogą mieć postać:
- H,
- CH2COONa,
- CH2COOH.
Masa cząsteczkowaponad około 17.000 (stopień polimeryzacji około 100).
ZawartośćNie mniej niż 99,5 % karboksymetylocelulozy w suchej masie.
Chlorek sodu i glikolan soduNie więcej niż 0,5 % łącznie i nie więcej niż 0,4 % glikolanu sodowego.
Stopień podstawianiaNie mniej niż 0,2 i nie więcej niż 1,0 grup karboksymetylowych na jednostkę anhydroglukozy.
SódNie więcej niż 9,7 % w suchej masie.
Substancje lotneNie więcej niż 12 %, oznaczone poprzez wysuszanie w temperaturze 105 °C, aż do uzyskania stałego ciężaru.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 6,0 i nie więcej niż 8,5.
E 470 - Sodowe, potasowe i wapniowe sole kwasów tłuszczowych
Opis chemicznySodowe, potasowe i wapniowe sole kwasów tłuszczowych, olejów i tłuszczów spożywczych, przy czym sole te otrzymuje się z tłuszczów jadalnych bądź ze spożywczych destylowanych kwasów tłuszczowych.
OpisProszki, płatki lub substancje półstałe, barwy białej lub kremowo-białej.
Substancje niezmydlające sięNie więcej niż 2 %.
Wolne kwasy tłuszczoweNie więcej niż 3 %, wyrażone w kwasie oleinowym.
Całkowita zawartość gliceryny (związanej i wolnej)Nie więcej niż 10 %.
Wolne alkaliaNie więcej niż 0,1 %,wyrażone w NaOH.
Substancje nierozpuszczalne w alkoholuNie więcej niż 0,2 % (to kryterium stosuje się wyłącznie do soli sodowych i potasowych).
Substancje lotneNie więcej niż 3 %.
Zawartość sodu, potasu lub wapnia:Sód

Nie mniej niż 9 % i nie więcej niż 14 %, wyrażony w Na2O.

Potas
Nie mniej niż 13 % i nie więcej niż 21,5 %, wyrażony w K2O.
Wapń
Nie mniej niż 8,5 % i nie więcej niż 13 %, wyrażony w CaO.
E 471 - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Opis chemicznyMono- i diglicerydy składają się z mieszanin mono-, di- i triestrów gliceryny kwasów tłuszczowych, olejów i tłuszczów spożywczych. Mogą zawierać niewielkie ilości wolnych kwasów tłuszczowych i gliceryny.
OpisIch konsystencja waha się od konsystencji oleistej cieczy, barwy od słomkowej do jasnobrązowej, do konsystencji twardego woskowego ciała stałego, barwy białej lub białej złamanej. Ciała stałe mogą mieć postać płatków, proszku lub małych ziarenek.
Zawartość mono- i diestrówNie mniej niż 70 %.
Wolne kwasy tłuszczoweNie więcej niż 3 %, wyrażone w kwasie oleinowym.
Wolna glicerynaNie więcej niż 7 %.
Całkowita zawartość glicerynyNie mniej niż 16 % i nie więcej niż 33 %.
PoligliceroleNie więcej niż 4 % diglicerolu i nie więcej niż 1 % poliglicerolów wyższych w całkowitej zawartości gliceryny.
WodaNie więcej niż 2 % (wg odczynnika Karla Fischera).
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,5 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
Uwaga: powyższe kryteria dotyczą produktu bez E 470.
E 472 a) - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
Opis chemicznyEstry gliceryny z kwasem octowym i kwasami tłuszczowymi występującymi w tłuszczach spożywczych. Mogą zawierać niewielkie ilości wolnej gliceryny, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu octowego i wolnych glicerydów.
OpisIch konsystencja waha się od konsystencji bardzo płynnych klarownych cieczy, do konsystencji ciał stałych, a ich barwa od białej do bladożółtej.
Całkowita zawartość kwasu octowegoNie mniej niż 9 % i nie więcej niż 32 %.
Wolne kwasy tłuszczowe (i kwas octowy)Nie więcej niż 3 %, wyrażone w kwasie oleinowym.
Wolna glicerynaNie więcej niż 2 %.
Całkowita zawartość glicerynyNie mniej niż 14 % i nie więcej niż 31 %.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,5 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
E 472 b) - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
Opis chemicznyEstry gliceryny z kwasem mlekowym i kwasami tłuszczowymi występującymi w tłuszczach spożywczych. Mogą zawierać niewielkie ilości wolnej gliceryny, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu mlekowego i wolnych glicerydów.
OpisIch konsystencja waha się od konsystencji miękkich, do twardych woskowatych substancji stałych.
Całkowita zawartość kwasu mlekowegoNie mniej niż 13 % i nie więcej niż 45 %.
Wolne kwasy tłuszczoweNie więcej niż 3 %, wyrażone w kwasie oleinowym.
Wolna glicerynaNie więcej niż 2 %.
Całkowita zawartość glicerynyNie mniej niż 13 % i nie więcej niż 30 %.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,5 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
Uwaga: Powyższe kryteria dotyczą produktu bez E 470.
E 472 c) - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
Opis chemicznyEstry gliceryny z kwasem cytrynowym i kwasami tłuszczowymi występującymi w olejach i tłuszczach. Mogą zawierać niewielkie ilości wolnej gliceryny, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu cytrynowego i wolnych glicerydów. Mogą być częściowo lub całkowicie zobojętnione wodorotlenkiem sodu lub potasu.
OpisCiecze barwy żółtawej lub lekko brunatnej, bądź woskowate ciała stałe lub półstałe.
Całkowita zawartość kwasu cytrynowegoNie mniej niż 13 % i nie więcej niż 50 %.
Wolne kwasy tłuszczoweNie więcej niż 3 %, wyrażone w kwasie oleinowym.
Wolna glicerynaNie więcej niż 2 %.
Całkowita zawartość glicerynyNie mniej niż 11 % i nie więcej niż 29 %.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,5 % w przypadku produktu niezobojętnionego i nie więcej niż 10 % w przypadku produktu częściowo lub całkowicie zobojętnionego, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
Wartość pH roztworu 1 %Nie mniej niż 3,0 i nie więcej niż 7,3.
E 472 d) - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
Opis chemicznyEstry gliceryny z kwasem winowym (E 334) i kwasami tłuszczowymi występującymi w tłuszczach spożywczych. Mogą zawierać niewielkie ilości wolnej gliceryny, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu winowego i wolnych glicerydów.
OpisIch konsystencja waha się od konsystencji cieczy barwy żółtawej, klejących i lepkich, do konsystencji żółtych twardych wosków.
Całkowita zawartość kwasu winowegoNie mniej niż 15 % i nie więcej niż 50 %.
Wolne kwasy tłuszczoweNie więcej niż 3 %, wyrażone w kwasie oleinowym.
Wolna glicerynaNie więcej niż 2 %.
Gliceryna całkowitaNie mniej niż 12 % i nie więcej niż 29 %.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,5 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
E 472 e) - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem monoacetylo- lub diacetylowinowym
Opis chemicznyEstry gliceryny z kwasami mono- i diacetylowinowymi (otrzymywanymi z kwasu winowego E 334) i kwasami tłuszczowymi występującymi w tłuszczach spożywczych. Mogą zawierać niewielkie ilości wolnej gliceryny, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu winowego i octowego i ich związków oraz wolnych glicerydów.
OpisIch konsystencja waha się od konsystencji cieczy klejących i lepkich, do konsystencji żółtych twardych wosków, które ulegają hydrolizie w środowisku wilgotnym, wydzielając kwas octowy.
Całkowita zawartość kwasu winowegoNie mniej niż 10 % i nie więcej niż 40 %.
Całkowita zawartość kwasu octowegoNie mniej niż 8 % i nie więcej niż 32 %.
Wolne kwasy tłuszczoweNie więcej niż 3 %, wyrażone w kwasie oleinowym.
Wolna glicerynaNie więcej niż 2 %.
Gliceryna całkowitaNie mniej niż 11 % i nie więcej niż 28 %.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,5 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
E 472 f) - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym i winowym
Opis chemicznyEstry gliceryny z kwasem octowym i winowym (E 334) oraz z kwasami tłuszczowymi występującymi w tłuszczach spożywczych. Mogą zawierać niewielkie ilości wolnej gliceryny, wolnych kwasów tłuszczowych, wolnego kwasu octowego i winowego oraz wolnych glicerydów.
OpisIch konsystencja waha się od konsystencji cieczy klarownych i płynnych, do konsystencji ciał stałych, zaś ich barwa - od białej do bladożółtej.
Całkowita zawartość kwasu octowegoNie mniej niż 10 % i nie więcej niż 20 %.
Całkowita zawartość kwasu winowegoNie mniej niż 20 % i nie więcej niż 40 %.
Wolny kwas octowyNie mniej niż 5,5 % i nie więcej niż 8,5 %.
Wolny kwas winowyNie więcej niż 1 %.
Wolne kwasy tłuszczoweNie więcej niż 3 %, wyrażone w kwasie oleinowym.
Wolna glicerynaNie więcej niż 2 %.
Całkowita zawartość glicerynyNie mniej niż 12 % i nie więcej niż 27 %.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,5 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
E 473 - Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
Opis chemicznySkładają się zasadniczo z mono- i diestrów sacharozy z kwasami tłuszczowymi występującymi w tłuszczach spożywczych. Można je sporządzać z sacharozy oraz estrów metylu i etylu spożywczych kwasów tłuszczowych lub w drodze ekstrakcji glicerydów sacharozy. Żaden rozpuszczalnik organiczny inny niż dimetylosulfotlenkiem, dimetyloformamidem, octanem etylu, izopropanolem, izobutanolem ani metyloetyloketonem nie może być stosowany do ich przygotowywania.
OpisMiękkie ciała stałe, sztywne żele lub proszek, barwy białej do biało-szarawej.
Całkowita zawartość estrów sacharozy i kwasów tłuszczowychNie mniej niż 80 %.
Całkowita zawartość glicerydówNie więcej niż 20 %.
Zawartość wolnej sacharozyNie więcej niż 5 %.
Wolne kwasy tłuszczoweNie więcej niż 3 %, wyrażone w kwasie oleinowym.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 2 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
zawartość dimetylosulfotlenekunie więcej niż 2 mg/kg
Zawartość dimetyloformamiduNie więcej niż 1 mg/kg.
Zawartość metanoluNie więcej niż 10 mg/kg.
zawartość izobutanolunie więcej niż 10 mg/kg
Zawartość metyloetyloketonunie więcej niż 10 mg/kg.
Zawartość octanu etylu i izopropanoluNie więcej niż 350 mg/kg.
Uwaga: Powyższe kryteria dotyczą produktu bez E 470.
E 474 - Sacharoglicerydy
Opis chemicznyProdukt otrzymywany w drodze reakcji sacharozy z olejem lub tłuszczem jadalnym, co daje mieszankę mono-i diestrów sacharozy i kwasów tłuszczowych z mono-, di- i triglicerydami resztkowymi, pochodzącymi z tego tłuszczu lub oleju. W ich przygotowywaniu nie można używać innych rozpuszczalników organicznych niż cykloheksan, dimetyloformamid, octan etylu, izobutanol i izopropanol.
OpisCiała stałe miękkie, sztywne żele lub proszek, barwy białej lub białawej.
Całkowita zawartość estrów sacharozy i kwasów tłuszczowychNie mniej niż 40 % i nie więcej niż 60 %.
Całkowita zawartość glicerydówNie mniej niż 40 % i nie więcej niż 60 %.
Zawartość wolnej sacharozyNie więcej niż 5 %.
Zawartość wolnych kwasów tłuszczowychNie więcej niż 3 %, wyrażone w kwasie oleinowym.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 2 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
Zawartość dimetyloformamiduNie więcej niż 1 mg/kg.
Zawartość metanoluNie więcej niż 10 mg/kg.
Całkowita zawartość octanu etylu i izopropanoluNie więcej niż 350 mg/kg, oddzielnie lub łącznie.
Zawartość całkowita cykloheksanu i izobutanolu:Nie więcej niż 10 mg/kg pojedynczo lub w połączeniu.
Uwaga: Powyższe kryteria dotyczą produktu bez E 470.
E 475 - Poliglicerynowe estry niepolimeryzowanych kwasów tłuszczowych
Opis chemicznyProdukty otrzymywane w drodze estryfikacji poligliceryn z tłuszczami spożywczymi lub z kwasami tłuszczowymi występującymi w tłuszczach spożywczych. Frakcja poliglicerolu składa się zasadniczo z di-, tri- i tetragliceryn i nie zawiera więcej niż 10 % poligliceryn równych lub wyższych od heptagliceryny.
OpisCiecz lub ciało półstałe, barwy żółtej lub lekko brunatnej.
Całkowita zawartość estrów kwasów tłuszczowychNie mniej niż 90 %.
Wolne kwasy tłuszczoweNie więcej niż 6 %, wyrażone w kwasie oleinowym.
Całkowita zawartość gliceryny i poliglicerynyNie mniej niż 18 % i nie więcej niż 60 %.
Wolna gliceryna i poliglicerynaNie więcej niż 7 %.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,5 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
Uwaga: Powyższe kryteria dotyczą produktu bez E 470.
E 477 - Estry kwasów tłuszczowych i propan-1,2-diolu
Opis chemicznySkładają się głównie z mieszanin mono- i diestrów propan-1,2 diolu kwasów tłuszczowych występujących w tłuszczach spożywczych. Frakcja alkoholowa składa się wyłącznie z propan-1,2 diolu i dimeru oraz ze śladowych ilości trimeru. Nie występują kwasy organiczne inne niż spożywcze kwasy tłuszczowe.
OpisBiałe woskowate płatki, ziarenka lub ciała stałe.
Całkowita zawartość estrów kwasów tłuszczowychNie mniej niż 85 %.
Wolny propan-1,2-diolNie więcej niż 5 %.
Dimer i trimer propan-1,2 dioluNie więcej niż 0,5 %
Wolne kwasy tłuszczoweNie więcej niż 6 %, wyrażone w kwasie oleinowym.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,5 %, oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C.
Całkowita zawartość propan-1,2 dioluNie mniej niż 11 % i nie więcej niż 31 %.
Uwaga: Powyższe kryteria dotyczą produktu bez E 470.
E 481- Stearol-2-laktylan sodu
Opis chemicznySkłada się z mieszaniny soli sodowych kwasów stearolaktylowych i z niewielkich ilości soli sodowych innych kwasów pokrewnych, a przygotowuje się go w drodze reakcji kwasu stearynowego i mlekowego. Mogą również występować inne spożywcze kwasy tłuszczowe, wolne lub estryfikowane, pochodzące z zastosowanego kwasu stearynowego.
OpisProszek lub substancja stała, łamliwa, barwy kremowej, o charakterystycznym zapachu.
Zawartość soduNie mniej niż 2,5 % i nie więcej niż 5 %.
Liczba estrowa mNie mniej niż 90 i nie więcej niż 190 mg KOH/g.
Całkowita zawartość kwasu mlekowego (wolnego i związanego)Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 %.
Liczba kwasowaNie mniej niż 60 i nie więcej niż 130 mg KOH/g.
E 482 - Stearol-2-laktylan wapnia
Opis chemicznySkłada się z mieszaniny soli wapniowych kwasów stearolaktylowych i z niewielkich ilości soli wapniowych innych kwasów pokrewnych, a przygotowuje się go w drodze reakcji kwasu stearynowego i mlekowego. Mogą również występować inne spożywcze kwasy tłuszczowe, wolne lub estryfikowane, pochodzące z zastosowanego kwasu stearynowego.
OpisProszek lub substancja stała, łamliwa, barwy białej lub lekko żółtawej, o charakterystycznym zapachu.
Zawartość wapniaNie mniej niż 1 % i nie więcej niż 5,2 %.
Liczba estrowaNie mniej niż 125 i nie więcej niż 190 mg KOH/g.
Całkowita zawartość kwasu mlekowego (wolnego i związanego)Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 %.
Liczba kwasowaNie mniej niż 50 i nie więcej niż 130 mg KOH/g.
E 483 - Winian stearylu
Opis chemicznyOtrzymywany w drodze estryfikacji kwasu winowego (E 334) z alkoholem stearylowym. Składa się zasadniczo z diestru z niewielkimi ilościami monoestrów, kwasu winowego i alkoholu stearylowego. Może także zawierać inne estry, z uwagi na ich obecność alkoholi w zastosowanym alkoholu stearylowym, będących pochodną spożywczych kwasów tłuszczowych, innych niż kwas stearynowy.
OpisSubstancja stała, mazista (w temperaturze 25 °C), barwy kremowej.
Całkowita zawartość estrówNie mniej niż 90 %.
Całkowita zawartość kwasu winowegoNie mniej niż 18 % i nie więcej niż 35 %.
Substancje niezmydlające sięNie mniej niż 77 % i nie więcej niż 83 %.
Zakres temperatur topnienia67-77 °C.
Liczba estrowaNie mniej niż 163 i nie więcej niż 180 mg KOH/g.
Liczba jodowaNie więcej niż 4 (Wijs).
Liczba kwasowaNie więcej niż 6 mg KOH/g.
Popioły zasiarczoneNie więcej niż 0,5 %, określone w temperaturze 800 ± 25 °C.
(1) Dz.U. L 223 z 14.8.1978, str. 30.
(2) Do oznaczania wymaga się szczególnej metody analizy.
1 Art. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 1 dyrektywy nr 82/504/EWG z dnia 12 lipca 1982 r. (Dz.U.UE.L.82.230.35) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 19 lipca 1982 r.
2 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 pkt 2 dyrektywy nr 82/504/EWG z dnia 12 lipca 1982 r. (Dz.U.UE.L.82.230.35) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 19 lipca 1982 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 90/612/EWG z dnia 26 października 1990 r. (Dz.U.UE.L.90.326.58) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 92/4/EWG z dnia 10 lutego 1992 r. (Dz.U.UE.L.92.55.96) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem notyfikacji.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.