Rozporządzenie 953/2009 w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2009.269.9

Akt obowiązujący
Wersja od: 5 grudnia 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 953/2009
z dnia 13 października 2009 r.
w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(1), w szczególności jej art. 4 ust. 3,

po zasięgnięciu opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego można dodawać różne substancje odżywcze, takie jak witaminy, składniki mineralne, aminokwasy i inne, w celu zapewnienia zaspokojenia specjalnych potrzeb żywieniowych osób, dla których takie środki spożywcze są przeznaczone, lub w celu spełnienia wymogów prawnych ustanowionych w dyrektywach szczegółowych przyjętych na podstawie art. 4 ust. 1 dyrektywy 2009/39/WE. Wykaz tych substancji określono w dyrektywie Komisji 2001/15/WE z dnia 15 lutego 2001 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego(2), a w odpowiedzi na wnioski złożone przez zainteresowane strony Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności poddał ocenie nowe substancje i w związku z tym wykaz wymaga uzupełnienia i zaktualizowania. Ponadto należy wprowadzić specyfikacje dotyczące niektórych witamin i składników mineralnych służące ich identyfikacji.

(2) Do celów niniejszego rozporządzenia nie jest możliwe zdefiniowanie substancji odżywczych jako osobnej grupy ani sporządzenie na tym etapie wyczerpującego wykazu wszystkich kategorii substancji odżywczych, które mogą być dodawane do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

(3) Asortyment środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego jest bardzo szeroki i różnorodny, a procesy technologiczne stosowane do ich produkcji - zróżnicowane. Dlatego w ramach kategorii substancji odżywczych wymienionych w niniejszym rozporządzeniu dostępny powinien być możliwie najszerszy wybór substancji, które można bezpiecznie stosować do produkcji środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

(4) Wyboru substancji powinno się dokonywać przede wszystkim na podstawie ich bezpieczeństwa, a w dalszej kolejności - na podstawie ich dostępności do użytku przez ludzi oraz ich właściwości organoleptycznych i technologicznych. Włączenie substancji do wykazu substancji, które można stosować do produkcji środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, nie oznacza, że ich dodanie do takich środków spożywczych jest konieczne czy pożądane, chyba że w przepisach mających zastosowanie do określonych kategorii środków spożywczych wskazano inaczej.

(5) Jeżeli dodanie danej substancji odżywczej uznano za konieczne, zostało to zapisane w szczególnych przepisach odpowiednich dyrektyw szczegółowych, w zależności od przypadku wraz z odpowiednimi warunkami ilościowymi.

(6) W razie braku szczególnych przepisów lub w przypadku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego nieobjętych dyrektywami szczegółowymi substancje odżywcze należy stosować w celu wyprodukowania produktów zgodnych z definicją danych produktów oraz spełniających specjalne potrzeby żywieniowe osób, dla których są przeznaczone. Omawiane produkty muszą również być bezpieczne, jeżeli stosuje się je zgodnie z zaleceniami producenta.

(7) Przepisy dotyczące wykazu substancji odżywczych, które można stosować do produkcji preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz przetworzonej żywności na bazie zbóż i żywności dla niemowląt i małych dzieci, określono w dyrektywie Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt(3) oraz w dyrektywie Komisji 2006/125/WE z dnia 5 grudnia 2006 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci(4). Nie ma zatem potrzeby powtarzania wspomnianych przepisów w niniejszym rozporządzeniu.

(8) Szereg substancji odżywczych może być dodawanych w celach technologicznych jako dodatki, barwniki, środki aromatyzujące lub w innych podobnych celach, w tym w ramach dozwolonych praktyk i procesów enologicznych określonych w prawodawstwie wspólnotowym. W tym kontekście specyfikacje ich dotyczące są przyjmowane na poziomie wspólnotowym. Wspomniane specyfikacje powinny być stosowane w odniesieniu do takich substancji bez względu na cel ich zastosowania w środkach spożywczych.

(9) Do czasu przyjęcia na poziomie Wspólnoty kryteriów czystości w odniesieniu do pozostałych substancji oraz w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia publicznego, należy stosować ogólnie przyjęte kryteria czystości zalecane przez międzynarodowe organizacje lub agencje, w tym, ale nie wyłącznie przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) i EUP (Europejską Farmakopeę). Państwom członkowskim należy zezwolić na utrzymanie krajowych przepisów określających kryteria czystości, bez uszczerbku dla postanowień określonych w Traktacie.

(10) Niektóre szczególne związki odżywcze lub ich pochodne uznano za niezbędne do produkcji niektórych środków spożywczych należących do grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego, a ich ewentualne zastosowanie należy ograniczyć do produkcji wspomnianych produktów.

(11) W celu zapewnienia jasności należy uchylić dyrektywę 2001/15/WE i dyrektywę Komisji 2004/6/WE z dnia 20 stycznia 2004 r. wprowadzającą odstępstwo od dyrektywy 2001/15/WE w sprawie odroczenia stosowania zakazu handlu w odniesieniu do niektórych produktów(5) i zastąpić je niniejszym rozporządzeniem.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zakres

Niniejsze rozporządzenie stosuje się do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego z wyjątkiem środków spożywczych objętych dyrektywą 2006/125/WE i dyrektywą 2006/141/WE.

Artykuł  2

Kwalifikujące się substancje

1.
Spośród substancji należących do kategorii podanych w załączniku do niniejszego rozporządzenia tylko te wymienione w załączniku i zgodne, w razie potrzeby, z odpowiednimi specyfikacjami, mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych w produkcji środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego objętych dyrektywą 2009/39/WE.
2.
Bez uszczerbku dla rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (WE)(6) również substancje nienależące do kategorii wymienionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych w produkcji środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Artykuł  3

Wymogi ogólne

1.
Stosowanie substancji dodawanych w szczególnych celach odżywczych prowadzi do produkcji bezpiecznych produktów, które spełniają szczególne potrzeby żywieniowe osób, dla których są przeznaczone, zgodnie z ogólnie przyjętymi danymi naukowymi.
2.
Na wniosek właściwych organów, o których mowa w art. 11 dyrektywy 2009/39/WE producent, lub, w stosownych przypadkach, importer przedstawia ekspertyzę naukową i dane potwierdzające, że zastosowanie substancji jest zgodne z ust. 1. Jeśli taka ekspertyza jest zawarta w łatwo dostępnej publikacji, wystarczy zwykła wzmianka bibliograficzna dotycząca takiej publikacji.
Artykuł  4

Szczegółowe wymogi dotyczące substancji wymienionych w załączniku

1.
Stosowanie substancji wymienionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia jest zgodne z wszelkimi przepisami szczególnymi, które dotyczą tych substancji i mogą być ustanowione w dyrektywach szczegółowych przewidzianych w art. 4 ust. 1 dyrektywy 2009/39/WE.
2.
Ustanowione w prawodawstwie wspólnotowym kryteria czystości, które mają zastosowanie do substancji wymienionych w załączniku, jeżeli są one stosowane do produkcji środków spożywczych do celów innych niż objęte niniejszym rozporządzeniem, mają również zastosowanie do tych substancji, jeżeli są one stosowane do celów objętych niniejszym rozporządzeniem.
3.
W odniesieniu do substancji wymienionych w załączniku, dla których w prawodawstwie wspólnotowym nie określono kryteriów czystości, oraz do czasu przyjęcia takich specyfikacji należy stosować ogólnie przyjęte kryteria czystości zalecane przez organizacje międzynarodowe. Można utrzymać krajowe przepisy ustanawiające bardziej rygorystyczne kryteria czystości.
Artykuł  5

Uchylenia

Dyrektywy 2001/15/WE i 2004/6/WE tracą moc z dniem 31 grudnia 2009 r.

Artykuł  6

Wejście w życie i stosowanie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2010 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 13 października 2009 r.

W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji
______

(1) Dz.U. L 124 z 20.5.2009, s. 21.

(2) Dz.U. L 52 z 22.2.2001, s. 19.

(3) Dz.U. L 401 z 30.12.2006, s. 1.

(4) Dz.U. L 339 z 6.12.2006, s. 16.

(5) Dz.U. L 15 z 22.1.2004, s. 31.

(6) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.

ZAŁĄCZNIK  1

Zsubstancje, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Do celów poniższej tabeli:

– "dietetyczne środki spożywcze" oznaczają środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym specjalnego przeznaczenia medycznego, z wyjątkiem preparatów do początkowego żywienia niemowląt, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci,

– "środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego" oznaczają dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego zdefiniowane w dyrektywie 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r. w sprawie dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego(1).

SubstancjaWarunki stosowania
Dietetyczne środki spożywczeŚrodki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego
Kategoria 1. Witaminy
WITAMINA A
retinolx
octan retinylux
palmitynian retinylux
beta-karotenx
WITAMINA D
cholekalcyferolx
ergokalcyferolx
WITAMINA E
D-alfa-tokoferolx
DL-alfa-tokoferolx
octan D-alfa-tokoferylux
octan DL-alfa-tokoferylux
bursztynian D-alfa-tokoferylux
bursztynian D-alfa-tokoferylu z glikolem polietylenowym (TPGS)x
WITAMINA K
filochinon (fitomenadion)x
menachinon(1)x
WITAMINA B1
chlorowodorek tiaminyx
monoazotan tiaminyx
WITAMINA B2
ryboflawinax
ryboflawiny-5'-fosforan sodux
NIACYNA
kwas nikotynowyx
nikotynamidx
KWAS PANTOTENOWY
D-pantotenian wapniax
D-pantotenian sodux
deksapantenolx
WITAMINA B6
chlorowodorek pirydoksynyx
5'-fosforan pirydoksynyx
dipalmitynian pirydoksynyx
FOLIANY
kwas pteroilomonoglutaminowyx
L-metylofolian wapniax
WITAMINA B12
cyjanokobalaminax
hydroksykobalaminax
BIOTYNA
D-biotynax
WITAMINA C
kwas L-askorbinowyx
L-askorbinian sodux
L-askorbinian wapniax
L-askorbinian potasux
6-palmitynian-L-askorbylux
Kategoria 2. Składniki mineralne
WAPŃ
węglan wapniax
chlorek wapniax
sole wapniowe kwasu cytrynowegox
glukonian wapniax
glicerofosforan wapniax
mleczan wapniax
sole wapniowe kwasu ortofosforowegox
wodorotlenek wapniax
tlenek wapniax
siarczan wapniax
diglicynian wapniax
cytryniano-jabłczan wapniax
jabłczan wapniax
L-pidolan wapniax
MAGNEZ
octan magnezux
węglan magnezux
chlorek magnezux
sole magnezowe kwasu cytrynowegox
glukonian magnezux
glicerofosforan magnezux
sole magnezowe kwasu ortofosforowegox
mleczan magnezux
wodorotlenek magnezux
tlenek magnezux
siarczan magnezux
L-asparaginian magnezux
diglicynian magnezux
L-pidolan magnezux
cytrynian magnezu i potasux
ŻELAZO
węglan żelazawyx
cytrynian żelazawyx
cytrynian amonowo-żelazowyx
glukonian żelazawyx
fumaran żelazawyx
difosforan sodowo-żelazowyx
mleczan żelazawyx
siarczan żelazawyx
fosforan amonowo-żelazawyx
etylenodiaminotetra-octan sodowo-żelazowyx
difosforan żelazowy (pirofosforan żelazowy)x
cukrzan żelazowyx
żelazo elementarne (karbonyl + żelazo elektrolityczne + zredukowany wodór)x
diglicynian żelazawyx
L-pidolan żelazawyx
MIEDŹ
węglan miedzix
cytrynian miedzix
glukonian miedzix
siarczan miedzix
kompleks miedziowo-lizynowyx
JOD
jodek potasux
jodan potasux
jodek sodux
jodan sodux
CYNK
octan cynkux
chlorek cynkux
cytrynian cynkux
glukonian cynkux
mleczan cynkux
tlenek cynkux
węglan cynkux
siarczan cynkux
diglicynian cynkux
MANGAN
węglan manganux
chlorek manganux
cytrynian manganux
glukonian manganux
glicerofosforan manganux
siarczan manganux
SÓD
wodorowęglan sodux
węglan sodux
chlorek sodux
cytrynian sodux
glukonian sodux
mleczan sodux
wodorotlenek sodux
sole sodowe kwasu ortofosforowegox
POTAS
wodorowęglan potasux
węglan potasux
chlorek potasux
cytrynian potasux
glukonian potasux
glicerofosforan potasux
mleczan potasux
wodorotlenek potasux
sole potasowe kwasu ortofosforowegox
cytrynian magnezu i potasux
SELEN
selenian sodux
wodoroselenin sodux
selenin sodux
drożdże wzbogacone w selen(2)x
CHROM (III)
chlorek chromu (III) i jego heksahydratx
siarczan chromu (III) i jego heksahydratx
pikolinian chromux
MOLIBDEN (VI)
molibdenian (VI) amonux
molibdenian (VI) sodux
FLUOR
fluorek potasux
fluorek sodux
BOR
boran sodux
kwas borowyx
Kategoria 3. Aminokwasy
L-alaninax
L-argininax
kwas L-asparaginowyx
L-cytrulinax
L-cysteinax
cystynax
L-histydynax
L-kwas glutaminowyx
L-glutaminax
glicynax
L-izoleucynax
L-leucynax
L-lizynax
octan L-lizynyx
L-metioninax
L-ornitynax
L-fenyloalaninax
L-prolinax
L-treoninax
L-tryptofanx
L-tyrozynax
L-walinax
L-serynax
L-asparaginian L-argininyx
L-asparaginian L-lizynyx
L-glutaminian L-lizynyx
N-acetylo-L-cysteinax
N-acetylo-L-metioninax w produktach przeznaczonych dla osób powyżej 1 roku życia
Dla aminokwasów mają zastosowanie również sole sodu, potasu, wapnia i magnezu, jak również ich hydroksychlorki
Kategoria 4. Karnityna i tauryna
L-karnitynax
hydroksychlorek L-karnitynyx
taurynax
L-winian L-karnitynyx
Kategoria 5. Nukleotydy
kwas adenozyno-5'-monofosforowy (AMP)x
sole sodowe kwasu adenozyno-5'-monofosforowego (AMP)x
kwas cytydyno-5'-monofosforowy (CMP)x
sole sodowe kwasu cytydyno-5'-monofosforowego (CMP)x
kwas guanozyno-5'-monofosforowy (GMP)x
sole sodowe kwasu guanozyno-5'-monofosforowego (GMP)x
kwas inozyno-5'-monofosforowy (IMP)x
sole sodowe kwasu inozyno-5'-monofosforowego (IMP)x
kwas urydyno-5'-monofosforowy (UMP)x
sole sodowe kwasu urydyno-5'-monofosforowego (UMP)x
Kategoria 6. Cholina i inozytol
cholinax
chlorek cholinyx
diwinian cholinyx
cytrynian cholinyx
inozytolx
(1) Menachinon występujący głównie jako menachinon-7 oraz, rzadziej, jako menachinon-6.

(2) Drożdże wzbogacone w selen uzyskiwane na drodze hodowlanej w obecności selenianu(IV) sodu jako źródła selenu, zawierające w postaci wysuszonej, w której wprowadzane są do obrotu, nie więcej niż 2,5 mg Se/g. Główną organiczną postacią selenu w drożdżach jest selenometionina (60-85 % całkowitej zawartości selenu w produkcie). Zawartość innych związków selenoorganicznych, włącznie z selenocysteiną, nie może przekraczać 10 % całkowitej zawartości selenu w produkcie. Zawartość selenu nieorganicznego zasadniczo nie może przekraczać 1 % całkowitej zawartości selenu w produkcie.

______

(1) Dz.U. L 91 z 7.4.1999, s. 29.

1 Załącznik zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 1161/2011 z dnia 14 listopada 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.296.29) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 grudnia 2011 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.