Rozporządzenie 776/78 w sprawie stosowania najniższej stawki refundacji na wywóz produktów mleczarskich oraz uchylające i zmieniające niektóre rozporządzenia

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1978.105.5

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 stycznia 1996 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 776/78
z dnia 18 kwietnia 1978 r.
w sprawie stosowania najniższej stawki refundacji na wywóz produktów mleczarskich oraz uchylające i zmieniające niektóre rozporządzenia

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Niektóre zmiany niniejszego aktu prawnego nie zostały bezpośrednio naniesione na tekst, ponieważ akty wprowadzające zmiany nie zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym. Jednostki redakcyjne tekstu zmienione przez te akty zostały wyróżnione kursywą, natomiast ich aktualna treść została podana w wersji anglojęzycznej w przypisie znajdującym się przy zmienionej jednostce.

.................................................

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1) ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2560/77 (2), w szczególności jego art. 17 ust. 4,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 876/68 z dnia 28 czerwca 1968 r. ustanawiające ogólne zasady przyznawania refundacji wywozowych do mleka i przetworów mlecznych oraz kryteria wyznaczania kwot tych refundacji (3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2429/72 (4), w szczególności jego art. 6 ust. 2,

a także mając ma uwadze, co następuje:

w trosce o jasność treści, wymienione poniżej rozporządzenia, wymagające kilkakrotnych nowelizacji, należy uchylić i zastąpić jednym tekstem:

- rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1611/68 z dnia 15 października 1968 r. wprowadzające specjalne przepisy dotyczące najniższej stawki refundacji stosowanej przy wywozie niektórych serów do państw trzecich (5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2786/73 (6),

- rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1578/70 z dnia 4 sierpnia 1970 r. wprowadzające specjalne przepisy w odniesieniu do najniższej stawki refundacji stosowanej przy wywozie sera do państw trzecich (7), oraz

- rozporządzenie Komisji (EWG) nr 518/76 z dnia 8 marca 1976 r. dotyczące stosowania najniższej stawki refundacji przy wywozie przetworów mlecznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2188/74 (8);

powinien być zmieniony Załącznik do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1324/68 z dnia 29 sierpnia 1968 r. ustanawiającego specjalne warunki dotyczące wywozu niektórych serów do Szwajcarii (9), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2786/73 (10) w celu uwzględnienia faktu, że w przyszłości "Tilsit" i "Buttercase" będą objęte podpozycją 04.4 E pkt I lit. b) Wspólnej Taryfy Celnej, w przypadku ich wywozu do państw trzecich;

w przypadku kiedy stawka refundacji wywozowej zmienia się stosownie do miejsca przeznaczenia, art. 11 ust. 2 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 192/75 z dnia 17 stycznia 1975 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania refundacji wywozowych do produktów rolnych (11), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1469/77 (12), przewiduje, że część refundacji obliczonej w oparciu o najniższą stawkę refundacji obowiązującą w dniu, w którym zakończono wywozowe formalności celne, ma być wypłacana na podstawie przedstawionego dowodu stwierdzającego, że produkt opuścił geograficzny obszar Wspólnoty;

rozporządzenie (EWG) nr 441/69 z dnia 4 marca 1969 r. ustanawiające dodatkowe ogólne zasady przyznawania refundacji wywozowych do produktów podlegających wspólnemu systemowi cen, wywożonych w stanie nieprzetworzonym lub w postaci pewnych towarów nie ujętych w załączniku II do Traktatu (13), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 269/78 (14), postanawia w art. 2 ust. 4 akapit drugi i art. 3 ust. 1 w odniesieniu do części refundacji obliczonej w oparciu o najniższe stawki jakie mają być wypłacone z chwilą objęcia produktu specjalnym uzgodnieniem wprowadzonym przez wspomniane rozporządzenie;

w ramach specjalnych uzgodnień z szeregiem państw trzecich, stawka refundacji obowiązujących przy wywozie niektórych przetworów mlecznych do tych państw może być niższa, niekiedy znacznie, niż wysokość refundacji obowiązującej w normalnym przypadku; może się także zdarzyć, iż nie zostanie ustalona żadna refundacja;

w odniesieniu do Szwajcarii wprowadzone zostały specjalne uzgodnienia przez rozporządzenie (EWG) nr 1324/68 dotyczące niektórych serów oraz rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2074/73 z dnia 31 lipca 1973 r. wprowadzające specjalne warunki przy wywozie sera topionego do Szwajcarii (15); specjalne uzgodnienia zostały również przewidziane dla Austrii przez pozycje nr 04.4 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 102/78 z dnia 18 stycznia 1978 wprowadzającego specjalne warunki przy wywozie niektórych serów do Austrii (16); specjalna stawka refundacji również obowiązuje w odniesieniu do serów wywożonych do Hiszpanii (Strefa D) zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 1579/70 z dnia 4 sierpnia 1970 r. ustalającym specjalne warunki przy wywozie niektórych serów do Hiszpanii (17), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1300/76 (18);

specjalne uzgodnienia odnośnie wywozu do Szwajcarii, Austrii i Hiszpanii zapewniają, iż produkty, na które przyznana była refundacja w odniesieniu do innych miejsc przeznaczenia, nie mogą być wywożone do tych trzech państw; w konsekwencji, stosując wspomniane przepisy rozporządzenia (EWG) nr 192/75 należy uwzględnić te specjalne uzgodnienia, aby eksporterzy mogli uniknąć ponoszenia zbędnych kosztów w handlu z innymi państwami trzecimi, przewidując, że przy ustalaniu najniższej stawki refundacji należy wziąć pod uwagę specjalne stawki refundacji wyznaczone dla poszczególnych wspomnianych miejsc przeznaczenia na poziomie niższym niż poziom najniższej stawki refundacji obowiązującej w odniesieniu do innych państw trzecich; ten wyjątek został przewidziany, z wyłączeniem przypadku Austrii, w rozporządzeniach (EWG) nr 1611/68 i (EWG) nr 1578/70;

najniższa stawka refundacji może być również wynikiem braku ustalenia refundacji;

w wypadku wywozu do Stanów Zjednoczonych (Strefa E) występują przypadki zaniechania ustalenia refundacji do niektórych przetworów mlecznych; należy przyjąć także uzgodnienia dotyczące wyłączenia przy określaniu najniższej stawki refundacji w przypadkach, kiedy środki wprowadzone przez Stany Zjednoczone gwarantują, że produkty, którym przyznano refundacje dla innych miejsc przeznaczenia, nie mogą być przywożone do Strefy E; doświadczenie wykazuje, że produkty wymienione w załączniku II do niniejszego rozporządzenia mogą być objęte tym wyłączeniem nie tylko jeśli chodzi o zastosowanie art. 11 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 192/76, ale także w odniesieniu do stosowania art. 2 ust. 4 i art. 3 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 441/69; te wyłączenia powinny być zniesione w przypadku produktów, w odniesieniu do których powyższe warunki nie są już spełniane; taki przepis został przyjęty w rozporządzeniu (EWG) nr 518/76;

docelowe Strefy D i E, odpowiadające odpowiednio Hiszpanii i Stanom Zjednoczonym, zostały zdefiniowane w Załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 1098/68 z dnia 27 lipca 1968 r. dotyczącym szczegółowych zasad stosowania refundacji wywozowych do mleka i przetworów mlecznych (18), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 37/75 (19);

środki przyjęte w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zaniechania ustalenia refundacji lub specjalna refundacja:

– ustalona dla wywozu produktów wymienionych w załączniku I do jednego z miejsc przeznaczenia w nim wymienionych, i

– której stawka jest niższa niż najniższa stawka wyznaczona dla innych miejsc przeznaczenia,

nie są brane pod uwagę przy ustalaniu najniższej stawki refundacji w myśl art. 11 rozporządzenia (EWG) nr 192/75.

Artykuł 2 1

Zaniechanie ustalenia refundacji w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku II wywożonych do miejsca przeznaczenia nr 400 nie jest uwzględniane:

– przy ustalaniu najniższej stawki refundacji w myśl art. 11 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 192/75,

– w przypadku zastosowania ostatniego akapitu art. 4 ust. 7 oraz art. 5 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 565/80.

Artykuł  3

W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 1324/68:

a) skreśla się podpozycję 04.4 E pkt I lit. b) 2;

b) podpozycja 04.4 E pkt I lit. b) 5 zostaje niniejszym zmieniony w następujący sposób:

– "Danbo" zostaje poprzedzone wyrazem "Buttercäse",

– po "Saint-Paulin" wprowadzony zostaje wyraz "Tilsit".

Artykuł 4

Rozporządzenia (EWG) nr 1611/68, (EWG) nr 1578/70 i (EWG) nr 518/76 niniejszym tracą moc.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 kwietnia 1978 r.

W imieniu Komisji
Finn GUNDELACH
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13.

(2) Dz.U. L 303 z 28.11.1977, str. 1.

(3) Dz.U. L 155 z 3.7.1968, str. 1.

(4) Dz.U. L 264 z 23.11.1972, str. 1.

(5) Dz.U. L 252 z 16.10.1968, str. 14.

(6) Dz.U. L 286 z 13.10.1973, str. 15.

(7) Dz.U. L 172 z 5.8.1970, str. 25.

(8) Dz.U. L 61 z 9.3.1976, str. 7.

(9) Dz.U. L 215 z 30.8.1968, str. 25.

(10) Dz.U. L 286 z 13.10.1973, str. 15.

(11) Dz.U. L 25 z 31.1.1975, str. 1.

(12) Dz.U. L 162 z 1.7.1977, str. 9.

(13) Dz.U. L 59 z 10.3.1969, str. 3.

(14) Dz.U. L 40 z 10.2.1978, str. 7.

(15) Dz.U. L 211 z 1.8.1973, str. 8.

(16) Dz.U. L 16 z 20.1.1978, str. 8

(17) Dz.U. L 172 z 5.8.1970, str. 26

(18) Dz.U. L 156 z 17.6.1976, str. 14

(19) Dz.U. L 184 z 29.7.1968, str. 10.

(20) Dz.U. L 5 z 9.1.1975, str. 7.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I 2

Kod CNWyszczególnienieMiejsce przeznaczenia
0406Sery i twarogiAustria
0406 30 31Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowanySzwajcaria
0406 30 39
0406 30 90
ex 0406Produkty zawarte w wykazie w załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 1953/82Szwajcaria

ZAŁĄCZNIK  II 3

Kod CNWyszczególnienieMiejsce przeznaczenia
0401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącegonr 400(1)
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącegonr 400(1)
ex 0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakaonr 400(1)
0404Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru albo innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączonenr 400(1)
ex 0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania o zawartości tłuszczu w masie większej niż 75 %, ale mniejszej niż 80 %400
2309Produkty używane do karmienia zwierząt:)
2309 10- Karma dla psów lub kotów, przygotowana do

sprzedaży detalicznej:

)

)

- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny objęte podpozycjami 1702

30 51-1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50

i 2106 90 55 lub przetwory mleczne:

)

)

)

)

)

- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny:

)

)

)

- - - - Niezawierająca skrobi lub zawierająca

jej w masie 10 % lub mniej:

)

)

2309 10 15- - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż

50 %, ale mniej niż 75 % przetworów

mlecznych

)

)

)

2309 10 19- - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż

75 % przetworów mlecznych

)

)

2309 10 70- - - Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu

glukozowego, maltodekstryny lub syropu

z maltodekstryny, ale zawierająca

przetwory mleczne

)

)

)

)

2309 90- Pozostałe:}nr 400(1)
2309 90 10- - Roztwory z ryb lub ssaków morskich)
- - Pozostałe:)
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny objęte podpozycjami 1702

30 51-1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90

55 lub przetwory mleczne:

)

)

)

)

)

- - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny:

)

)

)

- - - - - Niezawierające skrobi lub

zawierające jej w masie 10 % lub

mniej:

)

)

)

2309 90 35- - - - - - - Zawierające w masie nie mniej

niż 50 %, ale mniej niż 75 %

przetworów mlecznych

)

)

)

2309 90 39- - - - - - - Zawierające w masie nie mniej

niż 75 % przetworów mlecznych

)

)

2309 90 70- - - - Niezawierające skrobi, glukozy,

syropu glukozowego, maltodekstryny

lub syropu z maltodekstryny, ale

zawierające przetwory mleczne

)

)

)

)

(1) Patrz Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 3079/94.
1 Art. 2:

- zmieniony przez art. 1 ust. 3 rozporządzenia nr 1475/80 z dnia 12 czerwca 1980 r. (Dz.U.UE.L.80.147.15) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 1980 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1586/95 z dnia 30 czerwca 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.150.84) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 lipca 1995 r.

2 Załącznik I:

-zmieniony przez art. 1 ust. 7 rozporządzenia nr 3812/85 z dnia 20 grudnia 1985 r. (Dz.U.UE.L.85.368.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 1986 r.

- zmieniony przez art. 11 pkt 1 rozporządzenia nr 222/88 z dnia 22 grudnia 1987 r. (Dz.U.UE.L.88.28.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1988 r.

- zmieniony przez art. 1 ust. 3 rozporządzenia nr 3337/94 z dnia 23 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.350.66) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1995 r. Zmiany nie zostały naniesione na tekst, gdyż przywoływany akt zmieniający nie został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym. W wersji anglojęzycznej skreślone zostają słowa: "0406 Cheese and curd Austria".

3 Załącznik II:

-zmieniony przez art. 11 pkt 2 rozporządzenia nr 222/88 z dnia 22 grudnia 1987 r. (Dz.U.UE.L.88.28.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1988 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1586/95 z dnia 30 czerwca 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.150.84) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 lipca 1995 r.

- zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 2931/95 z dnia 19 grudnia 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.307.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1996 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.