Decyzja 2019/1028 w sprawie stanowiska, jakie należy zająć w imieniu Unii Europejskiej na forum Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek w odniesieniu do norm handlowych mających zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.167.24

Akt nienormatywny
Wersja od: 24 czerwca 2019 r.

DECYZJA RADY (UE) 2019/1028
z dnia 14 czerwca 2019 r.
w sprawie stanowiska, jakie należy zająć w imieniu Unii Europejskiej na forum Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek w odniesieniu do norm handlowych mających zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207 ust. 3 w związku z art. 218 ust. 9,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (zwana dalej "Umową") została podpisana w imieniu Unii zgodnie z decyzją Rady (UE) 2016/1892 1  z dnia 18 listopada 2016 r. w siedzibie głównej ONZ w Nowym Jorku, z zastrzeżeniem jej zawarcia w późniejszym terminie. Umowa weszła w życie tymczasowo w dniu 1 stycznia 2017 r. zgodnie z jej art. 31 ust. 2.

(2) Umowa została zawarta w dniu 17 maja 2019 r. decyzją Rady (UE) 2019/848 2 .

(3) Zgodnie z art. 7 ust. 1 Umowy Rada Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (zwana dalej "Radą Członków") ma przyjąć decyzje zmieniające normy handlowe mające zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek.

(4) Rada Członków podczas swojego 109. posiedzenia, które odbędzie się w dniach 17-21 czerwca 2019 r., ma przyjąć decyzje zmieniające normy handlowe mające zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek.

(5) Należy zatem określić stanowisko, jakie ma zostać zajęte w imieniu Unii Europejskiej w Radzie Członków, ponieważ przyjęte decyzje wywołają skutki prawne dla Unii w odniesieniu do handlu międzynarodowego z pozostałymi członkami Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) i będą mogły mieć decydujący wpływ na treść przepisów prawa Unii, a mianowicie na normy handlowe dotyczące oliwy z oliwek przyjęte przez Komisję na podstawie art. 75 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 3 .

(6) Decyzje, które mają być przyjęte przez Radę Członków, dotyczą zmiany tytułu, marginesów precyzji, chromato-gramów, wartości precyzji i odniesień do innych dokumentów. Decyzje te zostały szczegółowo omówione przez naukowców i ekspertów technicznych ds. oliwy z oliwek reprezentujących Komisję i państwa członkowskie. Przyczynią się one do międzynarodowej harmonizacji norm dotyczących oliwy z oliwek oraz ustanowią ramy, które zapewnią uczciwą konkurencję w handlu produktami sektora oliwy z oliwek. Z tego powodu należy te decyzje poprzeć i związku z tym będą wymagane zmiany w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2568/91 4 .

(7) W razie gdyby przyjęcie tych decyzji przez Radę Członków podczas jej 109. posiedzenia zostało odroczone z powodu braku możliwości zatwierdzenia przez niektórych członków, stanowisko zamieszczone w załącznikiu do niniejszej decyzji należy zająć w imieniu Unii w ramach ewentualnej procedury przyjmowania przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, zgodnie z art. 10 ust. 6 Umowy. Procedurę przyjęcia w drodze wymiany korespondencji należy rozpocząć, zanim odbędzie się posiedzenie zwyczajne Rady Członków w listopadzie 2019 r.

(8) W celu ochrony interesów Unii przedstawiciele Unii w Radzie Członków powinni mieć możliwość zwrócenia się o odroczenie przyjęcia decyzji zmieniających normy handlowe mające zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek na 109. posiedzeniu Rady Członków, jeżeli nowe informacje naukowe lub techniczne przedstawione przed tym posiedzeniem lub w trakcie tego posiedzenia podważą stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Stanowisko, jakie ma zostać zajęte w imieniu Unii na forum Rady Członków podczas jej 109. posiedzenia w dniach 17- 21 czerwca 2019 r. lub w ramach procedury przyjęcia decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji rozpoczętej przed kolejnym posiedzeniem zwyczajnym w listopadzie 2019 r., w odniesieniu do norm handlowych mających zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek, określono w załączniku.

Artykuł  2

Jeżeli nowe informacje o charakterze naukowym lub technicznym przedstawione przed 109. posiedzeniem Rady Członków lub w czasie jego trwania mogą spowodować zmianę stanowiska, o którym mowa w art. 1, Unia Europejska występuje z wnioskiem o odroczenie przyjęcia decyzji Rady Członków zmieniających normy handlowe mające zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek do czasu uzgodnienia przez Unię stanowiska w oparciu o te nowe informacje.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Sporządzono w Luksemburgu dnia 14 czerwca 2019 r.
W imieniu Rady
E.O. TEODOROVICI
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

Unia poprze następujące zmiany metod IOC na 109. posiedzeniu Rady Członków, które ma odbyć się w dniach 17- 21 czerwca 2019 r., lub w ramach procedury przyjęcia decyzji przez Radę Członków poprzez wymianę korespondencji rozpoczętą przed następnym posiedzeniem zwyczajnym w listopadzie 2019 r.:
-
zmiana metody COI/T.20/Doc. nr 19/Rev. 5 ("Badanie spektrofotometryczne w ultrafiolecie") poprzez usunięcie wartości bezwzględnej i zweryfikowanie wartości precyzji,
-
zmiana metody COI/T.20/Doc. nr 42-2/Rev. 3 ("Wartości precyzji metod analizy przyjętych przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek") poprzez zmianę wartości precyzji w odniesieniu do metod COI/T.20/Doc. nr 19 i COI/T.20/Doc. nr 26,
-
zmiana metody COI/T.20/Doc. nr 26/Rev.4 ("Oznaczanie składu i zawartości steroli oraz związków alkoholowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych") poprzez zmianę tytułu, marginesów precyzji i chromato-gramów.

Dostosowania techniczne do innych metod lub dokumentów IOC mogą zostać uzgodnione przez przedstawicieli Unii w Radzie Członków bez kolejnej decyzji Rady, jeżeli te dostosowania techniczne wynikają ze zmian, o których mowa w akapicie pierwszym.

1 Decyzja Rady (UE) 2016/1892 z dnia 10 października 2016 r. w sprawie podpisania, w imieniu Unii Europejskiej, i tymczasowego stosowania Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (Dz.U. L 293 z 28.10.2016, s. 2).
2 Decyzja Rady (UE) 2019/848 z dnia 17 maja 2019 r. dotycząca zawarcia w imieniu Unii Europejskiej Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (Dz.U. L 139 z 27.5.2019, s. 1).
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).
4 Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy (Dz.U. L 248 z 5.9.1991, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.