Decyzja 2016/1080 w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w odniesieniu do niektórych decyzji, które mają zostać przyjęte w ramach Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC)

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.179.33

Akt nienormatywny
Wersja od: 5 lipca 2016 r.

DECYZJA RADY (UE) 2016/1080
z dnia 27 czerwca 2016 r.
w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w odniesieniu do niektórych decyzji, które mają zostać przyjęte w ramach Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC)

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207 ust. 3, w związku z art. 218 ust. 9,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek (IOC) jest międzyrządową organizacją naukowo-techniczną działającą w sektorze oliwy z oliwek i oliwek stołowych.

(2) Występując w charakterze członka IOC, Unia może proponować zmiany w projektach decyzji IOC i zajmować oficjalne stanowisko w tych sprawach zgodnie z regulaminem głosowania i procedurami IOC.

(3) W trakcie następnego posiedzenia rady członków IOC w dniu 15 lipca 2016 r. rada członków IOC rozpozna i ewentualnie przyjmie pięć projektów decyzji (zwanych dalej "projektami decyzji"), które będą miały wpływ na prawo Unii.

(4) Projekty pierwszej, drugiej, trzeciej i czwartej decyzji prowadzą do zmiany normy handlowej w odniesieniu do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (COI/T.15/Rev...): dotyczą one odpowiednio: zmiany ograniczenia zawartości estrów etylowych; zmiany ograniczenia zawartości kwasów: heptadekanowego, heptadekenowego i eikozenowego; zmiany ograniczenia wartości właściwego współczynnika ekstynkcji dla długości fali 270 nm (K270), oficjalnego zgłaszania norm ISO przyjętych w celu pełnego zharmonizowania i włączania odniesienia do nowej metody oznaczania liczby nadtlenkowej olejów.

(5) Projekt piątej decyzji dotyczy przyjęcia nowej metody analizy w celu oznaczenia liczby nadtlenkowej olejów (COI/T.20/Doc. nr ...).

(6) Jeżeli wymienione projekty decyzji zostaną przyjęte, może wystąpić konieczność dokonania zmian w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2568/91 1 .

(7) Projekty decyzji zostały szczegółowo omówione przez naukowców i ekspertów technicznych sektora oliwy z oliwek. Przyczyniają się one do międzynarodowej harmonizacji norm dotyczących oliwy z oliwek oraz ustanowią ramy, które zapewnią uczciwą konkurencję w handlu produktami sektora oliwy z oliwek. Z tego powodu należy je poprzeć.

(8) W celu zapewnienia niezbędnej elastyczności podczas negocjacji poprzedzających posiedzenie rady członków IOC Unia Europejska powinna być upoważniona do wyrażania zgody na zmiany w projektach decyzji, pod warunkiem że zmiany te nie dotyczą ich istoty,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii na posiedzeniu rady członków IOC w dniu 15 lipca 2016 r. w odniesieniu do projektów decyzji, jest zgodne z załącznikiem.

Artykuł  2
1.
Jeżeli jest prawdopodobne, że stanowisko, o którym mowa w art. 1, może ulec zmianie ze względu na nowe informacje o charakterze naukowym lub technicznym przedstawione przed posiedzeniem rady członków IOC lub w czasie jego trwania, Unia występuje z wnioskiem o przełożenie głosowania nad projektami decyzji na tym posiedzeniu do czasu ustalenia przez Unię stanowiska w oparciu o te nowe informacje.
2.
Przedstawiciele Unii w radzie członków IOC mogą, bez konieczności przyjmowania przez Radę kolejnej decyzji, uzgadniać niewielkie zmiany techniczne w projektach decyzji.
Artykuł  3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Sporządzono w Luksemburgu dnia 27 czerwca 2016 r.

W imieniu Rady

M.H.P. VAN DAM

Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

Unia popiera, z zastrzeżeniem wszelkich przyszłych przeglądów uwzględniających rozwój sytuacji, projekty następujących decyzji w zakresie normalizacji fizycznych, chemicznych i organoleptycznych właściwości oliwy z oliwek oraz oliwy z wytłoczyn z oliwek i w sprawie harmonizacji metod analizy:

DECYZJA zmieniająca normę handlową w odniesieniu do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (COI/T.15/Rev...): zmiana ograniczenia zawartości estrów etylowych;

DECYZJA zmieniająca normę handlową w odniesieniu do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (COI/T.15/Rev...): zmiana ograniczenia zawartości kwasów: heptadekanowego, heptadekenowego i eikozenowego;

DECYZJA zmieniająca normę handlową w odniesieniu do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (COI/T.15/Rev...): zmiana ograniczenia wartości właściwego współczynnika ekstynkcji dla długości fali 270 nm (K270);

DECYZJA zmieniająca normę handlową w odniesieniu do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (COI/T.15/Rev...): oficjalne zgłaszanie norm ISO przyjętych w celu pełnego zharmonizowania i włączania odniesienia do nowej metody oznaczania liczby nadtlenkowej olejów;

DECYZJA w sprawie przyjęcia nowej metody analizy w celu oznaczenia liczby nadtlenkowej olejów (COI/T.20/Doc. nr...).

1 Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy (Dz.U. L 248 z 5.9.1991, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.