Decyzja 2019/1569 w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa, ustanowionego na mocy Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, w odniesieniu do zmiany załączników 1 i 2 do umowy

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.242.3

Akt nienormatywny
Wersja od: 20 września 2019 r.

DECYZJA RADY (UE) 2019/1569
z dnia 16 września 2019 r.
w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa, ustanowionego na mocy Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, w odniesieniu do zmiany załączników 1 i 2 do umowy

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207, w związku z art. 218 ust. 9,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Umowa między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotycząca handlu produktami rolnymi (zwana dalej "umową") weszła w życie w dniu 1 czerwca 2002 r.

(2) W art. 6 umowy przewiduje się ustanowienie Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa (zwanego dalej "komitetem"), który odpowiedzialny jest za zarządzanie umową oraz zapewnienie jej prawidłowego funkcjonowania.

(3) Zgodnie z art. 11 umowy komitet może podjąć decyzję o zmianie załączników do umowy.

(4) Komitet musi przyjąć decyzję w sprawie zmiany załączników 1 i 2 do umowy, aby dokonać aktualizacji kodów liczbowych umowy po ostatnim przeglądzie systemu zharmonizowanego, skorygować błąd popełniony podczas ostatniego dostosowania załącznika 1 do umowy dotyczącego koncesji taryfowej dla szynek bez kości, a także włączyć do załącznika 1 do umowy koncesje taryfowe przyznane przez Szwajcarię w 1996 r. w odniesieniu do karmy dla psów i kotów przeznaczonej do sprzedaży.

(5) Należy ustalić stanowisko, jakie powinno zostać zajęte w imieniu Unii w ramach komitetu, gdyż planowana decyzja będzie wiążąca dla Unii,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa, utworzonego na mocy art. 6 Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, oparte jest na projekcie decyzji Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa dołączonym do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 września 2019 r.
W imieniu Rady
T. TUPPURAINEN
Przewodnicząca

DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU DS. ROLNICTWA nr XX/2019

z dnia ...

zmieniająca załączniki 1 i 2 do Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi

WSPÓLNY KOMITET DS. ROLNICTWA,

uwzględniając Umowę między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącą handlu produktami rolnymi, w szczególności jej art. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)
Umowa między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotycząca handlu produktami rolnymi (zwana dalej "umową") weszła w życie w dniu 1 czerwca 2002 r.
(2)
W załącznikach 1 i 2 wymieniono koncesje taryfowe przyznane, odpowiednio, przez Konfederację Szwajcarską i Unię Europejską (zwane dalej "Stronami").
(3)
Strony uzgodniły zmianę załączników 1 i 2 do umowy w następstwie ostatniego przeglądu systemu zharmonizowanego oraz błędu popełnionego podczas ostatniego dostosowania załącznika 1 dotyczącego koncesji taryfowej dla szynek bez kości. Postanowiono również włączyć do załącznika 1 do umowy koncesje taryfowe przyznane przez Szwajcarię w 1996 r. w odniesieniu do karmy dla psów i kotów przeznaczonej do sprzedaży,

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł  1

Załączniki 1 i 2 do Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi zastępuje się, odpowiednio, tekstami znajdującymi się w załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem ...................... 2019 r.

Sporządzono w ...

W imieniu Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa

Przewodnicząca Delegacji Unii

Przewodnicząca Delegacji

Sekretarz Komitetu

Europejskiej

Szwajcarii

Susana MARAZUELA-AZPIROZ

Krisztina BENDE

Luis QUEVEDO LEY

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  1

KONCESJE UDZIELONE PRZEZ SZWAJCARIĘ

Na następujące produkty pochodzące z Unii Europejskiej Szwajcaria udziela niżej określonych koncesji taryfowych, które w stosownych przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej:
Szwajcarska pozycja taryfowaWyszczególnienieObowiązujące cło (CHF/100 kg brutto)Roczna ilość (masa netto [t])
0101 2991Konie żywe (z wyjątkiem reproduktorów czystej rasy i zwierząt mięsnych) (w ilości pogłowia)0,00100 szt. pogłowia
0204.5010Mięso z kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone40,00100
0207.1481Piersi koguta i kur gatunków domowych, zamrożone15,002 100
0207.1491Części i podroby jadalne z koguta i z kur gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), zamrożone15,001 200
0207.2781Piersi indyków i indyczek gatunków domowych, zamrożone15,00800
0207.2791Części i podroby jadalne z indyków i indyczek gatunków domowych, w tym wątróbki (z wyjątkiem piersi), zamrożone15,00600
0207.4210Kaczki gatunków domowych, niecięte na kawałki, zamrożone15,00700
Wątróbki otłuszczone z kaczek lub gęsi gatunków domowych, świeże lub schłodzone
0207.4300- Z kaczek
0207.5300- Z gęsi9,5020
Części i podroby jadalne z kaczek, gęsi lub perliczek gatunków domowych, zamrożone (z wyjątkiem wątróbek otłuszczonych)
0207.4591- Z kaczek
0207.5591- Z gęsi
0207.6091- Z perliczek15,00100
0208.1000Mięso i jadalne podroby z królików lub zajęcy, świeże, schłodzone lub zamrożone11,001 700
0208.9010Mięso i podroby jadalne z dziczyzny, świeże, schłodzone lub zamrożone (z wyjątkiem tych z zajęcy i dzików)0,00100
ex 0210.1191Szynki i ich kawałki, z kośćmi, ze świń (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone
ex 0210.1991Szynki i ich kawałki, bez kości, ze świń (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone0,001 000 (1)
0210.2010Suszone mięso z bydła0,00200 (2)
Jadalne jaja ptasie, w skorupkach
ex 0407.2110- Ptactwa z gatunku Gallus domesticus, świeże
ex 0407.2910- Pozostałe, świeże
ex 0407.9010- Pozostałe, zakonserwowane lub gotowane47,00150
ex 0409.0000Miód naturalny z akacji8,00200
ex 0409.0000Inny miód naturalny (oprócz akacji)26,0050
0602.1000Nieukorzenione sadzonki i zrazy0,00Nieograniczona
Sadzonki w formie podkładki owoców ziarnkowych (pochodzące z siewu lub rozmnożenia roślinnego):
0602.2011- Szczepione, z gołymi korzeniami
0602.2019- Szczepione, z ziemią
0602.2021- Nieszczepione, z gołymi korzeniami
0602.2029- Nieszczepione, z ziemią0,00(3)
Sadzonki w formie podkładki owoców pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego):
0602.2031- Szczepione, z gołymi korzeniami
0602.2039- Szczepione, z ziemią
0602.2041- Nieszczepione, z gołymi korzeniami
0602.2049- Nieszczepione, z ziemią0,00(3)
Sadzonki inne niż w formie podkładki owoców ziarnkowych lub pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego), o jadalnych owocach:
0602.2051- Z gołymi korzeniami
0602.2059- Inne niż z gołymi korzeniami0,00Nieograniczona
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z gołymi korzeniami:
0602.2071- Owoców ziarnkowych
0602.2072- Owoców pestkowych0,00(3)
0602.2079- Inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych0,00Nieograniczona
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z ziemią:
0602.2081- Owoców ziarnkowych
0602.2082- Owoców pestkowych0,00(3)
0602.2089- Inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych0,00Nieograniczona
0602.3000Rododendrony i azalie, szczepione lub nie0,00Nieograniczona
Róże, szczepione lub nie:
0602.4010- Dzikie odrosty róż i łodygi dzikich róż
- Inne niż dzikie odrosty róż i łodygi dzikich róż:
0602.4091- Z gołymi korzeniami
0602.4099- Inne niż z gołymi korzeniami, z ziemią0,00Nieograniczona
Sadzonki (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego) roślin użytkowych; grzybnia:
0602.9011- Sadzonki warzyw i trawnik zwijany
0602.9012- Grzybnia
0602.9019- Inne niż sadzonki warzyw, trawnik zwijany i grzybnia0,00Nieograniczona
Inne żywe rośliny (w tym ich korzenie):
0602.9091- Z gołymi korzeniami
0602.9099- Inne niż z gołymi korzeniami, z ziemią0,00Nieograniczona
0603.1110Róże, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października
0603.1210Goździki, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października
0603.1310Orchidee, cięte, do bukietów lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października
0603.1410Chryzantemy, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października
0603.1510Liliowate (Lilium spp.), cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października
Pozostałe kwiaty i pąki kwiatowe, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od dnia 1 października do 25 kwietnia:
0603.1911- Zdrewniałe
0603.1918- - Inne niż zdrewniałe0,001 000
0603.1230Goździki, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia0,00Nieograniczona
0603.1330Orchidee, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia
0603.1430Chryzantemy, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia
0603.1530Liliowate (Lilium spp.), cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia
0603.1930Tulipany, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia
Kwiaty i pąki kwiatowe, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia:
0603.1931- Zdrewniałe
0603.1938- Inne niż zdrewniałe0,00Nieograniczona
Pomidory, świeże lub schłodzone
0702.0010Pomidory wiśniowe (cherry):

- Od 21 października do 30 kwietnia

0702.0020Pomidory Peretti (forma wydłużona): - Od 21 października do 30 kwietnia
0702.0030- Inne pomidory o średnicy 80 mm lub większej (pomidory mięsiste):

- Od 21 października do 30 kwietnia

0702.0090- Pozostałe:

- Od 21 października do 30 kwietnia

0,0010 000
Sałata lodowa bez zewnętrznych liści:
0705.1111- Od 1 stycznia do końca lutego0,002 000
Cykorie witloofs świeże lub schłodzone:
0705.2110- Od 21 maja do 30 września0,002 000
0707.0010Ogórki na sałatkę, od 21 października do 14 kwietnia5,00200
0707.0030Ogórki do konserwowania, o długości większej niż 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub schłodzone, od 21 października do 14 kwietnia5,00100
0707.0031Ogórki do konserwowania, o długości większej 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od dnia 15 kwietnia do 20 października5,002 100
0707.0050Korniszony świeże lub schłodzone3,50800
Oberżyny (bakłażany), świeże lub schłodzone:
0709.3010- Od 16 października do 31 maja0,001 000
0709.5100 0709.5900Grzyby, świeże lub schłodzone, z rodzaju Agaricus lub inne, z wyjątkiem trufli0,00Nieograniczona
Papryki, świeże lub schłodzone:
0709.6011- Od 1 listopada do 31 marca2,50Nieograniczona
0709.6012Papryki świeże lub schłodzone, od 1 kwietnia do 31 października5,001 300
Cukinie (w tym kwiaty cukinii), świeże lub schłodzone:
0709.9950- Od 31 października do 19 kwietnia0,002 000
ex 0710.8090Grzyby, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone0,00Nieograniczona
0711.9090Warzywa i mieszanki warzyw, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia0,00150
0712.2000Cebula, suszona, cała, cięta w kawałki, w plasterkach, łamana lub w proszku, ale dalej nieprzetworzona0,00100
0713.1011Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony, do żywienia zwierzątObniżka o 0,90 od zastosowanego cła1 000
0713.1019Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony (z wyjątkiem grochu do żywienia zwierząt, do użytku technicznego lub produkcji piwa)0,001 000
Orzechy laskowe (Corylus spp.), świeże lub suszone:
0802.2190- W łupinach, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju
0802.2290- Bez łupin, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju0,00Nieograniczona
0802.3290Orzechy0,00100
ex 0802.9090Orzechy sosny, świeże lub suszone0,00Nieograniczona
0805.1000Pomarańcze, świeże lub suszone0,00Nieograniczona
Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumy), klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże lub suszone
0805.2100Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumy);0,00Nieograniczona
0805.2200Klementynki0,00Nieograniczona
0805.2900Pozostałe0,00Nieograniczona
0807.1100Arbuzy, świeże0,00Nieograniczona
0807.1900Melony, świeże, inne niż arbuzy0,00Nieograniczona
Morele, świeże, w otwartych opakowaniach:
0809.1011- od 1 września do 30 czerwca
0809.1091Zapakowane w inny sposób: - od 1 września do 30 czerwca0,002 100
0809.4013Śliwki, świeże, w otwartych opakowaniach, od 1 lipca do 30 września0,00600
0810.1010Truskawki i poziomki, świeże, od 1 września do 14 maja0,0010 000
0810.1011Truskawki i poziomki, świeże, od 15 maja do 31 sierpnia0,00200
0810.2011Maliny, świeże, od 1 czerwca do 14 września0,00250
0810.5000Owoce kiwi, świeże0,00Nieograniczona
ex 0811.1000Truskawki i poziomki, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego10,001 000
ex 0811.2090Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego10,001 200
0811.9010Borówki, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego0,00200
0811.9090Owoce i orzechy jadalne, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego (z wyjątkiem truskawek i poziomek, malin, jeżyn, morw, owoców mieszańców malin z jeżynami, porzeczek czarnych, białych lub czerwonych i agrestu, borówek i owoców tropikalnych)0,001 000
0904.2200Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone0,00150
0910.2000Szafran0,00Nieograniczona
Pszenica i meslin (z wyjątkiem pszenicy durum), do żywienia zwierząt
1001.9931- Zawierające inne zboża objęte działem 10
1001.9939- PozostałeObniżka o 0,60 CHF

od zastosowanego

cła

50 000
Kukurydza do żywienia zwierząt
1005.9031- Zawierające inne zboża objęte działem 10
1005.9039- PozostałeObniżka o 0,50 CHF

od zastosowanego

cła

13 000
Oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia, inna niż do żywienia zwierząt:
1509.1091- W pojemnikach szklanych o objętości nie większej niż 2 litry60,60 (4)Nieograniczona
1509.1099- W pojemnikach szklanych o objętości większej niż 2 litry lub w innych pojemnikach86,70 (4)Nieograniczona
Oliwa z oliwek i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, inne niż do żywienia zwierząt:
1509.9091- W pojemnikach szklanych o objętości nie większej niż 2 litry60,60 (4)Nieograniczona
1509.9099- W pojemnikach szklanych o objętości większej niż 2 litry lub w innych pojemnikach86,70 (4)Nieograniczona
ex 0210.1991Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku ("szynka w pęcherzu")
ex 0210.1991Mięso w kawałku bez kości, wędzone ("szynka łososiowa")
ex 0210.1991Karkówka wieprzowa w solance, suszona na powietrzu, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona ("Coppa")
ex 1602.4910
1601.0011

1601.0021

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych produktów zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104, z wyjątkiem dzików0,003 715
Pomidory, całe lub w kawałkach, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym:
2002.1010- W pojemnikach przekraczających 5 kg2,50Nieograniczona
2002.1020- W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg4,50Nieograniczona
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż całe lub w kawałkach:
2002.9010- W pojemnikach przekraczających 5 kg0,00Nieograniczona
2002.9021Miąższ, purée i koncentraty pomidorowe, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, których zawartość suchej masy stanowi 25 % masy lub więcej, złożone z pomidorów i wody, także z dodatkiem soli lub przyprawy, w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg0,00Nieograniczona
2002.9029Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż całe lub w kawałkach i inne niż miąższ, purée i koncentraty pomidorowe:
- W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg0,00Nieograniczona
2003.1000Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym0,001 700
Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
ex 2004.9018- W pojemnikach przekraczających 5 kg17,50Nieograniczona
ex 2004.9049- W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg24,50Nieograniczona
Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2005.6010- W pojemnikach przekraczających 5 kg
2005.6090- W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg0,00Nieograniczona
Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2005.7010- W pojemnikach przekraczających 5 kg
2005.7090- W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg0,00Nieograniczona
Kapary i karczochy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
ex 2005.9911- W pojemnikach przekraczających 5 kg17,50Nieograniczona
ex 2005.9941- W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg24,50Nieograniczona
2008.3090Owoce cytrusowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone0,00Nieograniczona
2008.5010Miąższ moreli, inaczej przetworzony lub zakonserwowany, niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony10,00Nieograniczona
2008.5090Morele, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone15,00Nieograniczona
2008.7010Miąższ brzoskwiń, inaczej przetworzony lub zakonserwowany, niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony0,00Nieograniczona
2008.7090Brzoskwinie, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone0,00Nieograniczona
Sok z dowolnego pojedynczego owocu cytrusowego innego niż pomarańcza, grejpfrut lub pomelo, niesfermentowany, niezawierający dodatku alkoholu:
ex 2009.3919- Niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, zagęszczony6,00Nieograniczona
ex 2009.3920- Zawierający dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, zagęszczony14,00Nieograniczona
Słodkie wina, specjalności i mistelle w pojemnikach o objętości:
2204.2150- Nie większej niż 2 litry (5)8,50Nieograniczona
2204.2250- Większej niż 2 litry, ale nie większej niż 10 litrów (5)8,50Nieograniczona
2204.2960- Większej niż 10 litrów (5)8,50Nieograniczona
ex 2204.2150Porto, w pojemnikach o objętości nie większej niż 2 litry, według opisu (6)0,001 000 hl
Retsina (greckie wino białe) według opisu (7)
ex 2204.2121- W pojemnikach o objętości nie większej niż 2 litry
- W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry, ale nie większej niż 10 litrów, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu:
ex 2204.2221- - Przekraczającej 13 % obj.
ex 2204.2222- - Nieprzekraczającej 13 % obj.
- W pojemnikach o objętości większej niż 10 litrów, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
ex 2204.2923- - Przekraczającej 13 % obj.
ex 2204.2924- - Nieprzekraczającej 13 % obj.0,00500 hl
Karma dla psów lub kotów przeznaczona do sprzedaży detalicznej w hermetycznie zamkniętych pojemnikach;
2309.1021- Zawierająca mleko w proszku lub serwatkę
2309.1029- Pozostałe0,006 000 (8)
(1) W tym 480 t dla szynki parmeńskiej i San Daniele, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r.

(2) W tym 170 t Bresaola, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r.

(3) W ramach całkowitego rocznego kontyngentu 60 000 sadzonek.

(4) Łącznie ze składką na fundusz gwarancyjny za obowiązkowe przechowywanie.

(5) Objęte są jedynie produkty zawarte w załączniku 7 do umowy.

(6) Opis: przez wino "Porto" rozumie się wino gatunkowe wyprodukowane w określonym regionie Portugalii zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1493/1999.

(7) Opis: przez wino "Retsina" rozumie się wino stołowe w rozumieniu przepisów wspólnotowych, o których mowa w pkt A.2 załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.

(8) Koncesja przyznana przez Szwajcarię Wspólnocie Europejskiej na podstawie wymiany listów z dnia 30 czerwca 1996 r.

ZAŁĄCZNIK  2

KONCESJE UDZIELONE PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ

Na następujące produkty pochodzące ze Szwajcarii Unia Europejska udziela niżej określonych koncesji taryfowych, które w stosownych przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej:
Kod CNWyszczególnienieObowiązujące cło (EUR/100 kg netto)Roczna ilość (masa netto [t])
0102 29 41Bydło żywe o masie przekraczającej 160 kg0,004 600 szt. pogłowia
0102 29 49
0102 29 51
0102 29 59
0102 29 61
0102 29 69
0102 29 91
0102 29 99
ex 0102 39 10
ex 0102 90 91
ex 0210 20 90Mięso z bydła, bez kości, suszone0,001 200
ex 0401 40 10Śmietana, o zawartości tłuszczu przekraczającej 6 % masy0,002 000
0401 40 90
0401 50 11
0401 50 19
0401 50 31
0401 50 39
0401 50 91
0401 50 99
0403 10Jogurty
0402 29 11 ex 0404 90 83Mleka specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g, o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy (1)43,80Nieograniczona
0602Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia0,00Nieograniczona
0603 11 00

0603 12 00

0603 13 00

0603 14 00

0603 15 00

0603 19

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże0,00Nieograniczona
0701 10 00Ziemniaki, sadzeniaki, świeże lub schłodzone0,004 000
0702 00 00Pomidory, świeże lub schłodzone0,00 (2)1 000
0703 10 19Cebula (inna niż do sadzenia)0,005 000
0703 90 00Pory i pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
0704 10 00

0704 90

Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, z wyjątkiem brukselki, świeże lub schłodzone0,005 500
0705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone0,003 000
0706 10 00Marchew i rzepa, świeże lub schłodzone0,005 000
0706 90 10

0706 90 90

Buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, z wyjątkiem chrzanu (Cochlearia armoracia), świeże lub schłodzone0,003 000
0707 00 05Ogórki, świeże lub schłodzone0,00 (2)1 000
0708 20 00Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), świeża lub schłodzona0,001 000
0709 30 00Oberżyny (bakłażany), świeże lub schłodzone0,00500
0709 40 00Selery inne niż seler korzeniowy, świeże lub schłodzone0,00500
0709 51 00

0709 59

Grzyby i trufle, świeże lub schłodzone0,00Nieograniczona
0709 70 00Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy, świeży lub schłodzony0,001 000
0709 99 10Warzywa sałatowe, inne niż sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone0,001 000
0709 99 20Burak boćwina (lub boćwina szerokoogonkowa) i karczoch hiszpański, świeże lub schłodzone0,00300
0709 99 50Koper, świeży lub schłodzony0,001 000
0709 93 10Cukinia, świeża lub schłodzona0,00 (2)1 000
0709 93 90Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone0,001 000
0709 99 90
0710 80 61

0710 80 69

Grzyby, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone0,00Nieograniczona
0712 90Warzywa suszone, nawet cięte w kawałki lub plasterki, łamane lub w proszku, także otrzymane z wcześniej ugotowanych warzyw, ale dalej nieprzetworzone, z wyjątkiem cebul, grzybów i trufli0,00Nieograniczona
ex 0808 10 80Jabłka, inne niż na cydr, świeże0,00 (2)3 000
0808 30Gruszki, świeże, i pigwy, świeże0,00 (2)3 000
0808 40
0809 10 00Morele, świeże0,00 (2)500
0809 29 00Wiśnie i czereśnie, inne niż wiśnie (Prunus cerasus), świeże0,00 (2)1 500 (3)
0809 40Śliwki i owoce tarniny, świeże0,00 (2)1 000
0810 10 00Truskawki i poziomki0,00200
0810 20 10Maliny, świeże0,00100
0810 20 90Jeżyny i morwy, świeże0,00100
1106 30 10Mąka, mączka i proszek z bananów0,005
1106 30 90Mąka, mączka i proszek z innych owoców działu 80,00Nieograniczona
ex 0210 19 50Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku0,001 900
ex 0210 19 81Mięso w kawałku bez kości, wędzone
ex 0210 19 81

ex 1602 49 19

Karkówka wieprzowa w solance, suszona na powietrzu, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona
ex 1601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; potrawy na bazie tych produktów w zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104, z wyjątkiem dzików
ex 2002 90 91

ex 2002 90 99

Proszek z pomidorów, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)0,00Nieograniczona
2003 90 90Grzyby, inne niż z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym0,00Nieograniczona
0710 10 00Ziemniaki (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone
2004 10 10

2004 10 99

Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane. Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyjątkiem mąki, mączki lub płatków
2005 20 80Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyjątkiem produktów w formie mąk, mączek, płatków oraz przetworów w postaci cienkich plasterków, smażonych lub pieczonych, nawet solonych lub z przyprawami, w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia0,003 000
ex 2005 91 00

ex 2005 99

Proszek przetworzony z warzyw i mieszanek warzywnych, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)0,00Nieograniczona
ex 2008 30Płatki i proszek z owoców cytrusowych, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)0,00Nieograniczona
ex 2008 40Płatki i proszek z gruszek, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)0,00Nieograniczona
ex 2008 50Płatki i proszek z moreli, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)0,00Nieograniczona
2008 60Wiśnie i czereśnie, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone0,00500
ex 0811 90 19

ex 0811 90 39

Wiśnie i czereśnie, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
0811 90 80Czereśnie, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej
ex 2008 70Płatki i proszek z brzoskwiń, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)0,00Nieograniczona
ex 2008 80Płatki i proszek z truskawek i poziomek, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)0,00Nieograniczona
ex 2008 99Płatki i proszek z pozostałych owoców, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4)0,00Nieograniczona
ex 2009 19Sok pomarańczowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej0,00Nieograniczona
ex 2009 21 00

ex 2009 29

Sok grejpfrutowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej0,00Nieograniczona
ex 2009 31

ex 2009 39

Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej0,00Nieograniczona
ex 2009 41

ex 2009 49

Sok ananasowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej0,00Nieograniczona
ex 2009 71

ex 2009 79

Sok jabłkowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej0,00Nieograniczona
ex 2009 81

ex 2009 89

Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej0,00Nieograniczona
(1) W przypadku produktów objętych tą podpozycją przez "mleka specjalne dla niemowląt" rozumie się produkty wolne od bakterii chorobotwórczych i powodujących zatrucie, które zawierają mniej niż 10 000 bakterii tlenowych odradzających się i mniej niż dwie bakterie z grupy coli na gram.

(2) W stosownym przypadku należy stosować cło specyficzne, a nie cło minimalne.

(3) W tym 1 000 t zgodnie z warunkami określonymi w wymianie listów z dnia 14 lipca 1986 r.

(4) Zob. wspólna deklaracja dotycząca klasyfikacji taryfowej proszków warzywnych i owocowych.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.