Decyzja 2019/1569 w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa, ustanowionego na mocy Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, w odniesieniu do zmiany załączników 1 i 2 do umowy
Dz.U.UE.L.2019.242.3
Akt nienormatywnyDECYZJA RADY (UE) 2019/1569
z dnia 16 września 2019 r.
w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa, ustanowionego na mocy Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, w odniesieniu do zmiany załączników 1 i 2 do umowy
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207, w związku z art. 218 ust. 9,
uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
(1) Umowa między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotycząca handlu produktami rolnymi (zwana dalej "umową") weszła w życie w dniu 1 czerwca 2002 r.
(2) W art. 6 umowy przewiduje się ustanowienie Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa (zwanego dalej "komitetem"), który odpowiedzialny jest za zarządzanie umową oraz zapewnienie jej prawidłowego funkcjonowania.
(3) Zgodnie z art. 11 umowy komitet może podjąć decyzję o zmianie załączników do umowy.
(4) Komitet musi przyjąć decyzję w sprawie zmiany załączników 1 i 2 do umowy, aby dokonać aktualizacji kodów liczbowych umowy po ostatnim przeglądzie systemu zharmonizowanego, skorygować błąd popełniony podczas ostatniego dostosowania załącznika 1 do umowy dotyczącego koncesji taryfowej dla szynek bez kości, a także włączyć do załącznika 1 do umowy koncesje taryfowe przyznane przez Szwajcarię w 1996 r. w odniesieniu do karmy dla psów i kotów przeznaczonej do sprzedaży.
(5) Należy ustalić stanowisko, jakie powinno zostać zajęte w imieniu Unii w ramach komitetu, gdyż planowana decyzja będzie wiążąca dla Unii,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa, utworzonego na mocy art. 6 Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, oparte jest na projekcie decyzji Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa dołączonym do niniejszej decyzji.
Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.
W imieniu Rady | |
T. TUPPURAINEN | |
Przewodnicząca |
DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU DS. ROLNICTWA nr XX/2019
zmieniająca załączniki 1 i 2 do Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi
WSPÓLNY KOMITET DS. ROLNICTWA,
uwzględniając Umowę między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącą handlu produktami rolnymi, w szczególności jej art. 11,
a także mając na uwadze, co następuje:
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Załączniki 1 i 2 do Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi zastępuje się, odpowiednio, tekstami znajdującymi się w załączniku do niniejszej decyzji.
Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem ...................... 2019 r.
Sporządzono w ...
W imieniu Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa | ||
Przewodnicząca Delegacji Unii | Przewodnicząca Delegacji | Sekretarz Komitetu |
Europejskiej | Szwajcarii | |
Susana MARAZUELA-AZPIROZ | Krisztina BENDE | Luis QUEVEDO LEY |
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK 1
KONCESJE UDZIELONE PRZEZ SZWAJCARIĘ
KONCESJE UDZIELONE PRZEZ SZWAJCARIĘ
Szwajcarska pozycja taryfowa | Wyszczególnienie | Obowiązujące cło (CHF/100 kg brutto) | Roczna ilość (masa netto [t]) |
0101 2991 | Konie żywe (z wyjątkiem reproduktorów czystej rasy i zwierząt mięsnych) (w ilości pogłowia) | 0,00 | 100 szt. pogłowia |
0204.5010 | Mięso z kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | 40,00 | 100 |
0207.1481 | Piersi koguta i kur gatunków domowych, zamrożone | 15,00 | 2 100 |
0207.1491 | Części i podroby jadalne z koguta i z kur gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), zamrożone | 15,00 | 1 200 |
0207.2781 | Piersi indyków i indyczek gatunków domowych, zamrożone | 15,00 | 800 |
0207.2791 | Części i podroby jadalne z indyków i indyczek gatunków domowych, w tym wątróbki (z wyjątkiem piersi), zamrożone | 15,00 | 600 |
0207.4210 | Kaczki gatunków domowych, niecięte na kawałki, zamrożone | 15,00 | 700 |
Wątróbki otłuszczone z kaczek lub gęsi gatunków domowych, świeże lub schłodzone | |||
0207.4300 | - Z kaczek | ||
0207.5300 | - Z gęsi | 9,50 | 20 |
Części i podroby jadalne z kaczek, gęsi lub perliczek gatunków domowych, zamrożone (z wyjątkiem wątróbek otłuszczonych) | |||
0207.4591 | - Z kaczek | ||
0207.5591 | - Z gęsi | ||
0207.6091 | - Z perliczek | 15,00 | 100 |
0208.1000 | Mięso i jadalne podroby z królików lub zajęcy, świeże, schłodzone lub zamrożone | 11,00 | 1 700 |
0208.9010 | Mięso i podroby jadalne z dziczyzny, świeże, schłodzone lub zamrożone (z wyjątkiem tych z zajęcy i dzików) | 0,00 | 100 |
ex 0210.1191 | Szynki i ich kawałki, z kośćmi, ze świń (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone | ||
ex 0210.1991 | Szynki i ich kawałki, bez kości, ze świń (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone | 0,00 | 1 000 (1) |
0210.2010 | Suszone mięso z bydła | 0,00 | 200 (2) |
Jadalne jaja ptasie, w skorupkach | |||
ex 0407.2110 | - Ptactwa z gatunku Gallus domesticus, świeże | ||
ex 0407.2910 | - Pozostałe, świeże | ||
ex 0407.9010 | - Pozostałe, zakonserwowane lub gotowane | 47,00 | 150 |
ex 0409.0000 | Miód naturalny z akacji | 8,00 | 200 |
ex 0409.0000 | Inny miód naturalny (oprócz akacji) | 26,00 | 50 |
0602.1000 | Nieukorzenione sadzonki i zrazy | 0,00 | Nieograniczona |
Sadzonki w formie podkładki owoców ziarnkowych (pochodzące z siewu lub rozmnożenia roślinnego): | |||
0602.2011 | - Szczepione, z gołymi korzeniami | ||
0602.2019 | - Szczepione, z ziemią | ||
0602.2021 | - Nieszczepione, z gołymi korzeniami | ||
0602.2029 | - Nieszczepione, z ziemią | 0,00 | (3) |
Sadzonki w formie podkładki owoców pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego): | |||
0602.2031 | - Szczepione, z gołymi korzeniami | ||
0602.2039 | - Szczepione, z ziemią | ||
0602.2041 | - Nieszczepione, z gołymi korzeniami | ||
0602.2049 | - Nieszczepione, z ziemią | 0,00 | (3) |
Sadzonki inne niż w formie podkładki owoców ziarnkowych lub pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego), o jadalnych owocach: | |||
0602.2051 | - Z gołymi korzeniami | ||
0602.2059 | - Inne niż z gołymi korzeniami | 0,00 | Nieograniczona |
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z gołymi korzeniami: | |||
0602.2071 | - Owoców ziarnkowych | ||
0602.2072 | - Owoców pestkowych | 0,00 | (3) |
0602.2079 | - Inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych | 0,00 | Nieograniczona |
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z ziemią: | |||
0602.2081 | - Owoców ziarnkowych | ||
0602.2082 | - Owoców pestkowych | 0,00 | (3) |
0602.2089 | - Inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych | 0,00 | Nieograniczona |
0602.3000 | Rododendrony i azalie, szczepione lub nie | 0,00 | Nieograniczona |
Róże, szczepione lub nie: | |||
0602.4010 | - Dzikie odrosty róż i łodygi dzikich róż | ||
- Inne niż dzikie odrosty róż i łodygi dzikich róż: | |||
0602.4091 | - Z gołymi korzeniami | ||
0602.4099 | - Inne niż z gołymi korzeniami, z ziemią | 0,00 | Nieograniczona |
Sadzonki (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego) roślin użytkowych; grzybnia: | |||
0602.9011 | - Sadzonki warzyw i trawnik zwijany | ||
0602.9012 | - Grzybnia | ||
0602.9019 | - Inne niż sadzonki warzyw, trawnik zwijany i grzybnia | 0,00 | Nieograniczona |
Inne żywe rośliny (w tym ich korzenie): | |||
0602.9091 | - Z gołymi korzeniami | ||
0602.9099 | - Inne niż z gołymi korzeniami, z ziemią | 0,00 | Nieograniczona |
0603.1110 | Róże, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października | ||
0603.1210 | Goździki, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października | ||
0603.1310 | Orchidee, cięte, do bukietów lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października | ||
0603.1410 | Chryzantemy, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października | ||
0603.1510 | Liliowate (Lilium spp.), cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października | ||
Pozostałe kwiaty i pąki kwiatowe, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od dnia 1 października do 25 kwietnia: | |||
0603.1911 | - Zdrewniałe | ||
0603.1918 | - - Inne niż zdrewniałe | 0,00 | 1 000 |
0603.1230 | Goździki, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia | 0,00 | Nieograniczona |
0603.1330 | Orchidee, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia | ||
0603.1430 | Chryzantemy, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia | ||
0603.1530 | Liliowate (Lilium spp.), cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia | ||
0603.1930 | Tulipany, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia | ||
Kwiaty i pąki kwiatowe, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia: | |||
0603.1931 | - Zdrewniałe | ||
0603.1938 | - Inne niż zdrewniałe | 0,00 | Nieograniczona |
Pomidory, świeże lub schłodzone | |||
0702.0010 | Pomidory wiśniowe (cherry): - Od 21 października do 30 kwietnia | ||
0702.0020 | Pomidory Peretti (forma wydłużona): - Od 21 października do 30 kwietnia | ||
0702.0030 | - Inne pomidory o średnicy 80 mm lub większej (pomidory mięsiste): - Od 21 października do 30 kwietnia | ||
0702.0090 | - Pozostałe: - Od 21 października do 30 kwietnia | 0,00 | 10 000 |
Sałata lodowa bez zewnętrznych liści: | |||
0705.1111 | - Od 1 stycznia do końca lutego | 0,00 | 2 000 |
Cykorie witloofs świeże lub schłodzone: | |||
0705.2110 | - Od 21 maja do 30 września | 0,00 | 2 000 |
0707.0010 | Ogórki na sałatkę, od 21 października do 14 kwietnia | 5,00 | 200 |
0707.0030 | Ogórki do konserwowania, o długości większej niż 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub schłodzone, od 21 października do 14 kwietnia | 5,00 | 100 |
0707.0031 | Ogórki do konserwowania, o długości większej 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od dnia 15 kwietnia do 20 października | 5,00 | 2 100 |
0707.0050 | Korniszony świeże lub schłodzone | 3,50 | 800 |
Oberżyny (bakłażany), świeże lub schłodzone: | |||
0709.3010 | - Od 16 października do 31 maja | 0,00 | 1 000 |
0709.5100 0709.5900 | Grzyby, świeże lub schłodzone, z rodzaju Agaricus lub inne, z wyjątkiem trufli | 0,00 | Nieograniczona |
Papryki, świeże lub schłodzone: | |||
0709.6011 | - Od 1 listopada do 31 marca | 2,50 | Nieograniczona |
0709.6012 | Papryki świeże lub schłodzone, od 1 kwietnia do 31 października | 5,00 | 1 300 |
Cukinie (w tym kwiaty cukinii), świeże lub schłodzone: | |||
0709.9950 | - Od 31 października do 19 kwietnia | 0,00 | 2 000 |
ex 0710.8090 | Grzyby, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone | 0,00 | Nieograniczona |
0711.9090 | Warzywa i mieszanki warzyw, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia | 0,00 | 150 |
0712.2000 | Cebula, suszona, cała, cięta w kawałki, w plasterkach, łamana lub w proszku, ale dalej nieprzetworzona | 0,00 | 100 |
0713.1011 | Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony, do żywienia zwierząt | Obniżka o 0,90 od zastosowanego cła | 1 000 |
0713.1019 | Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony (z wyjątkiem grochu do żywienia zwierząt, do użytku technicznego lub produkcji piwa) | 0,00 | 1 000 |
Orzechy laskowe (Corylus spp.), świeże lub suszone: | |||
0802.2190 | - W łupinach, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju | ||
0802.2290 | - Bez łupin, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju | 0,00 | Nieograniczona |
0802.3290 | Orzechy | 0,00 | 100 |
ex 0802.9090 | Orzechy sosny, świeże lub suszone | 0,00 | Nieograniczona |
0805.1000 | Pomarańcze, świeże lub suszone | 0,00 | Nieograniczona |
Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumy), klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże lub suszone | |||
0805.2100 | Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumy); | 0,00 | Nieograniczona |
0805.2200 | Klementynki | 0,00 | Nieograniczona |
0805.2900 | Pozostałe | 0,00 | Nieograniczona |
0807.1100 | Arbuzy, świeże | 0,00 | Nieograniczona |
0807.1900 | Melony, świeże, inne niż arbuzy | 0,00 | Nieograniczona |
Morele, świeże, w otwartych opakowaniach: | |||
0809.1011 | - od 1 września do 30 czerwca | ||
0809.1091 | Zapakowane w inny sposób: - od 1 września do 30 czerwca | 0,00 | 2 100 |
0809.4013 | Śliwki, świeże, w otwartych opakowaniach, od 1 lipca do 30 września | 0,00 | 600 |
0810.1010 | Truskawki i poziomki, świeże, od 1 września do 14 maja | 0,00 | 10 000 |
0810.1011 | Truskawki i poziomki, świeże, od 15 maja do 31 sierpnia | 0,00 | 200 |
0810.2011 | Maliny, świeże, od 1 czerwca do 14 września | 0,00 | 250 |
0810.5000 | Owoce kiwi, świeże | 0,00 | Nieograniczona |
ex 0811.1000 | Truskawki i poziomki, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego | 10,00 | 1 000 |
ex 0811.2090 | Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego | 10,00 | 1 200 |
0811.9010 | Borówki, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | 0,00 | 200 |
0811.9090 | Owoce i orzechy jadalne, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego (z wyjątkiem truskawek i poziomek, malin, jeżyn, morw, owoców mieszańców malin z jeżynami, porzeczek czarnych, białych lub czerwonych i agrestu, borówek i owoców tropikalnych) | 0,00 | 1 000 |
0904.2200 | Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone | 0,00 | 150 |
0910.2000 | Szafran | 0,00 | Nieograniczona |
Pszenica i meslin (z wyjątkiem pszenicy durum), do żywienia zwierząt | |||
1001.9931 | - Zawierające inne zboża objęte działem 10 | ||
1001.9939 | - Pozostałe | Obniżka o 0,60 CHF od zastosowanego cła | 50 000 |
Kukurydza do żywienia zwierząt | |||
1005.9031 | - Zawierające inne zboża objęte działem 10 | ||
1005.9039 | - Pozostałe | Obniżka o 0,50 CHF od zastosowanego cła | 13 000 |
Oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia, inna niż do żywienia zwierząt: | |||
1509.1091 | - W pojemnikach szklanych o objętości nie większej niż 2 litry | 60,60 (4) | Nieograniczona |
1509.1099 | - W pojemnikach szklanych o objętości większej niż 2 litry lub w innych pojemnikach | 86,70 (4) | Nieograniczona |
Oliwa z oliwek i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, inne niż do żywienia zwierząt: | |||
1509.9091 | - W pojemnikach szklanych o objętości nie większej niż 2 litry | 60,60 (4) | Nieograniczona |
1509.9099 | - W pojemnikach szklanych o objętości większej niż 2 litry lub w innych pojemnikach | 86,70 (4) | Nieograniczona |
ex 0210.1991 | Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku ("szynka w pęcherzu") | ||
ex 0210.1991 | Mięso w kawałku bez kości, wędzone ("szynka łososiowa") | ||
ex 0210.1991 | Karkówka wieprzowa w solance, suszona na powietrzu, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona ("Coppa") | ||
ex 1602.4910 | |||
1601.0011 1601.0021 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych produktów zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104, z wyjątkiem dzików | 0,00 | 3 715 |
Pomidory, całe lub w kawałkach, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym: | |||
2002.1010 | - W pojemnikach przekraczających 5 kg | 2,50 | Nieograniczona |
2002.1020 | - W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 4,50 | Nieograniczona |
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż całe lub w kawałkach: | |||
2002.9010 | - W pojemnikach przekraczających 5 kg | 0,00 | Nieograniczona |
2002.9021 | Miąższ, purée i koncentraty pomidorowe, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, których zawartość suchej masy stanowi 25 % masy lub więcej, złożone z pomidorów i wody, także z dodatkiem soli lub przyprawy, w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 0,00 | Nieograniczona |
2002.9029 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż całe lub w kawałkach i inne niż miąższ, purée i koncentraty pomidorowe: | ||
- W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 0,00 | Nieograniczona | |
2003.1000 | Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym | 0,00 | 1 700 |
Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: | |||
ex 2004.9018 | - W pojemnikach przekraczających 5 kg | 17,50 | Nieograniczona |
ex 2004.9049 | - W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 24,50 | Nieograniczona |
Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: | |||
2005.6010 | - W pojemnikach przekraczających 5 kg | ||
2005.6090 | - W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 0,00 | Nieograniczona |
Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: | |||
2005.7010 | - W pojemnikach przekraczających 5 kg | ||
2005.7090 | - W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 0,00 | Nieograniczona |
Kapary i karczochy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: | |||
ex 2005.9911 | - W pojemnikach przekraczających 5 kg | 17,50 | Nieograniczona |
ex 2005.9941 | - W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 24,50 | Nieograniczona |
2008.3090 | Owoce cytrusowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 0,00 | Nieograniczona |
2008.5010 | Miąższ moreli, inaczej przetworzony lub zakonserwowany, niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony | 10,00 | Nieograniczona |
2008.5090 | Morele, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 15,00 | Nieograniczona |
2008.7010 | Miąższ brzoskwiń, inaczej przetworzony lub zakonserwowany, niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony | 0,00 | Nieograniczona |
2008.7090 | Brzoskwinie, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 0,00 | Nieograniczona |
Sok z dowolnego pojedynczego owocu cytrusowego innego niż pomarańcza, grejpfrut lub pomelo, niesfermentowany, niezawierający dodatku alkoholu: | |||
ex 2009.3919 | - Niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, zagęszczony | 6,00 | Nieograniczona |
ex 2009.3920 | - Zawierający dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, zagęszczony | 14,00 | Nieograniczona |
Słodkie wina, specjalności i mistelle w pojemnikach o objętości: | |||
2204.2150 | - Nie większej niż 2 litry (5) | 8,50 | Nieograniczona |
2204.2250 | - Większej niż 2 litry, ale nie większej niż 10 litrów (5) | 8,50 | Nieograniczona |
2204.2960 | - Większej niż 10 litrów (5) | 8,50 | Nieograniczona |
ex 2204.2150 | Porto, w pojemnikach o objętości nie większej niż 2 litry, według opisu (6) | 0,00 | 1 000 hl |
Retsina (greckie wino białe) według opisu (7) | |||
ex 2204.2121 | - W pojemnikach o objętości nie większej niż 2 litry | ||
- W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry, ale nie większej niż 10 litrów, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu: | |||
ex 2204.2221 | - - Przekraczającej 13 % obj. | ||
ex 2204.2222 | - - Nieprzekraczającej 13 % obj. | ||
- W pojemnikach o objętości większej niż 10 litrów, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu | |||
ex 2204.2923 | - - Przekraczającej 13 % obj. | ||
ex 2204.2924 | - - Nieprzekraczającej 13 % obj. | 0,00 | 500 hl |
Karma dla psów lub kotów przeznaczona do sprzedaży detalicznej w hermetycznie zamkniętych pojemnikach; | |||
2309.1021 | - Zawierająca mleko w proszku lub serwatkę | ||
2309.1029 | - Pozostałe | 0,00 | 6 000 (8) |
(1) W tym 480 t dla szynki parmeńskiej i San Daniele, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r. (2) W tym 170 t Bresaola, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r. (3) W ramach całkowitego rocznego kontyngentu 60 000 sadzonek. (4) Łącznie ze składką na fundusz gwarancyjny za obowiązkowe przechowywanie. (5) Objęte są jedynie produkty zawarte w załączniku 7 do umowy. (6) Opis: przez wino "Porto" rozumie się wino gatunkowe wyprodukowane w określonym regionie Portugalii zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1493/1999. (7) Opis: przez wino "Retsina" rozumie się wino stołowe w rozumieniu przepisów wspólnotowych, o których mowa w pkt A.2 załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999. (8) Koncesja przyznana przez Szwajcarię Wspólnocie Europejskiej na podstawie wymiany listów z dnia 30 czerwca 1996 r. |
ZAŁĄCZNIK 2
KONCESJE UDZIELONE PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ
KONCESJE UDZIELONE PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ
Kod CN | Wyszczególnienie | Obowiązujące cło (EUR/100 kg netto) | Roczna ilość (masa netto [t]) |
0102 29 41 | Bydło żywe o masie przekraczającej 160 kg | 0,00 | 4 600 szt. pogłowia |
0102 29 49 | |||
0102 29 51 | |||
0102 29 59 | |||
0102 29 61 | |||
0102 29 69 | |||
0102 29 91 | |||
0102 29 99 | |||
ex 0102 39 10 | |||
ex 0102 90 91 | |||
ex 0210 20 90 | Mięso z bydła, bez kości, suszone | 0,00 | 1 200 |
ex 0401 40 10 | Śmietana, o zawartości tłuszczu przekraczającej 6 % masy | 0,00 | 2 000 |
0401 40 90 | |||
0401 50 11 | |||
0401 50 19 | |||
0401 50 31 | |||
0401 50 39 | |||
0401 50 91 | |||
0401 50 99 | |||
0403 10 | Jogurty | ||
0402 29 11 ex 0404 90 83 | Mleka specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g, o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy (1) | 43,80 | Nieograniczona |
0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia | 0,00 | Nieograniczona |
0603 11 00 0603 12 00 0603 13 00 0603 14 00 0603 15 00 0603 19 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże | 0,00 | Nieograniczona |
0701 10 00 | Ziemniaki, sadzeniaki, świeże lub schłodzone | 0,00 | 4 000 |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | 0,00 (2) | 1 000 |
0703 10 19 | Cebula (inna niż do sadzenia) | 0,00 | 5 000 |
0703 90 00 | Pory i pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | ||
0704 10 00 0704 90 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, z wyjątkiem brukselki, świeże lub schłodzone | 0,00 | 5 500 |
0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | 0,00 | 3 000 |
0706 10 00 | Marchew i rzepa, świeże lub schłodzone | 0,00 | 5 000 |
0706 90 10 0706 90 90 | Buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, z wyjątkiem chrzanu (Cochlearia armoracia), świeże lub schłodzone | 0,00 | 3 000 |
0707 00 05 | Ogórki, świeże lub schłodzone | 0,00 (2) | 1 000 |
0708 20 00 | Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), świeża lub schłodzona | 0,00 | 1 000 |
0709 30 00 | Oberżyny (bakłażany), świeże lub schłodzone | 0,00 | 500 |
0709 40 00 | Selery inne niż seler korzeniowy, świeże lub schłodzone | 0,00 | 500 |
0709 51 00 0709 59 | Grzyby i trufle, świeże lub schłodzone | 0,00 | Nieograniczona |
0709 70 00 | Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy, świeży lub schłodzony | 0,00 | 1 000 |
0709 99 10 | Warzywa sałatowe, inne niż sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | 0,00 | 1 000 |
0709 99 20 | Burak boćwina (lub boćwina szerokoogonkowa) i karczoch hiszpański, świeże lub schłodzone | 0,00 | 300 |
0709 99 50 | Koper, świeży lub schłodzony | 0,00 | 1 000 |
0709 93 10 | Cukinia, świeża lub schłodzona | 0,00 (2) | 1 000 |
0709 93 90 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | 0,00 | 1 000 |
0709 99 90 | |||
0710 80 61 0710 80 69 | Grzyby, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone | 0,00 | Nieograniczona |
0712 90 | Warzywa suszone, nawet cięte w kawałki lub plasterki, łamane lub w proszku, także otrzymane z wcześniej ugotowanych warzyw, ale dalej nieprzetworzone, z wyjątkiem cebul, grzybów i trufli | 0,00 | Nieograniczona |
ex 0808 10 80 | Jabłka, inne niż na cydr, świeże | 0,00 (2) | 3 000 |
0808 30 | Gruszki, świeże, i pigwy, świeże | 0,00 (2) | 3 000 |
0808 40 | |||
0809 10 00 | Morele, świeże | 0,00 (2) | 500 |
0809 29 00 | Wiśnie i czereśnie, inne niż wiśnie (Prunus cerasus), świeże | 0,00 (2) | 1 500 (3) |
0809 40 | Śliwki i owoce tarniny, świeże | 0,00 (2) | 1 000 |
0810 10 00 | Truskawki i poziomki | 0,00 | 200 |
0810 20 10 | Maliny, świeże | 0,00 | 100 |
0810 20 90 | Jeżyny i morwy, świeże | 0,00 | 100 |
1106 30 10 | Mąka, mączka i proszek z bananów | 0,00 | 5 |
1106 30 90 | Mąka, mączka i proszek z innych owoców działu 8 | 0,00 | Nieograniczona |
ex 0210 19 50 | Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku | 0,00 | 1 900 |
ex 0210 19 81 | Mięso w kawałku bez kości, wędzone | ||
ex 0210 19 81 ex 1602 49 19 | Karkówka wieprzowa w solance, suszona na powietrzu, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona | ||
ex 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; potrawy na bazie tych produktów w zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104, z wyjątkiem dzików | ||
ex 2002 90 91 ex 2002 90 99 | Proszek z pomidorów, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
2003 90 90 | Grzyby, inne niż z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym | 0,00 | Nieograniczona |
0710 10 00 | Ziemniaki (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone | ||
2004 10 10 2004 10 99 | Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane. Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyjątkiem mąki, mączki lub płatków | ||
2005 20 80 | Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyjątkiem produktów w formie mąk, mączek, płatków oraz przetworów w postaci cienkich plasterków, smażonych lub pieczonych, nawet solonych lub z przyprawami, w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia | 0,00 | 3 000 |
ex 2005 91 00 ex 2005 99 | Proszek przetworzony z warzyw i mieszanek warzywnych, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2008 30 | Płatki i proszek z owoców cytrusowych, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2008 40 | Płatki i proszek z gruszek, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2008 50 | Płatki i proszek z moreli, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
2008 60 | Wiśnie i czereśnie, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 0,00 | 500 |
ex 0811 90 19 ex 0811 90 39 | Wiśnie i czereśnie, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | ||
0811 90 80 | Czereśnie, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej | ||
ex 2008 70 | Płatki i proszek z brzoskwiń, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2008 80 | Płatki i proszek z truskawek i poziomek, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2008 99 | Płatki i proszek z pozostałych owoców, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2009 19 | Sok pomarańczowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2009 21 00 ex 2009 29 | Sok grejpfrutowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2009 31 ex 2009 39 | Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2009 41 ex 2009 49 | Sok ananasowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2009 71 ex 2009 79 | Sok jabłkowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2009 81 ex 2009 89 | Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 0,00 | Nieograniczona |
(1) W przypadku produktów objętych tą podpozycją przez "mleka specjalne dla niemowląt" rozumie się produkty wolne od bakterii chorobotwórczych i powodujących zatrucie, które zawierają mniej niż 10 000 bakterii tlenowych odradzających się i mniej niż dwie bakterie z grupy coli na gram. (2) W stosownym przypadku należy stosować cło specyficzne, a nie cło minimalne. (3) W tym 1 000 t zgodnie z warunkami określonymi w wymianie listów z dnia 14 lipca 1986 r. (4) Zob. wspólna deklaracja dotycząca klasyfikacji taryfowej proszków warzywnych i owocowych. |
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.