Rozporządzenie 252/2006 w sprawie stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe oraz tymczasowych zezwoleń na nowe zastosowanie niektórych już dopuszczonych dodatków paszowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.44.3

Akt obowiązujący
Wersja od: 24 stycznia 2019 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 252/2006
z dnia 14 lutego 2006 r.
w sprawie stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe oraz tymczasowych zezwoleń na nowe zastosowanie niektórych już dopuszczonych dodatków paszowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącą dodatków paszowych 1 , w szczególności jej art. 3, art. 9d ust. 1 i art. 9e ust. 1,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków paszowych w żywieniu zwierząt 2 , w szczególności jego art. 25,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje zezwalanie na dodatki paszowe w żywieniu zwierząt.

(2) Artykuł 25 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 ustanawia środki przejściowe odnoszące się do wniosków o dopuszczenie dodatków paszowych, które zostały złożone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Wnioski o dopuszczenie dodatków paszowych określonych w załącznikach do niniejszego rozporządzenia zostały złożone przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Wstępne uwagi na temat tych wniosków, zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 70/524/EWG, zostały przekazane Komisji przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Wnioski te powinny zatem być nadal traktowane zgodnie z art. 4 dyrektywy 70/524/EWG.

(5) Stosowanie preparatu zawierającego mikroorganizmy z grupy Enterococcus faecium NCIMB 10415 zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla prosiąt rozporządzeniem Komisji (WE) nr 866/1999 3 . Przedłożono nowe dane dla poparcia wniosku o zezwolenie bez ograniczeń czasowych na ten preparat zawierający mikroorganizmy. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki takiego dopuszczenia określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie preparatu zawierającego mikroorganizmy, wymienionego w załączniku I, bez ograniczeń czasowych.

(6) Stosowanie preparatu enzymatycznego z 3-fitazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (CBS 528.94) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla kurcząt przeznaczonych na tucz rozporządzeniem Komisji (WE) nr 418/2001 4 . Przedłożono nowe dane dla poparcia wniosku o zezwolenie bez ograniczeń czasowych na ten preparat enzymatyczny. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki takiego dopuszczenia określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie preparatu enzymatycznego, wymienionego w załączniku II, bez ograniczeń czasowych.

(7) Stosowanie preparatu enzymatycznego z 3-fitazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (CBS 528.94) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla macior i indyków przeznaczonych na tucz rozporządzeniem Komisji (WE) nr 358/2005 5 . Stosowanie preparatu zostało dopuszczone bez ograniczeń czasowych dla tuczników i prosiąt rozporządzeniem Komisji (WE) nr 943/2005 6 . Przedłożono nowe dane na poparcie wniosku o rozszerzenie dopuszczenia do użytku tego preparatu enzymatycznego w odniesieniu do kur niosek. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił opinię na temat stosowania tego preparatu, w której stwierdził, że preparat nie stwarza zagrożenia dla tej dodatkowej kategorii zwierząt. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki dopuszczenia tego preparatu do takiego stosowania określone w art. 9e ust. 1 dyrektywy 70/524/EWG. Preparat enzymatyczny określony w załączniku III powinien zatem zostać tymczasowo dopuszczony do użytku na okres czterech lat.

(8) Stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,3(4)- beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) i z endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) zostało dopuszczone bez ograniczeń czasowych dla tuczników rozporządzeniem Komisji (WE) nr 833/2005 7 . Przedłożono nowe dane na poparcie wniosku o rozszerzenie dopuszczenia do użytku tego preparatu enzymatycznego również w odniesieniu do prosiąt. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił opinię na temat stosowania tego preparatu, w której stwierdził, że preparat nie stwarza zagrożenia dla tej dodatkowej kategorii zwierząt. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki dopuszczenia tego preparatu do takiego stosowania określone w art. 9e ust. 1 dyrektywy 70/524/EWG. Preparat enzymatyczny określony w załączniku III powinien zatem zostać tymczasowo dopuszczony do użytku na okres czterech lat.

(9) Stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,3(4)- beta-glukanazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94), endo-1,4-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (CBS 592.94), alfaamylazy wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553), bacylolizyny wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9554), i endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma viride (NIBH FERM BP 4842) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla prosiąt rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2437/2000 8 . Stosowanie preparatu zostało dopuszczone bez ograniczeń czasowych dla kurcząt przeznaczonych na tucz rozporządzeniem (WE) nr 358/2005. Przedłożono nowe dane na poparcie wniosku o rozszerzenie dopuszczenia do użytku tego preparatu enzymatycznego w odniesieniu do indyków przeznaczonych na tucz. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił opinię na temat stosowania tego preparatu, w której stwierdził, że preparat nie stwarza zagrożenia dla tej dodatkowej kategorii zwierząt. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki dopuszczenia tego preparatu do takiego stosowania określone w art. 9e ust. 1 dyrektywy 70/524/EWG. Preparat enzymatyczny określony w załączniku III powinien zatem zostać tymczasowo dopuszczony do użytku na okres czterech lat.

(10) Z oceny wyżej wymienionych wniosków wynika, że należy wprowadzić wymóg stosowania pewnych procedur, mających na celu ochronę pracowników przed kontaktem z dodatkami określonymi w załącznikach. Ochronę taką należy zapewnić poprzez zastosowanie dyrektywy Rady 89/391/EWG z dnia 12 czerwca 1989 r. w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy 9 .

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1  10  

(uchylony)

Artykuł  2  11  

(uchylony)

Artykuł  3

Tymczasowo zezwala się na stosowanie przez okres czterech lat preparatów należących do grupy "enzymy", opisanych w załączniku III, jako dodatków w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w tym załączniku.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 14 lutego 2006 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I  12  

(uchylony)

ZAŁĄCZNIK  II  13  

(uchylony)

ZAŁĄCZNIK  III  14  

Nr WEDodatekWzórGatunek lubMaksymalnyMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćInne przepisyData
lub nrchemiczny, opiskategoria zwierzątwiekjednostek aktywnych na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowejważności zezwolenia
Enzymy
28skreślony
39Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8Preparat z endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) oraz endo-1,4-betaksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) o następującej aktywności minimalnej: Endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 800 U(2)/g Endo-1,4-beta-ksylanaza: 800(3)/gProsięta (odstawione od maciory)-endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 400 U Endo-1,4-betaksylanaza: 400 U-

-

1. W informacjach użytkowania dodatku i premiksu należy wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania.

2. Zalecana dawka na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: endo-1,3(4)- beta-glukanaza: 400 U endo-1,4-beta- ksylanaza: 400 U

3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskrobiowe (głównie beta- glukany i arabinoksylany), np. zawierających ponad 65 % jęczmienia.

4. Przeznaczone dla prosiąt odstawionych od maciory do około 35 kg.

7.3.2010
53Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-glukanaza EC 3.2.1.4 Alfa-amylaza EC 3.2.1.1 Bacylolizyna

EC 3.4.24.28 Endo-1,4-beta-ksylanaza

EC 3.2.1.8

Preparat z endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94), endo-1,4-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (CBS 592.94), alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553), bacylolizyny wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9554) i endo-1,4-betaksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma viride (NIBH FERM BP 4842) o następującej aktywności minimalnej: Endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 2.350 U(4)/g Endo-1,4-beta-glukanaza: 4.000 U(5)/g Alfa-amylaza: 400 U(6)/g Bacylolizyna: 450 U(7)/g Endo-1,4-beta-ksylanaza: 20.000 U(8)/gIndyki przeznaczone na tucz-Endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 587 U Endo-1,4-betaglukanaza: 1.000 U Alfa-amylaza: 100 U Bacylolizyna: 112 U Endo-1,4-betaksylanaza: 5.000 U-

-

-

-

-

1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania.

2. Zalecana doza na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: endo-1,3(4)-beta- glukanaza: 587-2.350 U endo-1,4-beta- glukanaza: 1.000-4.000 U alfa-amylaza: 100-400 U bacylolizyna: 112-450 U endo-1,4-beta- ksylanaza: 5.000-20.000 U

3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskrobiowe (w szczególności beta-glukany i arabinoksylany), np. zawierających ponad 30 % pszenicy.

7.3.2010
(1) 1 PPU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol nieorganicznego fosforanu z fitynianu sodowego na minutę przy pH 5,0 oraz temperaturze 37 °C.
(2) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 oraz temperaturze 30 °C.
(3) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (odpowiedników ksylozy) z ksylanu z łusek owsa w ciągu minuty przy pH 5,3 oraz temperaturze 50 °C.
(4) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 0,0056 mikromoli cukrów redukujących (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 7,5 oraz temperaturze 30 °C.
(5) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 0,0056 mikromoli cukrów redukujących (odpowiedników glukozy) z karboksymetylocelulozy w ciągu minuty przy pH 4,8 oraz temperaturze 50 °C.
(6) 1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 7,5 oraz temperaturze 37 °C.
(7) 1 U to ilość enzymu, która rozpuszcza 1 mikrogram azokazeiny w kwasie trójchlorooctowym w ciągu minuty przy pH 7,5 oraz temperaturze 37 °C.
(8) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 0,0067 mikromoli cukrów redukujących (odpowiedników ksylozy) z ksylanu brzozy w ciągu minuty przy pH 5,3 oraz temperaturze 50 °C.
1 Dz.U. L 270 z 14.12.1970, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1800/2004 (Dz.U. L 317 z 16.10.2004, str. 37).
2 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, str. 29. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 378/2005 (Dz.U. L 59 z 5.3.2005, str. 8).
3 Dz.U. L 108 z 27.4.1999, str. 21.
4 Dz.U. L 62 z 2.3.2001, str. 3.
5 Dz.U. L 57 z 3.3.2005, str. 3.
6 Dz.U. L 159 z 22.6.2005, str. 6.
7 Dz.U. L 138 z 1.6.2005, str. 5. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1812/2005 (Dz.U. L 291 z 5.11.2005, str. 18).
8 Dz.U. L 280 z 4.11.2000, str. 28.
9 Dz.U. L 183 z 29.6.1989, str. 1. Dyrektywa zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
10 Art. 1 uchylony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/11 z dnia 3 stycznia 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.2.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 stycznia 2019 r.
11 Art. 2 uchylony przez art. 23 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2017/1145 z dnia 8 czerwca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.166.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.
12 Załącznik I uchylony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2019/11 z dnia 3 stycznia 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.2.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 stycznia 2019 r.
13 Załącznik II uchylony przez art. 23 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1145 z dnia 8 czerwca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.166.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.
14 Załącznik III zmieniony przez art. 23 pkt 3 rozporządzenia nr (UE) 2017/1145 z dnia 8 czerwca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.166.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.