Rozporządzenie 1453/2004 dotyczące stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.269.3

Akt utracił moc
Wersja od: 8 listopada 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1453/2004
z dnia 16 sierpnia 2004 r.
dotyczące stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 17 sierpnia 2004 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r., dotyczącą dodatków paszowych 1 , w szczególności jej art. 3 i art. 9d ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa 70/524/EWG uwzględnia dopuszczenie dodatków, które mogą być używane we Wspólnocie. Dodatki określone w części II załącznika C do tej dyrektywy mogą być dopuszczone bez ograniczenia czasowego, pod warunkiem że zostały spełnione określone warunki.

(2) Użycie preparatu mikroorganizmów Bacillus licheniformis (DSM 5749) i Bacillus subtilis (DSM 5750) zostało tymczasowo dopuszczone, po raz pierwszy dla macior, rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2437/2000 2 .

(3) Nowe dane dotyczące tego preparatu zostały dostarczone na poparcie udzielenia zezwolenia bez ograniczenia czasowego. Ocena wykazuje, że warunki takiego zezwolenia, ustanowione w dyrektywie 70/524/EWG, są spełnione.

(4) Odpowiednio, stosowanie tego preparatu u macior, jak określa załącznik I, powinno być dopuszczone bez ograniczenia czasowego.

(5) Użycie preparatu mikroorganizmów Bacillus cereus zam. toyoi (NCIMB 40112/CNCM I-1012) do użycia po raz pierwszy dla świń do tuczenia, zostało tymczasowo dopuszczone dyrektywą Komisji 94/17/WE 3 .

(6) Komitet Naukowy ds. Żywienia Zwierząt (SCAN) w raporcie na temat Bacillus cereus var. toyoi (NCIMB 40112/CNCM I-1012) przyjętym dnia 5 grudnia 2001 r., potwierdziła, że preparat, w przypadku użycia wobec takich kategorii zwierząt, jak: prosiaki, świnie do tuczu i maciory, spełnia wymagania art. 3a lit. b) dyrektywy 70/524/EWG. Raport SCAN zawierał również korzystne wnioski co do skuteczności preparatu użytego wobec takich kategorii zwierząt, jak: prosiaki do drugiego miesiąca życia i maciory.

(7) Zostały dostarczone nowe dane dotyczące tego preparatu, na poparcie zastosowania zezwolenia bez ograniczenia czasowego.

(8) Poproszono Europejskie Władze ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), aby wydały opinię na temat skuteczności preparatu w przypadku jego użycia jako dodatku do pożywienia dla świń do tuczu. W opinii przyjętej dnia 7 maja 2004 roku EFSA zawarło korzystne wnioski co do skuteczności, biorąc pod uwagę, że preparat oraz cała ocena wykazuje, że warunki ustanowione dla takich zezwoleń w dyrektywie 70/524/EWG są spełnione.

(9) Odpowiednio, stosowanie tego preparatu u świń do tuczu, jak określono w załączniku 1, powinno być dopuszczone bez ograniczenia czasowego.

(10) Użycie preparatu enzymatycznego endo-1,4-beta-xylanase i endo-1,4-beta-glucanase wytworzonych z Aspergillus niger (CBS 600.94) wykazanego w pierwszym rzędzie załącznika II, jako do użycia po raz pierwszy dla kurczaków do tuczu, indyków do tuczu i prosiąt, zostało tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 654/2000 4 .

(11) Użycie preparatu enzymatycznego endo-1,4-beta-glucanase i endo-1,4-beta-xylanase wytworzonych z Aspergillus niger (CBS 600.94) wykazanego w drugim rzędzie załącznika II, jako do użycia po raz pierwszy dla kurczaków do tuczu, zostało tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 654/2000.

(12) Użycie preparatu enzymatycznego endo-1,3(4)-betaglucanase wytworzonego z Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) i endo-1,4-beta-xylanase wytworzonego z Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135) oraz polygalacturonase wytworzonego z Aspergillus aculeatus (CBS 589.94), jako do użycia po raz pierwszy dla świń do tuczu, zostało tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2690/99 5 .

(13) Użycie preparatu enzymatycznego endo-1,3(4)-betaglucanase i endo-1,4-beta-xylanase wytworzonych z Aspergillus niger (phoenicis) (NRRL 25541) oraz użycie alfa-amylazy wytworzonej z Aspergillus oryzae (ATCC 6622), jako do użycia po raz pierwszy dla prosiąt, zostało tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1636/99 6 .

(14) Użycie preparatu enzymatycznego endo-1,4-beta-xylanase, wytworzonego z Trichoderma longibrachiatum (CNCM MA 6-10W), jako do użycia po raz pierwszy dla kurczaków do tuczu, zostało tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1436/98 7 .

(15) Nowe dane dotyczące tych pięciu preparatów enzymatycznych zostały dostarczone na poparcie zastosowania autoryzacji bez ograniczenia czasowego. Ocena wykazuje, że warunki takiego zezwolenia, ustanowione w dyrektywie 70/524/EWG są spełnione.

(16) Odpowiednio, użycie tych pięciu preparatów enzymatycznych, jak określono w załączniku II, powinno być dopuszczone bez ograniczenia czasowego.

(17) Ocena tych siedmiu zastosowań wykazuje, że wymagane są określone procedury, aby chronić pracowników przed wystawianiem na działanie tych dodatków ustanowionych w załącznikach. Taka ochrona powinna być zapewniona przez zastosowanie dyrektywy Rady 89/391/EWG z dnia 12 czerwca 1989 roku w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy 8 .

(18) Środki uwzględnione w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Preparaty należące do grup "Mikro-organizmów" i "Enzymów", jak wykazano w załączniku I i II, są dopuszczone do użytku bez ograniczenia czasowego, jako dodatki w żywieniu zwierząt, według warunków ustanowionych w niniejszych załącznikach.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, 16 sierpnia 2004 r.
W imieniu
David BYRNE
Członek Komisji

(Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I  9

(uchylony)

ZAŁĄCZNIK  II  10  

EC NrDodatekWzór chemiczny, opisGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćInne zaleceniaKoniec okresu autoryzacji
Jednostki aktywności/kg całkowitej paszy
Mikroorganizmy
E 1613Endo-1,4-beta-xylanase

EC 3.2.1.8

Preparat endo-1,4-beta-xylanase, wykonany z Trichoderma longibrachiatum (CNCM MA 6 - 10W), posiadający minimalną aktywność: Forma proszku:

70.000 IFP (11)/g Forma cieczy:

7.000 IFP/ml

Kurczaki do tuczenia-1.050 IFP-1. We wskazówkach stosowania dodatku i

mieszanki wstępnej, podaj temperaturę

przechowywania, okres przechowywania i

trwałość do granulowania.

2. Zalecana dawka na kilogram całkowitej

paszy: 1.400 IFP.

3. Do stosowania jako część składowa

pożywienia bogata w poliozy

nieskrobiowe (głównie arabinoxylany)

n.p. zawierające więcej niż 40%

pszenicy.

Bez ograniczenia czasowego
(1) 1 FXU jest ilością enzymu który uwalnia 0,15 mikromoli xylosu z azuryny sieciowanej xylanem na minutę w pH 5,0 i 40 °C.
(2) 1 BGU jest ilością enzymu który uwalnia 0,15 mikromoli xylosu z azuryny sieciowanej beta-glucanem na minutę w pH 5,0 i 40 °C.
(3) 1 BGU jest ilością enzymu który uwalnia 0,15 mikromoli xylosu z wiązanego-poprzecznie azurynu beta-glucanu na minutę w pH 5,0 i 40 °C.
(4) 1 FXU jest ilością enzymu który uwalnia 0,15 mikromoli xylosu z wiązanego-poprzecznie azurynu xylanu na minutę w pH 5,0 i 40 °C.
(5) 1 U jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważnik glukozy) z jęczmienia beta-glucanu na minutę w pH 5,0 i 30 °C.
(6) 1 U jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważnik xylosy) z oznaczonego owsa xylanu na minutę w pH 5,3 i 50 °C.
(7) 1 U jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważnik kwasu galakturonowego) z substratu poli D-galacturonic na minutę w pH 5,0 i 40 °C.
(8) 1 U jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważnik glukozy) z owsa beta-glucanu na minutę w pH 5,0 i 40 °C.
(9) 1 U jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważnik glukozy) z owsa xylanu na minutę w pH 4,0 i 30 °C.
(10)1 U jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważnik glukozy) z skrobi pszenicy na minutę w pH 4,0 i 30 °C.
(11)1 IFP jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (mierzony jako równoważnik xylosu) z owsa xylanu na minutę w pH 4,8 i 50 °C.
1Dz.U. L 270 z 14.12.1970, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1289/2004 (Dz.U. L 243, z 15.7.2004, str. 15).
2 Dz.U. L 280 z 4.11.2000, str. 28.
3 Dz.U. L 105 z 26.4.1994, str. 19.
4 Dz.U. L 79 z 30.3.2000, str. 26.
5 Dz.U. L 326 z 18.12.1999, str. 33.
6 Dz.U. L 194 z 27.7.1999, str. 17.
7 Dz.U. L 191, z 7.7.1998, str. 17.
8Dz.U. L 183 z 29.6.1989, str. 1. Dyrektywa zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady
9 Załącznik I uchylony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/447 z dnia 14 marca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.69.18) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2017 r.
10 Załącznik II:

- zmieniony przez art. 11 rozporządzenia nr (UE) 2017/1145 z dnia 8 czerwca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.166.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.

- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2018/1566 z dnia 18 października 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.262.27) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 listopada 2018 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.