Decyzja 97/94/WE dotycząca środków niezbędnych do wprowadzenia w życie zasad certyfikacji w odniesieniu do niektórych produktów zwierzęcych
Dz.U.UE.L.1997.29.56
Akt obowiązującyDECYZJA KOMISJI
z dnia 8 stycznia 1997 r.
dotycząca środków niezbędnych do wprowadzenia w życie zasad certyfikacji w odniesieniu do niektórych produktów zwierzęcych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(Dz.U.UE L z dnia 31 stycznia 1997 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającą warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego, regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w pkt I załącznika A do dyrektywy 89/662/EWG oraz w zakresie czynników chorobotwórczych do dyrektywy 90/425/EWG(1), ostatnio zmienioną decyzją Komisji 96/405/WE(2), w szczególności jej art. 10 ust. 2 lit. c),
uwzględniając dyrektywę Rady 92/46/EWG(3) z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającą przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka, ostatnio zmienioną dyrektywą 96/23/WE(4), w szczególności jej art. 36,
uwzględniając dyrektywę Rady 71/118/EWG(5) z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu świeżego mięsa drobiowego, ostatnio zmienioną dyrektywą 96/23/WE, w szczególności jej art. 14B ust. 1 lit. c),
uwzględniając dyrektywę Rady 89/437/EWG(6) z dnia 20 czerwca 1989 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów jajecznych, ostatnio zmienioną dyrektywą 96/23/WE, w szczególności jej art. 11 ust. 4,
uwzględniając dyrektywę Rady 94/65/WE(7) z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającą wymagania dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek mielonego mięsa oraz przetworów mięsnych, w szczególności jej art. 13 I) B) 1) c),
a także mając na uwadze, co następuje:
decyzje Komisji 94/309/WE(8), 94/446/WE(9) i 94/344/WE(10), ostatnio zmienione decyzją 96/106/WE(11), odpowiednio ustanawiają warunki zdrowotne zwierząt i świadectwa weterynaryjne w zakresie przywozu z państw trzecich niektórych pokarmów dla zwierząt domowych oraz niektórych niegarbowanych produktów jadalnych dla zwierząt domowych, zawierających materiały zwierzęce o niskim stopniu ryzyka, kości i produkty z kości, rogi i produkty z rogów, kopyta i produkty z kopyt z wyłączeniem mączek z tych produktów, do celów dalszego przetwarzania, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi ani zwierzęta, oraz przetworzonego białka zwierzęcego, włącznie z produktami zawierającymi białko przeznaczone do karmienia zwierząt; decyzja 96/106/WE zmieniła powyższe decyzje, przewidując ich wprowadzenie z dniem 1 stycznia 1997 r.;
artykuł 13 ust. 1 tiret pierwsze dyrektywy 92/46/EWG zakłada, że zwierzęta w gospodarstwach przechodzą regularne inspekcje weterynaryjne w celu sprawdzenia, czy spełnione są wymagania określone w rozdziale I załącznika A;
decyzja Komisji 95/343/WE(12) ostatnio zmieniona decyzją 96/106/WE ustanawiającą warunki zdrowotne zwierząt i świadectwa weterynaryjne przy przywozie mleka i produktów na bazie mleka przeznaczonych do spożycia przez ludzi obowiązuje od dnia 1 stycznia 1997 r.; powyższa decyzja musi zostać zmodyfikowana w celu osiągnięcia zgodności z przepisami dyrektywy 92/46/EWG;
decyzje Komisji 96/712/WE(13), 97/38/WE(14), 97/41/WE(15) i 97/29/WE(16) ustanawiają odpowiednio wzory deklaracji o zdrowiu publicznym i znaków jakości zdrowotnej w odniesieniu do przywozu świeżego mięsa drobiowego z państw trzecich, szczególne wymagania w zakresie zdrowia publicznego w odniesieniu do przywozu produktów jajecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, warunki zdrowotne i świadectwo zdrowia publicznego w odniesieniu do przywozu z państw trzecich produktów mięsnych otrzymywanych z mięsa drobiowego, mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, mięsa zwierząt łownych i mięsa króliczego, warunki zdrowotne i świadectwa zdrowia publicznego w odniesieniu do przywozu mięsa mielonego i wyrobów mięsnych z państw trzecich; datę wprowadzenia życie powyższych decyzji ustala się na dzień 1 stycznia 1997 r.;
decyzja Komisji 96/449/WE(17) przewiduje nowe zasady w odniesieniu do zatwierdzenia na terenie Wspólnoty alternatywnych systemów obróbki cieplnej w zakresie przetwarzania odpadów zwierzęcych, które mają na celu inaktywowanie czynników gąbczastej encefalopatii; powyższe zasady wchodzą w życie z dniem 1 kwietnia 1997 r.; począwszy od tego dnia, wprowadzenie powyższych zasad spowoduje konieczność wprowadzenia zmian w systemie przywozu produktów z tych państw; w celu uniknięcia zbędnych zakłóceń wskazane jest, aby obecny system mógł funkcjonować aż do tego dnia;
świadectwa wymienione w załącznikach do powyższych decyzji wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 1997 r.; z uwagi na trudności administracyjne wydaje się, że niektóre przepływy handlowe mogą nie zostać dostosowane do zharmonizowanego systemu na czas; jednakże nie jest właściwe akceptowanie jakiejkolwiek dalszej zwłoki we wprowadzeniu w życie powyższych świadectw; właściwe jest dopuszczenie stosowania obu systemów przez krótki okres w celu umożliwienia ich dostosowania;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 8 stycznia 1997 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 49.
(2) Dz.U. L 165 z 4.7.1996, str. 40.
(3) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1.
(4) Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 10.
(5) Dz.U. L 55 z 8.3.1971, str. 23.
(6) Dz.U. L 212 z 2.7.1989, str. 87.
(7) Dz.U. L 368 z 31.12.1994, str. 10.
(8) Dz.U. L 137 z 1.6.1994, str. 62.
(9) Dz.U. L 183 z 19.7.1994, str. 46.
(10) Dz.U. L 154 z 21.6.1994, str. 45.
(11) Dz.U. L 24 z 31.1.1996, str. 34.
(12) Dz.U. L 200 z 24.8.1995, str. 52.
(13) Dz.U. L 326 z 17.12.1996, str. 67.
(14) Dz.U. L 14 z 17.1.1997, str. 61.
(15) Dz.U. L 17 z 21.1.1997, str. 34.
(16) Dz.U. L 12 z 15.1.1997, str. 33.
(17) Dz.U. L 184 z 24.7.1996, str. 43.