Decyzja 97/94/WE dotycząca środków niezbędnych do wprowadzenia w życie zasad certyfikacji w odniesieniu do niektórych produktów zwierzęcych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1997.29.56

Akt obowiązujący
Wersja od: 9 stycznia 1997 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 8 stycznia 1997 r.
dotycząca środków niezbędnych do wprowadzenia w życie zasad certyfikacji w odniesieniu do niektórych produktów zwierzęcych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(97/94/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 31 stycznia 1997 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającą warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego, regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w pkt I załącznika A do dyrektywy 89/662/EWG oraz w zakresie czynników chorobotwórczych do dyrektywy 90/425/EWG(1), ostatnio zmienioną decyzją Komisji 96/405/WE(2), w szczególności jej art. 10 ust. 2 lit. c),

uwzględniając dyrektywę Rady 92/46/EWG(3) z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającą przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka, ostatnio zmienioną dyrektywą 96/23/WE(4), w szczególności jej art. 36,

uwzględniając dyrektywę Rady 71/118/EWG(5) z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu świeżego mięsa drobiowego, ostatnio zmienioną dyrektywą 96/23/WE, w szczególności jej art. 14B ust. 1 lit. c),

uwzględniając dyrektywę Rady 89/437/EWG(6) z dnia 20 czerwca 1989 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów jajecznych, ostatnio zmienioną dyrektywą 96/23/WE, w szczególności jej art. 11 ust. 4,

uwzględniając dyrektywę Rady 94/65/WE(7) z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającą wymagania dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek mielonego mięsa oraz przetworów mięsnych, w szczególności jej art. 13 I) B) 1) c),

a także mając na uwadze, co następuje:

decyzje Komisji 94/309/WE(8), 94/446/WE(9) i 94/344/WE(10), ostatnio zmienione decyzją 96/106/WE(11), odpowiednio ustanawiają warunki zdrowotne zwierząt i świadectwa weterynaryjne w zakresie przywozu z państw trzecich niektórych pokarmów dla zwierząt domowych oraz niektórych niegarbowanych produktów jadalnych dla zwierząt domowych, zawierających materiały zwierzęce o niskim stopniu ryzyka, kości i produkty z kości, rogi i produkty z rogów, kopyta i produkty z kopyt z wyłączeniem mączek z tych produktów, do celów dalszego przetwarzania, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi ani zwierzęta, oraz przetworzonego białka zwierzęcego, włącznie z produktami zawierającymi białko przeznaczone do karmienia zwierząt; decyzja 96/106/WE zmieniła powyższe decyzje, przewidując ich wprowadzenie z dniem 1 stycznia 1997 r.;

artykuł 13 ust. 1 tiret pierwsze dyrektywy 92/46/EWG zakłada, że zwierzęta w gospodarstwach przechodzą regularne inspekcje weterynaryjne w celu sprawdzenia, czy spełnione są wymagania określone w rozdziale I załącznika A;

decyzja Komisji 95/343/WE(12) ostatnio zmieniona decyzją 96/106/WE ustanawiającą warunki zdrowotne zwierząt i świadectwa weterynaryjne przy przywozie mleka i produktów na bazie mleka przeznaczonych do spożycia przez ludzi obowiązuje od dnia 1 stycznia 1997 r.; powyższa decyzja musi zostać zmodyfikowana w celu osiągnięcia zgodności z przepisami dyrektywy 92/46/EWG;

decyzje Komisji 96/712/WE(13), 97/38/WE(14), 97/41/WE(15) i 97/29/WE(16) ustanawiają odpowiednio wzory deklaracji o zdrowiu publicznym i znaków jakości zdrowotnej w odniesieniu do przywozu świeżego mięsa drobiowego z państw trzecich, szczególne wymagania w zakresie zdrowia publicznego w odniesieniu do przywozu produktów jajecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, warunki zdrowotne i świadectwo zdrowia publicznego w odniesieniu do przywozu z państw trzecich produktów mięsnych otrzymywanych z mięsa drobiowego, mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, mięsa zwierząt łownych i mięsa króliczego, warunki zdrowotne i świadectwa zdrowia publicznego w odniesieniu do przywozu mięsa mielonego i wyrobów mięsnych z państw trzecich; datę wprowadzenia życie powyższych decyzji ustala się na dzień 1 stycznia 1997 r.;

decyzja Komisji 96/449/WE(17) przewiduje nowe zasady w odniesieniu do zatwierdzenia na terenie Wspólnoty alternatywnych systemów obróbki cieplnej w zakresie przetwarzania odpadów zwierzęcych, które mają na celu inaktywowanie czynników gąbczastej encefalopatii; powyższe zasady wchodzą w życie z dniem 1 kwietnia 1997 r.; począwszy od tego dnia, wprowadzenie powyższych zasad spowoduje konieczność wprowadzenia zmian w systemie przywozu produktów z tych państw; w celu uniknięcia zbędnych zakłóceń wskazane jest, aby obecny system mógł funkcjonować aż do tego dnia;

świadectwa wymienione w załącznikach do powyższych decyzji wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 1997 r.; z uwagi na trudności administracyjne wydaje się, że niektóre przepływy handlowe mogą nie zostać dostosowane do zharmonizowanego systemu na czas; jednakże nie jest właściwe akceptowanie jakiejkolwiek dalszej zwłoki we wprowadzeniu w życie powyższych świadectw; właściwe jest dopuszczenie stosowania obu systemów przez krótki okres w celu umożliwienia ich dostosowania;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Na podstawie świadectw ustanowionych na mocy przepisów krajowych obowiązujących dnia 31 grudnia 1996 r., Państwa Członkowskie, przez ograniczony okres, zezwalają na przywóz do Wspólnoty produktów, które posiadają świadectwa ustanowione w decyzjach wymienionych w Załączniku.

Artykuł  2

Z dniem 1 kwietnia 1997 r. wygasa wymieniony w Załączniku okres w odniesieniu do produktów objętych świadectwami ustanowionymi w decyzjach wymienionych w Załączniku.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 8 stycznia 1997 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 49.

(2) Dz.U. L 165 z 4.7.1996, str. 40.

(3) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1.

(4) Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 10.

(5) Dz.U. L 55 z 8.3.1971, str. 23.

(6) Dz.U. L 212 z 2.7.1989, str. 87.

(7) Dz.U. L 368 z 31.12.1994, str. 10.

(8) Dz.U. L 137 z 1.6.1994, str. 62.

(9) Dz.U. L 183 z 19.7.1994, str. 46.

(10) Dz.U. L 154 z 21.6.1994, str. 45.

(11) Dz.U. L 24 z 31.1.1996, str. 34.

(12) Dz.U. L 200 z 24.8.1995, str. 52.

(13) Dz.U. L 326 z 17.12.1996, str. 67.

(14) Dz.U. L 14 z 17.1.1997, str. 61.

(15) Dz.U. L 17 z 21.1.1997, str. 34.

(16) Dz.U. L 12 z 15.1.1997, str. 33.

(17) Dz.U. L 184 z 24.7.1996, str. 43.

ZAŁĄCZNIK

Decyzja Komisji 95/343/WE z dnia 27 lipca 1995 r. określająca wzory świadectwa zdrowia dla przywozu z państw trzecich mleka poddanego obróbce termicznej, produktów na bazie mleka oraz mleka surowego przeznaczonego do spożycia przez ludzi, które powinny być akceptowane w punkcie odbioru, punkcie normalizacji, zakładzie obróbki termicznej lub zakładzie mleczarskim

Decyzja Komisji 96/712/WE z dnia 28 listopada 1996 r. ustanawiająca wzory deklaracji dotyczącej zdrowia publicznego i znaków zdrowia w odniesieniu do przywozu świeżego mięsa drobiowego z państw trzecich

Decyzja Komisji 97/38/WE z dnia 18 grudnia 1996 r. ustanawiająca szczególne wymagania dotyczące zdrowia publicznego przy przywozie produktów jajecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi

Decyzja Komisji 97/41/WE z dnia 18 grudnia 1996 r. ustanawiająca warunki zdrowotne i świadectwo zdrowia publicznego dla przywozu z państw trzecich produktów mięsnych otrzymywanych z mięsa drobiowego, mięsa dzikich zwierząt utrzymywanych przez człowieka, mięsa zwierząt łownych i mięsa króliczego

Decyzja Komisji 97/29/WE z dnia 17 grudnia 1996 r. ustanawiająca warunki zdrowotne i świadectwo zdrowia publicznego przy przywozie z państw trzecich mielonego mięsa i wyrobów mięsnych

Decyzja Komisji 94/309/WE z dnia 27 kwietnia 1994 r. ustanawiająca wymagania dotyczące zdrowia zwierząt oraz świadectwa weterynaryjne w zakresie przywozu z państw trzecich niektórych pokarmów dla zwierząt domowych oraz niektórych niegarbowanych produktów jadalnych dla zwierząt domowych, zawierających materiały zwierzęce o niskim stopniu ryzyka

Decyzja Komisji 94/344/WE z dnia 27 kwietnia 1994 r. ustanawiająca wymagania dotyczące zdrowia zwierząt i świadectwa weterynaryjne przy przywozie z państw trzecich przetworzonego białka zwierzęcego włącznie z produktami zawierającymi to białko, przeznaczonymi do spożycia przez zwierzęta

Decyzja Komisji 94/446/WE z dnia 14 czerwca 1994 r. ustanawiająca wymagania w odniesieniu do przywozu z państw trzecich kości i produktów z kości, rogów i produktów z rogów oraz kopyt i produktów z kopyt z wyłączeniem mączek z tych produktów w celu dalszego przetwarzania, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi lub zwierzęta

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.