Rozporządzenie wykonawcze 2019/1272 w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności oraz decyzji wykonawczej (UE) 2017/2078 zezwalającej na rozszerzenie zastosowania beta-glukanów z drożdży jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.201.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 lipca 2019 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/1272
z dnia 29 lipca 2019 r.
w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności oraz decyzji wykonawczej (UE) 2017/2078 zezwalającej na rozszerzenie zastosowania beta-glukanów z drożdży jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 8 i 12,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja miała ustanowić do dnia 1 stycznia 2018 r. unijny wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie lub którą zgłoszono na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 2 .

(2) Unijny wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie lub którą zgłoszono na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97, został ustanowiony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 3 .

(3) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1023 4  sprostowano rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 ustanawiające unijny wykaz nowej żywności w celu uwzględnienia szeregu rodzajów nowej żywności, na którą wydano zezwolenie lub którą zgłoszono, a której nie uwzględniono w pierwotnym wykazie unijnym.

(4) Po publikacji rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 i rozporządzenia wykonawczego (UE) 2018/1023 Komisja stwierdziła dodatkowe błędy w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(5) Konieczne jest wprowadzenie sprostowań, aby zapewnić jasność i pewność prawa podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze i właściwym organom państw członkowskich, a tym samym zapewnić właściwe wdrożenie i stosowanie unijnego wykazu nowej żywności.

(6) W dniu 22 listopada 2018 r. właściwy organ włoski wystąpił do Komisji z wnioskiem o dokonanie w wykazie unijnym sprostowania odnoszącego się do oznaczenia i szczególnego wymogu dotyczącego etykietowania nowej żywności "ekstrakt z kultur komórkowych Echinacea purpurea". Zezwolenie na tę nową żywność wydano w trybie procedury notyfikacji na podstawie art. 5 rozporządzenia (WE) nr 258/97. Właściwy organ włoski popełnił błąd, zgłaszając niewłaściwą nazwę kultur komórkowych, w związku z czym we wniosku występuje się o zastąpienie nazwy kultur komórkowych HTN®Vb nazwą EchiPure-PC™ w oznaczeniu nowej żywności wymienionym w wykazie unijnym oraz w szczególnym wymogu dotyczącym etykietowania zawierających ją środków spożywczych, jak również w specyfikacjach nowej żywności.

(7) Konieczne jest zatem wprowadzenie sprostowania w oznaczeniu i w szczególnym wymogu dotyczącym etykietowania w tabeli 1 oraz sprostowania w specyfikacjach w tabeli 2 w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 w odniesieniu do nowej żywności "ekstrakt z kultur komórkowych Echinacea purpurea".

(8) Decyzją wykonawczą Komisji 2011/762/UE 5  wydano zezwolenie na nową żywność "beta-glukany z drożdży" pod pewnymi warunkami dotyczącymi stosowania. Następnie decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/2078 6  wydano zezwolenie na stosowanie beta-glukanów z drożdży w dodatkowych kategoriach żywności. W specyfikacjach beta-glukanów z drożdży w decyzji wykonawczej (UE) 2017/2078 jako jednostki miary metali ciężkich błędnie podano mg/g zamiast mg/kg. Błąd ten został przeniesiony do wykazu unijnego ustanowionego rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2017/2470. W związku z powyższym należy odpowiednio sprostować specyfikacje beta-glukanów z drożdży dotyczące metali ciężkich w załączniku I do decyzji wykonawczej (UE) 2017/2078 oraz w tabeli 2 w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(9) Należy zatem odpowiednio sprostować rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 oraz decyzję wykonawczą (UE) 2017/2078.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się sprostowania zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku I do decyzji wykonawczej (UE) 2017/2078 wprowadza się sprostowania zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 lipca 2019 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

1.
W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące sprostowania:
a)
pozycja dotycząca ekstraktu z kultur komórkowych Echinacea purpurea w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) otrzymuje brzmienie:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenieWarunki stosowania nowej żywnościDodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowaniaInne wymogi
"Ekstrakt z kultur komórkowych Echinacea purpureaOkreślona kategoria żywnościMaksymalne poziomyNowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »suszony ekstrakt z Echinacea purpurea z kultur komórkowych EchiPure-PC™«"
Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WEZgodnie ze zwykłym zastosowaniem podobnego wyciągu z kwiatów koszyczka Echinacea purpurea w suplementach żywnościowych
b)
pozycja dotycząca ekstraktu z kultur komórkowych Echinacea purpurea w tabeli 2 (Specyfikacje) otrzymuje brzmienie:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenieSpecyfikacje
"Ekstrakt z kultur komórkowych Echinacea pur-pureaOpis/definicja:

Suszony ekstrakt z Echinacea purpurea z kultur komórkowych EchiPure-PC™"

c)
wpisy dotyczące beta-glukanów z drożdży w tabeli 2 (Specyfikacje) pod nagłówkiem "Metale ciężkie dla postaci nierozpuszczalnej w wodzie, ale ulegającej dyspersji w wielu płynnych macierzach" otrzymują brzmienie:
"Ołów: < 0,2 mg/kg
Arsen: < 0,2 mg/kg
Rtęć: < 0,1 mg/kg
Kadm: < 0,1 mg/kg"
2.
W załączniku I do decyzji wykonawczej (UE) 2017/2078 wprowadza się następujące sprostowania:

wpisy dotyczące ołowiu, arsenu, rtęci i kadmu w tabeli "Specyfikacja beta-glukanów z drożdży (Saccharomyces cerevisiae)" otrzymują brzmienie:

"Ołów< 0,2 mg/kg
Arsen< 0,2 mg/kg
Rtęć< 0,1 mg/kg
Kadm< 0,1 mg/kg"
1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1023 z dnia 23 lipca 2018 r. w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności (Dz.U. L 187 z 24.7.2018, s. 1).
5 Decyzja wykonawcza Komisji 2011/762/UE z dnia 24 listopada 2011 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu beta-glukanów z drożdży jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 313 z 26.11.2011, s. 41).
6 Decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2017/2078 z dnia 10 listopada 2017 r. zezwalająca na rozszerzenie zastosowania beta-glukanów z drożdży jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 295 z 14.11.2017, s. 77).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.